gepubliceerd op 05 juli 2007
Koninklijk besluit betreffende de bewaking van Salmonella bij varkens
27 APRIL 2007. - Koninklijk besluit betreffende de bewaking van Salmonella bij varkens
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de dierengezondheidswet van 24 maart 1987, inzonderheid op de artikelen 7, §§ 2 en 3, 8, eerste lid, 1°, 18 en 29, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 22 februari 2001;
Gelet op de wet van 4 februari 2000 houdende oprichting van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, inzonderheid op artikel 4, §§ 1 tot 3, gewijzigd bij de wet van 22 december 2003 en op artikel 5, tweede lid, 13°;
Overwegende Verordening (EG) Nr. 2160/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 17 november 2003 inzake de bestrijding van Salmonella en andere specifiek door voedsel overgedragen zoönoseverwekkers;
Gelet op het advies 43-2006 van het Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, gegeven op 17 oktober 2006;
Gelet op het overleg tussen de Gewestregeringen en de Federale overheid op 14 december 2006;
Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 11 december 2006;
Gelet op het advies nr. 42.378/3 van de Raad van State, gegeven op 6 maart 2007, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;
Op de voordracht van Onze Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° het Agentschap : het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen;2° bedrijfsdierenarts : de erkende dierenarts, aangewezen in toepassing van artikel 2 van het koninklijk besluit van 15 februari 1995 houdende bijzondere maatregelen van epidemiologisch toezicht op en preventie van aangifteplichtige varkensziekten;3° verantwoordelijke : de eigenaar of de houder die gewoonlijk over de varkens een onmiddellijk beheer en toezicht uitoefent;4° beslag of varkensbeslag : het geheel van varkens gehouden in een geografische entiteit en die een duidelijk omschreven eenheid vormen op basis van de epidemiologische banden, vastgesteld door het Agentschap.De lokalisatie van het varkensbeslag wordt vastgesteld op basis van het adres en de coördinaten van de geografische entiteit; 5° vleesvarken : gespeend varken vanaf een leeftijd van tien weken dat wordt gehouden met het oog op de vetmesting;6° vereniging : een vereniging of verbond van verenigingen tot bestrijding van dieren, erkend in toepassing van hoofdstuk II van de dierengezondheidswet van 24 maart 1987, waaraan taken betreffende de bewaking van Salmonella bij varkens worden gedelegeerd in toepassing van artikel 2 van de koninklijk besluit van 26 november 2006 houdende voorwaarden voor de erkenning van de verenigingen voor de bestrijding van dierenziekten en het hun vertrouwen van taken die tot de bevoegdheid van het Agentschap behoren;7° S/P ratio : de fotometrische verhouding tussen het te testen staal (S van Sample) en een positief referentiestaal (P van Positive);8° de Minister : de Minister tot wiens bevoegdheid de volksgezondheid behoort.
Art. 2.Dit besluit is van toepassing op alle varkensbeslagen met 31 of meer vleesvarkens.
Art. 3.§ 1. De bedrijfsdierenarts neemt de nodige monsters overeenkomstig bijlage I voor het serologisch onderzoek op Salmonella.
De verantwoordelijk biedt alle hulp aan de bedrijfsdierenarts bij het uitvoeren van de bemonstering. § 2. De sera van vleesvarkens periodiek genomen in het kader van de bestrijding van de ziekte van Aujeszky, overeenkomstig artikel 7 van het ministerieel besluit van 21 april 1999 houdende voorwaarden betreffende het verwerven en behouden van de Aujeszkystatuten, kunnen gebruikt worden voor de onderzoeken op Salmonella.
Art. 4.§ 1. Het Agentschap notificeert aan de verantwoordelijk dat zijn beslag een risicobedrijf voor Salmonella is indien het gemiddelde van de individuele S/P ratio's van de laatste drie periodieke bemonsteringen telkens groter is dan de kritische grens bepaald door de Minister. § 2. De verantwoordelijke van een risicobedrijf geeft opdracht aan de bedrijfsdierenarts voor een verplichte begeleiding teneinde de prevalentie van Salmonella te verminderen.
Deze begeleiding bestaat minimaal uit : a) een eenmalige evaluatie door de bedrijfsdierenarts van de sanitaire toestand en risicofactoren aan de hand van de checklist vermeld in het Salmonella Actie Plan op het ogenblik dat het varkensbedrijf een risicobedrijf wordt.De checklist bevat minimaal gegevens over de punten weergegeven in bijlage II; b) een bacteriologisch onderzoek van meststalen van de vleesvarkens genomen door de bedrijfsdierenarts overeenkomstig bijlage III;c) een door de bedrijfsdierenarts opgesteld bedrijfsspecifiek Salmonella actieplan.Het actieplan loopt voor een periode van een jaar; d) een verplichte uitvoering door de verantwoordelijke van het door de bedrijfsdierenarts opgesteld actieplan.De vooropgestelde datum en de effectieve datum van uitvoering van de verschillende onderdelen van bedrijfsspecifiek Salmonella actieplan worden vermeld door de verantwoordelijke op het actieplan. § 3. De ingevulde checklist, het bedrijfsspecifiek Salmonella actieplan met de data van uitvoering overeenkomstig §2, punt d), en de resultaten van de mestmonsters worden door de verantwoordelijke minimaal 5 jaar bewaard.
Art. 5.De bedrijfsdierenarts maakt een kopie van de ingevulde checklist en het bedrijfsspecifiek Salmonella actieplan over aan de vereniging binnen een termijn van 2 maanden na het meedelen van de status van risicobedrijf door het Agentschap.
Art. 6.§ 1. Indien het gemiddelde van de individuele S/P ratio's een tweede of volgende keer drie maal na elkaar groter is dan de kritische grens, dit minimaal 12 maanden na de start van een bedrijfsspecifiek Salmonella Actieplan, wordt het bedrijf verplicht bezocht door de vereniging.
Gebaseerd op de gegevens van het bezoek stelt de vereniging, in overleg met de verantwoordelijke en de bedrijfsdierenarts, een bedrijfsspecifiek Salmonella actieplan op. § 2. De verantwoordelijke voert het actieplan opgesteld volgens § 1 uit. De vooropgestelde datum en de effectieve datum van uitvoering van de verschillende onderdelen van het bedrijfsspecifiek Salmonella actieplan worden vermeld door de verantwoordelijke op het actieplan. § 3. De bedrijfsdierenarts volgt de uitvoering van het actieplan op.
Art. 7.Overtredingen van de bepalingen van dit besluit worden opgespoord, vastgesteld en gestraft overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 22 februari 2001 houdende organisatie van de controles die worden verricht door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en tot wijziging van diverse wettelijke bepalingen en overeenkomstig de dierengezondheidswet van 24 maart 1987 en hun uitvoeringsbesluiten.
Art. 8.De Minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 27 april 2007.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, R. DEMOTTE
Bijlage I 1. Indien op het beslag vleesvarkens en/of opfokvarkens gehouden worden hangt het aantal te nemen stalen om te voldoen aan het onderzoek op Salmonella af van het aantal vleesvarkens en opfokvarkens : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 2.De wijze en frequentie van bemonsteren a. De onderzoeken op Salmonella dienen uitgevoerd te worden om de 4 maanden, ten vroegste 3,5 maanden na de vorige test en ten laatste 4,5 maanden na de vorige test.b. De bloedstalen worden bij steekproef genomen met in achtneming van een voldoende verspreiding, zowel wat de plaats als de leeftijd betreft, over alle in aanmerking komende varkens van het beslag.c. De vereiste bloedstalen dienen tegelijkertijd genomen te worden.d. De te bemonsteren vleesvarkens en opfokvarkens dienen minstens 10 weken oud te zijn en langer dan 1 maand op het beslag aanwezig te zijn.Indien in het beslag enkel biggen worden gehouden, zijn de leeftijdsvoorwaarden niet van toepassing. e. De stalen zijn vergezeld van minimaal volgende gegevens : i.staalnummer; ii. beslagnummer; iii. Sanitelnummer bedrijfsdierenarts; iv. datum staalname; v. type varken; vi. gewicht varken.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 27 april 2007 betreffende de bewaking van Salmonella bij varkens.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, R. DEMOTTE
Bijlage II Minimale punten checklist : 1) Hygiëne algemeen;2) Bioveiligheid en hygiënemanagement;3) Diermanagement;4) Drinkwater en drinkwatersysteem;5) Voeder;6) Diergeneeskundige en zoötechnische begeleiding;7) Afleveren slachtrijpe varkens. Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 27 april 2007 betreffende de bewaking van Salmonella bij varkens.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, R. DEMOTTE
Bijlage III Meststalen genomen door de bedrijfsdierenarts 1. Per beslag worden minimaal 4 stalen genomen, elk staal bestaande uit 1 paar overschoenen.2. Van volgende leeftijdsgroepen wordt minimaal 1 staal genomen : - gespeende biggen; - vleesvarkens in het begin van de mestperiode; - vleesvarkens halverwege de mestperiode; - vleesvarkens op het einde van de mestperiode.
Indien er geen 4 leeftijdsgroepen aanwezig zijn worden de 4 stalen verdeeld over de aanwezige leeftijdsgroepen. 3. Per leeftijdsgroep worden minstens 2 hokken bemonsterd (één vooraan en één achteraan de stal) en de gang tussen de twee hokken.4. Elk paar overschoentjes wordt in een steriel recipiënt gestopt.5. Op elk recipiënt komen volgende gegevens : i.beslagnummer; ii. leeftijdsgroep; iii. datum staalname. 6. De stalen zijn vergezeld van minimaal volgende gegevens : i.staalnummer; ii. beslagnummer; iii. Sanitelnummer bedrijfsdierenarts; iv. datum staalname; v. type varkens; vi. gemiddeld gewicht van de varkens.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 27 april 2007 betreffende de bewaking van Salmonella bij varkens.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, R. DEMOTTE