gepubliceerd op 17 juni 2009
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juli 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende het raamakkoord aangaande vaststelling van de loonvoorwaarden voor officieren ander dan stafofficieren ingeschreven in de Belgische Pool der Zeelieden ter koopvaardij en tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij op een "equal terms" basis
19 MEI 2009. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juli 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende het raamakkoord aangaande vaststelling van de loonvoorwaarden voor officieren ander dan stafofficieren ingeschreven in de Belgische Pool der Zeelieden ter koopvaardij en tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij op een "equal terms" basis (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de koopvaardij;
Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juli 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende het raamakkoord aangaande vaststelling van de loonvoorwaarden voor officieren ander dan stafofficieren ingeschreven in de Belgische Pool der Zeelieden ter koopvaardij en tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij op een "equal terms" basis.
Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 19 mei 2009.
ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de koopvaardij Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juli 2008 Raamakkoord aangaande vaststelling van de loonvoorwaarden voor officieren ander dan stafofficieren ingeschreven in de Belgische Pool der Zeelieden ter koopvaardij en tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij op een "equal terms" basis (Overeenkomst geregistreerd op 18 augustus 2008 onder het nummer 89031/CO/316) Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten wat de arbeidsduur betreft in toepassing van de wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de onderneming en in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 42 van de Nationale Arbeidsraad betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de onderneming.
Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op : - de werkgevers van de ondernemingen waarvan de activiteit tot de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de koopvaardij behoort en die toetreden tot deze collectieve arbeidsovereenkomst door middel van de in bijlage gevoegde toetredingsakte, voor de schepen vermeld op de toetredingsakte (bijlage 1); - op alle officieren andere dan stafofficieren, zijnde de 2e officier, 3e werktuigkundige, elektricien, 3e officier, 4e werktuigkundige, 4e officier,5e werktuigkundige en aspirant automatisatie officier, ingeschreven in de Belgische Pool van de Zeelieden, en door een Luxemburgse maatschappij tewerkgesteld door middel van een arbeidsovereenkomst voor "equal terms" op de schepen waarvoor door de reder een toetredingsakte tot dit raamakkoord werd ingediend.
Deze overeenkomst is niet van toepassing op stand-by prestaties en hiermee gelijkgestelde prestaties.
Zijn uitgesloten van deze collectieve arbeidsovereenkomst : a) de werkgevers en de zeevarenden van de ondernemingen die zeeschepen uitbaten die hoofdzakelijk opereren in de shortsea en die voor die schepen zijn toegetreden tot de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2005 aangaande de zeevarenden ingeschreven in de Pool der Zeelieden en die worden tewerkgesteld op shortsea schepen die de Belgische vlag voeren;b) de werkgevers en de zeevarenden van de ondernemingen die sleepboten exploiteren waarvan de verrichte sleepactiviteit "zeevervoer" is.
Art. 2.Met uitzondering van artikelen 2, 3, 4, 18 en 19 zijn alle andere bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, voor officieren ingeschreven in de Belgische Pool der Zeelieden ter koopvaardij tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij (1997) (overeenkomst geregistreerd op 4 november 1997 onder het nummer 45821/CO/316) en de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende de gemeenschappelijke bepalingen aan de collectieve arbeidsovereenkomst voor officieren en scheepsgezellen ingeschreven in de Belgische Pool der Zeelieden ter koopvaardij tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij (1997) (overeenkomst geregistreerd op 4 november 1997 onder het nummer 45822/CO/316), van toepassing.
Reisduur
Art. 3.Na 4 maanden ononderbroken afwezigheid uit een Belgisch Luxemburgse Economische Unie (BLEU)haven mag de contractuele reisduur door de reder of door de officier beëindigd worden in gelijk welke haven met redelijke transportfaciliteiten. In beide gevallen heeft de officier recht op repatriëring op kosten van de reder met inbegrip van het vervoer van zijn/haar bagage met een maximum van 50 kg. Indien de reder of de officier de contractuele reisduur op grond van voormelde bepalingen wenst te beëindigen, moet hij/zij de andere partij hiervan ten minste twee (2) weken voor de aankomst in de eerstvolgende haven, die het schip zal binnenlopen, in kennis stellen.
Indien de periode van 4 maanden een einde neemt in een niet-Europese haven en het schip op terugreis is naar een BLEU haven of in een Europese haven binnen de maand verwacht wordt, dan mag de reder de contractuele reisduur verlengen tot bij aankomst in de BLEU of Europese haven.
Indien het schip voor het verstrijken van de periode van 4 maanden een Europese haven aandoet, en naar een niet-Europese bestemming vertrekt, mag na 3 maanden een einde gesteld worden aan de contractuele reisduur en gelden de bepalingen van paragraaf 1 inzake vooropzeg, kosten van repatriëring en vervoer van bagage.
Indien de periode van 4 maanden ononderbroken afwezigheid uit een BLEU haven op verzoek van de rederij met meer dan 2 weken overschreden wordt, wordt het dagbedrag zoals vermeld in kolom 3 van de loonroosters in bijlage gevoegd verhoogd met 10 pct. vanaf de 135e kalenderdag.
Loonroosters
Art. 4.De bijgevoegde loonroosters omvatten de lonen voor cargo en tankschepen (bijlage 2).
Per dag vaart zal het dagbedrag (inclusief verlof) betaald worden zoals vermeld in kolom 3 van de loonroosters.
Tijdens de verlofperiode wordt geen vergoeding uitbetaald.
Kolommen 7 en 8 van de loonroosters omvatten de dagbedragen op grond van de gezinstoestand.
Arbeidsduur
Art. 5.De arbeidsduur wordt vastgesteld op jaarbasis en bedraagt 1 800 uren per jaar. De arbeidsduur wordt gepresteerd op 183 dagen per jaar.
Een kalenderjaar begint de 1e dag van de 1e reis die de zeevarende onder de voorwaarden van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst maakt.
Bovengenoemde bepalingen doen geen afbreuk aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2003 gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij betreffende de minimum rusturen voor zeelieden en shoregangers (registratie nr. 68565) gesloten in uitvoering van de conventie 180 van de Internationale Arbeidsorganisatie.
Verlofregeling. - Feestdagen Recuperatie arbeidstijd
Art. 6.Het "equal terms" systeem voorziet in evenredige periodes van vaart en verlof. De contractuele reisduur wordt door de reder bepaald afhankelijk van het handelsgebied van het schip van tewerkstelling met inachtneming van een maximum van 4 maanden.
Iedere betaalde dag vaart geeft recht op één kalenderdag vakantie. De vakantie wordt in volledige dagen opgenomen in het 7-dagenstelsel zonder dat het aantal verlofdagen hoger kan zijn dan het aantal effectief betaalde vaartdagen.
Hiermee voldoet de reder aan al zijn wettelijke verplichtingen inzake recuperatie arbeidstijd, feestdagen en jaarlijkse vakantie.
Toetredingsakte
Art. 7.De reder kan via een toetredingsakte voor één of meer van zijn schepen toetreden tot onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 8.De toetredingsakte, waarvan het model in bijlage 1, dient per aangetekend schrijven overgemaakt te worden door de reder aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de koopvaardij en gaat in op datum van het éénparig gunstig advies van het paritair comité. Bij gebrek aan advies van het Paritair Comité voor de koopvaardij binnen de 30 dagen na ontvangst van de toetredingsakte wordt deze geacht goedgekeurd te zijn.
Art. 9.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2008 en is gesloten voor een duur van één jaar. Zij wordt op 1 januari van elk jaar stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar, behoudens opzegging van één van de partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst, bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de koopvaardij en aan de erin vertegenwoordigde organisaties. De termijn van drie maanden begint te lopen vanaf de datum waarop de aangetekende brief aan de voorzitter is gestuurd.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 mei 2009.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET
Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juli 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende het raamakkoord aangaande vaststelling van de loonvoorwaarden voor officieren ander dan stafofficieren ingeschreven in de Belgische Pool der Zeelieden ter koopvaardij en tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij op een "equal terms" basis Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg Administratie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen PARITAIR COMITE VOOR DE KOOPVAARDIJ TOETREDINGSAKTE BIJ DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 22 JULI 2008 BETREFFENDE DE VASTSTELLING VAN DE LOONVOORWAARDEN VOOR OFFICIEREN ANDERE DAN STAFOFFICIEREN INGESCHREVEN IN DE BELGISCHE POOL VAN DE ZEELIEDEN EN TEWERKGESTELD DOOR EEN LUXEMBURGSE MAATSCHAPPIJ OP EEN EQUAL TERMS BASIS De onderneming . . . . .
Gevestigd te . . . . .
Ingeschreven bij de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden treedt hiermee toe tot de collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juli 2008 betreffende de vaststelling van de loonvoorwaarden voor officieren andere dan stafofficieren ingeschreven in de Belgische Pool van de Zeelieden en tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij op een equal terms basis voor volgende schepen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
De onderneming verbindt er zich toe alle bepalingen van deze overeenkomst strikt na te leven.
Opgesteld te . . . . .
Handtekening . . . . .
Naam, voornaam . . . . .
Ondertekenaar . . . . .
Het Paritair Comité voor de koopvaardij heeft kennis genomen van de toetredingsaanvraag hierboven vermeld en heeft tijdens zijn vergadering van . . . . . een éénparig gunstig advies gegeven.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 mei 2009.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET
Bijlage 2 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juli 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende het raamakkoord aangaande de vaststelling van de loonsvoorwaarden voor officieren andere dan stafofficieren, ingeschreven in de Belgische pool van de Zeelieden en tewerkgesteld door een Luxemburgse maatschappij op een "equal terms" basis Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 mei 2009.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET