Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 26 februari 2002
gepubliceerd op 20 april 2002

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd, betreffende het sociaal akkoord 1997-1998 voor de havenarbeiders

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
2002012336
pub.
20/04/2002
prom.
26/02/2002
ELI
eli/besluit/2002/02/26/2002012336/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

26 FEBRUARI 2002. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd, betreffende het sociaal akkoord 1997-1998 voor de havenarbeiders (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd;

Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd, betreffende het sociaal akkoord 1997-1998 voor de havenarbeiders.

Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 26 februari 2002.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 mei 1997 Sociaal akkoord 1997-1998 voor de havenarbeiders (Overeenkomst geregistreerd op 18 november 1997 onder het nummer 46009/CO/301.01) Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder de bevoegdheid van het Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd en op de havenarbeiders die zij tewerkstellen.

Bestaanszekerheidsvergoeding

Art. 2.Tijdens de duur van dit akkoord is de bestaanszekerheidsvergoeding (werkloosheidsvergoeding + aanwezigheidsvergoeding samen) gelijk aan 66 pct. van het basisloon, behalve indien door de overheid maatregelen worden genomen waardoor de vergoeding van de werkloosheid zou verminderen.

In dit laatste geval zal het bedrag van de aanwezigheidsvergoeding op dat ogenblik door het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid, Haven van Antwerpen" uitbetaald, onveranderd blijven tot en met 31 december 1998.

Arbeidsongevallen

Art. 3.Aan de havenarbeiders die meer dan 6 maanden tijdelijk volledig arbeidsongeschikt zijn ingevolge een arbeidsongeval, wordt in 1997 en in 1998 volgens onderstaande modaliteiten een supplementaire dagelijkse vergoeding toegekend : - de vergoeding wordt toegekend vanaf de 7de maand tijdelijke volledige arbeidsongeschiktheid en gedurende maximaal 12 maanden of tot consolidatie; - de vergoeding wordt uitgekeerd voor maximaal 21 werkdagen per maand; - de vergoeding wordt vastgesteld op maximaal 1 000 BEF per werkdag zonder het dagshiftloon van de betrokken beroepscategorie te overschrijden.

Deze regeling geldt voor de arbeidsongevallen overkomen na 1 juni 1997.

Herverdelingsdagen

Art. 4.Teneinde een betere herverdeling van de beschikbare arbeid tot stand te brengen, bevestigen de partijen dat de herverdelingsdagen vlugger dienen opgenomen te worden.

Alle havenarbeiders met recht op meer dan 6 herverdelingsdagen zullen er via de maandelijkse loonafrekening aan herinnerd worden dat zij deze dagen dringend moeten opnemen.

Daarenboven zal Cepa de werkgevers die zulke havenarbeiders in vast dienstverband of regelmatig tewerkstellen, maandelijks verwittigen dat dezen dringend hun herverdelingsdagen moeten opnemen.

Als overgangsregeling moeten de op 31 december 1996 verworven herverdelingsdagen vóór 31 december 1998 opgenomen worden.

De herverdelingsdagen mogen niet opgenomen worden in juli en augustus en van 15 tot en met 31 december.

De opname van de herverdelingsdagen zal regelmatig paritair geëvalueerd worden.

Het aantal havenarbeiders die recht hebben op meer dan 6 herverdelingsdagen dient op een beduidende manier verminderd te zijn op 1 juli 1998. Indien dit niet het geval is, zullen paritaire maatregelen getroffen worden om de havenarbeiders te verplichten vlugger hun herverdelingsdagen op te nemen.

Humanisering van de arbeid

Art. 5.a) Teneinde de verwerking en de opvolging van de dossiers inzake ziekte en inzake arbeidsongevallen te verbeteren, zal een paritaire werkgroep samen met vertegenwoordigers van de mutualiteiten en van de verzekeringsmaatschappijen vóór 31 oktober 1997 maatregelen hiervoor uitwerken. b) In samenwerking met de interbedrijfsgeneeskundige dienst Medimar V.Z.W. zal een paritaire werkgroep de resultaten van de enquête in verband met de psycho-sociale druk op de werkplaats evalueren. c) De bestaande paritaire werkgroep zal verder de hygiënische toestand van de sanitaire voorzieningen in het havengebied controleren. Opleiding

Art. 6.En paritaire werkgroep zal de scholings- en de bijscholingscursussen aan het "OCHA" doorlichten, teneinde een functionele aanpassing en herwaardering te kunnen doorvoeren.

Syndicaal verlof

Art. 7.a) Het maximum van 500 dagen per jaar voor de drie werknemersorganisaties samen blijft behouden; b) Het maximum van 5 dagen per jaar per bestuurslid wordt op 10 dagen gebracht. Natiebazen

Art. 8.Een erkend natiebaas mag per etmaal maximum 1 taak als havenarbeider belast met een veiligheidsfunctie, uitoefenen.

Firmastempels

Art. 9.De werkgevers dienen het werkboek vóór de schafttijd af te stempelen met vermelding van het aanvangsuur van die shift.

De doorbestellingsstempel dient eveneens het aanvangsuur van de doorbestelde shift te vermelden.

Deze methode zal eveneens aangewend worden bij nieuw in te voeren flexibele shifturen die door het Bestendig Bureau toegestaan worden.

Bij niet-naleving van dit artikel wordt de werkgever een aanvullende bijdrage opgelegd van minimum 500 BEF en maximum 1 000 BEF per niet-afgestempeld werkboek.

Tewerkstelling op een inactiviteitsdag

Art. 10.Een aanvullende bijdrage, gelijk aan het shiftloon, vermeerderd met de bijdrage aan het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid" wordt opgelegd aan de werkgevers die havenarbeiders tewerkstellen op een inactiviteitsdag (met uitzondering van zaterdagen, zondagen en feestdagen).

Dit geldt niet op dagen met een officieel in het aanwervingsbureau vastgesteld tekort aan havenarbeiders van de betrokken aanwervingszitting en beroepscategorie, voor zover de bewuste inactiviteitsdag zich buiten de hoofdvakantie van de betrokken havenarbeider situeert. In zulk geval dient de werkgever de in het werkboek aangebrachte stempel te vernietigen en door de firmastempel te vervangen vóór de aanvang van het werk. De werkgever dient Cepa eveneens hiervan in kennis te stellen.

Afwerken van schepen

Art. 11.Artikel 35 a) tweede lid van de Codex wordt als volgt aangevuld : vervangen van arbeiders tijdens het overwerk mag wel geschieden op gemotiveerd verzoek van de betrokkenen.

Vervoer in het havengebied

Art. 12.Artikel 174 van de Codex wordt als volgt aangevuld : het vervoer van goederen van onder de kraan tot op de openbare weg, aanpalend aan de concessie, of omgekeerd en rechtstreeks verbonden met de laad- en losoperaties van schepen, is havenarbeid en dient uitgevoerd te worden door DAK's.

Carensdag

Art. 13.Bij arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval van gemeen recht van meer dan 7 kalenderdagen vervalt de carensdag voor de duur van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Heirkracht bij tekorten

Art. 14.Een werkgever kan zich slechts beroepen op heirkracht bij officieel in het aanwervingsbureau vastgesteld tekort aan havenarbeiders wanneer hij zijn werkaanbod in dit aanwervingsbureau heeft laten registreren en er op de betrokken aanwervingszitting en voor de betrokken beroepscategorieën tekorten werden vastgesteld.

Een paritaire werkgroep wordt opgericht met de opdracht maatregelen uit te werken om de tekorten in het aanwervingsbureau zoveel mogelijk te beperken. Daarbij wordt 31 december 1997 als streefdatum voor besluitvorming vooropgesteld. De werkgroep zal onder meer de herindeling in aanwervingszittingen onderzoeken.

Codex

Art. 15.Er zal paritair besproken worden welke van bovenvermelde artikelen reeds in de Codex kunnen opgenomen worden.

Sociale vrede

Art. 16.De partijen verklaren dat zij voor de duur van dit akkoord aan elkaars eisen hebben voldaan voor de materies die het voorwerp uitmaken van dit akkoord en dat zij het behoud van de sociale vrede in de haven van Antwerpen zullen waarborgen.

De syndicale premie zal slechts aan het gemeenschappelijk vakbondsfront van de haven van Antwerpen uitbetaald worden indien de sociale vrede volledig door de werknemers wordt nageleefd.

Duurtijd

Art. 17.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juni 1997. Zij is van toepassing tot en met 31 december 1998.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 26 februari 2002.

De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX

^