gepubliceerd op 29 december 1998
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 december 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren, betreffende de oprichting van regionale overlegorganen
30 SEPTEMBER 1998. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 december 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren, betreffende de oprichting van regionale overlegorganen (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren;
Op de voordracht van Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 4 december 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren, betreffende de oprichting van regionale overlegorganen.
Art. 2.Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 30 september 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 december 1997 Oprichting van regionale overlegorganen (Overeenkomst geregistreerd op 27 februari 1998, onder het nummer 47187/CO/202) Gelet op het protocolakkoord van 10 oktober 1997 voor de jaren 1997-1998. HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de bedienden van de ondernemingen van groep C welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren zoals vastgesteld in de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juni 1994 en 5 september 1994, tot regeling van de toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomsten in de ondernemingen van het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 18 november 1994.
Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "bedienden" verstaan : de mannelijke en vrouwelijke bedienden.
Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wijzigt en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juni 1994 en 5 september 1994, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren, tot instelling van regionale overlegorganen, algemeen verbindend verklaard door het koninklijk besluit van 18 november 1994 (Belgisch Staatsblad op 20 januari 1995). HOOFDSTUK II. - Oprichting en samenstelling
Art. 3.Binnen het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren zal per regio (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) een "regionaal overlegorgaan" worden opgericht. Deze regionale overlegorganen zullen worden opgericht per 1 oktober 1997.
Art. 4.Voor zowel Vlaanderen als Wallonië wordt het respectievelijk regionaal overlegorgaan samengesteld uit enerzijds 7 effectieve leden en 7 plaatsvervangende leden voor de werkgeversorganisaties en anderzijds 7 effectieve leden en 7 plaatsvervangende leden voor de werknemersorganisaties.
Met betrekking tot het regionaal overlegorgaan van het gewest Brussel wordt het aantal effectieve en het aantal plaatsvervangende leden telkens vastgesteld op 5, dit zowel voor de werkgeversorganisaties als voor de werknemersorganisaties.
De leden van de regionale overlegorganen mogen hun mandaat enkel uitoefenen in de regio waarvoor zij uitdrukkelijk benoemd werden.
Art. 5.De effectieve en plaatsvervangende leden die er deel van uitmaken worden aangeduid door het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren, op voordracht van de respectievelijke en representatieve werkgevers- en werknemersorganisaties. HOOFDSTUK III. - Bevoegdheid
Art. 6.Het regionaal overlegorgaan is bevoegd op het vlak van individuele of collectieve geschillen of conflicten betreffende : - de arbeidsverhoudingen; - de toepassing in de onderneming van de sociale wetgeving, de collectieve arbeidsovereenkomsten, de individuele arbeidsovereenkomsten en het arbeidsreglement.
Art. 7.Het bevoegd regionaal overlegorgaan nodigt de werkgever uit naar aanleiding van een geschil of betwisting van individuele of collectieve aard die zich in de onderneming voordoet of dreigt te ontstaan.
Art. 8.De individuele klachten die bij de vertegenwoordigers in het regionaal overlegorgaan worden ingediend, worden binnen het regionaal overlegorgaan behandeld.
Art. 9.De bevoegdheden hebben eveneens betrekking op de organisatie van de informatie van de werkgevers en werknemers door de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in het regionaal overlegorgaan over de arbeidsverhoudingen en over de toepassing van de sociale wetgeving, de collectieve arbeidsovereenkomsten en het arbeidsreglement. HOOFDSTUK IV. - Werking
Art. 10.De regionale overlegorganen vergaderen tienmaal per jaar.
Art. 11.De regionale overlegorganen worden voorgezeten door de voorzitter van het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren, of zijn vervanger. De voorzitter nodigt de leden uit en bepaalt de agenda. De leden van de regionale ovelegorganen kunnen de voorzitter verzoeken bepaalde punten op de agenda te plaatsen voor zover deze kaderen binnen de bevoegdheden van de regionale overlegorganen.
Het regionaal overlegorgaan wordt door de werkgever gehoord naar aanleiding van elk geschil of betwisting van collectieve aard die zich in de onderneming voordoet, dit is ook van toepassing wanneer dergelijke geschillen of betwistingen dreigen te ontstaan. De voorzitter kan een werkgever uitnodigen naar aanleiding van een geschil of betwisting van collectieve aard die zich in de onderneming voordoet of dreigt te ontstaan. De voorzitter kan individuele klachten die bij hem of bij de vertegenwoordigers in het regionaal overlegorgaan worden ingediend, op de agenda plaatsen.
Het regionaal overlegorgaan beslist op dezelfde wijze als de paritaire comités. Elk regionaal overlegorgaan bepaalt waar de vergaderingen plaatsvinden. HOOFDSTUK V. - Organisatie van de informatie
Art. 12.De informatie bedoeld in artikel 9 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, wordt in de onderneming verspreid mits voorafgaandelijke berichtgeving aan het regionaal overlegorgaan en de werkgever. Deze informatie moet objectief en correct blijven en de werkgever en werknemers respecteren.
De informatie wordt bezorgd aan de werkgever die ze als volgt verspreidt : - hetzij bij wijze van berichtgeving "ad valvas" in de onderneming op een voor de bedienden gemakkelijk toegankelijke plaats; - hetzij door een bedienden van de onderneming.
In geval de werkgever zich verzet tegen de verspreiding van de informatie, moet hij deze weigering motiveren aan het regionaal overlegorgaan.
Art. 13.De vertegenwoordigers van de werknemersorganisaties die deel uitmaken van de regionale overlegorganen eventueel bijgestaan door hun regionale afgevaardigden, kunnen mits berichtgeving hiervan op hetzelfde ogenblik aan het regionaal overlegorgaan, contact opnemen met de werkgevers van de ondernemingen die eronder ressorteren, met het oog op een bijeenkomst met deze werkgever.
Zij dienen binnen de zeven dagen na de datum van de aanvraag schriftelijk plaats, datum en agenda met de betrokken werkgever af te spreken. De werkgever kan zich tijdens deze bijeenkomst laten bijstaan door een vertegenwoordiger van een werkgeversorganisatie die deel uitmaakt van het regionaal overlegorgaan.
Deze contacten mogen het normaal beheer van de onderneming niet hinderen.
Art. 14.In overleg met de betrokken werkgever en met zijn akkoord kan er, ter voorkoming of oplossing van een collectief geschil in de onderneming, een contact plaatsvinden tussen enerzijds de vertegenwoordigers van werknemersorganisaties die lid zijn van het regionaal overlegorgaan, eventueel bijgestaan door de regionale afgevaardigde en anderzijds de werknemers van de onderneming.
Het regionaal overlegorgaan en de betrokken werkgever dienen hiervan zeven dagen op voorhand schriftelijk op de hoogte te worden gebracht met opgave van plaats, agenda en uur. In geval van verzet moet de werkgever zijn weigering informeren en motiveren aan het regionaal overlegorgaan. HOOFDSTUK VI. - Financiering
Art. 15.De financiering van de werking binnen het kader van de bevoegdheden en samenstelling van de regionale overlegorganen gebeurt bij wijze van een specifieke werkgeversbijdrage aan het sociaal fonds. HOOFDSTUK VII. - Sociale vrede
Art. 16.De werknemers- en werkgeversorganisatie verbinden zich ertoe om geen nieuwe eisen te stellen gedurende de duur van het akkoord. Zij verbinden zich ertoe de sociale vrede te respecteren en niet eenzijdig af te wijken in de bepalingen van dit akkoord. HOOFDSTUK VIII. - Slotbepalingen
Art. 17.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten onder de opschortende voorwaarde van algemeen bindend verklaring bij koninklijk besluit.
Art. 18.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 oktober 1997 en is gesloten voor onbepaalde tijd. Zij kan worden opgezegd met een termijn van drie maanden per aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 30 september 1998.
De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET