gepubliceerd op 24 juli 2006
Gemeenteraadsverkiezingen. - Omzendbrief betreffende het versturen van de oproepingsbrief en de verklarende brochure
MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
27 JUNI 2006. - Gemeenteraadsverkiezingen. - Omzendbrief betreffende het versturen van de oproepingsbrief en de verklarende brochure
Aan de Dames en Heren van het college van burgemeester en schepenen, Mevrouw, Mijnheer, Artikel 21 van het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen een oproepingsbrief, samen met een verklarende brochure, naar elke kiezer stuurt.
A. Inhoud Het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek legt de verzending op van twee verschillende doch onafscheidelijke documenten : de oproepingsbrief voor de verkiezingen (1) en de verklarende brochure (2). Het gaat om een wettelijke verplichting. Aan de verzending van de oproepingsbrief en de verklarende brochure mogen geen andere elementen worden toegevoegd. 1) De oproepingsbrieven worden gedrukt door de gemeenten overeenkomstig het model dat gevoegd is bij het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 4 mei 2006 tot vaststelling van het model van de oproepingsbrieven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgende gegevens worden er op vermeld : de naam, de voornamen, het geslacht en de hoofdverblijfplaats van de kiezer en, in voorkomend geval, de naam van zijn echtgeno(o)t(e), alsook het nummer waaronder hij op de kiezerslijst staat. Ze wijzen ook op de bepaling van artikel 23, § 2, laatste lid, van het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek dat zegt dat vanaf de eenendertigste dag volgend op de dag van de verkiezingen de aangiften van de verkiezingsuitgaven van elke kandidaat en die van de kiescampagne van de lijst, op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg, gedurende vijftien dagen, door alle kiezers van de gemeente kunnen geraadpleegd worden op voorlegging van hun oproepingsbrief voor de verkiezing. De keerzijde van de oproepingsbrieven vermeldt de tekst van de onderrichtingen voor de kiezers zoals bepaald bij ministerieel besluit van 4 mei 2006 alsook de tekst van artikel 42bis, §§ 1 tot 4, van het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek. Deze teksten dienen volledig en duidelijk leesbaar voor de kiezers te worden vermeld.
Overeenkomstig de gecoördineerde wetten van 18 juli 1966 op het gebruik van de talen in bestuurszaken (artikel 19) dienen de oproepingsbrieven uitsluitend worden opgesteld in de door de particulier gebruikte taal in zijn betrekkingen met het bestuur : Frans of Nederlands.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stelt voor om op de oproepingsbrief bepaalde uren aan te bevelen teneinde lange wachttijden in de stembureaus te voorkomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om het indelen van de kiezers in 8 groepen waarbij de eerste groep wordt uitgenodigd te gaan stemmen tussen 8 en 9 uur, de tweede tussen 9 en 10 uur, de derde tussen 10 en 11 uur, enz. 2) De verklarende brochure, opgemaakt door de Regering, geeft uitleg omtrent de werking van de gemeentelijke instellingen en de uitoefening van het stemrecht.Ze werd opgesteld volgens het model dat werd vastgesteld bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 23 februari 2006. De verklarende brochures zijn beschikbaar vanaf 16 augustus op het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Kruidtuinlaan 20, 1035 Brussel), op afspraak. De gemeenten kunnen daaromtrent contact opnemen met Mevr. Patricia Janssens (pjanssens@mrbc.irisnet.be of 02-800 32 53) of met dhr. Paul-Henri Philips (phphilips@mrbc.irisnet.be of 02-800 32 77). De brochures in A4-formaat worden in drie geplooid. Ze zullen reeds geplooid beschikbaar gesteld worden.
B. Datum Ten minste vijftien dagen vóór de verkiezing zendt het college van burgemeester en schepenen de oproepingsbrief en de verklarende brochure aan elke kiezer aan de verblijfplaats die hij op dat ogenblik heeft. Wanneer de oproepingsbrief niet aan de kiezer kan worden bezorgd, dan wordt hij op het gemeentersecretariaat neergelegd, waar de kiezer hem kan afhalen tot op de dag van de stemming, 's middags.
Ik verzoek u dan ook het nodige personeel te voorzien voor deze ophaling tot op de dag van de verkiezingen.
C. Modaliteiten.
Teneinde te kunnen genieten van het portvrijdom dient de aanduiding.
Kieswet-oproepingsbrief' te worden vermeld in de linkse bovenhoek op de voorzijde van de omslag.
Opdat de oproepingsbrieven op de meest gemakkelijke manier door De Post zouden kunnen uitgereikt worden, moeten ze aan de volgende voorwaarden voldoen : - Minimumafmetingen : 90 x 140 mm. - Maximumafmetingen : 120 x 235 mm. - Maximumgewicht : 20 gr. - Maximumdikte : 5 mm. - Plaats van het adres : - evenwijdig met de grootste afmeting van de zending; - in een zone van 15 mm vanaf de linker-, rechter- en onderrand en 40 mm vanaf de bovenrand. - Het adres moet het postnummer van de plaats van de bestemming vermelden.
Brussel, 27 juni 2006.
De Minister-President, Ch. PICQUE