Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 06 november 1997
gepubliceerd op 03 december 1997

Omzendbrief aan de werkgevers die onder de toepassingssfeer vallen van artikel 3 van het decreet van 18 juli 1997 houdende creatie van een doorstromingsprogramma

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
1997027647
pub.
03/12/1997
prom.
06/11/1997
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST


6 NOVEMBER 1997. Omzendbrief aan de werkgevers die onder de toepassingssfeer vallen van artikel 3 van het decreet van 18 juli 1997 houdende creatie van een doorstromingsprogramma


Het Waalse Gewest heeft onlangs een nieuw programma voor werkgelegenheid in de non-profitsector bij decreet in het leven geroepen, met name het "programme de transition professionnelle (P.T.P.)" (doorstromingsprogramma).

Dit programma is hoofdzakelijk bestemd voor weinig of middelmatig geschoolde werklozen en bedoeld om in de collectieve maatschappelijke behoeften te voorzien, hetgeen niet of onvoldoende gebeurt in het normale arbeidscircuit.

De in dit programma bedoelde arbeidsplaatsen moet het aantal arbeidsplaatsen aanvullen die de verschillende betrokken werkgevers reeds gecreëerd hebben, met eigen middelen, in het kader van de jongerenstage of van de verschillende maatregelen van het programma voor werkloosheidsbestrijding.

Betrokken werkgevers Het doorstromingsprogramma richt zich tot de volgende werkgevers : 1° het Gewest, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de openbare instellingen die ervan afhangen;2° de provincies, de verenigingen van provincies en de openbare instellingen die ervan afhangen;3° de gemeenten, de verenigingen van gemeenten en de openbare instellingen die ervan afhangen;4° de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de verenigingen van openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de intercommunale centra voor maatschappelijk welzijn;5° de verenigingen zonder winstoogmerk, de instellingen van openbaar nut en de feitelijke verenigingen zonder winstoogmerk. Betrokken werknemers De arbeidsplaatsen waarop het programma betrekking heeft, zijn voorbehouden aan werkzoekenden zonder diploma van het hoger onderwijs die : 1° hetzij volledig uitkeringsgerechtigde werklozen zijn en sinds ten minste één jaar onafgebroken werkloosheidsuitkeringen ontvangen;2° hetzij volledig uitkeringsgerechtigde werklozen zijn en sinds ten minste twee jaar onafgebroken werkloosheidsuitkeringen ontvangen;3° hetzij sinds ten minste één jaar onafgebroken recht hebben op het bestaansminimum dat vastgesteld is bij de wet van 7 augustus 1974 tot instelling van het recht op het bestaansminimum. De reglementering voorziet in bepaalde gelijkstellingen met werkloosheidsperiodes.

Subsidiëring De overheid verleent verschillende soorten toelagen voor nieuwe banen die in het kader van het doorstromingsprogramma worden gecreëerd : 1° Tegemoetkoming van de federale overheid a) Toelage van 10.000 BEF per maand in geval van een halftijdse indienstneming.

Toelage van 12.000 BEF per maand in geval van een 3/4-tijdse indienstneming. b) De bovenbedoelde toelagen worden met 2.000 BEF per maand verhoogd als de werknemer voorheen door een Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) tewerkgesteld werd. c) Vrijstelling of vermindering van de sociale bijdrage van de werkgevers zoals bedoeld in het banenplan voor de bevordering van de tewerkstelling van werkzoekenden (totale vrijstelling in geval van tewerkstelling van personen die sinds twee jaar werkloos of bestaansminimumtrekker zijn en 75 % vermindering in geval van tewerkstelling van personen die sinds één jaar werkloos of bestaansminimumtrekker zijn). 2° Tegemoetkoming van het Gewest of van de Gemeenschappen De activiteiten die onder de bevoegdheid van het Gewest vallen, komen in aanmerking voor een forfaitaire toelage van : - 14.000 BEF per maand als de werknemer minstens halftijds tewerkgesteld is; - 24.000 BEF per maand als de werknemer minstens 3/4-tijds tewerkgesteld is.

Wanneer de activiteiten onder de bevoegdheid van de Franse Gemeenschap of van de Duitstalige Gemeenschap vallen, bedraagt de gewestelijke tegemoetkoming 7.000 BEF of 12.000 BEF en verleent de Franse Gemeenschap of de Duitstalige Gemeenschap hetzelfde bedrag.

Tewerkstellingsduur De werknemers kunnen in aanmerking komen voor de bovenbedoelde toelagen, hetzij gedurende een periode van zes maanden tot minder dan één jaar, hetzij gedurende een periode van één tot drie jaar.

De tewerkstelling van een werknemer mag echter niet langer duren dan één jaar. Van deze beperking kan worden afgeweken voor personen die zes maanden vóór hun indienstneming ten minste 120 uur voor plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen gewerkt hebben. In dit geval kan de tewerkstellingsduur met hoogstens één jaar verlengd worden.

Loonbetaling De werknemers voor wie het programma bestemd is, worden in dienst genomen op basis van een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur. Hun loon, voor de functie die ze uitoefenen of voor een gelijkwaardige functie, wordt berekend op grond van de bij de werkgever toegepaste loonschaal.

De werkgever betaalt het loon na aftrek van de tegemoetkoming van de Federale regering.

De "FOREM" betaalt hem de gewestelijke en gemeenschappelijke toelagen terug in de loop van de maand na de datum van verzending van het bewijs van de maandelijkse loonbetaling en van de desbetreffende sociale premies.

Verplichtingen van de werkgever Elke werkgever die in aanmerking komt voor het doorstromingsprogramma, moet : - al zijn wettelijke en reglementaire verplichtingen inzake tewerkstelling, sociale zekerheid en sociale balans nakomen; - het bewijs leveren dat hij de lonen en sociale premies kan betalen en dat hij voor zijn financiële tegemoetkoming kan instaan; - geen invorderbare schuld hebben t.o.v. de "FOREM", de Gemeenschappen en de Europese Unie; - beschikken over de machtigingen, het materiaal en de lokalen die nodig zijn voor het goede verloop van de activiteiten; - zich in het kader van het doorstromingsprogramma ertoe verbinden banen te creëren boven het gemiddeld aantal tewerkgestelde werknemers en dat aantal niet te verminderen zolang het programma van toepassing is, tenzij zulks hem opgelegd wordt door de overheid.

Beroepsopleiding Het doorstromingsprogramma beoogt niet alleen de uitvoering van taken van algemeen belang maar ook en vooral de bevordering van de wederinschakeling van werkzoekenden.

Daartoe kunnen de betrokken werknemers in het kader van hun indienstneming in aanmerking komen voor een begeleiding, bijkomende opleidingsprogramma's en activiteiten voor actieve werkzoekenden.

Voor het begeleidingswerk wordt gezorgd door de "FOREM" of door elke opleidingsoperateur die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de "FOREM". Het wordt uitgevoerd binnen de tijd die de bij een deeltijdse arbeidsovereenkomst gebonden werknemers overblijft.

De reiskosten i.v.m. deze activiteiten worden door de "FOREM" terugbetaald.

Indiening van de aanvragen De aanvraagformulieren om toegang te krijgen tot het doorstromingsprogramma kunnen verkregen worden bij de subregionale directies van de "FOREM" en bij de Administratie van het Waalse Gewest.

De aanvragen moeten ingediend worden bij de Algemene Directie Economie en Tewerkstelling van het Ministerie van het Waalse Gewest, place de la Wallonie 1, te 5100 Jambes.

De Directie moet de aanvragen behandelen en het advies van het bevoegde Subregionale Comité voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding inwinnen indien de aanvragen uit een reglementair en budgettair oogpunt als ontvankelijk worden beschouwd door een commissie die samengesteld is uit een vertegenwoordiger van de Minister van Tewerkstelling en uit een vertegenwoordiger van de Minister die bevoegd is voor de activiteiten waarop de aanvragen betrekking hebben.

De Directie draagt beide taken op aan haar inspectiediensten, met name : Centre de Namur, Brabant wallon et Luxembourg : rue d'Enhaive 158, te 5100 Jambes, Tel. : 081/32 05 30, Fax : 081/30 82 68.

Centre de Liège : rue des Fories 2, te 4020 Liège, Tel. : 04/349 55 10, Fax : 04/349 55 20.

Centre de Mons : chaussée de Binche 101, te 7000 Mons, Tel. : 065/40 23 60, Fax : 065/40 23 89.

De Minister van Tewerkstelling en Vorming neemt een beslissing na raadpleging van een commissie die samengesteld is uit de bevoegde Ministers.

In geval van instemming zullen de wervingen plaatsvinden binnen een termijn van zes maanden die ingaat op de eerste dag van de maand na de kennisgeving van de beslissing. In geval van vervanging moeten de werknemers in dienst worden genomen binnen een termijn van drie maanden die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de laatste dag van tewerkstelling van de te vervangen werknemers.

Onder voorbehoud van de naleving van de reglementering kunnen de aanvragen i.v.m. de onderstaande activiteiten het voorwerp uitmaken van gunstige beslissingen zodra de betrokken Ministers bereid zijn hun tegemoetkoming te verlenen : 1° sociale economie : steun voor de omzetting van vzw's in sociaalgerichte vennootschappen;informatie over de sociale economie (gediplomeerden van het lager en het hoger secundair onderwijs, die 3/4-tijds tewerkgesteld zijn); 2° toerisme : informatieve en administratieve activiteiten (gediplomeerden van het lager en het hoger secundair onderwijs, die 3/4-tijds tewerkgesteld zijn);3° patrimonium : archeologische opgravingen en renovatie van archeologische overblijfselen (technici en tekenaars met een diploma van het lager en hoger secundair onderwijs en ongeschoolde arbeiders zonder kwalificatie die 3/4-tijds tewerkgesteld zijn);4° mantelzorg in de gemeenten : dienstverlening aan bejaarden en/of gehandicapten, stadsstewards (gediplomeerden van het lager secundair onderwijs en ongeschoolde arbeiders zonder kwalificatie die halftijds tewerkgesteld zijn);5° wegen-, autowegen- en waterwegenonderhoud door het Waalse Gewest (arbeiders met een diploma van het lager secundair onderwijs of ongeschoolde arbeiders zonder kwalificatie die 3/4-tijds tewerkgesteld zijn);6° leefmilieu : onderhoud, toezicht en bewaking van parken, pleinen, monumenten, recreatieruimten en kinderspeelplaatsen, groengebieden en oevers van waterlopen;ophaal, sortering en nuttige toepassing van afvalstoffen (arbeiders met een diploma van het lager secundair onderwijs of ongeschoolde arbeiders zonder kwalificatie die 3/4-tijds tewerkgesteld zijn); 7° huisvesting en steun van de OCMW'S aan bejaarden en gezinnen (arbeiders met een diploma van het lager secundair onderwijs en arbeiders zonder kwalificatie, die halftijds of 3/4-tijds tewerkgesteld zijn);8° onderhoud en onthaal in sportcentra (arbeiders zonder kwalificatie die halftijds of 3/4-tijds tewerkgesteld zijn);9° binnen de Duitstalige Gemeenschap (behalve in de gemeenten) : jeugd, opvoeding, toerisme, sociale sector, sport (opleiders met een diploma van het hoger secundair onderwijs, arbeiders met een diploma van het lager secundair onderwijs en ongeschoolde arbeiders zonder kwalificatie die halftijds of 3/4-tijds tewerkgesteld zijn). Deze lijst kan aangevuld worden. Het staat de werkgevers dus vrij om aanvragen voor andere activiteiten in te dienen. In dat geval moet de bevoegde Minister beslissen of hij bereid is de nodige tegemoetkoming te verlenen. Daarom moet elke aanvraag betrekking hebben op een welbepaalde activiteitensector.

Namen, 6 november 1997.

De Minister van Begroting en Financiën, Tewerkstelling en Vorming, J.-C. Van Cauwenberghe.

^