Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 21 februari 2024
gepubliceerd op 06 maart 2024

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 september 2023, gesloten in het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de bedienden ondernemingsactiviteit bouw

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2024200715
pub.
06/03/2024
prom.
21/02/2024
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

21 FEBRUARI 2024. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 september 2023, gesloten in het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de bedienden ondernemingsactiviteit bouw (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 14 september 2023, gesloten in het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de bedienden ondernemingsactiviteit bouw.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 21 februari 2024.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 september 2023 Wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de bedienden ondernemingsactiviteit bouw (Overeenkomst geregistreerd op 21 september 2023 onder het nummer 182603/CO/200)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de Werkgevers en de Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw die ressorteren onder het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden en vallen onder het toepassingsgebied van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw.

Art. 2.De hierna vermelde bijlage, die is toegevoegd aan deze collectieve arbeidsovereenkomst, wordt toegevoegd als bijlage nr. 2 bij het pensioenreglement, zoals vastgelegd in bijlage 1 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 (nr. 177842/CO/200) tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw : Bijlage nr. 2 bij het pensioenreglement van het SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw, zoals vastgelegd in bijlage 1 bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw.

Art. 3.Artikel 9, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 wordt vervangen door het volgende artikel : " § 1. De financiering van het SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw zal gebeuren via een patronale bijdrage die voor elke actieve aangeslotene bij het SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw gelijk is aan 1,30 pct. van het referteloon. Het referteloon is gelijk aan het aan de socialezekerheidsbijdragen onderworpen brutoloon aangegeven met DmfA-bezoldigingscodes 1, 3 en 4, zoals dit uitdrukkelijk blijkt uit de betrokken kwartaalstaat voor de RSZ/DmfA-aangifte, maal 1,0368.

Deze patronale bijdrage van 1,30 pct. wordt opgesplitst in : (i) een pensioenbijdrage ("Dotatie" genoemd in het pensioenreglement) gelijk aan 1,1 pct.van het referteloon; en (ii) een bijdrage van 0,10 pct. ter dekking van de bijzondere RSZ-bijdrage van 8,86 pct. verschuldigd op de pensioenbijdrage; (iii) een bijdrage van 0,02 pct. ter dekking van het referteloon; (iv) een bijdrage van 0,08 pct. voor de aanleg van een buffer binnen het Afzonderlijk Vermogen Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw van Pensio B OFP om toekomstige financieringstekorten te vermijden.".

Art. 4.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2023 en wordt gesloten voor onbepaalde duur. § 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan enkel bij eenparig akkoord van de partijen met inachtneming van een opzeggingstermijn van 6 maanden worden opgezegd. De opzegging wordt betekend bij aangetekend schrijven aan de voorzitter van Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden en aan elk van de andere ondertekenende partijen.

Art. 5.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt neergelegd ter Griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de algemeen verbindende kracht bij koninklijk besluit wordt gevraagd.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 21 februari 2024.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 september 2023, gesloten in het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de bedienden ondernemingsactiviteit bouw Bijlage nr. 2 bij het pensioenreglement van het SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw - Onthaalstructuurreglement Overeenkomst onthaalstructuur bedienden ondernemingsactiviteit bouw De overeenkomst onthaalstructuur wordt opgestart in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 december 2022 tot invoering van een Sectoraal Aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw.

De partijen : a) Inrichter of verzekeringsnemer Fonds voor Bestaanszekerheid voor de Aanvullende Pensioenen van het Bouwbedrijf - fbzp-fsep Constructiv (afgekort fbzp-fsep Constructiv) Koningsstraat 132 bus 3 1000 Brussel Hierna ook "Inrichter" genoemd, b) Verzekeringsonderneming Federale Verzekering, Vereniging van Onderlinge Levensverzekeringen Verzekeringsonderneming toegelaten onder codenr.FSMA 0346 - Nr. RPR 0408.183.324 Brussel Stoofstraat 12 1000 Brussel Hierna ook "Verzekeringsonderneming" genoemd.

Verzekerde : de Aangeslotene Begunstigde : a) bij leven : de Aangeslotene;b) bij vooroverlijden van de Aangeslotene : de Begunstigde volgens de regeling opgenomen in artikel 6.

Artikel 1.Definities "Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw" of onthaalstructuur Het verzekeringsproduct onthaalstructuur dat door de Inrichter bij de Verzekeringsonderneming werd onderschreven en waarvan de modaliteiten in de artikelen 2 tot 18 van de overeenkomst voorkomen.

Aangeslotene De Actieve Aangeslotene die verworven reserves opgebouwd heeft onder een pensioentoezegging bij een vroegere werkgever of sector en die beslist om deze reserves over te dragen naar het Sectoraal Aanvullend Pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw - hierna ook : SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw - wordt aangesloten bij de "Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw".

Het begrip Actieve Aangeslotene is hetzelfde als opgenomen in het pensioenreglement van het SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw.

Overgedragen reserves Verworven reserves die een Aangeslotene overdraagt naar de onthaalstructuur.

Overdracht Het overdragen van Verworven reserves door een Aangeslotene.

Persoonlijke Overeenkomst Persoonlijke Overeenkomst van de Aangeslotene binnen de onthaalstructuur.

Begunstigde Persoon in wiens voordeel de prestatie bedongen is. De prestatie bij leven is bedongen in het voordeel van de "Aangeslotene".

Bij vooroverlijden van de Aangeslotene komt de prestatie bij overlijden aan de "Begunstigde" toe.

Pensioenreserve Bedrag samengesteld door de kapitalisatie van de overgedragen reserves aan de technische rentevoet die op de valutadatum op de bankrekening van de Verzekeringsonderneming in voege is (of die bij verlenging in voege is). De Pensioenreserve is de verzekerde prestatie.

Einddatum De normale einddatum is de eerste dag van de maand volgend op de 65ste verjaardag van de Aangeslotene wanneer voor hem voor het eerst uiterlijk op 31 december 2024 overgedragen reserves op de pensioenrekening van de Verzekeringsonderneming toekomen.

De normale einddatum is de eerste dag van de maand volgend op de 66ste verjaardag van de Aangeslotene wanneer voor hem voor het eerst uiterlijk op 31 december 2029 overgedragen reserves op de pensioenrekening van de Verzekeringsonderneming toekomen.

De normale einddatum is de eerste dag van de maand volgend op de 67ste verjaardag van de Aangeslotene wanneer voor hem voor het eerst vanaf 1 januari 2030 overgedragen reserves op de pensioenrekening van de Verzekeringsonderneming toekomen.

Uitgestelde einddatum - eerste uitgestelde einddatum - nieuwe uitgestelde einddatum Een uitgestelde einddatum geldt : - voor de Aangeslotene waarvoor voor het eerst, na zijn wettelijke pensioenleeftijd, overgedragen reserves op de pensioenrekening van de Verzekeringsonderneming toekomen; - voor de Aangeslotene die de einddatum heeft bereikt terwijl die einddatum niet overeenstemt met zijn wettelijke pensioenleeftijd. In dit geval is er sprake van een eerste uitgestelde einddatum; - voor de Aangeslotene die de einddatum die overeenstemt met zijn wettelijk pensioenleeftijd bereikt en die nog niet pensioneert. In dit geval is er sprake van een eerste uitgestelde einddatum.

De (eerste) uitgestelde einddatum is de eerste dag van de maand volgend op de 70ste verjaardag van de Aangeslotene.

In de eerste situatie die hiervoor geschetst werd, stemt de uitgestelde einddatum - afhankelijk van de valutadatum waarop de overgedragen reserves door de Verzekeringsonderneming ontvangen worden - overeen met de 1ste dag van de maand volgend op de afgeronde leeftijd in de toekomst van 70, 75, 80, 85,... jaar.

Wanneer een verdere verlenging zich na de eerste uitgestelde einddatum voordoet zal de nieuwe uitgestelde einddatum telkens 5 jaar verder liggen in de toekomst.

Het laatste cijfer van de (eerste)/(nieuwe) uitgestelde einddatum is bijgevolg altijd een 0 of een 5.

Zijn wettelijke pensioenleeftijd De geldende wettelijke pensioenleeftijd van de Aangeslotene krachtens de wetgeving ter zake. Die leeftijd is ofwel 65, 66 of 67 jaar.

Aanvaardende Begunstigde De Begunstigde wordt aangeduid met Aanvaardende Begunstigde wanneer hij uitdrukkelijk de begunstiging aanvaardt en dit als dusdanig schriftelijk aan de Verzekeringsonderneming meedeelt.

De aanvaarding wordt opgenomen in een bijvoegsel bij de Persoonlijke Overeenkomst en draagt de handtekeningen van de Aangeslotene, de Aanvaardende Begunstigde en de Verzekeringsonderneming.

Partner De echtgeno(o)t(e) van de Aangeslotene die niet uit de echt gescheiden is, noch wettelijk van tafel en bed gescheiden is, of de persoon niet verwant met de Aangeslotene in de eerste, tweede of derde graad met wie de Aangeslotene samenleeft onder de vorm van de wettelijke samenwoning zoals bedoeld in het Burgerlijk Wetboek (verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar zich de gemeenschappelijke woonplaats bevindt).

Kind Elk wettig, geadopteerd, gewettigd, erkend of natuurlijk kind van de Aangeslotene.

WAP Wet van 28 april 2003Relevante gevonden documenten type wet prom. 28/04/2003 pub. 15/05/2003 numac 2003022481 bron federale overheidsdienst sociale zekerheid Wet betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid sluiten betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.

FSMA Toezichthouder op aanvullende pensioenen die onder de WAP vallen.

Art. 2.Voorwerp van de overeenkomst De overeenkomst "Onthaalstructuur Ondernemingsactiviteit Bedienden Bouw" heeft als voorwerp het waarborgen van de betaling aan de Aangeslotene of aan de Begunstigde van de verzekerde prestatie Pensioenreserve zoals die bepaald is in de hiernavolgende artikelen.

Art. 3.Aansluiting bij de onthaalstructuur De aanvraag tot aansluiting gebeurt door de Inrichter bij de Verzekeringsonderneming via het formulier "Aansluiting bij de Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw" (in te vullen en te ondertekenen door de Aangeslotene). De aansluiting wordt aan de Aangeslotene bevestigd via het document "Onthaalstructuur - Persoonlijke Overeenkomst". De overeenkomst "Onthaalstructuur Bedienden Onder ondernemingsactiviteit Bouw" wordt bij aansluiting toegevoegd aan de Persoonlijke Overeenkomst. De Persoonlijke Overeenkomst en de overeenkomst Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw, met inbegrip van de eventuele latere aanpassingen, vormen het geheel van contractuele bepalingen die voor de Aangeslotene van toepassing zijn.

De Persoonlijke Overeenkomst treedt in werking op de valutadatum van de overdracht op de rekening van de Verzekeringsonderneming.

De Persoonlijke Overeenkomst eindigt bij pensionering of bij uitbetaling zonder dat er pensionering is. Verwezen wordt naar artikel 5. Bij vooroverlijden van de Aangeslotene eindigt de Persoonlijke Overeenkomst op de datum van het overlijden van de Aangeslotene.

Art. 4.Tarieven en Werkingsprincipes De tarieven die de Verzekeringsonderneming gebruikt om de Pensioenreserve te bepalen resulteren uit de technische grondslagen en methodes die door haar voor het product "Onthaalstructuur, tak 21 - universal life" aan de NBB zijn meegedeeld.

De Pensioenreserve bestaat uit de overgedragen reserves die vanaf de valutadatum op de bankrekening van de Verzekeringsonderneming en tot de einddatum (of in voorkomend geval de uitgestelde einddatum) opgerent worden aan de technische rentevoet die op de valutadatum in voege is. Bij verlenging na de einddatum (of in voorkomend geval na de (eerste) uitgestelde einddatum) gebeurt de oprenting tot de nieuwe uitgestelde einddatum aan de technische rentevoet die op het ogenblik van de verlenging in voege is.

Op het ogenblik van de inwerkingtreding van de "Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw" bedraagt de technische rentevoet 0,25 pct.

Er worden noch instapkosten noch kosten op de Pensioenreserve toegepast.

De kosten die de Verzekeringsonderneming tijdens de looptijd van de overeenkomst "Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw" maakt omwille van nieuwe of gewijzigde wetgeving, kunnen ten laste gelegd worden van de Inrichter, de Aangeslotene of de Begunstigde, naargelang het geval, voor zover de wetgeving dit toestaat.

Elk jaar ontvangt de Aangeslotene van de Verzekeringsonderneming een "Situatie" (of uittreksel) van de Persoonlijke Overeenkomst waarop de Pensioenreserve en de eventuele winstdeelname vermeld zijn. De laatst uitgereikte Situatie vervangt telkens de vorige.

In uitvoering van de WAP ontvangt de Aangeslotene elk jaar een Pensioenfiche (Pensioenoverzicht). De Inrichter ontvangt jaarlijks de informatie vermeld op deze fiches in een of te spreken elektronisch formaat.

De bepalingen rond de toekenning van winstdeelname zijn opgenomen in de statuten van de Verzekeringsonderneming. Winstdeelname is niet gewaarborgd en kan schommelen doorheen de tijd in functie van de resultaten van de Verzekeringsonderneming en de economische conjunctuur. Winstdeelname wordt berekend en toegekend volgens de voorwaarden en modaliteiten vastgelegd in het winstdeelnameplan dat de Verzekeringsonderneming elk jaar voorlegt aan de autoriteit belast met de betreffende controle op de verzekeringsondernemingen.

Art. 5.Ogenblik van betaling van de prestatie leven De prestatie bij leven bestaat uit de uitbetaling van de Pensioenreserve en de winstdeelname die aan de Aangeslotene toekomt.

De prestatie bij leven wordt verplicht en zonder aanvraag van de Aangeslotene uitbetaald bij pensionering krachtens het sociaal statuut van werknemer in België.

De Aangeslotene kan eveneens, zonder gepensioneerd te zijn, op zijn wettelijke pensioenleeftijd of op om het even welk ogenblik nadien, de uitbetaling aanvragen.

Hiertoe richt hij een gedateerde en ondertekende brief aan de Verzekeringsonderneming. De berekening van de prestatie gebeurt in dit geval de dag die volgt op de datum van de ontvangst door de Verzekeringsonderneming van de in het vorige lid bedoelde brief, in voorkomend geval moet de Aangeslotene ook het schriftelijk akkoord van de Aanvaardende Begunstigde(n) met de uitbetaling, aan de Verzekeringsonderneming overmaken.

In elk van de hiervoor opgenomen uitbetalingssituaties gebeurt de uitbetaling, tenzij wettelijke bepalingen dit anders zouden voorzien, van zodra de Verzekeringsonderneming de uitbetalingskwitantie die zij voorafgaandelijk aan de uitbetaling aan de Aangeslotene bezorgt, door hem ondertekend, ontvangt.

Speciale bepaling met betrekking tot afkoop onder de vorm van overdracht van reserves van de Persoonlijke Overeenkomst De reserves (Pensioenreserve en de winstdeelname) van de Persoonlijke Overeenkomst kunnen door de Aangeslotene overeenkomstig de toepasselijke wetgeving en zonder afkoopvergoeding worden afgekocht onder de vorm van een overdracht hetzij naar de pensioeninstelling die een erkenning heeft in het kader van de toekenning van buitenwettelijke voordelen aan werknemers, hetzij naar de pensioeninstelling van de nieuwe werkgever/nieuwe sector. Deze laatste situatie doet zich voor wanneer de Aangeslotene uittreedt in de zin van het pensioenreglement van het SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw.

Art. 6.Prestatie overlijden - Begunstigde van de prestatie overlijden De prestatie bij overlijden bestaat uit de uitbetaling van de Pensioenreserve en de winstdeelname die op het ogenblik van het overlijden toekomt aan de Aangeslotene.

Indien de Aangeslotene vooroverlijdt, wordt de prestatie bij overlijden uitbetaald aan de Begunstigde in de volgende rangorde : 1. de Partner of 2.bij ontstentenis, de Kinderen van de overleden Aangeslotene voor gelijke delen (of, bij vooroverlijden ervan, bij plaatsvervulling, hun kinderen/kleinkinderen); of 3. bij ontstentenis, de ouders van de Aangeslotene voor gelijke delen of de langstlevende ouder in totaliteit;4. bij ontstentenis de broers en/of zussen voor gelijke delen (of, bij vooroverlijden ervan, bij plaatsvervulling, hun kinderen/kleinkinderen);5. bij ontstentenis, het Pensioenfonds van het SAP Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw, Pensio B. De Aangeslotene kan van deze rangorde niet afwijken.

Wanneer de Aangeslotene en de Begunstigde overlijden zonder dat de volgorde van overlijden kan bepaald worden, wordt de prestatie uitgekeerd aan de plaatsvervanger(s) van de Begunstigde(n).

Wanneer het overlijden opzettelijk veroorzaakt werd door de Begunstigde of op zijn aanstoken, wordt de prestatie bij overlijden aan de andere Begunstigden uitbetaald.

Art. 7.Overlijden van de Aangeslotene Binnen de twee weken na op de hoogte gebracht te zijn gebracht van het overlijden, deelt de Verzekeringsondernemingen aan de Begunstigde(n) mee dat hij recht heeft op de prestatie bij overlijden.

De Verzekeringsonderneming kan - zo nodig - bijkomende stavingstukken vragen om de rechten van de Begunstigde(n) te bepalen.

Indien valse getuigschriften worden voorgelegd, valse verklaringen worden afgelegd of opzettelijk bepaalde feiten of omstandigheden worden verzwegen of niet vermeld die duidelijk van belang zijn voor de uitkering, kan de Verzekeringsonderneming de uitkering weigeren en elke ten onrechte uitgekeerde som terugvorderen, verhoogd met de wettelijke intrest.

Art. 8.Medische formaliteiten inzake acceptatie prestatie overlijden Aangezien de prestatie bij overlijden bestaat uit de uitbetaling van de Pensioenreserve en de eventuele winstdeelname, zijn er geen medische formaliteiten van toepassing.

Art. 9.Uitsluitingen inzake prestatie overlijden Aangezien de prestatie bij overlijden bestaat uit de uitbetaling van de Pensioenreserve en de eventuele winstdeelname, zijn er geen specifieke uitsluitingen van toepassing.

Art. 10.Vorm van uitbetaling van de prestatie en formaliteiten Zowel de prestatie bij leven als de prestatie bij overlijden worden in de vorm van een eenmalig kapitaal uitgekeerd - voor zover wettelijke bepalingen ter zake dit laatste niet anders voorzien - nadat de Verzekeringsonderneming de getekende vereffeningskwitantie en de door haar opgevraagde stukken heeft ontvangen.

Op vraag van de Aangeslotene of de Begunstigde bij overlijden kunnen de prestaties worden omgezet in een rente. Tenzij wettelijke bepalingen ter zake dit anders zouden voorzien, wordt de rente berekend op basis van het nettokapitaal dat wordt afgestaan. Onder "nettokapitaal" wordt verstaan : het kapitaal na inhouding van de eventuele wettelijk verplichte inhoudingen.

De vraag om omzetting in rente is slechts ontvankelijk indien het jaarbedrag van de aanvangsrente hoger is dan het wettelijk drempelbedrag zoals bepaald in de WAP. Tenzij wettelijke bepalingen ter zake dit anders zouden voorzien, wordt het bedrag van de rente vastgelegd op basis van de actualisatieregels die de Verzekeringsonderneming hanteert voor een levenslange, niet overdraagbare en niet-geïndexeerde rente.

Art. 11.Vastgoedverrichtingen A. Wanneer een Persoonlijke Overeenkomst al bezwaard is met een inpandgeving kan de Verzekeringsonderneming de verdere inpandgeving weigeren. Zo ook kan de Verzekeringsonderneming de inpandgeving weigeren wanneer er reeds een voorschot werd opgenomen of omgekeerd a. Recht op voorschot De Aangeslotene kan een voorschot opnemen.Er wordt rekening gehouden met de eventuele wettelijke inhoudingen.

De voorschotakte vermeldt de voorwaarden waaronder het voorschot wordt toegekend en in het bijzonder de voorwaarden inzake winstdeling.

Wanneer de begunstiging werd aanvaard is de medeondertekening van de voorschotakte door de Aanvaardende Begunstigde vereist. b. Recht op inpandgeving van pensioenrechten voor het waarborgen van een lening en recht op toewijzing van de afkoopwaarde aan de wedersamenstelling van een hypothecair krediet De Aangeslotene geniet voormelde rechten.Wanneer de begunstiging werd aanvaard is de medeondertekening door de Aanvaardende Begunstigde, van het bijvoegsel dat in dit kader bij de Persoonlijke Overeenkomst wordt opgemaakt, vereist.

B. Toekenningsvoorwaarden met fiscale implicatie Het recht op voorschot, inpandgeving van pensioenrechten voor het waarborgen van een lening of de toewijzing van de afkoopwaarde aan de wedersamenstelling van een hypothecaire lening, worden slechts toegestaan conform de Belgische fiscale wetgeving.

Die wetgeving stelt meer bepaald dat een voorschot of een inpandgeving van pensioenrechten voor het waarborgen van een lening en het recht op de toewijzing van de afkoopwaarde aan de wedersamenstelling van een hypothecair krediet (met inbegrip van een overdracht van de rechten aan een derde) slechts mogelijk is om in de Europese Economische Ruimte gelegen onroerende goederen die belastbare inkomsten opbrengen te verwerven, te (ver)bouwen, te verbeteren of te herstellen. Die voorschotten en leningen moeten worden terugbetaald van zodra die goederen uit het vermogen van de Aangeslotene verdwijnen.

Art. 12.Afkoop van de onthaalstructuur door de Inrichter De Inrichter kan op geen enkel ogenblik overgaan tot de afkoop van het geheel of een deel van de Persoonlijke Overeenkomsten die de "Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw" uitmaken.

Art. 13.Opzegging van de onthaalstructuur door de Inrichter De Inrichter heeft het recht om de Overeenkomst Onthaalstructuur ten aanzien van de Verzekeringsonderneming op te zeggen binnen 30 dagen vanaf de inwerkingtreding ervan. De opzegging gebeurt met een aangetekende brief. De opzegging heeft als gevolg dat de Verzekeringsonderneming de reeds overgedragen reserves/betaalde bijdragen overdraagt naar de door de Inrichter aangeduide onthaalstructuur.

Art. 14.Wijziging of beëindiging van de Onthaalstructuur De Verzekeringsonderneming kan eenzijdig geen enkele (beperkende) wijziging aanbrengen in de bepalingen van de onthaalstructuur, tenzij dwingende wettelijke bepalingen dit zouden eisen.

De bepalingen kunnen op initiatief van de Inrichter of op initiatief van de Verzekeringsonderneming, maar steeds in samenspraak, gewijzigd of beëindigd worden.

Deze wijziging of beëindiging zal evenwel nooit afbreuk doen aan de rechten van de Aangeslotenen zoals die op het ogenblik van de inwerkingtreding van de wijziging of de beëindiging in de onthaalstructuur op de Persoonlijke Overeenkomsten voorkomen.

De Verzekeringsonderneming bezorgt in voorkomend geval een exemplaar van de gewijzigde bepalingen van de "Overeenkomst Onthaalstructuur Bedienden Ondernemingsactiviteit Bouw" aan elke Aangeslotene.

Art. 15.Bijzondere uitgaven De Verzekeringsonderneming heeft het recht kosten aan te rekenen in geval van bijzondere uitgaven veroorzaakt door toedoen van de Inrichter, de Aangeslotene en de Begunstigde of door nieuwe wetgeving.

Wat betreft de kosten veroorzaakt door de Inrichter, de Aangeslotene en de Begunstigde wordt hier onder meer gedacht aan de kosten voor de opmaak en/of het afleveren, op aanvraag van de Aangeslotene, van meerdere duplicaten van dezelfde Pensioenfiche (Pensioenoverzicht)/Persoonlijke Overeenkomst. Eveneens wordt gedacht aan de kosten voor het opmaken en/of het afleveren, op vraag van de Aangeslotene en/of de Aanvaardende Begunstigde, van meerdere duplicaten van het bijvoegsel bij de Persoonlijke Overeenkomst dat de aanvaarding van de begunstiging noteert. Verder wordt gedacht aan de kosten voor de opmaak/het afleveren van een duplicaat van het elektronisch bestand met de informatie van de Pensioenfiches (Pensioenoverzichten) van de Aangeslotene of de kosten die gepaard gaan met de vraag om deze informatie in een ander formaat dan het oorspronkelijk vastgestelde formaat of te leveren.

De aanrekening van bepaalde kosten gebeurt slechts na voorafgaandelijke kennisgeving van de Verzekeringsonderneming aan de betrokkene(n).

De Verzekeringsonderneming past de bedoelde kosten op een redelijke en verantwoorde wijze toe.

Art. 16.Toepasselijke wetgeving De onthaalstructuur is onderworpen aan de wettelijke bepalingen die in België voor de levensverzekeringen in het algemeen gelden.

Art. 17.Diverse bepalingen a. Wie is schuldenaar taksen, belastingen, heffingen,...? Alle taksen, belastingen, heffingen,... zowel de actuele als de toekomstige, zijn naargelang het geval ten laste van de Inrichter of de Aangeslotene/Begunstigde. (In principe worden hier bedoeld taksen, belastingen, heffingen te betalen op de/(een) bijdrage of de uitbetaling van een prestatie). b. Kennisgevingen en briefwisseling De Inrichter zorgt ervoor dat alle Aangeslotenen de voordelen die de onthaalstructuur hen biedt ten volle kunnen genieten door hen correct te informeren en alle nuttige documenten over te maken.De Inrichter bezorgt de Verzekeringsonderneming alle nuttige informatie zodat het beheer vlot kan verlopen.

Elke schriftelijke kennisgeving van de ene partij aan de andere of van de Aangeslotene/Begunstigde aan de Inrichter/Verzekeringsonderneming of omgekeerd, wordt geacht te zijn gedaan op de datum van de postafgifte en gebeurt geldig op hun laatste onderling meegedeelde adres.

Er wordt overeengekomen dat een aangetekende brief als ingebrekestelling voldoende is.

De verzending van een aangetekende brief wordt bewezen door het ontvangstbewijs van de post.

Bij gebrek aan voorlegging van het origineel exemplaar van enige briefwisseling, geldt het afschrift ervan in de dossiers van de Verzekeringsonderneming als bewijs. c. Klachten Elke klacht van de Inrichter/Aangeslotene betreffende de onthaalstructuur kan in eerste instantie gericht worden aan de contactpersoon die belast is met de uitvoering van de (Persoonlijke) Overeenkomst en die als dusdanig in de briefwisseling is opgenomen. Een klacht kan eveneens schriftelijk ingediend worden bij : Federale Verzekering, Dienst klachtenbeheer, Stoofstraat 12, 1000 Brussel (tel. : 02 509 01 89 - beheer.klachten@federale.be).

Indien het antwoord van de Dienst klachtenbeheer van Federale Verzekering geen voldoening geeft, kan de klacht gericht worden aan de Ombudsman van de Verzekeringen : info@ombudsman-insurance.be. Verdere contactgegevens van de Ombudsman zijn terug te vinden op : www.ombudsman-insurance.be. Deze bepalingen doen geen afbreuk aan het recht van de Inrichter/Aangeslotene om een rechtsvordering in te stellen. d. Rechtsmacht Elke partij heeft het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.Geschillen tussen partijen vallen onder de bevoegdheid van de Belgische rechtbanken. Is een van de partijen gedomicilieerd buiten België, dan is enkel de rechtbank van het arrondissement van de zetel van de Verzekeringsonderneming bevoegd. e. Goede trouw, billijkheid en redelijkheid De Verzekeringsonderneming regelt aangelegenheden in zijn verhouding met de Aangeslotenen waarin de bepalingen van deze overeenkomst of de wetgeving ter zake niet uitdrukkelijk voorzien.Indien de Inrichter hierbij belanghebbende partij is, gebeurt dit steeds in samenspraak met hem. De regeling van dergelijke aangelegenheden moet steeds gebeuren binnen de perken en met inachtneming van de goede trouw, de billijkheid, de redelijkheid en de geest van de overeenkomst. f. Bescherming van de persoonlijke levenssfeer De informatie die hierna volgt heeft betrekking op wet- en regelgeving inzake persoonsgegevensbescherming.Onder "persoonsgegevens" worden verstaan : alle gegevens van een natuurlijke persoon die Verzekeringsonderneming rechtstreeks van de Aangeslotene (betrokkene) verkrijgt of die met betrekking tot de Aangeslotene aan de Verzekeringsonderneming zijn verstrekt door de Inrichter of de Databank voor de Aanvullende Pensioenen, beheerd door Sigedis. Deze gegevens kunnen al dan niet automatisch worden verwerkt.

Doeleinden van de gegevensverwerking - Rechtsgrond - Ontvangers van de gegevens Doeleinden De persoonsgegevens worden door de Verzekeringsonderneming, verwerkingsverantwoordelijke, verwerkt voor de volgende doeleinden : - de aansluiting bij en de uitvoering van de onthaalstructuur (*); - de berekening van de prestaties en de technische voorzieningen (*); - de naleving van wettelijke en prudentiële verplichtingen (*); - de opvolging van fiscale controlemaatregelen, de verplichte inhoudingen bij de uitkering van prestaties en de uitgifte van fiscale fiches (*); - de behandeling van klachten en mogelijke geschillen (**); - de opsporing en het voorkomen van fraude, witwaspraktijken en terrorisme (***); - het opmaken van prognoses en van statistieken (***); - direct marketingdoeleinden (***).

Indien de vereiste persoonsgegevens niet verstrekt zouden worden, kan de aansluiting bij de Onthaalstructuur niet worden opgevolgd.

Rechtsgrond De persoonsgegevens worden verwerkt : (*) om te voldoen aan wettelijke verplichtingen; (**) in het kader van de uitvoering van de overeenkomst tussen de Inrichter (verzekeringsnemer) en de Verzekeringsonderneming waarbij de Aangeslotene partij is; (***) ter behartiging van gerechtvaardigde belangen.

Bij elk doeleinde dat onder de vorige titel voorkomt, werd de rechtsgrond voor de verwerking aangeduid via de hiervoor vermelde steraanduiding.

Ontvangers van de gegevens Binnen de hierboven opgesomde doeleinden, kunnen de persoonsgegevens gecommuniceerd worden aan ondernemingen die deel uitmaken van de groep Federale Verzekering, aan natuurlijke personen of ondernemingen die als dienstverlener of verwerker optreden voor rekening van de Verzekeringsonderneming evenals aan andere betrokken derde partijen zoals een bevoegde overheidsdienst, een advocaat of bemiddelaar in het kader van geschillenbeslechting Vertrouwelijkheid Technische en organisatorische maatregelen werden genomen om de vertrouwelijkheid en de veiligheid van de persoonsgegevens te garanderen. De toegang wordt beperkt tot de medewerkers die deze beroepshalve verwerken of nodig hebben.

Bewaring van de verwerkte gegevens De verwerkte gegevens worden door de Verzekeringsonderneming bewaard gedurende de tijd die nodig is om het doeleinde te realiseren. Deze duurtijd zal verlengd worden door de verjaringstermijn alsook door elke bewaartermijn die wordt opgelegd door wet- of regelgeving.

Rechten van de Aangeslotene De Aangeslotene van wie persoonsgegevens verwerkt worden, kan : - inzage vragen van die gegevens; - onjuiste gegevens laten rectificeren; - gegevens laten wissen; - een beperking van de verwerking verkrijgen; - gegevens verkrijgen en/of laten overdragen naar een andere verwerkingsverantwoordelijke; - bezwaar maken tegen de verwerking.

Voor de omvang en de draagwijdte van de hiervoor vermelde rechten wordt verwezen naar het Privacybeleid op de website van de verwerkingsverantwoordelijke. Indien de persoonsgegevens gebruikt worden voor Direct Marketing, kan de Aangeslotene zich hiertegen steeds verzetten.

Elke vraag in verband met de hiervoor vermelde rechten kan worden ingediend : - via een gedateerde en ondertekende brief aan : de Data Protection Officer - Stoofstraat 12 - 1000 Brussel; - via e-mail aan : privacy@federale.be.

Vereist is dat de Aangeslotene bij zijn vraag een recto-verso kopie van zijn identiteitskaart voegt.

Eventuele klachten met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens kunnen gericht worden naar de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Art. 18.Duur van de overeenkomst De overeenkomst treedt in werking op 1 januari 2023 en wordt voor onbepaalde duur gesloten.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 21 februari 2024.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE

^