gepubliceerd op 03 februari 2025
Ministeriële omzendbrief betreffende het personeelsbeheer bij de gewestelijke overheidsdiensten en instellingen van openbaar nut van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in verband met de toename van luchtweginfecties
24 JANUARI 2025. - Ministeriële omzendbrief betreffende het personeelsbeheer bij de gewestelijke overheidsdiensten en instellingen van openbaar nut van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in verband met de toename van luchtweginfecties (code oranje)
Beste collega's, Mevrouw, Mijnheer, Overwegende de aanbevelingen van de Risk Management Group van FOD Volksgezondheid;
In mijn hoedanigheid van minister van Openbaar Ambt wil ik de verschillende gewestelijke diensten eraan herinneren dat we elk jaar tijdens de winterperiode een toename van luchtweginfecties verwachten.
Het dreigingsniveau werd voor luchtweginfecties verhoogd van code geel naar code oranje. Dit betekent dat de piek in luchtweginfecties nu een aanzienlijke druk legt op het gezondheidszorgsysteem, waardoor extra aanbevelingen en maatregelen nodig zijn om het fenomeen in bedwang te houden.
Bijgevolg wordt uw aandacht gevestigd op een aantal bepalingen voor situaties waarmee uw medewerkers te maken kunnen krijgen. 1. Basisaanbevelingen Om te voorkomen dat de situatie verslechtert, het risico op verspreiding te beperken, kwetsbare mensen te beschermen en te voorkomen dat onze gezondheidszorg onnodig onder druk komt te staan, worden de werkgevers aangeraden ervoor te zorgen dat de volgende hygiëneaanbevelingen correct worden opgevolgd: ? Handen regelmatig wassen met water en zeep of hydroalcoholische handgel gebruiken; ? Binnenruimtes zoveel mogelijk op regelmatige basis ventileren; ? Een zakdoek eenmalig bij niezen of hoesten gebruiken, of in de elleboog niezen, en handen wassen; ? Thuisblijven als iemand ziek is en contact met anderen vermijden; ? Wanneer uw medewerker niet langer acuut ziek is en de symptomen zijn verbeterd, wordt hem aanbevolen een masker te dragen gedurende minstens 5 dagen na het begin van de symptomen wanneer hij in contact komt met andere mensen en afstand te houden, vooral van kwetsbare mensen. ? Voor kwetsbare mensen wordt het aangeraden op drukke plaatsen een masker te dragen.
Mensen die als kwetsbaar worden beschouwd op het werk zijn degenen die : ? ouder zijn dan 65 jaar ; ? een chronische long-, hart-, lever- of nierziekte, stofwisselingsziekten (waaronder diabetes) of neuromusculaire ziekten hebben ; ? een immuunstoornis hebben ; ? zwanger zijn. 2. Aanvullende aanbevelingen voor code oranje: ? Het dragen van een masker: Iedereen die symptomen heeft of kwetsbaar is, wordt geadviseerd een masker te dragen en afstand te houden in openbare ruimten. ? Werk: Er worden aanvullende aanbevelingen geadviseerd om de verspreiding van luchtweginfecties op de werkplek te voorkomen: - afstand houden in ruimten waar medewerkers samenkomen, zoals kantines en vergaderzalen, of het aantal mensen in dezelfde ruimte beperken, zo nodig met masker; - het gebruik van plexiglasschermen bij balies; - waar mogelijk telewerken overwegen voor medewerkers met een kwetsbare gezondheid en/of symptomen. ? Ventilatie: Het belang van luchtkwaliteit en ventilatie wordt benadrukt, met de aanbeveling om de CO2-concentratie in de binnenlucht te meten en deze onder de 800 tot 1200 ppm te houden. ? Vaccinatie: Als iemand kwetsbaar is of voor een kwetsbare persoon zorgt, is het raadzaam om zijn huisarts te raadplegen over vaccinaties.
Het is ook raadzaam om eerst een afspraak te maken met zijn huisarts als iemand ziek is of ademhalingsproblemen heeft.
Deze omzendbrief treedt in werking op de datum van ondertekening en blijft geldig zolang code oranje van kracht is.
Brussel, 24 januari 2025.
De Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van meertaligheid en van het Imago van Brussel, S. GATZ