gepubliceerd op 02 augustus 2006
Ministerieel besluit tot vaststelling van het bezoekersreglement van de leeszalen van het Algemeen Rijksarchief en het Rijksarchief in de provinciën. - Addendum
PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID
20 JULI 2006. - Ministerieel besluit tot vaststelling van het bezoekersreglement van de leeszalen van het Algemeen Rijksarchief en het Rijksarchief in de provinciën. - Addendum
In het Belgisch Staatsblad van 25 juli 2006, tweede editie,, bl. 36550, akte nr. 2006/11340, moet volgende tekst bijgevoegd worden : « Bijlage VERKLARING BETREFFENDE HET ZELF UITVOEREN VAN FOTOGRAFISCHE OPNAMEN Ondergetekende (naam, voornaam, nummer van de toegangskaart), - verklaart kennis te hebben genomen van : art. 4, 2e lid, van het « Tarief (2) » : « het is verboden op welke wijze ook een archiefbestand in zijn geheel of een betekenisvol onderdeel ervan te reproduceren, tenzij met goedkeuring van de Algemeen Rijksarchivaris op voorstel van het diensthoofd ».
Opmerking : met een betekenisvol onderdeel wordt bedoeld : een band, een deel, een serie deocumenten of een deelbestand. Indien u toch een betekenisvol onderdeel van een archiefbestand met het eigen fototoestel wenst te reproduceren, dient u contact op te nemen met het diensthoofd en een standaardovereenkomst te ondertekenen; art. 13 van het « Tarief » : « bij digitalisering van een origineel of van een microfilm heeft het rijksarchief recht op een digitale kopie »; - verklaart de « Richtlijn betreffende het zelf uitvoeren van fotografische opnemen » te hebben gelezen en te zullen naleven.
Datum Handtekening _______ Nota (1) Ministerieel besluit van 23 maart 2005 tot vaststelling van de tarieven voor prestaties geleverd door het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de provinciën (Belgisch Staatsblad van 15 april 2005, p.16491-16497), gewijzigd op 27 september 2005 (Belgisch Staatsblad van 21 oktober 2005, p. 4504).
RICHTLIJN BETREFFENDE HET ZELF UITVOEREN VAN FOTOGRAFISCHE OPNAMEN De voorwaarden voor alle vormen van reproductie zijn opgenomen in het ministerieel besluit van 23 maart 2005 tot vaststelling van de tarieven voor prestaties geleverd door het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de provinciën (Belgisch Staatsblad van 15 april 2005, p. 16491-16497), gewjzigd op 27 september 2005 (Belgisch Staatsblad van 21 oktober 2005, p.45045), hierna vermeld als het « Tarief ».
Welke archiefdocumenten mag u fotograferen ? - Documenten die openbaar zijn. - Documenten die niet openbaar zijn maar waarvoor u toelating tot inzage en reproductie heeft gekregen. - Documenten waarvan de eigendom niet bij het Rijksarchief berust maar waarvoor u de schriftelijke toestemming tot reproductie van de eigenaar (bewaargever) kan voorleggen. - Documenten waarop geen auteursrechten rusten. - Documenten houdende persoonsgegevens waarvoor u van de bevoegde overheid de schriftelijke toelating tot reproductie heeft gekregen. - Documenten die geen betekenisvol onderdeel uitmaken van een archiefbestand (banden, delen, series, deelbestanden) (artikel 4, 2e lid, van het « Tarief »).
Hoe mag u fotograferen ? - Het te fotograferen document moet steeds op de tafel, op de boekensteun of het leeskussen liggen. Het document mag tijdens de opname geen schade ondervinden. - Het te fotograferen document mag niet groter zijn dan het tafeloppervlak. - Het gebruik van flitslicht en van bijkomende belichting (filmlamp b.v.) is verboden. - Er mag geen enkel contact zijn tussen het document en het gebruikt toestel of andere hulpmiddelen. Het gebruik van scanapparatuur (leespen, hand- en andere scanner) is niet toegelaten. - Een statief is enkel toegelaten indien het gbruik ervan geen schade toebrengt aan de documenten noch aan de werktafel.
Waar mag u fotograferen ? - Fotograferen met eigen toestel is enkel toegelaten op de werktafel in de studiezaal.
Wanneer mag u fotograferen ? - Nadat u deze richtlijnen heeft gelezen en de verklaring betreffende het zelf uitvoeren van fotografische opnamen heeft ingevuld en ondertekend en aan de leeszaalmedewerk(st)er heeft overhandigd.
Welk gebruik mag u van de opnamen maken ? - Het gebruik van opnamen voor privé-doeleinden is vrij. Privé-gebruik houdt in dat de opnamen en het recht om deze te gebruiken op geen enkele wijze verspreid, meegedeeld of overgedragen kunnen worden aan derden. - In geval van reproductie bestemd voor publicaties of commerciële toepassingen dient het « Tarief » te worden toegepast. »