gepubliceerd op 25 oktober 2002
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 september 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen, betreffende de wijziging en coördinatie van de statuten van het "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen"
29 JANUARI 2002. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 september 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen, betreffende de wijziging en coördinatie van de statuten van het "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen" (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen;
Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 19 september 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen, betreffende de wijziging en coördinatie van de statuten van het "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen".
Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 29 januari 2002.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 september 2000 Wijziging en coördinatie van de statuten van het "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen" (Overeenkomst geregistreerd op 27 oktober 2000 onder het nummer 55758/CO/327) Deze collectieve arbeidsovereenkomst wijzigt en coördineert de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 september 1997 tot oprichting van het "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen", neergelegd op de griffie van de Administratie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen op 11 september 1997 en geregistreerd op 19 november 1997, onder het nummer 46105/CO/327.
A. Oprichting
Artikel 1.Met deze collectieve arbeidsovereenkomst en met toepassing van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid richt het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen een fonds voor bestaanszekerheid op, "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen" genaamd, waarvan de statuten hierna worden vastgesteld.
Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen, die erkend en gesubsidieerd zijn door het "Agence wallonne pour l'intégration des personnes handicapées"of door de "Dienststelle der Deutschsprachigen Gemeinschaft für Personen mit Behinderung", en die als groepering zijn toegetreden tot de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 1997, algemeen verbindend verklaard door het koninklijk besluit van 24 juni 1998 (Belgisch Staatsblad van 29 oktober 1998), betreffende de maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen.
Onder "werknemer" worden de mannelijke en vrouwelijke werknemers, arbeiders en bedienden verstaan, zowel validen als mindervaliden.
Onder "paritair comité" wordt het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen verstaan.
Art. 3.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 1999 en wordt gesloten voor onbepaalde tijd. Zij kan door elke partij worden opgezegd vóór 30 juni van elk jaar, met uitwerking op 1 januari van het volgend jaar. De opzegging moet worden betekend met een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het paritair comité.
B. Statuten HOOFDSTUK I. - Benaming en maatschappelijke zetel
Art. 4.Vanaf 1 april 1997 wordt een fonds voor bestaanszekerheid opgericht, "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen genaamd, waarvan de zetel gevestigd is in de rue de la Rivelaine 21, te 6061 Montignies-sur-Sambre. Deze zetel kan elders worden overgebracht bij eenparig besluit van het beheerscomité, waarin artikel 13 voorziet. HOOFDSTUK II. - Doel
Art. 5.Het fonds staat in voor de financiering, de toekenning en de vereffening van aanvullende sociale voordelen ten gunste van de werknemers van de instellingen die beoogd worden in artikel 2, voor zover deze voordelen vastgesteld zijn door collectieve arbeidsovereenkomsten die gesloten zijn in het paritair comité en die algemeen verbindend verklaard zijn bij koninklijk besluit.
In het raam van de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 1997 houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen, gesloten in het paritair comité, heeft het fonds eveneens als taak het ontvangen, beheren en aanwenden voor de doelstellingen waarvoor ze bestemd zijn, van de financiële middelen die door het besluit van de Waalse Regering werden aangewend voor het "Sociaal Fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen" met toepassing van het ministerieel besluit van 1 maart 1999 (artikel 2) tot bepaling van de bijzondere uitvoeringsmodaliteiten van de artikelen 2, eerste lid, en 4, § 6, van het koninklijk besluit van 5 februari 1997 houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de non-profitsector. HOOFDSTUK III. - Financiering
Art. 6.De financiële middelen van het fonds bestaan uit : - middelen die ter beschikking worden gesteld door de gewestregering met toepassing van het besluit van de Waalse Regering van 29 april 1999 tot aanwending van de financiële middelen voor het "Sociaal fonds ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen"; - de eventuele opbrengst van intresten die voortkomen uit deze gekapitaliseerde middelen.
Art. 7.De administratiekosten van het fonds worden jaarlijks vastgesteld door het paritair beheerscomité waarin artikel 8 voorziet.
Deze kosten zijn in de eerste plaats gedekt door de intresten van het kapitaal dat voorkomt uit de middelen die ter beschikking gesteld werd door de gewestregering en, eventueel, bijkomend, door een inhouding op de voorziene middelen, waarvan het bedrag wordt vastgesteld door voornoemd beheerscomité. HOOFDSTUK IV. - Beheer
Art. 8.Het fonds wordt beheerd door een paritair beheerscomité dat bestaat uit 12 leden, waaronder 8 effectieve beheerders en 4 plaatsvervangende beheerders alsook een vertegenwoordiger van de "Agence wallonne pour l'intégration des personnes handicapées" die een adviserende stem heeft en over een vetorecht beschikt.
Deze leden worden aangewezen door en onder de Waalse leden van het betrokken paritair comité voor de helft op voordracht van de beroepsorganisaties van de werkgevers en voor de andere helft op voordracht van de werknemersorganisaties.
De leden van het beheerscomité worden aangewezen voor dezelfde periode als die van hun mandaat van paritair comité-lid.
Het mandaat van lid van het beheerscomité loopt teneinde in geval van ontslag of overlijden of wanneer het mandaat van de betrokkene als lid van het paritair comité ten einde loopt of wegens zijn ontslag door de organisatie die hem heeft voorgedragen. Het nieuw lid beëindigt in voorkomend geval het mandaat van zijn voorganger.
De mandaten van de leden van het beheerscomité zijn hernieuwbaar.
Art. 9.De beheerders van het fonds gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan wat de verbintenissen betreft die werden aangegaan door het fonds. Hun verantwoordelijkheid is beperkt tot de uitvoering van het beheersmandaat dat zij hebben gekregen.
Art. 10.Het beheerscomité kiest een voorzitter en een ondervoorzitter onder zijn leden, die respectievelijk en afwisselend voortkomen uit de werknemers- en de werkgeversafvaardiging.
Hij wijst eveneens de perso(o)n(en) aan die belast is/zijn met het secretariaat.
Art. 11.Het beheerscomité beschikt over de ruimste bevoegdheden voor het beheer en de administratie van het fonds, binnen de grenzen die werden vastgesteld door de wet of door deze statuten.
Behalve in geval van andersluidende beslissing van het beheerscomité, treedt dit op in al zijn handelingen en handelt naar recht door toedoen van de voorzitter en de ondervoorzitter die gezamenlijk handelen, waarbij ieder van hen desgevallend wordt vervangen door een afgevaardigd beheerder die hiertoe wordt aangewezen door het beheerscomité.
Het beheerscomité heeft met name als taak : 1. het personeel van het fonds aanwerven en eventueel ontslaan;2. controle uitoefenen en alle maatregelen nemen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze statuten;3. de administratiekosten handhaven, alsook de kwaliteit van de jaarlijkse inkomsten die de kosten dekken;4. elk jaar in juni een schriftelijk verslag uitbrengen over de uitvoering van zijn taak aan het paritair comité.
Art. 12.Het beheerscomité komt ten minste één keer per semester bijeen ten zetel van het fonds, ofwel na oproeping door de voorzitter die ambtshalve handelt, ofwel op verzoek van ten minste de helft van de leden van het beheerscomité, ofwel op verzoek van één van de vertegenwoordigde organisaties.
De agenda moet op de oproepingen vermeld worden. De notulen worden opgesteld door de secretaris die is aangewezen door het beheerscomité en ondertekend door diegene die de vergadering heeft voorgezeten. De uittreksels uit deze notulen worden ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter.
Het beheerscomité kan deskundigen en/of specialisten uitnodigen.
Art. 13.Het beheerscomité kan slechts geldig beraadslagen en beslissen als ten minste de helft, zowel van de leden van de werknemersafvaardiging als van de leden van de werkgeversafvaardiging aanwezig is.
De beslissingen van het beheerscomité worden in principe met eenparigheid van stemmen van de aanwezige leden genomen, behalve ingeval andersluidende bepalingen vermeld worden in het huishoudelijk reglement dat is opgesteld door het beheerscomité. HOOFDSTUK V. - Controle, balans, rekeningen
Art. 14.Vanaf 1998 worden elk jaar "de balans en rekeningen" van het afgelopen boekjaar afgesloten op 31 december. De eerste "balans en rekeningen" zal betrekking hebben op het boekjaar 1997 en 1998.
Art. 15.Overeenkomstig artikel 12 van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, wijst het paritair comité een revisor of accountant aan met het oog op de controle van het beheer van het fonds.
Deze moet ten minste één keer per jaar verslag uitbrengen aan het paritair comité. Bovendien brengt hij het beheerscomité van het fonds regelmatig op de hoogte van de resultaten van zijn onderzoekingen en hij doet de aanbevelingen die hij nuttig acht. HOOFDSTUK VI. - Ontbinding en vereffening
Art. 16.Het fonds wordt opgericht voor onbepaalde tijd. Het wordt ontbonden door het paritair comité ingevolge een eventuele opzegging zoals bepaald in artikel 3. Het paritair comité beslist over de bestemming van de goederen en van de waarden van het fonds, na de betaling van het passief. Deze bestemming moet overeenstemmen met de doelstelling waarvoor het fonds werd opgericht.
Het paritair comité wijst de vereffenaars aan onder de leden van het beheerscomité.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 januari 2002.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX