Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 25 september 2014
gepubliceerd op 15 oktober 2014

Koninklijk besluit betreffende de automatische hoogtemeters

bron
federale overheidsdienst economie, k.m.o., middenstand en energie
numac
2014011559
pub.
15/10/2014
prom.
25/09/2014
ELI
eli/besluit/2014/09/25/2014011559/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

25 SEPTEMBER 2014. - Koninklijk besluit betreffende de automatische hoogtemeters


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op het Wetboek van economisch recht, de artikelen VIII.46, § 2, VIII.53, § 1, VIII.54 en VIII.55, § 4, 1° ;

Gelet op het koninklijk besluit van 3 november 1993 betreffende de landtanks;

Gelet op het advies van de inspecteur van financiën, gegeven op 22 mei 2013;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting, d.d. 17 januari 2014;

Gelet op de mededeling aan de Europese Commissie, op 27 januari 2014, met toepassing van artikel 8, lid 1, van richtlijn 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij;

Gelet op advies 56.528/1/V van de Raad van State, gegeven op 24 juli 2014, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van de Minister van Economie, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° automatische hoogtemeter : een meetinstrument, dat de hoogte van de vloeistof in een landtank, zonder tussenkomst van een operator, meet, aanwijst en eventueel afdrukt. De automatische hoogtemeter bestaat uit : a) een vloeistofhoogtedetector;b) een omzettingsinrichting;c) één of meerdere aanwijsinrichtingen;d) een gegevensverwerkingsinrichting;e) eventueel een afdrukinrichting;2° landtank : een tank zoals bedoeld in artikel 1 van het koninklijk besluit van 3 november 1993 betreffende de landtanks;3° bevoegde Dienst : de autoriteit voor metrologie in een lidstaat van de Europese Unie, in Turkije, in Zwitserland of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst, die voorschriften heeft die van toepassing zijn in die Staat voor zover deze evenwaardige garanties bieden.

Art. 2.De automatische hoogtemeters zijn onderworpen aan modelgoedkeuring, eerste ijk en herijk.

Art. 3.Het modelgoedkeuringscertificaat wordt door de Metrologische Dienst afgeleverd.

Het modelgoedkeuringscertificaat wordt afgeleverd wanneer de automatische hoogtemeter voldoet aan de eisen zoals beschreven in artikel 8.1. "Typeonderzoek" van de aanbeveling OIML R 85 van de Internationale Organisatie voor Wettelijke Metrologie.

Art. 4.§ 1. De eerste ijk van een automatische hoogtemeter gebeurt in twee fasen. De uit te voeren proeven zijn opgenomen in bijlage I. § 2. De eerste fase wordt uitgevoerd bij de fabrikant onder de verantwoordelijkheid van de bevoegde Dienst of van een keuringsinstelling, type "A", geaccrediteerd op basis van de norm NBN EN ISO/IEC 17020. De proefverslagen van de uitgevoerde testen vergezellen de automatische hoogtemeter. Een kopie van deze verslagen wordt ter beschikking gehouden van de Metrologische Dienst. § 3. De tweede fase wordt uitgevoerd op de geïnstalleerde nieuwe automatische hoogtemeter en telkens als herstellingen of verbouwingen van de automatische hoogtemeter wijzigingen van zijn metrologische kenmerken tot gevolg hebben. Deze tweede fase wordt uitgevoerd door een keuringsinstelling erkend overeenkomstig de bepalingen van dit besluit en van de artikels 34bis 2 tot 34bis 6 van het koninklijk besluit van 20 december 1972 houdende gedeeltelijke inwerkingtreding van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen en tot vaststelling van de toepassingsmodaliteiten van hoofdstuk II van deze wet, over de meetwerktuigen.

Om te worden erkend moeten de keuringsinstellingen geaccrediteerd zijn op basis van de norm NBN EN ISO/IEC 17020 als keuringsinstellingen type "A", voor de hoogtemeting van vloeistoffen opgeslagen in landtanks.

Art. 5.De herijk wordt om de twee jaar uitgevoerd. De uit te voeren proeven zijn opgenomen in bijlage II. Deze wordt uitgevoerd door een keuringsinstelling erkend overeenkomstig de bepalingen van dit besluit en van Titel IIbis van het koninklijk besluit van 20 december 1972 houdende gedeeltelijke inwerkingtreding van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen en tot vaststelling van de toepassingsmodaliteiten van hoofdstuk II van deze wet, over de meetwerktuigen.

Om te worden erkend moeten de keuringsinstellingen geaccrediteerd zijn op basis van de norm NBN EN ISO/IEC 17020 als keuringsinstellingen type "A", "B" of "C", voor de hoogtemeting van vloeistoffen opgeslagen in landtanks.

Art. 6.§ 1. Op het einde van de tweede fase van de eerste ijk en op het einde van de herijk, levert de instelling die de keuring uitvoert een proefverslag af.

Het proefverslag vermeldt : 1° het erkenningsnummer of het accreditatienummer van de keuringsinstelling;2° de naam, het adres en het ondernemingsnummer van de houder van de automatische hoogtemeter;3° het adres en het vestigingsnummer van de gebruiker;4° het nummer van de landtank;5° indien beschikbaar, het identificatienummer van de automatische hoogtemeter bij de bevoegde Dienst;6° het merk, het model en het serienummer van de automatische hoogtemeter;7° het modelgoedkeuringsnummer;8° het bouwjaar;9° de datum van de metingen;10° de meetresultaten vastgesteld bij de metrologische proeven;11° de naam van de inspecteur. § 2. In het geval van herijk vermeldt het proefverslag eveneens : 1° de eventuele niet-conformiteiten of de slechte werking van de automatische hoogtemeter;2° indien van toepassing, de identificatie van de keuringsinstelling die de vorige keuring heeft gevoerd;3° de staat van verzegeling van de automatische hoogtemeter voor en na de tussenkomst;4° de beslissing betreffende de herijk.

Art. 7.De maximaal toelaatbare fouten (MTF), vermeld in tabel 1, hebben betrekking op de aanwijzing van de automatische hoogtemeter : Tabel 1. Maximaal toelaatbare fouten (MTF) vóór en na de installatie

Beschrijving

MTF

Description

EMT

Vóór installatie

1 mm

Avant installation

1 mm

Na installatie

4 mm

Après installation

4 mm


Art. 8.Na verloop van de tweede fase van de eerste ijk brengen de erkende keuringsinstellingen, in geval van aanvaarding, het aanvaardingsmerk aan op de automatische hoogtemeters.

Na verloop van de herijk brengen de erkende keuringsinstellingen, naargelang het geval, het aanvaardingsmerk, het uitgesteld aanvaardingsmerk of het afkeuringsmerk aan op de automatische hoogtemeters.

Art. 9.De aanvaardingsmerken worden geleverd door de Metrologische Dienst : 1° het aanvaardingsmerk van de tweede fase van de eerste ijk is dit zoals voorzien in het artikel 25, 1., b), van het koninklijk besluit van 20 december 1972 houdende gedeeltelijke inwerkingtreding van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen en tot vaststelling van de toepassingsmodaliteiten van hoofdstuk II van deze wet, over de meetwerktuigen; 2° het aanvaardingsmerk bij herijk zoals voorzien in artikel 34bis16 van Hoofdstuk IV van het voornoemde koninklijk besluit van 20 december 1972 vermeldt de aanvullende letter H in de nabijheid van de zeshoek.

Art. 10.Het onderzoek in het kader van de modelgoedkeuring geeft aanleiding tot het innen van een ijkloon van 750 euro.

Voor de aanvaardingsmerken aangebracht door de erkende keuringsinstellingen wordt een ijkloon van 30 euro vastgesteld.

Art. 11.De automatische hoogtemeters geïnstalleerd vóór de inwerkingtreding van dit besluit zijn enkel onderworpen aan de herijk.

De bepalingen van toepassing in dit geval, zijn deze voorzien in het modelgoedkeuringscertificaat dat werd afgeleverd op grond van de op dat ogenblik van kracht zijnde reglementering.

De modelgoedkeuringscertificaten afgeleverd vóór de inwerkingtreding van dit besluit kunnen noch verlengd worden, noch varianten ontvangen betreffende uitbreidingen of functionaliteitwijzigingen.

Art. 12.In de bijlage I, Hoofdstuk II van het koninklijk besluit van 3 november 1993 betreffende de landtanks, wordt het punt 2.7., opgeheven.

Art. 13.De minister bevoegd voor Economie is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 25 september 2014.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Economie, J. VANDE LANOTTE

Bijlage I Eerste ijk van een automatische hoogtemeter De bij de ijking gebruikte werkstandaarden moeten dusdanig gekalibreerd zijn dat de uitgebreide onzekerheid, bij de kalibratie, kleiner is dan 1/3 van de maximaal toelaatbare fouten (MTF). De uitgebreide onzekerheid, bij de kalibratie, omvat de onzekerheid van de gebruikte meetstandaarden, de onzekerheid van de kalibratiemethode, de onzekerheid van de werkstandaard en de onzekerheidsfactor k (k = 2).

De gebruikte werkstandaarden zijn voorzien van een kalibratiecertificaat afgeleverd door een geaccrediteerd organisme op basis van de norm NBN EN ISO/IEC 17025 of door een bevoegde autoriteit.

Deze procedure heeft slechts een metrologisch karakter en houdt geen rekening met eventueel geldende veiligheidsnormen. 1. Eerste fase Bij het onderzoek en het testen van de automatische hoogtemeter voorafgaand aan de installatie op de tank moet de overeenstemming van de automatische hoogtemeter met het goedgekeurde type worden gecontroleerd (vooronderzoek). Proeven betreffende de nauwkeurigheid, het onderscheidingsvermogen en de hysteresis (zie de punten 1.1. tot 1.3) moeten uitgevoerd worden om de overeenstemming met de eisen na te gaan. De proeven worden uitgevoerd onder de nominale bedrijfsomstandigheden. 1.1. Nauwkeurigheid Opeenvolgende niveaus stijgend van nul tot een waarde dicht bij het maximum van het meetbereik en dalend op dezelfde manier moeten (in de mate van het mogelijke) gelijkmatig verdeeld worden over het meetbereik.

Het minimaal aantal niveaus is 10.

De MTF is 1 mm meer of minder. 1.2. Onderscheidingsvermogen Het onderscheidingsvermogen van de automatische hoogtemeter zelf moet zodanig zijn dat, in alle gevallen, metingen van eenzelfde niveau zich binnen een bereik van 1 mm bevinden.

Om de overeenstemming met de eerste alinea te testen moeten bij stijgend en dalend vloeistofniveau drie verschillende niveaus bepaald worden, gelijkmatig verdeeld over het meetbereik. Vanuit een stabiele toestand, het niveau met 1 mm in dezelfde richting laten variëren. De verandering van de aanwijzing noteren.

De automatische hoogtemeters die niet uitgerust zijn met een mobiele vloeistofhoogtedetector worden verondersteld conform te zijn met de bepalingen van de eerste alinea, zonder dat ze aan deze proef worden onderworpen. Deze verantwoording wordt in het proefverslag vermeld. 1.3. Hysteresis De hysteresisfout bij de verandering van de verplaatsingszin van het niveau mag niet meer bedragen dan 1 mm.

Om de overeenstemming met de eerste alinea te testen moet deze proef uitgevoerd worden op drie verschillende niveaus, gelijkmatig verdeeld tussen het minimum en het maximum van het meetbereik, in stijgende of dalende hoogte volgens de verplaatsingsrichting van de automatische hoogtemeter.

Beginnen bij het minimum, het niveau verhogen met een hoogte die minstens gelijk is aan 1/3 van het meetbereik, laten stabiliseren en de aanwijzing noteren. Daarna het niveau verhogen met meer dan 1/10 van het meetbereik en terugkeren naar het eerste gestabiliseerde niveau. Opnieuw laten stabiliseren en de aanwijzing noteren. Deze handeling nog tweemaal herhalen, beginnend vanaf het eerder gestabiliseerde niveau.

Deze metingen herhalen, beginnend bij een waarde die dicht bij de bovengrens van het meetbereik ligt en de richting van de bewegingen omkeren. De fout evalueren.

De automatische hoogtemeters die niet uitgerust zijn met een mobiele vloeistofhoogtedetector worden verondersteld conform te zijn met de bepalingen van de eerste alinea, zonder dat ze aan deze proef worden onderworpen. Deze verantwoording wordt in het proefverslag vermeld.

De automatische hoogtemeter is conform het verzegelingsschema van het modelgoedkeuringsdossier verzegeld.

Het proefverslag met de uitgevoerde testen vergezelt de automatische hoogtemeter. 2. Tweede fase De tweede fase van de eerste ijk van een automatische hoogtemeter bestaat uit : 1.de administratieve controle van : a. de gegevens op de identificatieplaat;b. de proefverslagen van de eerste fase van de ijking;c. de overeenstemming met het modelgoedkeuringsdossier;2. het uitvoeren van een handmatige meting op drie verschillende vloeistofniveau's, bij 20 %, 50 % en 80 % vulling van de landtank;3. het opstellen van het proefverslag volgens artikel 6 van dit besluit.Binnen de vijftien werkdagen moet het proefverslag met de afdruk van de instelparameters van de automatische hoogtemeter aankomen bij de bevoegde Dienst; 4. de verzegeling van de automatische hoogtemeter volgens het verzegelingsschema van het modelgoedkeuringsdossier;5. het afdrukken van de instelparameters van de automatische hoogtemeter;6. het invullen van de gegevenskaart;7. het aanbrengen van het aanvaardingsmerk van eerste ijk. Gezien om te worden gevoegd bij ons besluit van 25 september 2014 betreffende de automatische hoogtemeters.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Economie, J. VANDE LANOTTE

Bijlage II Herijk van een automatische hoogtemeter De bij de ijking gebruikte werkstandaarden moeten dusdanig gekalibreerd zijn dat de uitgebreide onzekerheid, bij de kalibratie, kleiner is dan 1/3 van de maximaal toelaatbare fouten (MTF). De uitgebreide onzekerheid, bij de kalibratie, omvat de onzekerheid van de gebruikte meetstandaarden, de onzekerheid van de kalibratiemethode, de onzekerheid van de werkstandaard en de onzekerheidsfactor k (k = 2).

De gebruikte werkstandaarden zijn voorzien van een kalibratiecertificaat afgeleverd door een geaccrediteerd organisme op basis van de norm NBN EN ISO/IEC 17025 of door een bevoegde autoriteit.

Deze procedure heeft alleen een metrologisch karakter en houdt geen rekening met eventueel geldende veiligheidsnormen.

De herijk van een automatische hoogtemeter bestaat uit : 1° de administratieve controle van : a.de gegevens op de identificatieplaat; b. de instelparameters. In het geval de parameters niet overeenstemmen met de voorgaande, moet de keuringsinstelling de bevoegde dienst zo vlug mogelijk verwittigen.

In het geval de parameters overeenstemmen met de voorgaande, gaat de keuringsinstelling verder met de procedure. 2° het uitvoeren van één meting op een hoogte en een vergelijking met de aanwijzing van de hoogtemeter;3° de controle van de verzegelingen;4° het invullen van de gegevenskaart;5° het aanbrengen van het aanvaardingsmerk, het uitgesteld aanvaardingsmerk of het afkeuringsmerk;6° de opstelling van het proefverslag volgens het artikel 6 van dit besluit en de verzending naar de bevoegde Dienst. In het geval de automatische hoogtemeter wordt geweigerd, mag hij niet meer gebruikt worden in het economische verkeer.

Binnen de vijftien werkdagen moet het proefverslag met de afdruk van de instelparameters van de automatische hoogtemeter aankomen bij de bevoegde Dienst.

Na een herstelling of een regeling zal een nieuwe eerste ijk (tweede fase) worden uitgevoerd volgens de bijlage I. Gezien om te worden gevoegd bij ons besluit van 25 september 2014 betreffende de automatische hoogtemeters.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Economie, J. VANDE LANOTTE

^