Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 09 januari 2007
gepubliceerd op 22 januari 2007

Omzendbrief GPI 55. - Privé-ongevallen

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken
numac
2006001015
pub.
22/01/2007
prom.
09/01/2007
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN


9 JANUARI 2007. - Omzendbrief GPI 55. - Privé-ongevallen


Berekening van het ziektecontingent Aan de Heren Provinciegouverneurs, Aan Mevrouw de Gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofstad, Aan de Dames en Heren Burgemeesters, Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Politiecolleges, Aan de Dames en Heren Korpschefs van de lokale politie, Aan de heer Commissaris-generaal van de federale politie, Ter informatie : Aan de Directeur-generaal van de Algemene Directie Veiligheids- en Preventiebeleid, Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, Mevrouw, Mijnheer de Gouverneur, Mevrouw, Mijnheer de Burgemeester, Mevrouw, Mijnheer de Voorzitter, Mevrouw, Mijnheer de Korpschef, Mijnheer de Commissaris-generaal, 1. Doel van deze omzendbrief Wanneer een statutair personeelslid van de geïntegreerde politie het slachtoffer is van een arbeidsongeval of een ongeval op de weg naar en van het werk, is een specifieke regeling voorzien voor de berekening van het ziektecontingent.De afwezigheidsdagen vóór de consolidatiedatum naar aanleiding van dit arbeidsongeval worden immers niet in mindering gebracht van het door dit personeelslid opgebouwde ziektecontingent.

Het gebeurt evenwel ook dat een personeelslid het slachtoffer is van een privé-ongeval te wijten aan de fout van een derde en dat geen arbeidsongeval uitmaakt. Tot op heden werden de afwezigheidsdagen naar aanleiding van dergelijk ongeval in mindering gebracht van het door het personeelslid opgebouwde ziektecontingent. Dit ongeval kan evenwel met zich meebrengen dat het betrokken personeelslid, al dan niet langdurig, afwezig is wegens ziekte. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de overheid die de wedde en/of toelagen en/of vergoedingen tijdens deze afwezigheidsperiode heeft doorbetaald en voor het personeelslid dat een vermindering van zijn ziektecontingent ondervindt.

Deze omzendbrief strekt ertoe om de nieuwe regeling toe te lichten die sinds 1 november 2006 terzake van toepassing is en die er op neer komt de afwezigheidsdagen wegens ziekte naar aanleiding van een privé-ongeval te wijten aan de fout van een derde niet langer meer aan te rekenen op het ziektecontingent. Zodoende is er éénvormigheid met de weldra ook aangepaste regeling van het Federaal Openbaar Ambt. 2. Definitie In deze omzendbrief wordt onder « privé-ongeval » verstaan : met uitzondering van de sportongevallen, een ongeval dat buiten dienstverband gebeurt en bijgevolg niet kan worden beschouwd als een arbeidsongeval of een ongeval op de weg naar en van het werk, waarvoor een derde aansprakelijk is en dat een letsel met arbeidsongeschiktheid tot gevolg heeft. Het klassiek voorbeeld ter zake is een verkeersongeval in een 'vrij' weekend. 3. Toepassingsgebied Aangezien enkel statutaire personeelsleden een ziektecontingent gedurende hun loopbaan opbouwen, is de regeling van de berekening van het ziektecontingent enkel op hen van toepassing. De contractuele personeelsleden dienen evenwel, net zoals de statutaire personeelsleden, aangifte te doen van hun afwezigheid wegens ziekte naar aanleiding van dergelijk privé-ongeval (zie punt 4). 4. Aangifte van afwezigheid wegens ziekte Het personeelslid dat afwezig is wegens ziekte ten gevolge van een privé-ongeval dient dit te laten bevestigen door een geneesheer die op het medisch getuigschrift aanduidt dat de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een privé-ongeval.Het personeelslid stuurt het medisch luik van het getuigschrift naar de controlecel van de medische dienst en verzendt het administratieve luik naar zijn personeelsdienst. 5. Aangifte van het privé-ongeval Het personeelslid dat het slachtoffer is geworden van een privé-ongeval dient het bij deze omzendbrief gevoegde formulier zo volledig mogelijk in te vullen en aan zijn personeelsdienst te bezorgen.6. Schaderegeling In geval van een privé-ongeval dat te wijten is aan de fout van een derde kan de Staat, de gemeente, of desgevallend, de meergemeentezone de wedde, de toelagen en/of vergoedingen, aan het betrokken personeelslid uitgekeerd tijdens zijn afwezigheidsperiode ten gevolge van het ongeval, terugvorderen van de aansprakelijke derde. 7. Berekening van het ziektecontingent 7.1. Ziektecontingent A en ziektecontingent B Vooraleer dieper in te gaan op de nieuwigheid ter zake, lijkt het me aangewezen het onderscheid tussen het ziektecontingent A en het ziektecontingent B in deze omzendbrief te expliciteren. Dit onderscheid is belangrijk met het oog op de indisponibiliteitsstelling van het personeelslid en de eventueel daaraan verbonden geldelijke gevolgen.

In principe worden enkel de 'gewone' ziekteverlofdagen in mindering gebracht van het reeds door het personeelslid tijdens zijn loopbaan opgebouwde ziektecontingent (= ziektecontingent B).

Wanneer dit ziektecontingent B is uitgeput, bevindt het personeelslid zich in disponibiliteit en ontvangt het, op basis van artikel VIII.XI.3 RPPol, een wachtgeld gelijk aan 60 % van zijn laatste activiteitsloon.

Artikel VIII.X.8, tweede lid, RPPol bepaalt evenwel dat de ziekteverlofdagen na consolidatie naar aanleiding van een arbeidsongeval of na de datum waarop de ongeschiktheid een blijvend karakter vertoont in het geval van een beroepsziekte, wel in mindering worden gebracht van het ziekecontingent.

Dit leidt tot de berekening van een ziektecontingent A waarvan niet alleen de 'gewone' ziektedagen, maar ook de ziektedagen na consolidatie naar aanleiding van een arbeidsongeval of na de datum waarop de ongeschiktheid een blijvend karakter vertoont in het geval van een beroepsziekte, in mindering worden gebracht.

Wanneer het ziektecontingent A is uitgeput, begint een wachttermijn van zes maanden te lopen waarna de personeelsleden worden opgeroepen voor de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten die hen geschikt, gedeeltelijk geschikt, tijdelijk ongeschikt of definitief ongeschikt kan verklaren. Deze personeelsleden blijven tijdens deze wachttermijn, zolang hun ziektecontingent B niet is uitgeput, hun normaal loon verder ontvangen. 7.2. Berekening ziektecontingent naar aanleiding van een privé-ongeval veroorzaakt door de fout van een derde De afwezigheidsdagen wegens ziekte sinds 1 november 2006 ten gevolge van een privé-ongeval veroorzaakt door de fout van een derde worden niet langer in mindering gebracht van het door het personeelslid opgebouwde ziektecontingent B. De afwezigheidsdagen wegens ziekte ten gevolge van een privé-ongeval worden evenwel, net zoals de ziekteverlofdagen na consolidatie naar aanleiding van een arbeidsongeval of na de datum waarop de ongeschiktheid een blijvend karakter vertoont in het geval van een beroepsziekte, in mindering gebracht van het ziektecontingent A. Het is dus zo dat de personeelsleden die het slachtoffer zijn van een privé-ongeval veroorzaakt door de fout van een derde na uitputting van hun ziektecontingent A en een wachttermijn van zes maanden voor de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten moeten verschijnen, maar dat ze gedurende deze wachttermijn hun loon verder blijven ontvangen. Het is pas wanneer het ziektecontingent B is uitgeput dat het personeelslid slechts 60 % van zijn laatste activiteitsloon ontvangt.

Deze afwezigheidsdagen worden eveneens niet in aanmerking genomen om het aantal dagen ziekteverlof te bepalen waarop het betrokken personeelslid aanspraak kan maken (= jaarlijkse toekenning van maximum dertig ziekteverlofdagen).

Beide neutraliseringen, zowel op het vlak van de berekening van het ziektecontingent als op het vlak van de jaarlijkse toekenning van nieuwe ziektedagen, gebeuren ten belope van het aansprakelijkheidspercentage dat erkend is in hoofde van de derde aan wie het ongeval te wijten is en dat als grondslag dient voor de wettelijke indeplaatsstelling van de Staat.

Ik wens te benadrukken dat het de dagen afwezigheid wegens ziekte sinds 1 november 2006 zijn die volgens deze nieuwe berekeningswijze moeten in aanmerking worden genomen. Het betreft dus niet enkel de privé-ongevallen sinds 1 november 2006. 7.3. Wanneer rekening houden met afwezigheidsdagen naar aanleiding van een privé-ongeval? In de eerste plaats zal een medisch getuigschrift met de vermelding van het privé-ongeval moeten worden ingediend en dient het personeelslid een zo volledig mogelijk aangifteformulier aan de personeelsdienst te bezorgen. Bovendien is een definitieve beslissing over de erkenning van het aansprakelijkheidpercentage in hoofde van de derde aan wie het ongeval te wijten is, noodzakelijk.

Pas wanneer aan deze beide voorwaarden is voldaan, zal de neutralisering van de gevolgen voor de afwezigheden wegens ziekte kunnen worden doorgevoerd. Concreet komt dit neer op het volgende : bij ontvangst van het administratief luik van het medische getuigschrift met vermelding van het privé-ongeval worden de afwezigheidsdagen wegens ziekte in mindering gebracht van het ziektecontingent A en het ziektecontingent B. Pas na ontvangst van de definitieve beslissing over de erkenning van het aansprakelijkheidspercentage kan deze berekening worden aangepast.

Deze werkwijze is analoog met deze van het Federaal Openbaar Ambt.

Bijvoorbeeld : stel dat het aansprakelijkheidspercentage in hoofde van de derde aan wie het ongeval te wijten is, als zijnde 100 % wordt erkend. Dan zullen alle afwezigheden wegens ziekte (ziekteverlof en - in voorkomend geval - disponibiliteit wegens ziekte) die te wijten zijn aan dit ongeval volledig geneutraliseerd worden. Dit betekent dat de opgenomen ziektedagen niet langer beschouwd worden als 'gewone' ziektedagen en terug bij het ziektecontingent B moeten worden geteld.

Gelet op het verschijnen voor de commissie voor geschiktheid van het personeel van de politediensten, blijven deze dagen wel in mindering van het ziektecontingent A. De reglementaire teksten ter zake zullen in die zin worden aangepast.

De Minister van Binnenlandse Zaken, P. DEWAEL Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^