Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 30 mei 2000
gepubliceerd op 24 juni 2000

Omzendbrief betreffende de nadere regels voor de gelijkstelling van door buitendiensten verstrekte diensten met personeelskosten en betreffende de raming daarvan in voltijdse equivalenten

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2000027257
pub.
24/06/2000
prom.
30/05/2000
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST


30 MEI 2000. - Omzendbrief betreffende de nadere regels voor de gelijkstelling van door buitendiensten verstrekte diensten met personeelskosten en betreffende de raming daarvan in voltijdse equivalenten (VTE)


Aan de Dames en Heren rustoordbeheerders Mevrouw, Mijnheer, A. Overeenkomstig punt 8 van bijlage II bij het besluit van de Waalse Regering van 3 december 1998 tot uivoering van het decreet van 5 juni 1997 betreffende de rustoorden, de serviceflats en de dagcentra voor bejaarden en houdende oprichting van de « Conseil wallon du troisième âge » (Waalse Raad voor de Derde Leeftijd), « voor de schatting van het personeel dat (in een rustoord)... vereist is, staat een VTE gelijk met 38 uur wekelijkse dienstverleningen... » .

Anderzijds bepaalt punt 8.2 van dezelfde bijlage : « Het rustoord moet zorgen voor de taken betreffende de keuken, het restaurant, het beddegoed, de wasserij, het technisch onderhoud, de netheid en de hygiëne van de lokalen en voldoen aan de in deze normen vermelde eisen.

Daartoe beschikt het rustoord over voldoende personeel met de vereiste kwalificaties.

Een voltijds equivalent per 15 bewoners is een minimale vereiste. Als het aantal bewoners kleiner of hoger is, wordt het aantal betrekkingen verhoudingsgewijs bepaald.

Het rustoord kan deze taken geheel of gedeeltelijk vervullen met de hulp van buitendiensten waarmee het krachtens een schriftelijke overeenkomst moet samenwerken. De nadere regels voor de gelijkstelling van deze dienstverleningen met personeelskosten en de raming daarvan in voltijds equivalent worden door de Minister bepaald. » Overeenkomstig bovenstaande bepaling heb ik op 30 mei 2000 een besluit genomen tot bepaling van de nadere regels voor de gelijkstelling van de door buitendiensten verstrekte diensten met hotelpersoneelskosten en voor de raming ervan in voltijdse equivalenten (VTE).

Gezien de complexiteit van dat besluit heb ik besloten deze verklarende omzendbrief erbij te voegen.

B. Om nadere regels vast te leggen voor de gelijkstelling van de door buitendiensten verstrekte diensten met hotelpersoneelskosten en voor de raming ervan in voltijdse equivalenten, moeten de vier categorieën taken die door die diensten overgenomen kunnen worden, precies vastgesteld worden.

Het gaat om : 1. de netheid en de hygiëne van de lokalen, of taken i.v.m. het dagelijks onderhoud van de lokalen (niet van de wegen, parken en tuinen); 2. het technisch onderhoud, of het niet-gespecialiseerde onderhoud dat door niet-gespecialiseerde personen verricht kan worden (niet de taken waarvoor de instelling hoe dan ook beroep moet doen op een gespecialiseerde arbeider, bv.voor het onderhoud van de liften); 3. de taken beddegoed en wasserij die betrekking hebben op het onderhoud van hotellinnen (beddegoed, gordijnen, tafellakens en servetten, kledij van de personeelsleden,...), behalve het persoonlijke wasgoed van de ingezetenen; 4. de taken keuken en restaurant hoeven niet omschreven te worden. C. Als de rustoordbeheerder geen schriftelijk bewijs kan voorleggen van het juiste bedrag van de hotelpersoneelskosten voor dienstverleningen van buitendiensten, worden de door de buitendiensten gedragen arbeidskosten berekend op grond van het aan het rustoord gefactureerde bedrag, exclusief BTW; op dat bedrag wordt een percentage toegepast al naar gelang het soort diensten om geen rekening te houden met de winstmarge, de gebruikte producten, enz. : Reiniging (netheid/hygiëne) : 90 %;

Technisch onderhoud : 80 %;

Beddegoed/Wasserij : 65 %;

Keuken/Restaurant : 40 %.

D. Om het aantal VTE's te berekenen dat verkregen wordt door de door buitendiensten verstrekte diensten gelijk te stellen met personeelskosten moeten de door het rustoord voor 1 VTE gedragen arbeidskosten eerst bepaald worden.

Reiniging (netheid/hygiëne) : 958 425 BEF (*);

Technisch onderhoud : 1 098 001 BEF (*);

Beddegoed/Wasserij : 983 301 BEF (*);

Keuken/Restaurant : 1 124 268 BEF (*). (*) Deze bedragen zijn berekend op grond van de weging van de verschillende schalen die gelden krachtens het koninklijk besluit van 16 juli 1997 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 juni 1996, met toepassing van index 1.2190 en verhoogd met de werkgeverslasten.

Als de rustoordbeheerder geen schriftelijk bewijs kan voorleggen van het juiste aantal VTE's die diensten van de sub punt B in deze omzendbrief bedoelde buitendiensten verstrekt hebben, wordt het aantal VTE's, berekend door de diensten van buitendiensten met personeelskosten gelijk te stellen, verkregen door de sub punt C in deze omzendbrief bedoelde bedragen te delen door de hierboven vermelde bedragen.

Voorbeeld : Factuur van de traiteur : 1 000 000 BEF, excl. BTW, voor het jaar 2000 (met inbegrip van personeelskosten).

Drie mogelijkheden : 1. De beheerder heeft het schriftelijke bewijs van het juiste aantal VTE's voorgelegd.In dit geval is deze omzendbrief niet van toepassing. 2. De beheerder heeft geen schriftelijk bewijs van het juiste aantal VTE's voorgelegd maar wel van het juiste bedrag van de personeelskosten (bv.450 000 BEF exclusief BTW) dat met het bedrag op de factuur overeenstemt. Het aantal VTE's wordt berekend als volgt : VTE = 450.000/1.124.268 = 0.4003 3. De beheerder heeft geen schriftelijk bewijs voorgelegd van het juiste aantal VTE's noch van het juiste bedrag van de personeelskosten dat met het bedrag op de factuur overeenstemt.Het aantal VTE's wordt berekend als volgt : VTE = 1.000.000 * 40 %/1.124.268 = 0.3558 Hoogachtend, Namen, 30 mei 2000.

De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Th. Detienne

^