gepubliceerd op 14 november 2001
Ministerieel besluit betreffende de regels voor de depouillering en de verwerking van de gegevens van de algemene socio-economische enquête 2001
5 NOVEMBER 2001. - Ministerieel besluit betreffende de regels voor de depouillering en de verwerking van de gegevens van de algemene socio-economische enquête 2001
De Minister van Economie, Gelet op de wet van 4 juli 1962 betreffende de openbare statistiek, gewijzigd bij de wetten van 1 augustus 1985, 21 december 1994 en 2 januari 2001;
Gelet op het koninklijk besluit van 1 oktober 2001 tot organisatie van de algemene socio-economische enquête van het jaar 2001;
Overwegende dat er dient de regels voor de depouillering en de verwerking van de verzamelde gegevens, met inbegrip van de vernietiging van de materiële antwoorddragers en het bewaren van de antwoorden, te bepalen;
Overwegende dat de wet betreffende de openbare statistiek direct de regels betreffende het gebruik en de publicatie van de statistiekreeksen inricht;
Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid;
Overwegende dat de aangifteformulieren van de enquête werden verspreid vanaf 24 september 2001, en dat de bepalingen van onderhavige besluit dadelijk moeten worden toegepast, Besluit :
Artikel 1.De aangifteformulieren van de enquête 2001 worden in ontvangst genomen door de diensten van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (N.I.S.); zij worden geopend en bewaard in gesloten lokalen, die enkel toegankelijk zij voor de ambtenaren die belast zijn met de depouillerings- en verwerkingsverrichtingen of die door de directeur-generaal speciaal gemachtigd zijn om deze lokalen te betreden.
Art. 2.§ 1. De geïdentificeerde documenten volgen de registratie-procedure die optische gegevens, identificatie van de respondent door het rijksregisternummer en toewijzing van een "volgstapel"-nummer van 15 karakters, bestaande uit het nummer van de scanner, de dag van verwerking en het volgnummer van het document bevatten bij de optische lezing. Zodra het formulier geïdentificeerd is, worden het rijksregisternummer en het "volgstapel"-nummer overgebracht naar een apart bestand, "concordantietabel" genaamd, dat geen enkel statistisch gegeven bevat en niet toegankelijk is voor de ambtenaren die belast zijn met het depouilleren van de gegevens. § 2. De niet-identificeerbare documenten worden op scherm verwerkt wanneer zij niet optisch gelezen kunnen worden omdat het rijksregisternummer van de aangever ontbreekt of fout is. Op het scherm worden de statistische gegevens gemaskeerd en enkel de identificatiegegevens verschijnen : naam, voornaam, geboortedatum en adres van de persoon, plus eventueel het foutieve rijksregisternummer.
Eventueel na opzoeking via de wettelijke informatie van het Rijksregister waartoe het N.I.S. toegang heeft en identificatie van het document, worden de gegevens geregistreerd. § 3. Het N.I.S. zal interne waarschijnlijkheidscontroles overeenkomstig de regels van de kunst en de gebruikelijke statistische praktijk uitvoeren. § 4. Het N.I.S. zal, binnen de twaalf maanden van het verstuur van de formulieren, in het kader van zijn algemene opdracht, een vrijwillige steekproefenquête houden over de non-respons, in het bijzonder om de redenen ervan te kennen en om bijschattingscoëfficiënten te berekenen.
Art. 3.Op dat ogenblik wordt een concordantietabel opgemaakt tussen de volgnummers en het rijksregisternummer.
Zij zal uitsluitend gebruikt worden om de lijst op te stellen van de personen die niet geantwoord hebben en naar wie een aangetekende zending gestuurd zal worden, overeenkomstig artikel 9 van het koninklijk besluit van 1 oktober 2001 tot organisatie van de algemene socio-economische enquête van het jaar 2001 en om de gegevens van de administratieve registers te importeren, overeenkomstig artikel 3, § 2, van hetzelfde besluit. Die concordantietabel wordt vernietigd wanneer deze formaliteiten werden gedaan.
Art. 4.De toegang tot deze tabel is voorbehouden aan de personen bedoeld in artikel 10 van hetzelfde koninklijk besluit : met name, de directeur van de enquête aangewezen door de directeur-generaal, de adjunct-directeur, de verantwoordelijke voor de depouillering van de directie informatica van het N.I.S. en, uitzonderlijk, elke andere ambtenaar van het N.I.S., aangewezen door de directeur-generaal en geïdentifieerd wanneer hij toegang tot de tabel heeft, mits voorafgaande kennisgeving aan de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer. Deze kennisgeving vermeldt de redenen die de machtiging tot toegang noodzakelijk maken voor het goede verloop van de depouillerings- en verwerkingsverrichtingen.
Art. 5.Na deze verrichting worden de formulieren onmiddellijk verzameld met het oog op de fysische vernietiging ervan door middel van versnippering. De directeur-generaal van het N.I.S. informeert de Minister en de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer over deze verrichting. Deze overheden mogen personen afvaardigen om deze verrichtingen bij te wonen.
Art. 6.De ingescande beelden, die geen enkele identificatiereferentie dragen, inzake de naam van de respondent en de naam van de personen van de huisgezin, worden statistich verwerkt. Deze verwerking bestaat uit de codering van handgeschreven gegevens (diploma, activiteitssector, beroep, vertrekadres, werk- of schooladres), gevolgd door de stadia van de waarschijnlijkheidscontrole en correctie, de gegevensanalyse en de publicatie van globale en anonieme statistieken.
Art. 7.De vaste en contractuele ambtenaren die belast zijn met de depouillering en de verwerking van de gegevens van de enquête worden, vanaf hun indiensttreding, gewezen op hun verplichting tot statistische geheimhouding. Zij worden ingelicht over de wettelijke bepalingen die van toepassing zijn in geval van overtreding van deze verplichtingen en in het bijzonder van artikel 22 van de wet van 4 juli 1962 betreffende de openbare statistiek en van artikel 458 van het Strafwetboek, waarover zij lectuur ontvangen. Zij krijgen een speciale nota, opgemaakt door de directeur-generaal, die zij ondertekenen voor akkoord.
De ambtenaren worden erop gewezen dat elke schending van het statistische geheim, naast eventuele strafrechtelijke vervolgingen, beschouwd wordt als een zware beroepsfout.
Art. 8.De ambtenaren die toegewezen zijn aan depouillerings- en verwerkingsverrichtingen mogen op geen enkele manier de antwoorddocumenten of informatie uit deze antwoorden noteren, kopiëren, fotokopiëren of meenemen.
Art. 9.De stuurgroep opgericht bij artikel 12 van hetzelfde koninklijk besluit volgt de verrichtingen op.
Art. 10.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 24 september 2001.
Brussel, 5 november 2001.
Ch. PICQUE