Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief
gepubliceerd op 19 november 2020

Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten van de bevorderingsexamen van een procedure tot de graad van sergeant Deze omzendbrief is bestemd voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp De directieraad van de DBDMH heeft op 02 juni 2020 beslist om een bevorderingsprocedure te lanceren(...)

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2020043645
pub.
19/11/2020
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten van de bevorderingsexamen van een procedure tot de graad van sergeant Deze omzendbrief is bestemd voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (hierna "DBDMH").

De directieraad van de DBDMH heeft op 02 juni 2020 beslist om een bevorderingsprocedure te lanceren tot de graad van sergeant in uitvoering van het personeelsplan van de DBDMH van 21 maart 2019.

In toepassing van artikel 58 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 24 augustus 2017 houdende het administratief statuut en de bezoldigingsregeling van de operationele personeelsleden van de DBDMH, bepaalt de functioneel bevoegde minister de inhoud en de modaliteiten van deze bevorderingsproeven zolang de minister van Binnenlandse Zaken de inhoud van de bevorderingsproeven van het federaal statuut zelf niet heeft vastgelegd.

Hieronder bevindt zich de inhoud van de bevorderingstest tot de graad van sergeant (A) en de methode om het finaal resultaat van de bevorderingstest te bepalen (B) voor de bevorderingsprocedure tot de graad van sergeant waarover op 2 juni 2020 een beslissing is genomen door de Directieraad.

Het bevorderingsexamen, dat bestaat uit bekwaamheidstests, heeft tot doel om de technische en gedragsmatige capaciteiten van de kandidaat te beoordelen in relatie tot de functies die moeten worden uitgevoerd door de personeelsleden die houder zijn van de graad van sergeant.

A. Onderdelen van het bevorderingsexamen Het bevorderingsexamen bestaat uit 4 onderdelen in deze volgorde: een informatiesessie, een schriftelijke proef, een mondelinge proef en een proef met 3 scenario's. Elk onderdeel verloopt als volgt: 1. Informatiesessie (niet gequoteerd): Er worden informatiesessies georganiseerd, met als doel de kandidaten in te lichten over het verdere verloop van het examen.De kandidaten moeten verplicht aanwezig zijn op een informatiesessie. Indien de kandidaat niet aanwezig was op een infosessie, wordt de kandidaat uitgesloten van de verdere procedure en komt er een einde aan zijn of haar kandidatuur. 2. Schriftelijke proef: De schriftelijke proef bestaat uit een kennistest en een toegepaste kennistest. De kennistest duurt 4 uur en staat op 18 punten.

De kennistest gaat over de kennis van de DGH, de organisatie van de DBDMH (dienstnota's, arbeidsongeval, debriefing, interventieverslag, OGWW verslagen, ...), en algemene kennis brandbestrijding, THV en IGS. De toegepaste kennistest duurt 3 uur en staat op 12 punten.

De toegepaste kennistest zal gebeuren via scenario's over interventies brandbestrijding, THV en IGS. Het doel van deze kennistesten is te peilen in hoeverre de kandidaat de kennis bezit om zijn of haar taken binnen zowel de dagelijkse werking, als bij incidenten te voltrekken.

Indien een kandidaat een resultaat haalt van minder dan 15 punten voor de schriftelijke proef, wordt de kandidaat uitgesloten van de verdere procedure en komt er een einde aan zijn of haar kandidatuur. 3. Mondelinge proef: De mondelinge proef bestaat uit een onderhoud, een les en een HRM case. Het onderhoud duurt ongeveer 15 minuten en staat op 5 punten.

Het doel van dit onderhoud is te peilen naar de attitude, de motivatie en verwezenlijkingen van de kandidaat.

De les duurt 15 minuten en staat op 10 punten.

De kandidaat geeft er les over een zelf gekozen onderwerp dat verband moet houden met het beroep en op voorhand gevalideerd is door de dienst instructie.

De les heeft tot doel te evalueren in hoeverre de kandidaat in staat is om opleiding te kunnen geven aan zijn of haar medewerkers.

De HRM case duurt ongeveer 15 minuten en staat op 10 punten.

Bij deze test krijgt de kandidaat een scenario voorgeschoteld over een Human Ressources probleem.

De HRM case heeft tot doel te evalueren in hoeverre de kandidaat in staat is om de dagelijkse leiding over een team medewerkers buiten de interventies in goede banen te leiden.

Indien een kandidaat een resultaat haalt van minder dan 12,5 punten voor de mondelinge proef, wordt de kandidaat uitgesloten van de verdere procedure en komt er een einde aan zijn of haar kandidatuur. 4. Proef met 3 scenario's: Deze proef bestaat uit 3 scenario's waarvoor de antwoorden in beperkte tijd moeten worden gegeven. Elk scenario duurt ongeveer een half uur en staat op 10 punten.

Er is een scenario brand, een scenario THV en een scenario IGS. Doel van de test is het beoordelen van het vermogen van de kandidaat om bij incidenten door een veilige, efficiënte en effectieve inzet menselijke en materiële schade maximaal te beperken.

Indien een kandidaat voor deze proef een resultaat haalt van minder dan 15 punten of een rode kaart krijgt (= extra gevaar voor personeel, veroorzaakte escalatie, extra slachtoffers), wordt de kandidaat uitgesloten van de verdere procedure en komt er een einde aan zijn of haar kandidatuur.

B. Samenstelling van het klassement De drie gequoteerde proeven staan op 85% van de punten. De overige 15% van het bevorderingsexamen worden toegekend al naargelang de anciënniteit bij de DBDMH. Het doel van het toekennen van punten voor anciënniteit is het weerhouden van kandidaten met voldoende ervaring binnen de DBDMH. Het bevorderingsexamen wordt als geslaagd beschouwd wanneer de kandidaat 50 % van de punten behaalt.

Anciënniteit DBDMH Ancienneté SIAMU

Punten Points

Anciënniteit DBDMH Ancienneté SIAMU

Punten Points

6j/a

0

14j/a

8

7j/a

1

15j/a

9

8j/a

2

16j/a

10

9j/a

3

17j/a

11

10j/a

4

18j/a

12

11j/a

5

19j/a

13

12j/a

6

20j/a

14

13j/a

7

21j en meer 21a et plus

15


Brussel, 9 november 2020.

S. GATZ, Minister bevoegd voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp .

^