Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 20 december 2002
gepubliceerd op 16 januari 2003

Omzendbrief GPI 30 betreffende de invoering van het recht op borstvoedingspauzes voor de statutaire en contractuele personeelsleden van de politiediensten

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken
numac
2003000008
pub.
16/01/2003
prom.
20/12/2002
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN


20 DECEMBER 2002. - Omzendbrief GPI 30 betreffende de invoering van het recht op borstvoedingspauzes voor de statutaire en contractuele personeelsleden van de politiediensten


Aan Mevrouw en Heren Provinciegouverneurs, Aan Mevrouw de Gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, Aan de Dames en Heren Burgemeesters, Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Politiecolleges, Ter informatie : Aan de Heer Commissaris-generaal van de federale politie, Aan de Heer de Directeur-generaal van de Algemene Rijkspolitie, Aan de Heer Voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie, Aan de Dames en Heren Korpschefs van de lokale politie, Aan de Dames en Heren Arrondissementscommissarissen, Mevrouw, Mijnheer de Gouverneur, Mevrouw, Mijnheer de Burgemeester, Mevrouw, Mijnheer de Voorzitter, Momenteel is de procedure lopende om deel VIII van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPPol) te wijzigen. Aangezien het recht op borstvoedingspauzes voor de personeelsleden van het Federaal openbaar ambt reeds geldt vanaf 1 juli 2002 (cfr. omzendbrief nr. 528 van 24 juli 2002), wil ik vooruitlopen op de bekendmaking van de voormelde aanpassing van het RPPol in het Belgisch Staatsblad .

Zodoende kunnen ook de personeelsleden van de politiediensten thans reeds dit voordeel genieten.

Door de voormelde aanpassing van het RPPol wordt het dus mogelijk voor de statutaire en de contractuele personeelsleden om een dienstvrijstelling te krijgen om hun kind met moedermelk te voeden of melk af te kolven tot zeven maanden na de geboorte. In uitzonderlijke medische omstandigheden die verband houden met de gezondheidstoestand van het kind en voor zover dit blijkt uit een medisch getuigschrift (bv. vroeggeboorte), kan deze periode met maximaal twee maanden worden verlengd. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de mogelijkheid om het kind met moedermelk te voeden niet betekent dat het vrouwelijk personeelslid ook kan instaan voor de zorg van het kind tijdens de rest van de werkdag op de werkplaats.

De borstvoedingspauze mag een half uur duren en het personeelslid dat tijdens een werkdag 4 uur of langer doch minder dan 7 u. 30 m., werkt, heeft die dag recht op één pauze. Het personeelslid dat ten minste 7 u. 30 m., werkt, heeft die dag recht op twee pauzes. De arbeidsuren die in aanmerking worden genomen om te bepalen hoeveel pauzes het personeelslid per werkdag mag nemen, zijn de uren die op de bedoelde dag effectief worden gepresteerd. De duur van de pauzes wordt meegerekend voor het vaststellen van de effectieve prestaties.

Voorbeelden : - Voor de dag waarop betrokkene 3 u. 48 m., werkt, heeft zij geen recht op een pauze omdat haar arbeidsprestaties lager liggen dan 4 uur. - Voor de dag waarop betrokkene 6 uur werkt, heeft zij recht op één pauze.

Zij werkt dus effectief 5 u. 30 m., en neemt één pauze van 30 min. Er worden evenwel 6 uur aangerekend als dienstprestaties. - Voor de dag waarop betrokkene 7 u. 36 m., werkt, heeft zij recht op twee pauzes. Zij werkt dus effectief 6 u. 36 m. Zij kan kiezen of zij één pauze van 1 uur of twee pauzes van 30 min., neemt. Er worden evenwel 7 u. 36 m., aangerekend als dienstprestaties.

Het personeelslid dat de borstvoedingspauzes wenst te genieten, brengt de overheid waaronder zij ressorteert hiervan twee maanden op voorhand schriftelijk op de hoogte, tenzij deze laatste akkoord gaat met een kortere termijn op vraag van de betrokkene. Ook moet zij het bewijs leveren dat zij daadwerkelijk borstvoeding geeft. Zij kan daartoe een attest van een consultatiebureau voor zuigelingen (« Kind en Gezin », « O.N.E. » of « Dienst für Kind und Familie ») of een medisch getuigschrift voorleggen. Dat bewijs moet iedere maand opnieuw geleverd worden, te rekenen vanaf de datum waarop de uitoefening van het recht op borstvoedingspauzes voor het eerst is ingegaan. Zij moet ook een akkoord bereiken met de overheid waaronder zij ressorteert over de ogenblikken waarop de pauze(s) kan (kunnen) genomen worden.

Ik wens tot slot te benadrukken dat de contractuele personeelsleden van het operationeel kader en het administratief en logistiek kader, op grond van artikel 30, § 2, van de arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978, reeds vanaf 1 juli 2002 een omstandigheidsverlof van 10 in plaats van 4 dagen genieten naar aanleiding van de bevalling van de echtgenote of van de persoon waarmee zij op het tijdstip van de gebeurtenis samenleven.

Die uitbreiding van het omstandigheidsverlof geldt evenwel niet voor de statutaire personeelsleden.

U gelieve, Mevrouw, Mijnheer de Gouverneur, de datum waarop deze omzendbrief in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt, in het Bestuursmemoriaal te willen vermelden.

De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE

^