gepubliceerd op 27 mei 2000
Ministerieel besluit betreffende de chemische controles wat histamine in vis betreft
24 MEI 2000. - Ministerieel besluit betreffende de chemische controles wat histamine in vis betreft
De Minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, Gelet op de wet van 15 april 1965 betreffende de keuring van en de handel in vis, gevogelte, konijnen en wild en tot wijziging van de wet van 5 september 1952 betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel, inzonderheid op artikel 3, gewijzigd bij de wet van 13 juli 1981 en op artikel 4, gewijzigd bij de wetten van 13 juli 1981 en 22 april 1982;
Gelet op het koninklijk besluit van 30 april 1976 betreffende de keuring van en de handel in vis, inzonderheid op de artikelen 6, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 26 maart 1982 en 12 maart 2000, en 50bis, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 26 maart 1982, 30 december 1992 en 12 maart 2000;
Gelet op de richtlijn 91/493/EEG van de Raad van 22 juli 1991 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van vis, gewijzigd bij besluit 95/1/EG van 1 januari 1995 en de richtlijnen 95/71/EG van 22 december 1995, 96/23/EG van 29 april 1996 en 97/79/EG van 18 december 1997;
Gelet op het advies van de Raad voor veterinaire keuring, gegeven op 25 april 2000;
Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid gemotiveerd door de omstandigheid dat de Europese Commissie bij het Europees Hof van Justitie te Luxemburg een verzoek heeft ingediend tot veroordeling van België wegens het niet omzetten van de bovenvermelde richtlijn 95/71/EG, Besluit :
Artikel 1.Voor de controle van het gehalte aan histamine in vis worden per partij negen monsters genomen.
Art. 2.Voor vis behorende tot de families Scombridae, Clupeidae, Engraulidae en Coryphaenidae, gelden de volgende grenswaarden : - het gemiddelde gehalte mag niet hoger zijn dan 100 ppm; - bij ten hoogste twee monsters mag het gehalte meer dan 100 ppm, doch niet meer dan 200 ppm bedragen; - bij geen enkel monster mag het gehalte meer dan 200 ppm bedragen.
Vis behorende tot deze families die een enzymatische rijping in pekel hebben ondergaan mag evenwel hogere histaminegehalten bevatten, die het dubbele van bovengenoemde waarden niet mogen overschrijden.
De onderzoeken moeten worden verricht met behulp van wetenschappelijk erkende methoden die hun deugdelijkheid hebben bewezen, zoals HPLC.
Art. 3.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Brussel, 24 mei 2000.
Mevr. M. AELVOET