gepubliceerd op 23 oktober 1997
Ministerieel besluit houdende erkenning als geografische benaming van gedistilleerde dranken
MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP
DEPARTEMENT ECONOMIE, WERKGELEGENHEID, BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN EN LANDBOUW
9 JULI 1997. Ministerieel besluit houdende erkenning als geografische benaming van gedistilleerde dranken
De minister-president, Vlaamse minister van Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Wetenschap en Technologie, Gelet op de verordening (EEG) nr. 1576/89 van de raad van 29 mei 1989, tot vaststelling van de algemene voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gedistilleerde dranken, in het bijzonder artikel 5 lid 3;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 20 juni 1995 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse regering;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 20 oktober 1992 tot delegatie van beslissingsbevoegdheden aan de leden van de Vlaamse regering, zoals gewijzigd;
Gelet op de aanvraag tot erkenning ingediend via de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd op 14 april 1997, Besluit : Enig artikel. Worden erkend als geografische benaming in de zin van artikel 5 lid 3 van verordening (EEG) nr. 1576/89 van de raad van 29 mei 1989 tot vaststelling van de algemene voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gedistilleerde dranken en volgens de in bijlage aan dit besluit opgenomen lastencohiers : - Hasseltse Jenever - Hasselt; - Balegemse Jenever; - O'de Flander - Oost-Vlaamse Graanjenever.
Brussel, 9 juli 1997.
L. VAN DEN BRANDE Bijlage I Hasseltse Jenever, Hasselt Hasseltse Jenever is een jenever gemaakt op het grondgebied van het Administratief Kanton Hasselt (Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek) volgens de definitie van Verordening EEG nr. 1576/89.
Volgens een aloude traditie wordt bij de productie essentieel gebruikt gemaakt van : 1. een distillaat van alcohol met planten, kruiden en jeneverbessen;2. een granen eau-de-vie. Deze ingrediënten moeten in het Administratief Kanton Hasselt gedistilleerd worden.
De granen eau-de-vie wordt gedistilleerd uit een beslag van rogge en gerst. Dit beslag wordt versuikerd met mout en vergist, waarna het tijdens een dubbel of driedubbel distillatieproces gedistilleerd wordt tot maximum 80 % vol alcohol.
Daarna volgt voor deze granen eau-de-vie een rijpingsproces van tenminste 6 maanden alvorens te mogen gebruikt worden in de productie van Hasseltse Jenever.
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de minister-president en Vlaamse minister van Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Wetenschap en Technologie van 9 juli 1997.
L. VAN DEN BRANDE Bijlage II Balegemse Jenever Jenever die uitsluitend gestookt wordt te Balegem (Oost-Vlaanderen) uit verschillende graansoorten en hun derivaten.
Verkregen door : 1. distillatie in een koperen distilleerkolom van een gegist beslag van granen en -derivaten;2. door overhaling in een koperen overhaalketel;3. gedistilleerd en overgehaald tot minder dan 75 % vol op zodanige wijze dat het uiteindelijke distillatieproduct aroma en smaak heeft afkomstig van de gebruikte grondstoffen. De granen eau-de-vie rijpt op eikenhouten vaten met het oog op het verzachten van de organoleptische eigenschappen.
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de minister-president en Vlaamse minister van Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Wetenschap en Technologie van 9 juli 1997.
L. VAN DEN BRANDE Bijlage III O'de Flander, Oost-Vlaamse Graanjenever Oost-Vlaamse Graanjenever is een jenever gemaakt op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen, volgens de definitie van Verordening (EEG) nr. 1576/89.
Volgens de traditie wordt bij de productie van Oost-Vlaamse Graanjenever essentieel gebruikt gemaakt van : 1. een granen eau-de-vie, en desgevallend;2. een distillaat van alcohol met planten, kruiden en jeneverbessen. Deze ingrediënten moeten in de provincie Oost-Vlaanderen gedistilleerd worden.
Het product moet beantwoorden aan de definitie graanjenever van ten minste 35° waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een graanalcohol.
De granen eau-de-vie wordt gedistilleerd uit een beslag van tarwe en/of rogge en/of gerst en/of maïs. Dit beslag wordt versuikerd met mout en vergist, waarna het tijdens een dubbel of driedubbel distillatieproces, gedistilleerd wordt tot maximum 80 % vol alcohol.
Daarna volgt voor deze granen eau-de-vie een rijpingsproces van tenminste 6 maanden.
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de minister-president en Vlaamse minister van Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Wetenschap en Technologie van 9 juli 1997.
L. VAN DEN BRANDE