Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 23 juli 2018
gepubliceerd op 06 augustus 2018

Omzendbrief betreffende de afgifte van afschriften van de kiezerslijst aan de partijen en kandidaten

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2018031633
pub.
06/08/2018
prom.
23/07/2018
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


23 JULI 2018. - Omzendbrief betreffende de afgifte van afschriften van de kiezerslijst aan de partijen en kandidaten


Dames en heren Burgemeesters en Schepenen, Op grond van artikel 4 van het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek moet het College van burgemeester en schepenen of de door haar aangewezen functionaris kopieën van de kiezerslijst afgeven, zodra deze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen is opgesteld. De kopieën worden afgegeven aan de personen die erom vragen bij aangetekende brief gericht aan de burgemeester. De aanvragers moeten zich er schriftelijk toe verbinden een kandidatenlijst voor te dragen voor gemeenteraadsverkiezingen of om kandidaat te zijn op een akte van voordracht die voor de verkiezingen is neergelegd. Het doel van deze omzendbrief is om de belangrijkste principes met betrekking tot deze afgifte samen te vatten met het oog op de gewone gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

I. Het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek voorziet twee soorten aanvragers: de politieke partijen en de kandidaten I.1. De politieke partij De politieke partij wordt vertegenwoordigd door een natuurlijke persoon die in eigen naam handelt. Hij moet zijn aanvraag bij aangetekende brief richten aan de burgemeester. De partij kan alleen een kopie van de kiezerslijst verkrijgen als ze zich ertoe verbindt om een kandidatenlijst voor de verkiezingen neer te leggen voor de verkiezingen in de gemeente waarvan ze de kiezerslijst vraagt.Daarom moet de partij zich er schriftelijk toe verbinden om een kandidatenlijst neer te leggen voor de verkiezingen van 14 oktober 2018 in de betrokken gemeente.

Indien niet aan deze verplichting wordt voldaan, is het haar verboden gebruik te maken van de kopieën op straffe van de strafsancties voorzien in artikel 197bis van het Kieswetboek.

Bovendien moet de politieke partij die het verzoek indient, zich er tijdens de verkiezingen en tijdens de legislatuur schriftelijk toe verbinden de beginselen van de democratie van een rechtsstaat alsmede de rechten en vrijheden ingeschreven in de Grondwet, in het Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden van 4 november 1950 en het Internationaal Verdrag van 19 december 1966 inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, na te leven.

Onder voorbehoud van naleving van de bovengenoemde voorwaarden, kunnen de door de partij gemachtigde personen een kopie van de lijst verkrijgen zodra deze is vastgesteld. De aanvraag kan gebeuren in de vorm van het model in bijlage 1 van deze omzendbrief.

Uiterlijk vóór de ontvangst van de kopieën bevestigen de personen die optreden namens een politieke partij, door middel van een schriftelijke en ondertekende verklaring, de verboden te hebben gelezen die zijn vastgesteld krachtens artikel 4 van het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek waarnaar wordt verwezen in punt IV. van deze omzendbrief.

Elke partij kan kosteloos twee kopieën van de lijst verkrijgen.

Bijkomende exemplaren worden verkregen tegen kostprijs.

I.2. De kandidaat De kandidaat moet zijn aanvraag bij aangetekende brief richten aan de burgemeester. Hij zal een exemplaar van de lijst kunnen bekomen zodra de akte van voordracht wordt neergelegd (dat wil zeggen vanaf de 29e dag voorafgaand aan die van de verkiezingen, zijnde 15 september 2018 voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018). Daartoe verifieert het gemeentebestuur op het moment van afgifte van de kopie van de lijst of de betrokkene als kandidaat voor de verkiezing wordt voorgedragen.

Indien de aanvrager nadien van de kandidatenlijst wordt verwijderd, mag hij niet langer gebruik maken van de kiezerslijst, zelfs niet voor verkiezingsdoeleinden, op straffe van de strafsancties voorzien in artikel 197bis van de Kieswet.

De kandidaat moet zich er ook toe verbinden om tijdens de verkiezingen en tijdens zijn mandaat de beginselen van de democratie van een rechtsstaat alsmede de rechten en vrijheden ingeschreven in de Grondwet, in het Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden van 4 november 1950 en het Internationaal Verdrag van 19 december 1966 inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, na te leven.

De kopieën worden verkregen tegen kostprijs. Uiterlijk vóór de ontvangst van de kopieën, bevestigen de kandidaten door middel van een schriftelijke en ondertekende verklaring dat zij kennis hebben genomen van de verbodsbepalingen die zijn vastgesteld krachtens artikel 4 van het Brussels Gemeentelijk Kieswetboek en waarnaar wordt verwezen in punt IV. van deze omzendbrief. De aanvraag kan gebeuren in de vorm van het model in bijlage 2 van deze omzendbrief.

II. De voorwaarden worden strikt geïnterpreteerd De aanvragen die niet aan de vormvoorschriften voldoen, kunnen niet in aanmerking worden genomen.

Er kan geen uitzondering worden gemaakt op de regels met betrekking tot de vergoeding van de gemeenten voor de afgifte van deze kopieën van de lijsten.

III. De kopieën van de kiezerslijst kunnen op papier of elektronisch worden afgegeven De partij of kandidaat moet de drager kiezen.

De afgegeven lijst bevat het rijksregisternummer van de kiezers niet.

IV. De kopieën mogen alleen worden gebruikt voor verkiezingsdoeleinden Dit principe is ook van toepassing buiten de periode tussen de datum van afgifte van de lijst en de datum van de verkiezing.

De kopieën mogen niet worden medegedeeld aan derden.

Met de meeste hoogachting.

De Minister-president, R. VERVOORT

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^