Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 16 maart 2015
gepubliceerd op 16 april 2015

Ministerieel besluit tot vaststelling van een wedstrijdreglement voor de jaarlijkse toekenning van de Onroerenderfgoedprijs

bron
vlaamse overheid
numac
2015035449
pub.
16/04/2015
prom.
16/03/2015
ELI
eli/besluit/2015/03/16/2015035449/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

VLAAMSE OVERHEID

Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed


16 MAART 2015. - Ministerieel besluit tot vaststelling van een wedstrijdreglement voor de jaarlijkse toekenning van de Onroerenderfgoedprijs


De Vlaamse Minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, Gelet op het Onroerenderfgoed decreet van 12 juli 2013Relevante gevonden documenten type decreet prom. 12/07/2013 pub. 17/10/2013 numac 2013035861 bron vlaamse overheid Decreet betreffende het onroerend erfgoed sluiten, artikel 9.1.1.;

Gelet op het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014, artikel 9.1.3, eerste lid, 9.1.4, eerste lid, en 9.1.7 van het Onroerenderfgoedbesluit;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 december 2014;

Gelet op advies 56.987/1 van de Raad van State, gegeven op 11 februari 2015, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, Besluit : Hoofdstuk 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1.In dit besluit wordt verstaan onder onroerenderfgoedproject: een project rond archeologische sites, monumenten, stads- en dorpsgezichten, en cultuurhistorische landschappen, zonder onderscheid tussen beschermd en niet-beschermd onroerend erfgoed, geïnventariseerd en niet-geïnventariseerd onroerend erfgoed, of onroerend erfgoed dat al dan niet is opgenomen in een vastgestelde inventaris.

Art. 2.Er wordt een Onroerenderfgoedprijs uitgereikt om recente onroerenderfgoedprojecten die gericht zijn op voorbeeldig behoud en beheer, aan te moedigen en te honoreren.

De Onroerenderfgoedprijs wordt toegekend wegens het uitzonderlijk belang, de verdienste, de hefboomfunctie of het vernieuwende karakter van het onroerenderfgoedproject dat een bijzondere erkenning verdient.

Art. 3.De Onroerenderfgoedprijs wordt toegekend aan een privépersoon, een privé-instelling, een openbare instelling of een openbaar bestuur.

Onroerenderfgoedprojecten waarbij het onroerend erfgoed geheel of gedeeltelijk in eigendom is van of beheerd wordt door de Vlaamse overheid, komen niet in aanmerking voor de Onroerenderfgoedprijs.

Art. 4.§ 1. De Onroerenderfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt. § 2. De Onroerenderfgoedprijs wordt afwisselend toegekend aan de volgende groepen: 1° de initiatiefnemer of opdrachtgever van een publiek toegankelijk onroerenderfgoedproject;2° de initiatiefnemer of opdrachtgever van een niet-publiek toegankelijk onroerenderfgoedproject. Het agentschap Onroerend Erfgoed schrijft jaarlijks een oproep uit waarin het meedeelt welk soort project voor de Onroerenderfgoedprijs van dat jaar in aanmerking komt: een publiek toegankelijk of niet-publiek toegankelijk onroerenderfgoedproject.

Art. 5.De Onroerenderfgoedprijs heeft drie laureaten, waarvan één als winnaar wordt aangewezen.

De laureaten ontvangen elk een bedrag van 2500 euro.

De winnaar ontvangt, boven op het bedrag van 2500 euro, de Onroerenderfgoedprijs, waar een bedrag van 12.500 euro aan gekoppeld is.

Het agentschap Onroerend Erfgoed bezorgt de laureaten en de winnaar een jaarlogo. De laureaten en de winnaar kunnen dat logo in hun communicatie gebruiken.

Hoofdstuk 2. - Deelnemingsvoorwaarden

Art. 6.Elke initiatiefnemer of opdrachtgever van een onroerenderfgoedproject kan kandidaat zijn voor de Onroerenderfgoedprijs.

Per onroerenderfgoedproject kan één initiatiefnemer of opdrachtgever kandideren.

Iedereen kan een initiatiefnemer of opdrachtgever van een onroerenderfgoedproject voordragen voor de Onroerenderfgoedprijs, met het schriftelijke akkoord van de initiatiefnemer of opdrachtgever.

Zonder dat akkoord wordt de kandidatuur geweigerd.

De initiatiefnemer of opdrachtgever is bereid de jury toegang te verlenen tot het onroerend erfgoed dat voorwerp uitmaakt van de kandidaatstelling, als de jury overgaat tot een plaatsbezoek als vermeld in artikel 12, § 2.

De initiatiefnemer of opdrachtgever is de laatste tien jaar vóór de uiterste datum van kandidaatstelling niet bij definitieve gerechtelijke of bestuurlijke beslissing schuldig bevonden aan deelname aan een inbreuk of een misdrijf als vermeld in het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten, het decreet van 30 juni 1993 houdende bescherming van het archeologisch patrimonium, het decreet van 16 april 1996 betreffende de landschapszorg, het Onroerenderfgoed decreet van 12 juli 2013Relevante gevonden documenten type decreet prom. 12/07/2013 pub. 17/10/2013 numac 2013035861 bron vlaamse overheid Decreet betreffende het onroerend erfgoed sluiten, het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 of de erfgoedwetgeving van een lidstaat van de Europese Unie.

Art. 7.Het onroerenderfgoedproject moet gerealiseerd zijn in het Vlaamse Gewest.

Het onroerenderfgoedproject past binnen de voor dat jaar bekendgemaakte groep als vermeld in artikel 4, § 2.

Het onroerenderfgoedproject werd maximaal vijf jaar vóór de uiterste datum van kandidaatstelling voltooid. Bij archeologische sites kan het gaan om nog niet afgeronde projecten, op voorwaarde dat ze al zo ver gevorderd zijn dat de jury het te verwachten eindresultaat kan beoordelen.

Elk onroerenderfgoedproject kan maar één keer aan de Onroerenderfgoedprijs deelnemen.

Het onroerenderfgoedproject werd gerealiseerd conform alle vigerende wettelijke en decretale voorschriften en regelingen.

Hoofdstuk 3. - Kandidaatstelling

Art. 8.Een volledige kandidatuur bestaat uit: 1° een correct ingevuld inschrijvingsformulier;2° in voorkomend geval, het akkoord van de initiatiefnemer of opdrachtgever die door een derde wordt voorgedragen;3° ten minste acht en hoogstens twintig representatieve foto's van het project, met een minimale resolutie van 2000 x 3000 pixels. Het inschrijvingsformulier is beschikbaar op www.onroerenderfgoed.be.

Art. 9.De kandidaten dienen hun kandidatuur digitaal in, op de wijze die het agentschap Onroerend Erfgoed in de oproep voorschrijft.

De inschrijvingen worden afgesloten op 1 maart.

Elke inzender ontvangt een e-mailbericht met een ontvangstbevestiging dat geldt als deelnamebewijs.

Art. 10.Het agentschap Onroerend Erfgoed controleert de ontvankelijkheid van de ingediende kandidaturen.

Een kandidatuur is ontvankelijk als ze volledig is en voldoet aan de algemene bepalingen en de deelnemingsvoorwaarden van het wedstrijdreglement.

Alleen de ontvankelijke kandidaturen worden voorgelegd aan de jury.

Hoofdstuk 4. - Jury

Art. 11.§ 1. De jury van de Onroerenderfgoedprijs bestaat uit vijf juryleden, van wie één de rol van voorzitter vervult. § 2. Het agentschap Onroerend Erfgoed wijst, na een openbare oproep tot kandidaatstelling, de juryleden aan op basis van hun expertise en ervaring. De voorzitter van de jury is één van de juryleden en wordt gekozen door de juryleden. § 3. De jury van de Onroerenderfgoedprijs wordt aangewezen voor een termijn van vijf jaar. Een jurylid kan maximaal twee termijnen zetelen. § 4. Het agentschap Onroerend Erfgoed kan een einde maken aan het mandaat van een jurylid of van de voorzitter van de jury: 1° op gemotiveerd verzoek van de mandaathouder;2° op gemotiveerd verzoek van de jury. Het agentschap Onroerend Erfgoed voorziet in de vervanging van overleden of ontslagen leden. Als een lid vervangen wordt in de loop van de vijfjarige termijn, wordt zijn mandaat voleindigd door zijn vervanger. Het vervangende lid kan daarna nog maximaal één termijn van vijf jaar zetelen. § 5. Het agentschap Onroerend Erfgoed ondersteunt de werking van de jury als niet-stemgerechtigd secretaris. § 6. De voorzitter en leden van de jury hebben recht op de terugbetaling van hun reiskosten. De reiskosten worden terugbetaald conform artikel VII 80 en VII 82 van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006. Voor de berekening van de reisvergoedingen wordt de woonplaats als standplaats beschouwd.

Art. 12.§ 1. De jury beoordeelt de kandidaturen aan de hand van de volgende beoordelingscriteria: 1° voorbeeldfunctie: de mate waarin het onroerenderfgoedproject inspirerend kan werken voor andere projecten door de voorbeeldige omgang met het onroerend erfgoed;2° vernieuwend karakter: de mate waarin het onroerenderfgoedproject blijk geeft van een doordacht en vernieuwend concept, of de mate waarin nieuwe inzichten, methoden en technieken zijn toegepast;3° maatschappelijke relevantie: de mate waarin het onroerenderfgoedproject inspeelt op maatschappelijke uitdagingen of bijdraagt aan de waardering voor onroerend erfgoed in het algemeen;4° betrokkenheid en engagement: de mate waarin eigenaars, beheerders, omwonenden of andere belanghebbenden een betekenisvolle rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het onroerenderfgoedproject. § 2. De jury kan aanvullende informatie opvragen of een bezoek ter plaatse brengen. § 3. De jury wijst drie laureaten aan en kiest uit die drie laureaten één winnaar. De jury motiveert haar keuze op basis van de beoordelingscriteria, vermeld in paragraaf 1. § 4. Als de jury het kwaliteitsniveau onvoldoende acht, kan ze gemotiveerd beslissen om minder laureaten te selecteren of om geen Onroerenderfgoedprijs toe te kennen. § 5. De jury kan ook de architect, restaurateur, ambachtsman of een andere uitvoerder van de winnaar honoreren met een speciale vermelding vanwege zijn voortreffelijke bijdrage aan het onroerenderfgoedproject.

De jury motiveert haar keuze.

Art. 13.Het agentschap Onroerend Erfgoed maakt het juryrapport op.

Het juryrapport omvat het verslag van het juryoverleg, de beslissing van de jury en de motivering van de beslissing.

De jury keurt het juryrapport goed.

De Vlaamse minister, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, wijst op basis van het juryrapport delaureaten aan, en kiest in voorkomend geval een winnaar onder de laureaten, aan wie de Onroerenderfgoedprijs finaal wordt toegekend.

Hoofdstuk 5. - Prijsuitreiking

Art. 14.De Vlaamse minister, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, maakt de laureaten en de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs bekend.

Art. 15.Binnen drie maanden na de prijsuitreiking wordt het prijzengeld uitbetaald aan de initiatiefnemer of opdrachtgever van de desbetreffende onroerenderfgoedprojecten.

Hoofdstuk 6. - Publieksprijs

Art. 16.Het agentschap Onroerend Erfgoed kan een publieksprijs organiseren waarbij het grote publiek zijn voorkeur laat blijken voor een van de laureaten. Het agentschap Onroerend Erfgoed bepaalt de wijze waarop die bevraging verloopt. De laureaat met het grootste aantal voorkeurstemmen is winnaar van de Publieksprijs.

Hoofdstuk 7. - Eervolle vermelding

Art. 17.In het voorkomend geval dat de jury een architect, restaurateur, ambachtsman of een andere uitvoerder van een onroerenderfgoedproject honoreert met een speciale vermelding, reikt de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed een Eervolle Vermelding uit.

Hoofdstuk 8. - Verplichtingen voor de laureaten

Art. 18.De laureaten nemen in het jaar waarin ze aangewezen worden als laureaat, deel aan Open Monumentendag.

De laureaten verklaren dat ze, in voorkomend geval, ermee akkoord gaan om deel te nemen aan de publieksprijs, vermeld in artikel 16.

Brussel, 16 maart 2015.

De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, G. BOURGEOIS

^