Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 12 juni 2015
gepubliceerd op 08 juli 2015

Ministerieel besluit tot bepaling van de minimale sectorale vereisten betreffende het opmaken van de bestekken voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit

bron
waalse overheidsdienst
numac
2015027102
pub.
08/07/2015
prom.
12/06/2015
ELI
eli/besluit/2015/06/12/2015027102/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

12 JUNI 2015. - Ministerieel besluit tot bepaling van de minimale sectorale vereisten betreffende het opmaken van de bestekken voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit


De Minister van Landbouw, Natuur, Landelijke Aangelegenheden, Toerisme en Sportinfrastructuren, afgevaardigde voor de Vertegenwoordiging bij de Grote Regio, Gelet op het Waalse landbouwwetboek, artikelen D.6, § 1 en § 4, D.17, D.61, D.179, § 3, tweede lid, en § 4, en D.180, § 2;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 15/05/2014 pub. 11/09/2014 numac 2014027235 bron waalse overheidsdienst Besluit van de Waalse Regering tot invoering van het gewestelijk systeem inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en voedingsmiddelen sluiten tot invoering van het gewestelijk stelsel inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en levensmiddelen, artikel 5;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 14 april 2014;

Gelet op het overleg gepleegd op 24 april 2014 tussen de Gewestregeringen en de Federale overheid, goedgekeurd op 17 juni 2014;

Gelet op het evaluatierapport betreffende de weerslag van het project op de respectievelijke toestand van de vrouwen en mannen;

Gelet op het advies 57.068/4 van de Raad van State, gegeven op 4 maart 2015, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Overwegende dat het advies van de « Commission consultative scientifique pour les produits agroalimentaires » (Wetenschappelijke Adviescommissie voor Agrovoedingsproducten) werd uitgebracht op 24 februari 2014 en 15 april 2014, Besluit : HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en begripsomschrijving

Artikel 1.Dit besluit bepaalt de minimale sectorale vereisten die een gemeenschappelijke basissokkel vormen voor het opmaken van bestekken betreffende de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit overeenkomstig artikel D.179, § 4, van het Waalse landbouwwetboek en de artikelen 3 tot 6 van het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 15/05/2014 pub. 11/09/2014 numac 2014027235 bron waalse overheidsdienst Besluit van de Waalse Regering tot invoering van het gewestelijk systeem inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en voedingsmiddelen sluiten tot invoering van het gewestelijk stelsel inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en levensmiddelen.

Art. 2.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° « bakker » : de brood- en banketbakker die voldoet aan de voorwaarden van het koninklijk besluit van 14 januari 1993Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/01/1993 pub. 18/10/2010 numac 2010000599 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit tot bepaling van de nadere regels voor de terugbetaling van de kosten van huisvesting, verblijf en gezondheidszorgen bedoeld in artikel 74/4, §§ 3 en 4, van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van brood- en banketbakker in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen;2° « meel » : meel, gebuild meel, volgraanmeel, gedeeltelijk volgraanmeel zoals omschreven in artikel 1, 1°, 2°, 5° en 6°, van het koninklijk besluit van 2 september 1985 betreffende meel, conform de benamingen bedoeld in artikel 5, a), b), c), d) en g), van hetzelfde koninklijk besluit;3° « brood » : het product van broodbakkerijen verkregen door het bakken van gekneed en gegist deeg en bereid met meel van bakwaardige graangewassen, drinkwater, gist of zuurdesem en zout. De volgende meelsoorten mogen aangewend worden : a) gebuild tarwemeel;b) gebuild meel van andere bakwaardige graangewassen met of zonder toevoeging van gebuild tarwemeel;c) volgraanmeel of gedeeltelijk volgraanmeel van bakwaardige graangewassen.

Art. 3.Dit besluit betreft : 1° de productie, de opslag en het vervoer van bakwaardige graangewassen bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit;2° de productie van meelsoorten afkomstig van bakwaardige graangewassen bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit;3° de productie en de commercialisering van brood van gedifferentieerde kwaliteit vervaardigd met bakwaardige graangewassen bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit. HOOFDSTUK II. - Organisatie en omschrijving van de keten

Art. 4.De productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit voldoet aan een erkend bestek dat van toepassing is op een georganiseerde keten die minstens één landbouwer telt en door een promotor gecoördineerd wordt.

Art. 5.Een volledige keten zorgt voor de productie, de opslag en het vervoer van bakwaardige graangewassen, de productie van meel, de productie en de commercialisering van brood.

De keten zorgt voor een toereikende en constante bevoorrading van graangewassen en levert daar het bewijs van.

Art. 6.Om de landbouwer een billijke verdeling van de marges en een belangrijke meerwaarde te garanderen, maakt de promotor van de keten met hem een overeenkomst op in de zin van artikel 4, § 3, van het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 15/05/2014 pub. 11/09/2014 numac 2014027235 bron waalse overheidsdienst Besluit van de Waalse Regering tot invoering van het gewestelijk systeem inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en voedingsmiddelen sluiten tot invoering van het gewestelijk stelsel inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en levensmiddelen. Een model van overeenkomst wordt bij het bestek gevoegd.

De promotor van de keten kan een overeenkomst opmaken met de overige operatoren van de keten. HOOFDSTUK III. - Familiaal karakter van de bedrijven en antwoord van de keten op de verwachtingen van de maatschappij

Art. 7.Als de productie van bakwaardige graangewassen voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit waargenomen wordt door een landbouwer natuurlijke persoon of door een vereniging van landbouwers natuurlijke personen, verschaffen zij met hun verwanten in de eerste en tweede graad minstens 50 % van de arbeidskrachten die nodig zijn voor de productie van graangewassen.

Als de productie van bakwaardige graangewassen voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit waargenomen wordt door een landbouwer rechtspersoon, voldoet hij aan de volgende voorwaarden : 1° het maatschappelijk doel, opgenomen in de statuten van de rechtspersoon, specificeert de landbouwactiviteit;2° minstens 50 % van het omzetcijfer van de rechtspersoon komt voort uit de landbouwactiviteit;3° de aandelen of deelbewijzen van de rechtspersoon zijn op naam;4° de aandelen of de deelbewijzen van de rechtspersoon behoren merendeels toe aan de afgevaardigde of verantwoordelijke bestuurders;5° de afgevaardigde of verantwoordelijke bestuurders van de rechtspersoon worden door de vennoten aangewezen;6° de afgevaardigde of verantwoordelijke bestuurders van de rechtspersoon of, zo niet, de bestuurders, zijn natuurlijke perrsonen die minstens 50 % van de arbeidskrachten verschaffen die nodig zijn voor de productie van graangewassen.

Art. 8.Om bij te dragen tot een evenwichtige verhouding tussen landbouwontwikkeling en maatschappelijke verwachtingen, voorziet het bestek in maatregelen tot beperking van geluids- en geurhinder of van hinder i.v.m. strooien en sproeien. HOOFDSTUK IV. - Draagwijdte en structuur van de bestekken

Art. 9.Elk bestek voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit betreft een volledige keten zoals omschreven in artikel 5, eerste lid.

Art. 10.De punten 1°, 2°, 3°, 4°, 6°, 13°, 14°, 15°, 16° en 17° van bijlage 1, artikel 3, eerste lid, bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 15/05/2014 pub. 11/09/2014 numac 2014027235 bron waalse overheidsdienst Besluit van de Waalse Regering tot invoering van het gewestelijk systeem inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en voedingsmiddelen sluiten tot invoering van het gewestelijk stelsel inzake gedifferentieerde kwaliteit voor landbouwproducten en levensmiddelen zijn relevant voor het opmaken van elk bestek betreffende de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit. HOOFDSTUK V. - Tenuitvoeringlegging van de autocontrolegidsen

Art. 11.De operatoren van de keten passen een autocontrolesysteem toe dat gevalideerd wordt op basis van de volgende autocontrolegidsen : 1° voor de productie, de opslag en het vervoer van graangewassen geoogst op de productieplaats : de sectorale gids voor de primaire productie;2° voor de opslag en het vervoer van graangewassen buiten de productieplaats : de autocontrolegids voor de handel in graangewassen en producten inzake agrotoelevering;3° voor de productie van meel : de autocontrolegids voor de meelhandel. Voor de productie en de commercialisatie van brood houden de operatoren zich aan de autocontrolegids voor bakkerijen en banketbakkerijen. HOOFDSTUK VI. - Verplichte elementen voor een minimale differentiatiesokkel

Art. 12.De artikelen 13 tot 17 bevatten de minimale vereisten die in een bestek opgenomen worden en aan het geproduceerde brood de grondslag van zijn gedifferentieerd karakter verlenen.

Elk bestek objectiveert d.m.v. controleerbare criteria elk verschil ten opzichte van de standaard-productie die als referentie geldt op de markt.

Art. 13.Voor de productie van bakwaardige graangewassen ter bereiding van brood van gedifferentieerde kwaliteit is het gebruikte zaad hetzij gecertificeerd zaad, hetzij zaad onderworpen aan het sorteren tegen loon, overeenkomstig het besluit van de Waalse Regering van 1 juni 2006Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 01/06/2006 pub. 27/07/2006 numac 2006202399 bron ministerie van het waalse gewest Besluit van de Waalse Regering betreffende het sorteren tegen loon van zaden van bepaalde soorten van landbouwgewassen bestemd om te worden ingezaaid sluiten betreffende het sorteren tegen loon van zaden van bepaalde soorten van landbouwgewassen bestemd om te worden ingezaaid.

Het zaad wordt eventueel eerst behandeld met fytofarmaceutische producten vermeld op een positieve lijst die in het bestek opgenomen is.

De gekweekte soorten worden opgenomen op een door de promotor opgestelde soortenlijst. Het bestek bepaalt de criteria die de promotor in acht moet nemen bij het opmaken van die lijst.

Alleen zaad dat niet geklasseerd is als bevattende genetisch gemodificeerde organismen zoals omschreven in artikel 2, 2°, van het koninklijk besluit van 21 februari 2005Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 21/02/2005 pub. 24/02/2005 numac 2005022132 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Koninklijk besluit tot reglementering van de doelbewuste introductie in het leefmilieu evenals van het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde organismen of van producten die er bevatten sluiten tot reglementering van de doelbewuste introductie in het leefmilieu evenals van het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde organismen of van producten die er bevatten, is toegelaten voor de productie van graangewassen ter bereiding van brood van gedifferentieerde kwaliteit.

Art. 14.Het landbouwbedrijf dat graangewassen produceert ter bereiding van brood van gedifferentieerde kwaliteit is gevestigd binnen een straal van minder dan 100 km van een maalderij die het graan verwerkt.

Voor de productie van bakwaardige graangewassen wordt een partij gevormd door een teeltperceel waarop een enig soort met een enig fytotechnisch traject wordt gekweekt.

Voor de productie van graangewassen ter bereiding van brood van gedifferentieerde kwaliteit is het verboden gebruik te maken van een groeiregulator die chloormequat bevat.

Om de milieu-effecten van de teeltpraktijken voor de productie van graangewassen te beperken, voorziet het bestek, bovenop de wettelijke minimale vereisten, in bijkomende vereisten betreffende de beginselen inzake geïntegreerde gewasbescherming in de zin van het decreet van 10 juli 2013Relevante gevonden documenten type decreet prom. 10/07/2013 pub. 05/09/2013 numac 2013204849 bron waalse overheidsdienst Decreet tot vaststelling van een kader ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden en tot wijziging van Boek I van het Milieuwetboek, Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt, de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen en het decreet van 12 juli 2001 betreffende de beroepsopleiding in de landbouw sluiten tot vaststelling van een kader ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden.

Om de vorming van mycotoxinen te voorkomen, past de landbouwer alle beheersmaatregelen op de mycotoxinen toe waarin voorzien wordt in de door het FAVV erkende autocontrolegids voor de primaire productie.

Het bestek bepaalt de technische normen op grond waarvan kan worden nagegaan of de graangewassen geoogst worden wanneer ze fysiologisch volkomen rijp zijn.

Art. 15.Wat betreft de opslag en het vervoer van bakwaardige graangewassen bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit : 1° is het gebruik van insecticiden op het opgeslagen graan verboden;2° mogen de graankorrels tijdens of na de opslag niet bevochtigd worden alvorens ze aan de molenaar geleverd worden;3° worden de partijen graan in een specifieke ruimte opgeslagen en van de partijen standaardgraan gescheiden;4° worden de volgende gegevens geregistreerd : a) de vochtigheidsgraad van de partijen vooraleer ze opgeslagen worden;b) de controle van de temperaturen tijdens de opslag;5° om desnoods de vorming van mycotoxinen te voorkomen, wordt het voor opslag bestemde graan : a) gedroogd om een vochtigheidsgraad van minder dan 15,5 % te bereiken;b) snel afgekoeld na droging;c) geventileerd om verwarming te voorkomen;6° verbindt de verantwoordelijke voor de opslag zich ertoe alle gegevens over de traceerbaarheid van de partijen graan te registreren en mee te delen aan de molenaar-lid van de keten aan wie hij ze levert. Als het graan in het landbouwbedrijf opgeslagen wordt, wordt een partij graan gevormd door de oogst van één of meer percelen van dezelfde gekweekte soort.

Als het graan opgeslagen wordt door een handelaar-opslaghouder die lid van de keten is, : 1° wordt een partij graan gevormd door het inzamelen van graan dat aan de veriesten van het bestek voldoet;2° bepaalt het bestek desgevallend precies de partij graan geleverd aan de molenaar die lid van de keten is.

Art. 16.§ 1. De molenaar die lid van de keten is produceert het meel dat bestemd is voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit enkel vanaf graan dat voldoet aan de vereisten van het bestek en dat geleverd wordt door een landbouwer of een handelaar-opslaghouder die lid van de keten is. § 2. Het bestek bepaalt welke partij meel bestemd is voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit. § 3. Aan het meel bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit voegt de molenaar slechts de volgende ingrediënten toe : 1° de ingrediënten waarin het bestek voorziet;2° de ingrediënten waarin bij wijze van uitzondering voorzien wordt in artikel 3, § 2, eerste, vierde en vijfde streepje, van het koninklijk besluit van 2 september 1985 betreffende meel. Het is verboden vetstoffen alsook suiker toe te voegen aan meel bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit.

Ascorbinezuur (E300) is het enige additief dat toegevoegd mag worden aan meel bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit. § 4. De molenaar verstrekt de bakker-lid van de keten een verklaring van samenstelling van het meel dat bestemd is voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit.

Art. 17.Voor de bereiding van brood van gedifferentieerde kwaliteit worden alleen de partijen meel die aan het bestek voldoen in de samenstelling opgenomen.

Voor de bereiding van brood van gedifferentieerde kwaliteit is het verboden : 1° vetstoffen, suiker, additieven of enzymen toe te voegen, hetzij in de oorspronkelijke staat ervan, hetzij als mengsel in de vorm van een adjuvans voor bakkerijen;2° diepvries- of afbaktechnieken aan te wenden. HOOFDSTUK VII. - Facultatieve differentiatie-elementen

Art. 18.Naast de minimale vereisten bedoeld in de artikelen 13 tot 17, kiest de promotor één van de volgende differenciatierichtingen : 1° een differentiatie die betrekking heeft op de nutritionele en diëtetische kwaliteit ten opzichte van het standaardproduct;2° een differentiatie die betrekking heeft op de organoleptische kwaliteit van het product van gedifferentieerde kwaliteit;3° een differentiatie die betrekking heeft op een specifieke bereidingsmethode op voorwaarde dat het verkregen brood een belangrijk nutritioneel, diëtetisch of organoleptisch verschil vertoont ten opzichte van het standaardproduct. De gekozen differentatierichting wordt in het bestek geobjectiveerd op grond van controleerbare criteria.

Art. 19.Behalve de vereisten bedoeld in de artikelen 13 tot 18, kan elke promotor van een bestek voorzien in bijkomende vereisten die leiden tot andere differentiatiekenmerken van het brood van gedifferentieerde kwaliteit. HOOFDSTUK VIII. - Minimaal controleplan en organisatie van de certificering

Art. 20.Het bij het bestek gevoegde controleplan omvat minstens : 1° bij de initiële evaluatie voor de certificering : a) een begincontrole op de operatoren van de keten;b) een begincontrole op de traceerbaarheid van de keten;c) de analyse van een monster van bakwaardige graangewassen bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit;d) de analyse van een monster van meel bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit;e) de analyse van een monster van het brood van gedifferentieerde kwaliteit;f) de verificatie van de conformiteit ten opzichte van de minimale vereisten van dit besluit;2° bij de monitoring om te garanderen dat de vereisten van het bestek behouden worden : a) een periodieke controle op de operatoren van de keten;b) een periodieke controle op de traceerbaarheid van de keten;c) de periodieke analyse van een monster van de bakwaardige graangewassen bestemd voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit;d) de periodieke analyse van een monster van het meel dat bestemd is voor de productie van brood van gedifferentieerde kwaliteit;e) de periodieke analyse van een monster van het brood van gedifferentieerde kwaliteit;f) de periodieke verificatie van de conformiteit ten opzichte van de minimale vereisten van dit besluit. De analyses, de tijdstippen, de modaliteiten voor de monsterneming en de controleprocedures waarvan sprake in het eerste lid worden nader bepaald in het bestek.

Overeenkomstig het eerste lid, 2°, moet het controleplan tijdens de monitoring garanderen dat alle operatoren van een keten minstens één keer gecontroleerd worden in de loop van een periode die door het bestek bepaald wordt.

Het controleplan voorziet in een aantal onverwachte controles die gepland worden op basis van een risico-analyse.

Art. 21.De certificering van het brood van gedifferentieerde kwaliteit heeft betrekking op een volledige keten. HOOFDSTUK IX. - Valorisatie en commercialisering van de producten

Art. 22.De plaats van bereiding van het brood van gedifferentieerde kwaliteit ligt binnen een straal van minder dan 150 km van een molen die meel vervaardigt dat aan de vereisten van het bestek voldoet.

De plaats waar het brood van gedifferentieerde kwaliteit in de handel gebracht wordt ligt binnen een straal van minder dan 75 km van de bereidingsplaats.

De activiteit bakkerij-banketbakkerij vertegenwoordigt meer dan 60 % van het omzetcijfer van het commercialiseringspunt.

Het is verboden diepvries- of afbaktechnieken aan te wenden voor de commercialisering van het brood van gedifferentieerde kwaliteit.

Art. 23.De keten zorgt ervoor dat minimum 20 % van de bakwaardige graangewassen die aan de vereisten van het bestek voldoen gecommercialiseerd worden in de vorm van brood van gedifferentieerde kwaliteit. HOOFDSTUK X. - Meerwaarde bestemd voor de landbouwer

Art. 24.De promotor van de keten garandeert de landbouwer ten opzichte van de standaardproductie die als referentie op de markt dient, een financiële meerwaarde waarin het bestek voorziet. De promotor bepaalt een wijze van berekening om de meerwaarde te ramen. HOOFDSTUK XI. - Afwijkingen

Art. 25.Indien buitengewone weersomstandigheden of bijzondere omstandigheden een toereikende graanbevoorrading, zoals voorzien in het bestek, beletten, wordt een gemotiveerd verzoek om tijdelijke afwijking aan de dienst onderworpen wat betreft de vereisten van de artikelen 5, tweede lid, 13, tweede lid, 14, zesde lid, 16, eerste lid, en 23.

Namen, 12 juni 2015.

R. COLLIN

^