gepubliceerd op 29 maart 2002
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 augustus 1999, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen
18 SEPTEMBER 2001. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 augustus 1999, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 22 maart 1999;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf;
Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 20 augustus 1999, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen.
Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 18 september 2001.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Koninklijk besluit van 22 maart 1999, Belgisch Staatsblad van 30 september 1999.
Bijlage Paritair Comité voor het hotelbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 augustus 1999 Wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen (Overeenkomst geregistreerd op 2 december 1999 onder het nummer 53178/CO/302)
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "werknemers" verstaan de mannelijke en vrouwelijke werknemers die bezoldigd worden op basis van een vast uur- of maandloon.
Art. 2.Voor de toepassing van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder collectieve arbeidsovereenkomst : de collectieve arbeidsovereenkomst nr 1 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen.
Art. 3.De in bijlage 1 gevoegde exhaustieve lijst van referentiefuncties zoals bepaald in artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst, wordt aangevuld met de referentiefunctie hulp-kok alleenwerkend met referentienummer 113C.
Art. 4.De in artikel 5 vermelde bijlage 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst wordt aangevuld met de functieomschrijving hulp - kok alleenwerkend zoals opgenomen in bijlage van onderhavige collectieve arbeidsoveenkomst.
Art. 5.In artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst wordt volgende referentiefunctie en haar weging ingevoegd : - functiecategorie VII : hulp-kok alleenwerkend met 121,5 wegingspunten.
Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 1997.
Zij is gesloten voor een onbepaalde tijd. Ze kan worden opgezegd door elk van de partijen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 18 september 2001.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX
Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 augustus 1999, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen.
FUNCTIEOMSCHRIJVING Afdeling : Keuken
Code : HRC. REF. Functie : Hulp-kok alleenwerkend (M/V) Organisatie : Ressorteert onder de kok alleenwerkend, die eigenaar of zaakvoerder is van de zaak. Hij/zij voert alle bereidingen uit volgens de instructies van de kok-eigenaar/zaakvoerder en kan hem vervangen voor de volledige keukendienst bij diens afwezigheid (geeft eventueel instructies aan keukenhelpers).
Doel : Mise-en-place, bereiden, schikken en garneren van gerechten. Vervangen van de kok-eigenaar/zaakvoerder bij diens afwezigheid.
Hoofdtaken : Hij/zij is verantwoordelijk voor het werk dat hem/haar toevertrouwd is door de kok-eigenaar/zaakvoerder en vervangt hem/haar bij afwezigheid in de keuken. 1. Voorbereiding dienst : - mise-en-place van de warme en koude gerechten; - braadt vlees, vis en gevogelte; bereidt alle sauzen; patisserie. 2. Tijdens de dienst : - bereidt en werkt gerechten af volgens bestelling, respecteert hierbij een bepaalde tijdsplanning, receptuur, werkmethode en werkorganisatie; - schikt en garneert gerechten op borden en schotels of plaatst ze in warmwaterbaden, respecteert portionering van de verschillende maaltijdcomponenten; (-) (geeft eventueel instructies aan de helpers en springt in voor de eigenaar/uitbater. 3. Na de dienst : - ruimt de keuken op; - controleert en verwerkt voedseloverschotten; - controleert kwaliteit en versheid van de producten; - zorgt voor hygiënische opslag en bewaring van voedingsmiddelen; - houdt koelkast en diepvries ordelijk en schoon; - controleert voorraad en geeft bestelling door aan de uitbater; - maakt werkinstrumenten en werkplaats schoon; - staat in voor orde en netheid en veiligheid in de keuken; - respecteert veiligheidsnormen tijdens de werkzaamheden; - signaleert storingen/defecten.
CRITERIA Code : HRC. REF. Functie : hulp - kok alleenwerkend 1. Verantwoordelijkheid 1.1. Invloed Is verantwoordelijk voor : - efficiënte werkorganisatie van de keuken; - mise-en-place en bereiden van gerechten volgens aangegeven assortiment of bestelling; - enige creativiteit bij het schikken en presenteren van schotels en salades of strikt conform technische fiches; - respecteren van bepaalde portionering; - rekening houden met seizoengebonden producten; prijsbewuste aanpak voor samenstelling gerechten of assortimenten; - versheid en kwaliteit van grondstoffen en producten, hanteert FIFO-systeem voor voorraadbeheer; - hygiënische bereidingen en bewaring; - persoonlijke hygiëne, hygiëne werkinstrumenten en werkplaats. 1.2. Gevolgen - materiële schade, verlies grondstoffen; - bedorven of mislukte gerechten. 2. Kennis en kunde - interne of externe vakopleiding - ervaring in de keuken; - praktische kennis van het werk, basisbereidingen, recepturen en werkwijze; - kennis voedingsleer, hygiëne en veiligheid; - inzicht in samenhang en toepassingsmogelijkheden; - alternatieven kennen; - kennis keukenapparatuur. 3. Probleemoplossing - lost problemen in verband met de keuken zelf op, zoekt naar alternatieven (voorbeeld breuk, voorraadtekort); - operationele problemen worden onmiddellijk gesignaleerd aan de kok alleenwerkend, de zaakvoerder of de eigenaar; - volgt algemene richtlijnen met betrekking tot keukenactiviteiten; - respecteert instructies van de kok alleenwerkend, de zaakvoerder of de eigenaar (recept, portionering, technische fiche). 4. Communicatie en overleg - mondeling - uitwisselen van informatie over werkzaamheden, voorraad, bestellingen en bediening; - schriftelijk : opstellen van checklist voor bestellingen; - dienstverlenend optreden - teamwerk keuken-zaal. 5. Vaardigheden - bewegingsvaardigheid; - smaken - geuren. 6. Inconveniënten 6.1. Zwaarte : keukenmateriaal - braadpannen. 6.2. Houding : veelvuldig rechtopstaande arbeid. 6.3. Werksfeer : - enige tempodruk (piekperiode); - temperatuurverschillen (koelkamer); - warmte-uitstraling fornuis-kookinstallaties. 6.4. Risico : - snij- en brandwonden; - uitglijden.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 18 september 2001.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX