gepubliceerd op 15 december 2008
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de apotheken en tarificatiediensten, betreffende de vorming
27 OKTOBER 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de apotheken en tarificatiediensten, betreffende de vorming (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de apotheken en tarificatiediensten;
Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de apotheken en tarificatiediensten, betreffende de vorming.
Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 27 oktober 2008.
ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de apotheken en tarificatiediensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 2008 Vorming (Overeenkomst geregistreerd op 5 juni 2008 onder het nummer 88454/CO/313) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor de apotheken en tarificatiediensten, werknemers die, ofwel onder arbeidscontract gesloten voor onbepaalde duur, ofwel onder arbeidscontract van bepaalde duur van een jaar of langer tewerkgesteld zijn.
Voor de toepassing van deze overeenkomst, wordt onder "werknemers" verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werknemers. HOOFDSTUK II. - Algemene beschikkingen
Art. 2.De farmaceutisch-technische assistenten die voltijds tewerkgesteld zijn hebben recht op twee dagen vorming per jaar.
Vanaf 1 januari 2008, wordt dit aantal op drie dagen vorming per jaar vastgesteld.
Voor de famaceutisch-technische assistenten die tewerkgesteld zijn in een deeltijds stelsel gelijk aan minstens 50 pct. van de in de onderneming geldende voltijdse arbeidsduur worden de twee dagen bedoeld in vorige alinea beperkt tot een dag.
Vanaf 1 januari 2008, wordt dit aantal op 1 1/2 dag vorming per jaar vastgesteld.
De vormingen die binnen het bedrijf of door meerdere bedrijven samen worden georganiseerd komen in aanmerking als vormingsdagen zoals bepaald in dit artikel.
Art. 3.De vormingen bedoeld in artikel 2 komen ten laste van de werkgever wanneer zij binnen het bedrijf of door meerdere bedrijven samen georganiseerd worden of, voor de andere vormingen, wanneer zij erkend zijn door het paritair fonds opgericht door de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juni 1997 (koninklijk besluit van 22 januari 2002 - Belgisch Staatsblad van 4 april 2002).
Art. 4.De andere werknemers, die noch farmaceutisch-technische assistenten noch apothekers zijn, hebben recht op twee dagen vorming per jaar voor zover de gekozen vormingen van aard zijn hun beroepskwalificatie in de uitgeoefende functie te verbeteren of een gunstige evolutie van hun beroepsloopbaan te bevorderen.
Vanaf 1 januari 2008, wordt dit aantal op drie dagen vorming per jaar vastgesteld.
Art. 5.De werkgevers die deze vormingsdagen, zoals bepaald in artikelen 2, 3 en 4, weigeren zijn verplicht als compensatie bezoldigde afwezigheden toe te kennen.
De bezoldigde afwezigheden worden toegekend tijdens het vierde kwartaal van het kalenderjaar, naar keuze van de werknemer a rato van ofwel volledige opeenvolgende dagen, ofwel halve dagen.
Art. 6.De werkgever betaalt aan de werknemer die om een andere reden dan om een dwingende reden werd ontslagen, de bezoldiging verbonden met de in het lopende kalenderjaar nog niet gebruikte vormingsdagen.
In dat geval heeft de werknemer geen recht meer op die vormingsdagen bij een nieuwe door deze collectieve arbeidsovereenkomst gebonden werkgever.
Art. 7.De adjunct-apothekers en de apothekers-titularissen die geen eigenaar zijn van een apotheek hebben, in de plaats van het genot van artikelen 4 en 5, recht op een forfaitaire vergoeding vastgesteld op 50 EUR per kalenderjaar, ten laste van hun werkgever en betaald na voorlegging van een bewijs van aanwezigheid op enige vorming die kan bijdragen tot de verbetering van hun beroepskwalificatie. HOOFDSTUK III. - Aanvullend karakter
Art. 8.Deze collectieve arbeidsovereenkomst doet geen afbreuk aan gunstigere bedrijfs-collectieve arbeidsovereenkomsten of individuele overeenkomsten. HOOFDSTUK IV. - Geldigheid
Art. 9.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2006 voor een periode van vier jaar, dit wil zeggen tot 31 december 2009.
Zij wordt door stilzwijgende vernieuwing verlengd met periodes van twee jaar, voor het eerst beginnend op 1 januari 2010, behoudens opzegging.
Zij kan worden opgezegd, met uitwerking ten vroegste op 1 januari 2010, door elk van de partijen met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden, bij ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de apotheken en tarificatiediensten en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 27 oktober 2008.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET