gepubliceerd op 04 april 2002
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 februari 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen
17 FEBRUARI 2002. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 februari 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 22 maart 1999;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf;
Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 14 februari 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen.
Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 17 februari 2002.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Koninklijk besluit van 22 maart 1999, Belgisch Staatsblad van 30 september 1999.
Bijlage Paritair Comité voor het hotelbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 februari 2001 Wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen (Overeenkomst geregistreerd op 5 maart 2001 onder het nummer 56667/CO/302)
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder « werknemers » verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werknemers die bezoldigd worden op basis van een vast uur- of maandloon.
Art. 2.Voor de toepassing van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder collectieve arbeidsovereenkomst : de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, tot invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in het Horeca sector.
Art. 3.De in bijlage 1 gevoegde exhaustieve lijst van referentiefuncties zoals bepaald in artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst, wordt aangevuld met de referentiefunctie ambulante verkoper met referentienummer 250.
Art. 4.De in artikel 5 vermelde bijlage 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst wordt aangevuld met de functieomschrijving van de referentiefunctie ambulante verkoper zoals opgenomen in bijlage van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 5.In artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst wordt volgende referentiefunctie en haar weging ingevoegd : in functiecategorie V : ambulante verkoper met 76-80,5 wegingspunten.
Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 juli 1997.
Zij is gesloten voor een onbepaalde tijd. Ze kan worden opgezegd door elk van de partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 februari 2002.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 februari 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen FUNCTIEOMSCHRIJVING USB Afdeling : Bediening (overige)
Code : HRC. REF. 250 Functie : Ambulant verkoper (m/v) Organisatie : Ressorteert onder de verantwoordelijke of zaakvoerder.
Doel : Mise-en-place, bedienen van dranken en/of voedingswaren (tijdens de ronde). Kassa.
Hoofdtaken : - Maakt het vervoermiddel schoon voor het vertrek; - Laadt het vervoermiddel (bestelwagen, fiets of vervoer met bakken te voet), maakt de dranken en/of voedingswaren klaar voor de ambulante verkoop, verzekert het vervoer van een geldkas; - Doet de verkoopsronde volgens een uitgestippelde route : bedient op een ambulante manier de klanten ter plaatse (vraagt aan de klant wat hij wenst), rekent af met de klant; - Overhandigt bij het einde van de ronde het vervoermiddel en de kassa.
Code : HRC. REF. 250 Verantwoordelijkheid : 1.1. Invloed : Is verantwoordelijk voor - een correcte dienstverlening naar de klanten toe; - het ontvangen geld; - een veilig vervoer tijdens de ronde; - de netheid van het vervoermiddel. 1.2. Gevolgen : - de aard van dienstverlening naar de klant toe beïnvloedt het cliënteel en de reputatie van het bedrijf; - foutieve geldontvangsten kunnen geringe financiële verliezen tot gevolg hebben; - een onrein vervoermiddel kan de klanten afschrikken en een omzetdaling veroorzaken. 2. Kennis en kunde : - productkennis vereist; - praktische kennis van verkoopstechnieken; - rijbewijs B (bij bestelwagens). 3. Probleemoplossing : - tijdens drukke periodes alle klanten van de ronde bedienen, zonder het voorziene aankomstuur te overschrijden; - elke klant correct en vlot bedienen en tegelijk trachten de omgeving niet te storen; - zelfstandig beslissen omtrent de organisatie van de ronde, mits naleving van de werkinstructies. 4. Communicatie en overleg : Interne contacten : - heeft frequente contacten met de baas bij het vertrek (schoonmaken en laden van het voertuig) en op het einde van de ronde (aflevering van het voertuig); - heeft sporadische contacten met de collega's betreffende het verloop van het werk.
Externe contacten : - heeft frequente contacten met de klanten tijdens de ronde. 5. Vaardigheden : - ..... 6. Inconvenienten : 6.1. Zwaarte : dient (indien te voet) constant een matig zware last te dragen. 6.2. Houding : dient (indien per fiets) gedurende gans de ronde een matige tot vrij zware lading voort te duwen. 6.3. Werksfeer : werkt (indien per fiets of te voet) in wisselende weersomstandigheden. 6.4. Risico : reële kans op (verkeers)ongelukken tijdens de ronde.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 februari 2002.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX