gepubliceerd op 30 juni 2008
Omzendbrief. - Overheidsopdrachten. - Europese bekendmaking. - Verplichte bekendmaking van een aankondiging van geplaatste opdracht
FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER
25 JUNI 2008. - Omzendbrief. - Overheidsopdrachten. - Europese bekendmaking. - Verplichte bekendmaking van een aankondiging van geplaatste opdracht
Aan de aanbestedende overheden en aanbestedende diensten die onderworpen zijn aan de wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.
Mevrouw, Mijnheer de Minister, Mevrouwen, Mijne Heren, 1) De aanbestedende overheden en aanbestedende diensten hebben op grond van de Europese Richtlijnen 2004/17/EG en 2004/18/EG de verplichting om, naast de voorafgaande bekendmaking van een aankondiging van opdracht, over te gaan tot de bekendmaking van een aankondiging na de gunning van elke opdracht die de Europese drempel bereikt (1).Deze verplichting wordt al te vaak miskend. En zelfs wanneer deze verplichting wordt nageleefd, wordt dikwijls het totale bedrag van de opdracht in de aankondiging niet vermeld. Het gaat hier nochtans om een belangrijke informatie die, in regel, niet kan worden beschouwd als zijnde vertrouwelijk vanuit het algemeen belang, de rechtmatige commerciële belangen van de ondernemingen of de eerlijke mededinging tussen de ondernemingen. Het is dan ook aangewezen er bij wege van deze omzendbrief aan te herinneren. 2) Sinds 1 januari 2008 zijn de volgende Europese drempels (geraamd bedrag exclusief BTW bij de aanvang van de procedure) van toepassing : - 5.150.000 euro voor werken en bouwwerken (klassiek stelsel en speciale sectoren); - 133.000 euro of 206.000 euro, naargelang de aanbestedende overheid, voor leveringen (klassiek stelsel); - 133.000 euro of 206.000 euro, naargelang de aanbestedende overheid en naargelang de categorie van diensten (klassiek stelsel); - 412.000 euro voor leveringen en diensten (speciale sectoren).
Om te bepalen of de voormelde drempels worden bereikt, moet worden uitgegaan van de raming gemaakt op grond van de waardebepalingsregels van de reglementering overheidsopdrachten (2). Deze raming vindt plaats bij de aanvang van de procedure en bepaalt welke voorschriften erop van toepassing zijn tijdens het volledige verloop ervan.
Aldus is een aankondiging van geplaatste opdracht vereist indien de raming van de opdracht de Europese drempel bereikt, ook als is het bedrag van de goed te keuren offerte lager dan deze drempel.
Omgekeerd is geen aankondiging van geplaatste opdracht vereist indien de raming van de opdracht beneden de Europese drempel blijft, zelfs indien het bedrag van de goed te keuren offerte hoger is dan deze drempel. 3) De verplichte bekendmaking van een aankondiging van geplaatste opdracht heeft betrekking op : - alle opdrachten voor werken, leveringen en diensten, met inbegrip van de diensten bedoeld in bijlage 2, B, van de wet die het geraamde bedrag bereiken waarvan sprake in punt 2.De diensten bedoeld in bijlage 2, B, van de wet moeten weliswaar niet op Europees niveau worden bekendgemaakt bij de aanvang van de procedure, maar ze zijn daarentegen wel onderworpen aan een transparantieverplichting nà de gunning ervan via een bekendmaking van een aankondiging van geplaatste opdracht (3); - alle gunningswijzen en bijgevolg ook op : de onderhandelingsprocedure met bekendmaking als bedoeld in de artikelen 17, § 3, 39, § 1, en 69, § 1, van de wet; de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking als bedoeld in de artikelen 17, § 2, 39, § 2, en 69, § 2, van de wet (behalve in het geval vermeld in de artikelen 17, § 2, 1°, b, en 39, § 2, 1°, b, van de wet dat opdrachten beoogt die geheim verklaard zijn, waarvan de uitvoering gepaard moet gaan met bijzondere veiligheidsmaatregelen of indien de bescherming van de fundamentele belangen van het land dit vereist) (4). 4. De aankondiging van geplaatse opdracht moet worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie èn in het Bulletin der Aanbestedingen.De verzending ervan moet plaatsvinden binnen een termijn van achtenveertig dagen (klassiek stelsel) of twee maanden (speciale sectoren) na de gunning.
In dat verband wordt verwezen naar : - de artikelen 8, 34 en 60 van het koninklijk besluit van 8 januari 1996 en bijlage 2, C, ervan; - de artikelen 9, 31 en 52 van het koninklijk besluit van 10 januari 1996 en bijlage 4 ervan; - artikel 12 van het koninklijk besluit van 18 juni 1996 en bijlage 4 ervan. 5. Ik dring erop aan dat de bevoegde overheden op alle beleidsniveaus en de aanbestedende diensten nauwlettend toezien op de naleving van genoemde verplichtingen. Brussel, 25 juni 2008.
De Eerste Minister, Y. LETERME _______ Nota's (1) onder voorbehoud van voetnoot 3, a.(2) Voor het klassiek stelsel betreft het de artikelen 2 (werken), 28 (leveringen) en 54 (diensten) van het koninklijk besluit van 8 januari 1996. Voor de speciale sectoren (water, energie, vervoer en postdiensten) betreft het de artikelen 2 (werken), 23 tot 24 (leveringen) en 44 tot 45 (diensten) van het koninklijk besluit van 10 januari 1996 en artikel 2 van het koninklijk besluit van 18 juni 1996. (3) a.in de speciale sectoren omvat de aankondiging van geplaatste opdracht twee delen, waarvan enkel het eerste voor bekendmaking is bestemd. Wanneer het bovendien gaat om een opdracht voor diensten van de bijlage 2, B, van de wet, kan de aanbestedende overheid of de aanbestedende dienst die de ingevulde aankondiging overmaakt aan het Bureau voor Officiële publicaties van de Europese Gemeenschappen, vragen dat zelfs het eerste deel niet niet zou worden bekendgemaakt (cf. in dit verband de artikelen 52, tweede lid, van het koninklijk besluit van 10 januari 1996 en 12, § 2, van het koninklijk besluit van 18 juni 1996). In dat geval is de aankondiging enkel bestemd voor de Europese Commissie; b. in de speciale sectoren zijn de op een raamovereenkomst gebaseerde opdrachten niet onderworpen aan de verplichte bekendmaking van een aankondiging van geplaatste opdracht (artikel 43, 1, 2, van de Richtlijn 2004/17/EG) (4) onder voorbehoud van voetnoot 3, a.