Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 17 januari 2002
gepubliceerd op 19 februari 2002

Omzendbrief GPI 16 met betrekking tot de inplaatsstellingvan het « Federaal Logistiek Invals- en Contactpunt » binnen de federale politie

bron
ministerie van binnenlandse zaken
numac
2002000122
pub.
19/02/2002
prom.
17/01/2002
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN


17 JANUARI 2002. - Omzendbrief GPI 16 met betrekking tot de inplaatsstellingvan het « Federaal Logistiek Invals- en Contactpunt » (FLIP) binnen de federale politie


Aan Mevrouw en Heren Provinciegouverneurs, Aan Mevrouw de Gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, Aan de Dames en Heren Burgemeesters, Ter informatie : Aan de Dames en Heren Arrondissementscommissarissen, Aan de provinciale Ondersteuningsteams, Aan de Commissaris-generaal van de federale politie, Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie van de Gemeentepolitie, Aan de Directeur-generaal van de Algemene Rijkspolitie. 1. Inleiding 1.1 Oprichting Federaal Logistiek Invals- en Contactpunt In de aanloopfase naar de effectieve oprichting van de politiezones per 1 januari 2002 werden bepaalde begeleidingsstructuren opgericht met het oog op de ondersteuning van de inplaatsstelling van de lokale politiediensten. Zo werd binnen de federale politie de « Directie van de Relaties met de Lokale Politie » (GGL) opgericht. Deze directie werd in de eerste plaats belast met het voorbereiden en begeleiden van de oprichting van de lokale politiezone's.

De wet op de geïntegreerde politie bepaalt echter eveneens dat ook na de oprichting van de lokale politie de federale politie steun moet verlenen aan de lokale korpsen.

Teneinde hieraan tegemoet te komen en de dienstverlening van de federale politie aan de lokale politie op logistiek vlak te coördineren en te optimaliseren heeft de Algemene Directie van de Materiële Middelen (DMG) van de federale politie een permanent « Federaal Logistiek Invals- en Contactpunt » (FLIP) in plaats gesteld. 1.2. Principes De logistieke steunverlening door de federale politie zal gratis verleend worden indien deze steunverlening kadert binnen de algemene steunopdrachten die worden ingeschreven en gedragen door de Algemene Uitgaven Begroting. De lijst van gratis verleende steunopdrachten door de federale politie zal in een koninklijk besluit bepaald worden.

Andere logistieke steunopdrachten zullen slechts op vraag en tegen betaling uitgevoerd worden.

De voorwaarden en modaliteiten desbetreffend, evenals de kostprijsbepaling en facturatieregels zullen eveneens bij koninklijk besluit bepaald worden. 1.3. Overgangsregeling In afwachting van deze reglementering zal de federale politie vanaf 1 januari 2002 de continuïteit in de logistieke ondersteuning aan de lokale politie blijven verzekeren voor die middelen die bij de oprichting van de lokale politie door de federale politie werden overgedragen aan de lokale korpsen. Deze steunverlening zal op vraag en tegen kostprijs geschieden. De practische modaliteiten zullen in een protocol tussen de lokale politie en het FLIP vastgelegd worden.

Tegen 2003 zal de federale politie haar logistiek steunaanbod herevalueren en aanpassen, rekening houdend met het specialiteits- en subsidiariteitsbeginsel, met de geformuleerde behoeften van de lokale korpsen en met de beschikbare budgettaire en personele middelen. 2. Rol van het Federaal Logistiek Invals- en Contactpunt De oprichting van het FLIP heeft geenszins de bedoeling een parallel communicatiekanaal te starten met dat van de « Directie van de Relaties met de Lokale Politie » (CGL) doch wel een specifieke leemte op te vullen op het vlak van de informatieverstrekking en coördinatie inzake de mogelijkheden en de uitvoering van de logistieke steunverlening van de federale politie aan de lokale politiediensten. Het FLIP zal fungeren als het logistiek contactpunt waarbij de functie helpdesk centraal staat.

Actueel wordt het FLIP bovendien belast met de coördinatie en opvolging van de overdracht van het materiaal van de brigades van de federale politie naar de lokale politiezones.

Bovendien zal een lid van het FLIP zetelen als vertegenwoordiger van de Algemene Directie van de Materiële Middelen in de expertencommissie voorzien in mijn omzendbrief ZPZ 24. 3. Werkingsprincipes van het FLIP 3.1 Algemeen Het FLIP moet voor de Dirco's, de logistiek verantwoordelijken en de lokale autoriteiten het logistiek platform zijn waar zij met al hun vragen en problemen terecht kunnen. Indien het probleem omwille van zijn complexiteit niet onmiddellijk kan worden opgelost, omdat het de bevoegdheden van het FLIP overschrijdt of omwille van het feit dat het probleem raakpunten heeft bij verschillende logistieke directies, dan zal het FLIP optreden als piloot in het dossier en ervoor zorgen dat een geglobaliseerd antwoord wordt verstrekt. 3.2 Hoe beroep doen op de logistieke steunverlening ? 3.2.1 Binnen de diensturen Aanvragen voor logistieke steun worden aan de bestuurlijke coördinator (Dirco) gericht die ze na een eerste evaluatie (conformiteitsanalyse en operationalisering van de aanvraag) overmaakt aan het FLIP. De Dirco vervult dus de rol van een eerstelijns-contactpunt voor lokale logistieke problemen.

Het FLIP neemt in overleg met de Dirco en de betrokken logistieke uitvoeringsdiensten de beslissing tot uitvoering van de steunaanvraag en bepaalt de modaliteiten van betaling.

Uitzondering In zeer dringende gevallen mag uitzonderlijk, bij onmogelijkheid tot tussenkomst van de Dirco, de politiezone binnen de diensturen rechtstreeks contact opnemen met het FLIP. 3.2.2 Buiten de diensturen.

Dringende aanvragen van logistieke steun buiten de diensturen worden gericht aan de permanentie van DGA/DAO (met kopie aan Dirco en FLIP).

Telefonische aanvragen worden zo snel mogelijk schriftelijk bevestigd.

Tel : 02-642 63 80 Fax : 02-646 49 40 Email : docc@brutele.be 3.3 Facturatie De facturatie behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de « Directie van de financiën » (DGM/DMF).

Coördinaten van het FLIP « Federaal Logistiek Invals- en Contactpunt », Federale Politie, Algemene Directie van de Materiële Middelen, Fritz Toussaintstraat 47, 1050 Brussel, tel. 02-642 64 89, fax 02-642 67 22, E-mail : flip_team@pi.be, Diensthoofd : CP Philippe Bedert.

Coördinator Vlaanderen en Brussel : Chris Vansteenkiste, 02-642 64 89.

Coördinatrice Wallonie : Ingrid Custers, 02-642 64 84.

^