gepubliceerd op 04 maart 2000
Omzendbrief. - Registratie van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van lijkbezorging
MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN
7 FEBRUARI 2000. - Omzendbrief. - Registratie van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van lijkbezorging
Aan Mevrouw de Provinciegouverneur, Aan Mevrouw de Gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, Aan de heren Provinciegouverneurs, Ter informatie : Aan de heren Arrondissementscommissarissen, Aan de dames en heren Burgemeesters en Schepenen, Mevrouw de Gouverneur, Mijnheer de Gouverneur, Krachtens de wet van 28 december 1989 tot aanvulling van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging met een artikel 15bis (Belgisch Staatsblad van 12 januari 1990), kan iedereen tijdens zijn leven een vrijwillige schriftelijke kennisgeving inzake de wijze van teraardebestelling richten tot de ambtenaar van de burgerlijke stand van zijn gemeente.
De modaliteiten van deze verklaring werden verduidelijkt in het koninklijk besluit van 2 augustus 1990 tot regeling van de inschrijving door de gemeenten van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling (Belgisch Staatsblad van 29 augustus 1990), in de omzendbrief van 30 mei 1991 betreffende de registratie van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling (Belgisch Staatsblad van 23 juli 1991, blz. 16268-16269), zoals gewijzigd en aangevuld door de omzendbrieven van 9 oktober 1991 (Belgisch Staatsblad van 19 november 1991) en 6 december 1991 (Belgisch Staatsblad van 24 december 1991) en in het nr. 29 van de Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister (Belgisch Staatsblad van 15 oktober 1992), zoals laatst gewijzigd door de omzendbrief van 2 april 1997 (Belgisch Staatsblad van 7 juni 1997).
Artikel 15bis van de voormelde wet van 20 juli 1971 werd gewijzigd door artikel 16 van de wet van 20 september 1998, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 28 oktober 1998.
Luidens § 1 van deze bepaling zijn er twee vormen van lijkbezorging: begraven en verstrooien of bewaren van de as na crematie. Elkeen kan tijdens zijn leven vrijwillig een schriftelijke kennisgeving van zijn laatste wilsbeschikking inzake de wijze van lijkbezorging, hetzij begraven, hetzij verstrooien of bewaren van de as na crematie, richten tot de ambtenaar van de burgerlijke stand van zijn gemeente (§ 2, eerste lid). Deze kennisgeving wordt in het gemeentelijk register van de bevolking ingeschreven op de door de Koning bepaalde wijze (§ 2, tweede lid).
Het koninklijk besluit van 28 januari 2000 (Belgisch Staatsblad van 1 maart 2000), voert de bepaling van artikel 15bis uit : de artikelen 1, derde lid, en 2 van het voormelde koninklijk besluit van 2 augustus 1990 worden gewijzigd; artikel 4 van het laatstvernoemde besluit, dat voorziet dat bij elke verblijfsverandering van de declarant naar een andere gemeente de informatie betreffende de laatste wilsbeschikking die hij heeft uitgedrukt inzake de wijze van teraardebestelling wordt opgetekend op het bewijs van verblijfsverandering vermeld in artikel 7 van het koninklijk besluit van 1 april 1960 betreffende het houden van de bevolkingsregisters, wordt opgeheven vermits het geen zin meer heeft.
Het is aangewezen de gemeenten bepaalde onderrichtingen te geven in verband met de te volgen procedure om de informatie betreffende deze verklaringen te behandelen.
De gemeenten zijn wettelijk gehouden de verklaring te ontvangen betreffende de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling in de vorm die bepaald werd door het voormelde gewijzigde koninklijk besluit van 2 augustus 1990 voor alle personen die ingeschreven zijn in hun bevolkingsregisters.
Om de voornoemde verklaring te vergemakkelijken, kan de hierbijgevoegde tekst (cfr. bijlage 1) aan de declarant onder de vorm van een voorgedrukt formulier worden overhandigd.
Indien de betrokkene het eigenhandig vervolledigt, volstaat zijn handtekening.
Indien de ambtenaar van de burgerlijke stand of zijn gemachtigde de rubrieken invult, dient de persoon zijn handtekening te laten voorafgaan door "Gelezen en goedgekeurd".
Indien de persoon niet bij machte is zelf te ondertekenen, zal na voorlezing van de verklaring in het bijzijn van twee door betrokkene vrij gekozen getuigen, deze worden ondertekend door de ambtenaar en genoemde getuigen.
Het ontvangstbewijs van de voormelde verklaring wordt opgemaakt overeenkomstig bijlage 2.
De verklaring wordt opgenomen in het register van de betrokken persoon in de bevolkingsregisters, onder een rubriek betreffende de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling van de individuele steekkaarten waaruit de bevolkingsregisters samengesteld zijn (cf. nr. 55, § 3, van de Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 - Belgisch Staatsblad van 15 oktober 1992).
Iedere persoon kan eveneens een vroegere verklaring herroepen of wijzigen als hij aan de voorwaarden en formaliteiten voldoet die in het voormelde koninklijk besluit van 2 augustus 1990 gesteld werden.
De achtereenvolgende gemeenten van verblijf actualiseren deze informatie in het bevolkingsregister.
Bij verandering van hoofdverblijfplaats wordt de schriftelijke verklaring betreffende de keuze van de wijze van lijkbezorging opgenomen in het dossier van de betrokken burger dat doorgestuurd wordt naar de gemeente waar de persoon zich gevestigd heeft.
In geval van wijziging van de verklaring wordt enkel de vermelding van de meest recente verklaring bewaard. In geval van herroeping van de verklaring zonder nieuwe bepaling die daarvan in plaats zou komen, afvoering van ambtswege van de betrokken persoon uit de bevolkingsregisters of van zijn afvoering naar het buitenland wordt geen informatie meer bewaard.
De vrijwillige schriftelijke kennisgeving inzake de wijze van lijkbezorging wordt in het informatietype 152 (IT 152) van het Rijksregister aangebracht.
De gewijzigde samenstelling en structuur van het informatietype 152 wordt door de dienst van het Rijksregister meegedeeld aan de gemeenten.
Overeenkomstig het laatste lid van het nieuwe artikel 15bis van de wet van 20 juli 1971, moet, indien het overlijden in een andere gemeente dan die van de hoofdverblijfplaats heeft plaatsgehad, de gemeente van de hoofdverblijfplaats zonder verwijl de gemeente van overlijden, op aanvraag van deze laatste, de informatie betreffende de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van lijkbezorging van de overledene overzenden.
De omzendbrieven van 30 mei 1991, 9 oktober 1991 en 6 december 1991 betreffende de registratie van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling, worden opgeheven. Het punt 29 van de Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister zal door de hiervoor vermelde wijzigingen eveneens aangepast worden.
Brussel, 7 februari 2000.
De Minister, A. Duquesne.
Bijlage 1 Verklaring betreffende de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling.
Ondergetekende, . . . . . (naam/voornaam) verblijvend te . . . . . . . . . . (woonplaats en volledig adres) verklaart aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de stad/gemeente . . . . . te kiezen voor begraving/crematie gevolgd door uitstrooiing van de as op een daartoe bestemd perceel van de begraafplaats/crematie gevolgd door uitstrooiing van de as in de Belgische territoriale zee/crematie gevolgd door begraving van de as binnen de omheining van de begraafplaats/crematie gevolgd door bijzetting van de as in een columbarium als wijze van teraardebestelling.
De inhoud van deze verklaring, die uit eigen wil opgemaakt werd, is mijn laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling.
Opgemaakt te . . . . . , op . . . . .
Handtekening
Bijlage 2 Ontvangstbewijs van de verklaring betreffende de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling.
Op . . . . . heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand van de stad/gemeente . . . . . de verklaring ontvangen betreffende de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling van . . . . . (naam/voornaam) verblijvend te . . . . . . . . . . (woonplaats en volledig adres).
Handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand of van zijn gemachtigde