Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 20 mei 1997
gepubliceerd op 17 september 1997

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 maart 1995, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
1997012257
pub.
17/09/1997
prom.
20/05/1997
ELI
eli/besluit/1997/05/20/1997012257/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

20 MEI 1997. Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 maart 1995, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen;

Op de voordracht van Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 maart 1995, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten.

Art. 2.Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 20 mei 1997.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. Mevr. SMET Bijlage Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 maart 1995 Oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten (Overeenkomst geregistreerd op 30 mei 1995 onder het nummer 37987/CO/327)

Artikel 1.Bij toepassing van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, sluit het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen een collectieve arbeidsovereenkomst waarbij een fonds voor bestaanszekerheid wordt opgericht en waarvan de statuten hierna worden bepaald.

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 april 1995 en is gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan worden opgezegd door één van de partijen mits een opzeggingstermijn van één jaar, te rekenen vanaf 1 januari van het jaar dat volgt op de betekening van de opzegging.

Deze opzegging geschiedt bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen waarvan deze laatste een afschrift aan elk van de in het paritair comité vertegenwoordigde organisatie laat geworden.

Statuten HOOFDSTUK I. - Benaming en zetel

Art. 3.Overeenkomstig de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid wordt voor de werknemers(sters) die ressorteren onder het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen een fonds voor bestaanszekerheid opgericht, genaamd "Fonds voor bestaanszekerheid voor de beschutte werkplaatsen".

Art. 4.De zetel van het Fonds is gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze zetel kan bij unanieme beslissing van het beheerscomité, voorzien bij artikel 14, elders overgeplaatst worden. HOOFDSTUK II. - Doel

Art. 5.Het Fonds heeft tot doel : a) aan de werknemers(sters) die ressorteren onder het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, voordelen toe te kennen zoals bepaald in artikel 6;b) projecten en acties te organiseren ten voordele van de werknemers(sters) en de werkgevers die ressorteren onder het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen;c) de nodige middelen te innen om de doelstellingen voorzien in de punten a) en b) te realiseren. HOOFDSTUK III. - Aanvullende sociale voordelen Aard - Bedrag - Toekenning - Uitkering

Art. 6.De in artikel 5, a) bedoelde werknemers(sters) hebben recht op aanvullende sociale voordelen ten laste van het Fonds, overeenkomstig de voorwaarden bepaald bij collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

Art. 7.De aard, het bedrag, de toekenningsvoor- waarden en de modaliteiten van toekenning en uitkering van de bij artikel 7 bedoelde voordelen, worden vastgesteld door een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit. HOOFDSTUK IV. - Financiering

Art. 8.De financiële bronnen, werkgeversbijdragen en/of andere eventuele financiële middelen, zullen worden vastgelegd door het paritair comité in functie van de noden van de sector, van de financiële mogelijkheden van de publieke overheden als gevolg van de gemeenschappelijke tussenkomsten van de sociale partners.

Art. 9.Het bedrag en de wijze van inning van de bijdrage van de werkgevers worden vastgesteld door een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

Art. 10.De bijdragen worden geïnd door het Fonds.

In uitvoering van een collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten in het bevoegd paritair comité en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit, kan het Fonds de inning van de bijdragen overdragen aan een ander organisme.

In dat geval duidt voornoemde collectieve arbeidsovereenkomst het organisme aan en bepaalt de voorwaarden en modaliteiten van inning welke door het uitvoerend organisme moeten worden nageleefd. HOOFDSTUK V. - Beheer

Art. 11.Het Fonds wordt beheerd door een paritair beheerscomité bestaande uit 10 effectieve leden - beheerders.

Deze leden worden aangeduid door en onder de leden van het betrokken paritair comité, voor de helft op voordracht van de beroepsorganisaties van de werkgevers en voor de andere helft op voordracht van de werknemersorganisaties.

De leden van het beheerscomité worden aangesteld voor dezelfde periode als deze van hun mandaat van lid van het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen.

Het mandaat van lid in het beheerscomité vervalt door ontslag, overlijden of wanneer zijn mandaat als lid van het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen een einde neemt of wegens ontslag gegeven door de organisatie die hem voorgedragen heeft. Het nieuw lid voltooit desgevallend het mandaat van zijn voorganger.

De mandaten van de leden van het beheerscomité zijn hernieuwbaar.

Art. 12.Het beheerscomité kiest elk jaar een voorzitter en een ondervoorzitter onder zijn leden, beurtelings uit de werknemers- en de werkgeversdelegatie. Het duidt eveneens de perso(o)n(en) of diensten aan die met het secretariaat wordt(en) belast.

Art. 13.Het beheerscomité vergadert op uitnodiging van de voorzitter.

Deze is verplicht het beheerscomité bijeen te roepen op verzoek van ten minste één vierde van de beheerders of op vraag van één van de organisaties vertegenwoordigd in het paritair comité.

Van elke vergadering van het beheerscomité worden notulen opgemaakt.

Zij worden ondertekend door de voorzitter of zijn plaatsvervanger.

Alle leden van het beheerscomité ontvangen een afschrift van deze notulen.

De notulen worden uiterlijk binnen de maand verzonden aan de leden van de raad van beheer; bezwaren tegen deze notulen moeten binnen de maand na ontvangst worden ingediend bij de voorzitter van het beheerscomité.

Art. 14.Het beheerscomité kan slechts geldig vergaderen en beslissen indien minstens de helft zowel van de leden van de werknemersafvaardiging als van de leden van de werkgeversafvaardiging aanwezig is en op voorwaarde dat iedere organisatie vertegenwoordigd is.

Wanneer deze voorwaarde niet is vervuld, wordt het beheerscomité acht dagen later opnieuw bijeengeroepen met dezelfde agenda en beraadslaagt en beslist zij dan geldig ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De beslissingen van het beheerscomité worden in principe getroffen bij eenparigheid van stemmen van de aanwezige leden, behoudens andersluidende bepalingen in het huishoudelijk reglement dat door het beheerscomité wordt opgesteld.

De beheerders mogen niet deelnemen aan beraadslagingen of stemmingen betreffende aangelegenheden waarbij zij persoonlijk zijn betrokken; hun onthouding wordt in de notulen opgetekend.

Art. 15.Het beheerscomité neemt het beheer van het Fonds waar, overeenkomstig de statuten en treft alle maatregelen welke nodig blijken voor de goede werking van het Fonds.

Al wat door de statuten of door de wetten niet uitdrukkelijk wordt voorbehouden aan het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, valt onder de bevoegdheid van het beheerscomité.

Het mag namelijk alle contracten sluiten, alle roerende en onroerende goederen aankopen, verkopen, ruilen, huren en verhuren, welke nodig zijn voor de verwezenlijking van het doel van het Fonds; de beheerskosten vaststellen; vergoedingen uitbetalen aan de rechthebbenden; alle leningen op korte en lange termijn aangaan; toestemmen in de hypotheken op de onroerende goederen van het Fonds, alsook alle voorrechten, alle private of officiële toelagen en tegemoetkomingen aanvaarden en ontvangen; alle subrogaties en borgstellingen toestaan of aanvaarden; van alle zakelijke of uit verbintenissen voortspruitende rechten afstand doen, evenals van alle zakelijke en persoonlijke waarborgen; handlichting geven vóór of na betaling van alle bevoorrechte of hypothecaire inschrijvingen, overschrijvingen, beslagleggingen of andere beletselen; pleiten als eiser of als verweerder voor de rechtbanken; uitvoeren of laten uitvoeren van vonnissen; dadingen treffen en compromissen aangaan.

Deze opsomming geschiedt enkel bij wijze van voorbeeld.

De rechtsvorderingen in hoedanigheid van eiser en verweerde worden ingesteld of verdedigd in naam van het Fonds door het beheerscomité, op vervolging en benaarstiging van de voorzitter of van één of meerdere beheerders daartoe aangeduid.

Het beheerscomité kan bijzondere bevoegdheden aan één of meerdere van zijn leden, of zelfs aan derden opdragen.

Het beheerscomité kan het dagelijks bestuur van het Fonds toevertrouwen aan derden, waaraan in voorkomend geval, een vergoeding kan worden toegestaan wegens bestuurskosten.

Het mandaat van de leden van het beheerscomité wordt niet vergoed.

Art. 16.Voor al de andere akten dan deze welke vallen onder het dagelijks beheer, waarvoor bijzondere opdracht werd gegeven, volstaat, opdat het Fonds geldig vertegenwoordigd weze tegenover derden, de handtekeningen van twee beheerders, waarvan één van de werkgeverszijde en één van de werknemerszijde, zonder dat deze van enige beraadslaging, machtiging of een speciaal mandaat moeten laten blijken.

De akten van het dagelijks beheer mogen worden ondertekend door een beheerder of door elke andere persoon daartoe door het beheerscomité gemachtigd.

Art. 17.De beheerders gaan geen persoonlijke verplichtingen aan uit hoofde van de verbintenissen door het Fonds aangegaan.

Zij kunnen enkel verantwoordelijk worden gesteld voor het uitvoeren van hun mandaat. HOOFDSTUK VI. - Begroting en rekeningen

Art. 18.Het dienstjaar vangt aan op 1 januari en eindigt op 31 december.

Art. 19.Het beheerscomité legt jaarlijks en voor het einde juni de balans ter goedkeuring voor aan het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, samen met een schriftelijk verslag over zijn werking tijdens het afgelopen dienstjaar.

Art. 20.Het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen wijst een revisor of accountant aan die een onbeperkt recht van toezicht en onderzoek heeft over al de boekhoudkundige verrichtingen van het Fonds.

Deze revisor of accountant mag zich evenwel nooit met het beheer inlaten.

Hij kan ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en om het even welke geschriften van het Fonds.

De revisor of accountant deelt aan de raad van beheer geregeld de uitslag van zijn onderzoek mede en doet alle aanbevelingen die hij nuttig acht. Hij brengt ten minste éénmaal per jaar verslag uit over zijn opdracht aan het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen.

Uiterlijk op 31 december van het lopende dienstjaar legt het beheerscomité de begroting van het volgend dienstjaar voor aan het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen. HOOFDSTUK VII. - Ontbinding en vereffening

Art. 21.In geval van ontbinding van het Fonds, stelt het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen de wijze van vereffening vast.

Het stelt één of meer vereffenaars aan en bepaalt hun machten en hun gebeurlijk loon.

Art. 22.In geval van ontbinding wordt het gebeurlijk nettoactief van het Fonds toegekend volgens de beslissing van het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 20 mei 1997.

De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET Voor de raadpleging van de voetnoot, zie beeld

^