gepubliceerd op 13 oktober 2020
Interpretatieregels betreffende de lijst van verstrekkingen van vergoedbare implantaten en invasieve medische hulpmiddelen Op voorstel van de Commissie tegemoetkoming implantaten en medische hulpmiddelen van 16 juli 2020, en in uitvoering van ar Interpretatieregels betreffende de lijst van verstrekkingen van vergoedbare implantaten en invasiev(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID
Interpretatieregels betreffende de lijst van verstrekkingen van vergoedbare implantaten en invasieve medische hulpmiddelen Op voorstel van de Commissie tegemoetkoming implantaten en medische hulpmiddelen van 16 juli 2020, en in uitvoering van artikel 22, 4° bis, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, heeft het Comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging op 21 september 2020 de hiernagaande interpretatieregel toegevoegd: Interpretatieregels betreffende de lijst van verstrekkingen van vergoedbare implantaten en invasieve medische hulpmiddelen: INTERPRETATIEREGEL 39 VRAAG Hoe moeten de termen "acute" en "geïsoleerde" in de vergoedingsvoorwaarde F- § 11 van de verstrekking 159331-159342 begrepen worden? ANTWOORD De term `acute' cardiogene shock betekent dat het hartfalen nieuw is of bovenop chronisch hartfalen komt waarbij dit hartfalen zich pas zeer recent (binnen enkele uren) en snel manifesteert.
De term `geïsoleerde' cardiogene shock betekent een shock ten gevolge van een belangrijke dysfunctie van de hartspier en/of de hartkleppen.
De primaire oorzaak van de shock is van cardiale oorsprong (bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, een acuut myocard infarct, myocarditis, valvulaire cardiomyopathie of het Takotsubo-syndroom).
Andere oorzaken van cardiaal falen zijn hierbij uitgesloten (bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, septische, hypovolemische, obstructieve, distributieve en anafylactische shock).
Met shock en hartfalen wordt een duidelijke hemodynamische instabiliteit bedoeld die persisteert ondanks aanwenden van maximale medicamenteuze therapie (bv. inotropica of andere).
Een vergoeding is voorzien enkel en alleen als het pomptoestel geplaatst is na het optreden van de hogerbeschreven shock en dus niet preventief voor een te verwachten moeilijk verloop van een ingreep op het hart.
De interpretatieregel 39 heeft uitwerking met ingang van 1 juli 2014.
Brussel, 21 september 2020.
Directeur-generaal a.i.
M. DAUBIE De ondervoorzitter, M. MOENS