Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 01 december 1998
gepubliceerd op 27 februari 1999

Ministerieel besluit betreffende de kantoren der douane, der accijnzen of der douane en accijnzen

bron
ministerie van financien
numac
1998003683
pub.
27/02/1999
prom.
01/12/1998
ELI
eli/besluit/1998/12/01/1998003683/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

1 DECEMBER 1998. - Ministerieel besluit betreffende de kantoren der douane, der accijnzen of der douane en accijnzen


De Minister van Financiën, Gelet op de algemene wet inzake douane en accijnzen gecoördineerd op 18 juli 1977, inzonderheid op de artikelen 5 en 6 (1);

Gelet op het ministerieel besluit van 24 december 1992 betreffende de kantoren der douane of der accijnzen (2) gewijzigd door de ministeriële besluiten van 30 december 1993 (3) en van 12 september 1997 (4) betreffende de kantoren der douane, der accijnzen of der douane en accijnzen;

Gelet op het advies van de Douaneraad van de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie;

Gelet op het advies van het Basisoverlegcomité van de Gewestelijke directie der douane en accijnzen te Luik van 30 januari 1998 wat de artikelen 1 en 2 betreft, Besluit :

Artikel 1.Het kantoor der douane te Montzen (Plombières) D.E. wordt afgeschaft.

Art. 2.Een kantoor der douane te Welkenraedt D.E. wordt opgericht.

Art. 3.De bevoegdheid voor het afleveren van Eurovignetten wordt toegekend aan sommige kantoren der douane of der douane en accijnzen en opgenomen in de bijlage bij dit besluit (cijfer II Attributen kolom « bijzonderheden »).

Art. 4.De douanezone van de haven van Gent wordt bepaald zoals vermeld in de bijlage bij dit besluit.

Art. 5.De douanezone van de haven van Oostende wordt bepaald zoals vermeld in de bijlage bij dit besluit.

Art. 6.Er worden bepaalde accijnsbevoegdheden toegekend aan het kantoor te Zaventem D.

Art. 7.De tabel gevoegd bij het ministerieel besluit van 24 december 1992 betreffende de kantoren der douane of der accijnzen wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

Art. 8.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 16 maart 1998 wat de artikelen 1 en 2 betreft, met ingang van 1 januari 1995 wat artikel 3 betreft, met ingang van 1 maart 1998 wat artikel 4 betreft en met ingang van 1 april 1998 wat de artikelen 5 en 6 betreft.

Brussel, 1 december 1998.

J.-J. VISEUR _______ Nota's (1) Belgisch Staatsblad van 21 september 1977.(2) Belgisch Staatsblad van 8 januari 1993.(3) Belgisch Staatsblad van 8 februari 1994.(4) Belgisch Staatsblad van 31 oktober 1997. Bijlage De algemene nota's die voorkomen bovenaan de tabel worden vervangen door de hierna volgende tekst.

Algemene nota's Voor de toepassing van deze bijlage : - hebben de hierna volgende afkortingen de daarnaast vermelde betekenis K.= Kantoor H. = Hulpkantoor D. = Douane A. = Accijnzen D.A. = Douane en Accijnzen D.E. = Douane en entrepot van het type F D.A.E. = Douane, accijnzen en entrepot van het type F - wordt verstaan onder : a) plaats voor tijdelijke opslag : een door de douane aangewezen plaats evenals de inrichtingen van een toegelaten geadresseerde, die afhangen van het desbetreffende kantoor;b) niet bevoegd als controlekantoor : een kantoor dat geen bevoegdheid heeft voor het beheer van de regelingen actieve veredeling, passieve veredeling, behandeling onder douanetoezicht en prefinancieringverwerking;c) werkdagen : de maandag t/m de zaterdag, tenzij één van die dagen een wettelijke feestdag is. De wettelijke feestdagen zijn de volgende : 1 januari (Nieuwjaarsdag) Paasmaandag 1 mei (Feest van de Arbeid) Hemelvaartsdag Pinkstermaandag 21 juli (Nationale Feestdag) 15 augustus (Tenhemelopneming) 1 november (Allerheiligen) 11 november (Wapenstilstand) 25 december (Kerstdag) De tekst van cijfer II wordt vervangen door de hierna volgende tekst.

II. ATTRIBUTEN Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld (1) De douanezone van de haven van Antwerpen omvat het gebied begrensd door de rijksgrens vanaf het snijpunt met de Schelde op de rechteroever tot het snijpunt met de Langeweg, de Langeweg, Noordland, Conterscherp, Keizerhoeve, de Zoutestraat, de Sint-Jan-Baptiststraat, de Schouwvegerstraat, de Antwerpsebaan, Oudbroek, de Abtsdreef, het Laag Eind tot aan de spoorweg, de spoorweg tot aan de kruising met de aansluiting met de verkeerswisselaar van de Havenweg, de verkeerswisselaar zelf, de Havenweg, de Zoomweg, afrit nr.13 van de Zoomweg, de Noorderlaan, de Noorderplaats, de Entrepotkaai, de Godefrieduskaai, de Hanzestedeplaats, de Sint-Aldegondiskaai, de Tavernierkaai, de Van Meterenkaai, de Orteliuskaai, de Jordaenskaai, de Ernest van Dijckkaai, de Plantinkaai, de Sint-Michielskaai, de Cockerillkaai, de Gerlachkaai, De Namenstraat, de Gentplaats, de Jan van Gentstraat, het Bolivarplein, de Singel, de Kolonel Silvertopstraat, de Emiel Vloorstraat, de Lage Weg, de Krugerbrug, de Naftaweg, de Benzineweg tot aan het snijpunt met de Schelde, het verlengde van de weg tot de linkeroever, de boord van de linker Scheldeoever, de omheining van de Jachthaven, de boord van de linker Scheldeoever tot aan de gemeentegrens Antwerpen-Zwijndrecht, die grens tot aan het snijpunt met rijksweg nr. 617, rijksweg nr. 617 vanaf voormeld snijpunt tot de snijding met provincieweg nr. 356 vanaf laatstgenoemd snijpunt en het verlengde van die weg tot aan de rijksgrens, de rijksgrens tot het snijpunt daarvan met de Schelde op de rechteroever.

In de douanezone zijn eveneens begrepen de bedrijven, gelegen aan de buitenzijde van de zone, waarvan de toegang rechtstreeks uitkomt op de voormelde wegen.

De douanezone omvat bovendien een zone te Hemiksem, begrensd door de Schelde, de Terlochtweg (in rechte lijn doorgetrokken tot aan de Schelde), de Antwerpse steenweg en de Heemsdaalstraat. (2) De douanezone van de haven van Brugge omvat het gebied begrensd door het beginpunt van de Louis Coiseaukaai aan de Dudzeelse brug, de Louis Coiseaukaai, de Havenstraat, de St.Pieterskaai, de St. Pieters Groenestraat, de Pathoekeweg tot aan het kruispunt met de Paul de Halleuxstraat, de Paul de Halleuxstraat tot het kruispunt met Zeveneke, Zeveneke tot het kruispunt met de Kolvestraat, de Kolvestraat tot de nieuwe doorsteek onder de spoorlijn Brugge-Zeebrugge, de spoorlijn Brugge-Zeebrugge tot de brug over de spoorlijn, vanaf die brug tot het kruispunt met de Stationsweg, de Stationsweg tot de Dudzeelse brug.

Zijn eveneens in de douanezone begrepen, de industriezone "Blauwe toren" en de bedrijven gelegen aan de buitenzijde van de douanezone, waarvan de toegang rechtstreeks uitkomt op voormelde wegen. (3) De douanezone van de haven van Brussel omvat het gebied gelegen : a) op de linkeroever en op de rechteroever van het Vergotedok binnen de omheining van de haven;b) op de rechteroever van de voorhaven, aan de Leon Monnoyerkaai, binnen de omheining van de haven, van meerpaal 1 tot meerpaal 90. De douanezone omvat eveneens de Heembeekkaai, van meerpaal 1 tot meerpaal 18, op de linkeroever van de voorhaven. (4) Het TIR-complex omvat de magazijnen, en de laad-, los- en opslagplaatsen van de Gewestelijke Maatschappij van de Haven van Brussel, gelegen aan de Westzijde van de Havenlaan vanaf de Containerterminal van de NMBS tot aan de Stapelhuisstraat, en aan de Zuidzijde van de Stapelhuisstraat en van de Dieudonné Lefèvrestraat vanaf de Havenlaan tot ter hoogte van de Molenbeekstraat.(5) De douanezone van de haven van Doornik omvat : - op de rechteroever van de Schelde : de loskaai gelegen tussen de "pont Delwart" en de spoorwegbrug; - op de linkeroever van de Schelde : het gebied vanaf het "Rond-Point de l'Europe", de "boulevard Delwart" tot aan de "pont Delwart", de "rue des Roctiers", de Schelde, de "rue de la Borgnette" en de "Avenue de Maire". (6) De douanezone van de haven van Gent omvat : - het gebied begrensd door de westelijke oever van het zeekanaal Gent-Terneuzen vanaf de noordelijke grens van Gent, de westelijke oever van de zijarm te Langerbrugge, de Ringvaart tot aan de spoorwegbrug van de lijn Zelzate-Gent, de Wondelgemkaai, de Wiedauwkaai tot de Muidespoorwegbrug, de Parallelweg, de Nieuwe Vaart tot de Tolhuisbrug, het Neuzeplein, de Sassekaai, Dok-Noord, het Stapelplein, Dok-Zuid, de Dampoortbrug, de Koopvaardijlaan, de Afrikalaan, de Vliegtuiglaan, de President J.F. Kennedylaan tot aan de noordelijke grens van Gent en vanaf deze grens tot aan de Oostelijke kanaaloever.

De douanezone omvat eveneens : - het industrieterrein Skalden langs de oostzijde van de President J.F. Kennedylaan en begrensd door de polderwateringen W.L. 1335, W.L. 1337, W.L. 1330, de Nokerstraat, de polderwateringen W.L. 1331 en W.L. 1338, - het industriegebied aan de noordzijde van de Ringvaart gelegen tussen de nieuwe Kalebeek en de Zwaaikom, - het industriegebied aan de zuidzijde van de Ringvaart gelegen tussen de Ringvaart, de Industrieweg en de Eversteinlaan tot aan de Brugse Steenweg, - het industrieterrein "De Nest" aan de westzijde van het zeekanaal Gent-Terneuzen en verder begrensd door het Electrabelvliegasstort, een landbouwzone "werk van den akker en Tuinwijk", de industrieweg R4 en de ontworpen Rodenhuizetunnel, - het industrieterrein "Schansakker", - de bedrijven, gelegen aan de buitenzijde van de douanezone, waarvan de toegang rechtstreeks uitkomt op voormelde wegen. (7) Ten aanzien van de zeeschepen die rechtstreeks naar het buitenland vertrekken, mogen de op het laatste kantoor van uitgang te vervullen formaliteiten worden gedaan op het kantoor der douane en accijnzen te Gent, met verplichting de door de douane van Gent aangebrachte verzegeling ongeschonden te laten.(8) De douanezone van de haven van Charleroi omvat de loskaaien op beide oevers : a) van de Samber vanaf een punt gelegen op 850 meter stroomopwaarts de wegbrug van Marchienne tot aan de Sluis van Marcinelle;b) van het kanaal Charleroi-Brussel vanaf de spoorwegbrug Bayemont te Dampremy tot aan de samenvloeiing met de Samber.(9) De douanezone van de haven van Leuven omvat de kaaien gelegen aan de twee vaartkommen tussen het entrepot van het type F en de spoorwegbrug.(10) De douanezone van de haven van Luik omvat het gebied gelegen in de site Monsin begrensd door het Albertkanaal, de Maas, de Pont Marexhe en de Pont Milsaucy, in de petroleumhaven van Wandre, aan de quai van Beneden en de quai de Gaulle gelegen op de rechteroever van de Maas tussen de Pont Kennedy en de Pont des Arches, in de haven van Renory gelegen op de rechteroever van de Maas tussen de Pont d'Ougrée stroomopwaarts, de quai Michiels, de rue de Renory en tot het begin van de Rivage en Pot stroomafwaarts, evenals het deel van de rechteroever van de Maas omvattende, enerzijds, het gebied tussen de voornoemde rechteroever en de rue Winston Churchill, de rue de Liège, de rue de Visé (oude as Wezet-Luik) en anderzijds, de grens tussen de vroegere gemeenten Jupille-sur-Meuse en Souverain Wandre en de rue Nicolas Kinet, de place L.de Geer, de rue Defrance en de rue Heuveneers, alsmede een gebied gelegen in de gemeenten Luik, Seraing, Flémalle en Saint-Nicolas en begrensd : a) door de Grand-route in de gemeente Flémalle;b) door de rue de Flémalle, de rue Baivy, de rue Nihar, de quai Destrée, de quai de Carmes in de gemeente Seraing;c) door de rue Vinave, de rue F.Nicolay tot aan de spoorweglijn Luik-Namen in de gemeente Saint-Nicolas; d) door de spoorweglijn Luik-Namen tot aan de avenue des Tilleuls, de avenue des Tilleuls, de quai Banning, de quai Timmermans, de quai Vercour tot aan de helling van de brug van Ougrée in de gemeente Luik;e) door de helling van de brug van Ougrée tot de rue F.Nicolay, de rue F. Nicolay, de rue de l'Acier, de rue du Pertuis, de rue de Marnix, de rue Ferrer, de rue de la Barrière, de rue du Many, de rue du Val Saint-Lambert in de gemeente Seraing; f) door de chaussée d'Ivoz, de place F.Gérard en de avenue T. Gonda in de gemeente Flémalle.

De douanezone bevat eveneens : a) het industriepark Hauts-Sarts en de uitbreidingen ervan in de gemeente Herstal;b) het gebied gelegen in de gemeente Oupeye en begrensd door de autoweg E40, de quai Abhooz, de rue d'Argenteau, de place Molitor, de helling Dupont en de Maas.(11) De douanezone van de haven van Mechelen omvat de twee kaaien van het Keerdok op de Dijle, die samenkomen bij de ingang van het entrepot van het type F.(12) De douanezone van de haven van Namen omvat de loskaai op de linkeroever van de Maas vanaf de "Pont des Ardennes" tot aan de "rue de Plomcot".(13) De douanezone van de haven van Nieuwpoort omvat de kaaien, afdaken, loodsen, laad-, los- en opslagplaatsen, gelegen in een gebied begrensd door de westelijke oever van de havengeul, de weg genaamd Havengeul tot aan het Kattesas, de Kaai, de Langebrug, de Watersportlaan, de kaai langs de Jachthaven en de oostelijke oever over de havengeul, met inbegrip van de Slipway en het Tijdok.(14) De douanezone van de haven van Oostende omvat het gebied begrensd door de Montgomerykaai, de Visserskaai, de Vindictivelaan, de Leopold II-laan, de Leopold III-laan, de Brandariskaai, de Slachthuiskaai, de Konterdamkaai, de IJzerweg, de Nieuwe Langestraat, de Oprit, de Gistelsesteenweg tot aan de Grintweg, de Grintweg, de Zandvoordedorpstraat tot aan de grens Oostende-Oudenburg, de denkbeeldige lijn gevormd door de grens Oostende-Oudenburg tot aan de brug van Plassendale, de Plassendaalsesteenweg, de Brugsesteenweg, de Prinses Elisabethlaan, de brug over de Noord Ede, de Bredensesteenweg tot aan de Vicognedijk, de ingebeelde lijn over de Spuikom vanaf de hoek van de Bredensesteenweg en de Vicognedijk tot aan de Sluisvlietstraat, de Dr.Edouard Moreauxlaan tot aan de Fortstraat, de Fortstraat tot aan de Vuurtorenweg, de Vuurtorenweg tot aan de Halvemaandijk, de Halvemaandijk tot aan het Ooststaketsel.

Zijn eveneens in de douanezone begrepen de bedrijven gelegen aan de buitenzijde van de zone, waarvan de toegang rechtstreeks uitkomt op voormelde wegen. (15) De douanezone van de haven van Roeselare omvat de kaaien langs de havenkom over een afstand van 900 m vanaf het eindpunt.(16) De douanezone van de haven van Vilvoorde omvat het gebied begrensd door de Willebroeksevaart (Kanaal Brussel-Rupel) en gelegen tussen de Europabrug (Vuurkruisenlaan) en de brug van Humbeek (Kanaalstraat/Kerkstraat).(17) De douanezone van de haven van Zeebrugge omvat het gebied begrensd door de westzijde van de nieuwe westelijke havendam, de Zeedijk, de Baron de Maerelaan tot aan de Wulfsberge, de Wulfsberge, de Lisseweegsesteenweg, de westelijke trekweg van het Boudewijnkanaal vanaf de verbinding met de Lisseweegsesteenweg tot aan de Dudzeelse brug, de oostelijke trekweg van het Boudewijnkanaal vanaf de Dudzeelse brug tot op de hoogte van het zuid-westelijk verbindingspunt met het nieuw verbindingsdok, de zuidkaai van het nieuw verbindingsdok, het zuidelijk insteekdok, de oostkaai van het verbindingsdok tot de nieuwe zeesluis, de Isabellalaan vanaf de zuidelijke sluisbrug tot de Elisabethlaan, de Elisabethlaan tot aan de verbinding met de nieuwe oostelijke havendam, de oostzijde van de nieuwe oostelijke havendam. Zijn eveneens in de douanezone begrepen, de bedrijven gelegen aan de buitenzijde van de zone, waarvan de toegang rechtstreeks uitkomt op voormelde wegen, alsmede de transportzone met in- en uitgang op de Baron de Maerelaan. (18) De douanezone van de haven van Zelzate omvat de kaai langs de westelijke oever van het zeekanaal vanaf de Nederlandse grens tot aan de brug te Zelzate, het stationsemplacement op die oever en de kaai langs de oostelijke oever van het zeekanaal vanaf een punt gelegen op 200 m ten noorden van de brug te Zelzate tot aan een punt gelegen op 550 m ten noorden van dezelfde brug, alsmede het bedrijf waarvan de toegang rechtstreeks uitgeeft op laatstbedoelde kaai. Voor de zeeschepen die langs het kanaal van Terneuzen binnenvaren, met rechtstreekse bestemming naar Gent, zonder lossing of lading onderweg, mogen de op het eerste kantoor te vervullen formaliteiten tot Gent verschoven worden, met verplichting aldaar de generale verklaring en de provisielijst onmiddellijk na de aankomst van de schepen af te geven.

In cijfer III worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° De naam van het kantoor Montzen (Plombières) D.E., alsook de vermeldingen, worden geschrapt. 2° De vermeldingen van Deel A (luchtverkeer) betreffende het vliegveld van Oostende worden vervangen door de volgende bepalingen : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 3° De volgende beschikkingen, inherent aan de opgerichte kantoren, dienen in Deel B (andere trafieken) als volgt te worden aangeduid : tussen de vermeldingen betreffende Waver D.A. en Zeebrugge D. : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 4° De vermeldingen betreffende het kantoor Moelingen (Voeren) D.A. worden vervangen door de volgende bepalingen : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het ministerieel besluit van 1 december 1998.

De Minister van Financiën, J.-J. VISEUR

^