gepubliceerd op 19 november 2008
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector, betreffende de intercentra vakbondsafvaardigingen in de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector die afhangen van het Waalse Gewest
18 SEPTEMBER 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector, betreffende de intercentra vakbondsafvaardigingen in de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector die afhangen van het Waalse Gewest (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige en welzijns- en gezondheidssector;
Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige en welzijns- en gezondheidssector, betreffende de intercentra vakbondsafvaardigingen in de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector die afhangen van het Waalse Gewest.
Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 18 september 2008.
ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige en welzijns- en gezondheidssector Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2007 Intercentra vakbondsafvaardigingen in de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector die afhangen van het Waalse Gewest (Overeenkomst geregistreerd op 11 februari 2008 onder het nummer 86809/CO/332) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en mannelijk en vrouwelijk arbeiders- en bediendepersoneel van de instellingen die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector vallen en die afhangen van het Waals Gewest, te weten : - de diensten voor geestelijke gezondheidszorg.
Met uitzondering van de werknemers die deel uitmaken van ondernemingen, groepen ondernemingen of dienstenverbanden die over een vakbondsafvaardiging beschikken die voor deze sector bevoegd is.
Onder "werknemers" verstaat men : het mannelijk en vrouwelijk arbeiders- en bediendepersoneel.
Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst geeft uitvoering aan punt 2.5 van het driepartijenraamakkoord 2007-2009 voor de Waalse privé non-profitsector van 28 februari 2007 en stelt de algemene beginselen vast die door de sector of de werkgeversgroep of de sectorengroep voor 30 juni 2008 in specifieke collectieve arbeidsovereenkomsten zullen verduidelijkt worden. HOOFDSTUK II. - Algemene beginselen
Art. 3.De in het paritair comité vertegenwoordigde vakbonds- en werkgeversorganisaties verklaren dat de grondbeginselen betreffende de bevoegdheid en de werkwijzen van de vakbondsafvaardiging van het personeel van de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector die afhangt van het Waals Gewest door deze collectieve arbeidsovereenkomst worden vastgelegd.
Deze regelt in dat opzicht de verhoudingen tussen de betrokken werknemers en werkgevers met verwijzing naar de in de Nationale Arbeidsraad gesloten collectieve arbeidsovereenkomst nr. 5 van 24 mei 1971 betreffende het statuut van de vakbondsafvaardigingen van het personeel, en naar de collectieve arbeidsovereenkomsten nrs. 5bis en 5ter die die vervolledigen.
Art. 4.De werknemers erkennen de noodzaak van een gewettigd gezag van de ondernemingshoofden en stellen eer in de nauwgezette uitvoering van hun werk.
De werkgevers eerbiedigen de waardigheid van de werknemers en stellen er eer in dezen rechtvaardig te behandelen. Zij verbinden zich ertoe noch rechtstreeks, noch onrechtstreeks op enigerlei wijze hun vrijheid van vereniging of de vrije ontwikkeling van hun organisatie in de onderneming te beperken.
Art. 5.De werkgeversorganisaties verbinden zich ertoe aan hun leden aan te bevelen geen enkele druk uit te oefenen op het personeel om dat te beletten zich bij een vakbond aan te sluiten.
De werknemersorganisaties verbinden zich ertoe, met eerbied voor de vrijheid van vereniging, aan hun deelorganisaties het nastreven van paritaire relaties in de geest van deze collectieve arbeidsovereenkomst aan te bevelen in de ondernemingen.
Art. 6.De organisaties verbinden zich ertoe aan hun ledenorganisaties aan te bevelen : - de ondernemingshoofden, respectievelijk de vakbondsafgevaardigden, aan te moedigen om in alle omstandigheden blijk te geven van zin voor rechtvaardigheid, billijkheid en verzoening als voorwaarden tot goede relaties binnen het bedrijf; - erover te waken dat die personen eveneens de sociale wetgeving, de collectieve arbeidsovereenkomsten en het arbeidsreglement naleven en zich samen inzetten voor de naleving ervan door anderen.
Art. 7.Voornoemde vakbondsorganisaties doen er alles aan om de kandidaten voor de vakbondsafvaardiging te kiezen met het oog op de representativiteit waarover ze moeten beschikken in de uitoefening van hun taken alsook op hun bekwaamheid. HOOFDSTUK III. - Samenstelling en vernieuwing van de intercentra vakbondsafvaardiging
Art. 8.Enkel de in artikel 3 vermeld erkende vakbondsorganisaties hebben het recht kandidaten voor de aanduiding van de vakbondsafvaardiging voor te dragen.
Art. 9.De vakbondsafvaardiging wordt samengesteld uit een aantal gewone afgevaardigden per ondertekenende partij dat bepaald wordt door de bijzondere collectieve arbeidsovereenkomsten per sector, werkgeversgroep of sectorengroep naargelang het tewerkstellingsvolume in de betrokken sectoren.
Art. 10.De vakbondsorganisaties delen de verbonden van de sectoren of subsectoren de samenstelling van genoemde vakbondsafvaardiging mee alsook elke verandering die zich in die samenstelling zou voordoen.
Art. 11.Om de functie van vakbondsafgevaardigde uit te oefenen dient men : - in een door artikel 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst bedoelde vereniging te werken; - lid te zijn van een van de ondertekenende vakbondsorganisaties; - zich niet in zijn opzeggingstermijn te bevinden; - sedert minstens zes maanden in de sector of de sectorengroep te werken; - minstens verbonden te zijn met een halftijds arbeidscontract.
Art. 12.De vakbondsafvaardiging is bevoegd voor : - de arbeidsbetrekkingen; - het toezicht op de toepassing van de sociale wetgeving in het algemeen en die welke voortvloeit uit de collectieve arbeidsovereenkomsten, het arbeidsreglement en de individuele arbeidscontracten; - de beginselen van deze collectieve arbeidsovereenkomst; - de informatie en de verdediging van de werknemers in het algemeen.
Art. 13.Zij komt tussen in de instellingen die behoren tot de sector, de werkgeversgroep of de sectorengroep waaruit zij is voortgekomen. De werkingskosten maken het voorwerp uit van overleg tussen de ondertekenende partijen van deze collectieve arbeidsovereenkomst op basis van een tussenkomst bij de subsidiërende overheid opdat deze er de kosten ten laste zou nemen.
Art. 14.Elke gewone afgevaardigde beschikt over tijd om zijn taken uit te voeren, met inbegrip van de opleiding, waarbij zo veel mogelijk wordt rekening gehouden met de eisen van de werking van de diensten.
Die tijd mag de door de door het Waals Gewest uit hoofde van de toepassing van artikel 2.5 van het Driepartijenraamakkoord 2007-2009 voor de Waalse privé non-profitsector van 28 februari 2007 betaalde compenserende toelage beschikbaar gestelde tijd niet overschrijden.
Art. 15.Elke werknemer van de door deze collectieve arbeidsovereenkomst bedoelde sector mag bijstand vragen van de vakbondsafvaardiging. De werkgever ontvangt de vakbondsafvaardiging binnen maximum 15 kalenderdagen na het indienen van haar klacht. Die termijn kan ingekort worden indien het geschil dat vereist.
Indien de directie van een VZW en de vakbondsafvaardiging niet akkoord raken op een in artikel 5 van deze collectieve arbeidsovereenkomst genoemde gebied kan elk van beide partijen een beroep doen op de vertegenwoordigers van haar organisatie om het geschil op te lossen.
Indien geen oplossing kan gevonden worden kan elk van beide partijen een beroep doen op de door het paritair comité ingerichte verzoeningsprocedure.
Art. 16.Het mandaat van vakbondsafgevaardigde mag voor degene die het uitoefent geen bijzondere voor- of nadelen met zich meebrengen. Dat betekent dat de vakbondsafgevaardigden recht hebben op de normale promoties en bevorderingen van de categorie werknemers waartoe zij behoren.
De vakbondsafgevaardigde mag tijdens de hele duur van zijn mandaat niet ontslagen worden om redenen die voortkomen uit de uitoefening ervan, of voor een gelijkwaardige duur indien de dienst waarin zij werken niet meer aangesloten is bij de collectieve arbeidsovereenkomst. De werkgever die een vakbondsafgevaardigde wenst te ontslaan, om welke reden ook, behalve om dringende redenen, deelt dat op voorhand per aangetekende brief mee aan de betrokken afgevaardigde alsook aan de vakbondsorganisatie die hem als kandidaat voorgedragen heeft. De brief is uitvoerbaar op de derde dag na de verzendingsdatum.
De betrokken vakbondsorganisatie beschikt over een termijn van zeven dagen om eventueel haar weigering de geldigheid van het geplande ontslag te erkennen, kenbaar te maken. Deze kennisgeving gebeurt per aangetekende brief. De tijdspanne van zeven dagen begint in dit geval op de dag waarop de door de werkgever gezonden brief uitvoerbaar wordt.
Indien de vakbondsorganisatie weigert de geldigheid van het ontslag te erkennen kan de meest gerede partij het geschil ter beoordeling voorleggen aan het verzoeningsbureau van het paritair comité.
Indien het verzoeningsbureau binnen dertig dagen na de aanvraag tot tussenkomst niet tot een eenstemmig besluit is gekomen betreffende de geldigheid van de door de werkgever ingeroepen redenen wordt het geschil voorgelegd aan de Arbeidsrechtbank.
Gedurende de hele duur van de procedure mag de ontslagmaatregel niet uitgevoerd worden.
Bij ontslag om dringende redenen van een vakbondsafgevaardigde moeten de afgevaardigde en zijn organisatie daarvan onmiddellijk per aangetekende brief op de hoogte gebracht worden.
Ingeval de werkgever bovengenoemde procedure betreffende het eventueel ontslag van een vakbondsafgevaardigde niet naleeft, zal de VZW een vergoeding van een jaar, bovenop de opzeggingsvergoeding, verschuldigd zijn. HOOFDSTUK IV. - Geldigheidsduur van de overeenkomst
Art. 17.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2008. Zij wordt gesloten voor onbepaalde duur.
Zij kan door elk van de partijen worden beëindigd mits naleving van een opzegtermijn van drie maanden, per aangetekend schrijven meegedeeld aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 18 september 2008.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET