gepubliceerd op 27 juni 2002
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september 1999, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge, betreffende een raamakkoord voor aanvullende en logistieke dienstverlening voor de haven van Zeebrugge
17 FEBRUARI 2002. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september 1999, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge, betreffende een raamakkoord voor aanvullende en logistieke dienstverlening voor de haven van Zeebrugge (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge;
Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september 1999, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge, betreffende een raamakkoord voor aanvullende en logistieke dienstverlening voor de haven van Zeebrugge.
Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 17 februari 2002.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september 1999 Raamakkoord voor aanvullende en logistieke dienstverlening voor de haven van Zeebrugge (Overeenkomst geregistreerd op 6 april 2000 onder het nummer 54598/CO/301.05) Toepassingsgebied
Artikel 1.In uitvoering van de nationale collectieve arbeidsovereenkomst van 30 april 1999 betreffende de aanvullende en logistieke dienstverlening is deze collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder de bevoegdheid van het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge en die werknemers tewerkstellen die werkzaamheden verrichten in het kader van aanvullende en logistieke dienstverlening onder de voorwaarden die bepaald zijn in deze overeenkomst waarvoor in uitvoering van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst afzonderlijke bedrijfsovereenkomsten dienen gesloten te worden.
Doelstelling en afbakening
Art. 2.Aanvullende en logistieke dienstverlening moet indirect leiden tot een aanwijsbare toegevoegde waarde vertaald in een toename van arbeidskansen voor de havenarbeiders.
De arbeiders van de aanvullende en logistieke dienstverlening verrichten deze arbeid (inbegrepen alle bijkomende activiteiten die verricht worden aan goederen ter voorbereiding van hun distributie) in de bedrijven waar er een bedrijfsakkoord gesloten is. Deze bijkomende activiteiten dienen duidelijk omschreven te worden in het bedrijfsakkoord.
Behandeling van conventionele goederen of massagoederen zonder verwezenlijking van een toegevoegde waarde, aan- en afleveren van goederen evenals stuffen en strippen behoort in principe niet tot het domein van de aanvullende en logistieke dienstverlening, maar rekening kan gehouden worden met de operaties die behoren tot de geïntegreerde activiteiten.
Rekrutering
Art. 3.De aanvullende en logistieke diensten zijn toegankelijk voor mannen en vrouwen. Zij worden individueel aangeworven door de werkgevers met een geschreven arbeidsovereenkomst conform de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten en overeenkomstig het model dat als bijlage 1 deel uitmaakt van dit raamakkoord. Een kopie van de arbeidsovereenkomst wordt overgemaakt aan het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge, samen met het arbeidsreglement.
Praktisch geschiedt dit als volgt : een kopie van de arbeidsovereenkomst voor aanvullende en logistieke dienstverlening wordt onmiddellijk overgemaakt aan CEWEZ die het zal nummeren volgens chronologische volgorde en zal voorleggen aan het paritair subcomité.
De representatieve vakbonden vertegenwoordigd in het paritair subcomité krijgen een afschrift van de kennisgeving van een registratieattest dat wordt genummerd.
Loon
Art. 4.Het basisreferte-uurloon voor prestaties tussen 6 uur en 22 uur op weekdagen wordt op 1 mei 1999 vastgesteld als volgt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Volgende toeslagen worden toegekend : - voor nachtwerk tussen 22 uur en 6 uur : toeslag van 50 pct. - voor zaterdagwerk tussen 00 uur en 24 uur : toeslag van 50 pct. - voor zon- en feestdagwerk tussen 00 uur en 24 uur : toeslag van 100 pct.
Op basis van de bedrijfskarakteristieken kunnen looncategorieën uitgewerkt worden. Een eindejaarsconjunctuurspremie wordt toegekend.
Indexbinding
Art. 5.Het basisreferte-uurloon is gebonden aan een schaal van spilindexcijfers waarvan de opeenvolgende spilindexen telkens een verschil van 1,6 pct. ten opzichte van de vorige spilindex vertonen.
Deze schaal is aldus vastgesteld als volgt : 124,87 (april 1999).
Telkens de opeenvolgende spilindexcijfers naar boven of naar onder overschreden worden door het rekenkundig gemiddelde gezondheidsindexcijfer van de afgelopen maand, zal ook het basisreferte-uurloon in dezelfde zin met 1,6 pct. naar boven of naar onder aangepast worden.
Deze loonaanpassingen zijn van toepassing vanaf de zevende dag na de datum van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van het indexcijfer dat tot deze aanpassing aanleiding geeft. Alleen de laatste datum komt in aanmerking wanneer het Belgisch Staatsblad meerdere data draagt, met dien verstande dat iedere loonaanpassing over ten minste 30 dagen loopt.
Arbeidsvoorwaarden
Art. 6.De dagelijkse arbeidsduur bedraagt 7.15 uur en de wekelijkse arbeidsduur bedraagt 36.15 uur. De normale weekprestatie bedraagt 36.15 uur in het stelsel van de vijfdagenweek a rato van 7.15 uur per dag.
De normale dagprestatie kan worden gepresteerd tussen 6 uur en 22 uur.
Bij onregelmatige arbeidssystemen dient over flexibiliteitstoeslagen onderhandeld te worden. De regeling voor overuren wordt uitgewerkt op bedrijfsniveau. Na 5 jaar dienst wordt een anciënniteitsvakantiedag toegekend.
Sociaal fonds voor aanvullende en logistieke dienstverlening
Art. 7.Overeenkomstig de wet op de fondsen voor de bestaanszekerheid wordt voor de haven van Zeebrugge het sociaal fonds voor arbeiders van de aanvullende en logistieke dienstverlening geïntegreerd in het "Compensatiefonds voor de haven van Zeebrugge". De toekenning van de voordelen aan bepaalde werknemers zal geschieden op basis van de modaliteiten vastgelegd door de raad van beheer. De modaliteiten tot integratie zullen uitgewerkt worden in de statuten van het compensatiefonds.
De werkgevers betalen een bijdrage van 3,5 pct. van het brutoloon aan het sociaal fonds voor aanvullende en logistieke dienstverlening voor onder andere uitbetaling van de syndicale premie, momenteel bepaald op 26 BEF per gewerkte of gelijkgestelde taak.
Carensdag
Art. 8.Indien door toepassing van de wet het gewaarborgd loon verschuldigd is en de arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval van gemeen recht meer dan 7 kalenderdagen duurt, vervalt de carensdag.
Sociaal secretariaat
Art. 9.De werkgevers die bij de paritaire subcomités ingeschreven arbeiders voor aanvullende en logistieke dienstverlening tewerkstellen, dienen zich in orde te stellen met de werkgeversorganisatie zoals erkend bij toepassing van artikel 3bis van de wet van 8 juni 1972, ingevoegd bij wet van 17 juli 1985 (Belgisch Staatsblad van 31 augustus 1985).
Duurtijd
Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en treedt in werking op 6 september 1999. Aan deze collectieve arbeidsovereenkomst kan door partijen een einde worden gesteld mits inachtname van een opzegtermijn van een jaar die ingaat op de eerste dag van het kalenderjaar.
Overleg
Art. 11.Alle overleg met betrekking tot bovenstaande materie wordt voorbereid in een paritaire commissie voor aanvullende en logistieke dienstverlening.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 februari 2002 De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september 1999 betreffende een raamakkoord voor aanvullende en logistieke dienstverlening voor de haven van Zeebrugge MODELOVEREENKOMST VAN EEN ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR WERKNEMER AANVULLENDE EN LOGISTIEKE DIENSTVERLENING Tussen de ondergetekenden : Enerzijds : . . . . .
Vertegenwoordigd door : . . . . .
Verder in de overeenkomst de werkgever genoemd EN Anderzijds : . . . . .
Wonende te : . . . . .
Verder in de overeenkomst de arbeider genoemd Wordt overeengekomen wat volgt : Artikel 1.
De werkgever neemt een arbeider in dienst met ingang van . . . . . in de hoedanigheid van : . . . . . ressorterend onder de aanvullende en logistieke dienstverlening zoals vastgesteld in het raamakkoord van . . . . . en de ondernemings-collectieve arbeidsovereenkomst van . . . . .
Art. 2.
De normale uurregeling is als volgt : van . . . . . tot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Naargelang de noodwendigheden van het bedrijf kan hiervan afgeweken worden.
Art. 3.
Het loon is vastgesteld op : . . . . . BEF per uur . . . . .
De werknemer verklaart in te stemmen met de uitbetaling van het loon op zijn bank- of postrekening.
Art. 4.
Onverminderd de bepalingen van het koninklijk besluit van 4 juni 1999 (Belgisch Staatsblad van 6 augustus 1999) betreffende de erkenning als havenarbeider van het aanvullend contingent, inzonderheid artikel 2, § 4, wordt deze arbeidsovereenkomst aangegaan : - voor onbepaalde duur - voor bepaalde duur tot . . . . . - voor bepaald werk, namelijk . . . . . met een proeftijd van 14 dagen; na verloop van de 7e dag kan elke partij op ieder ogenblik van de proeftijd de arbeidsovereenkomst zonder opzeggingstermijn beëindigen.
De havenarbeider stemt ermee in dat de erkenning als havenarbeider van het aanvullend contingent automatisch een einde neemt bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Art. 5.
De arbeider is verplicht zijn werkgever onmiddellijk, en zo mogelijk telefonisch, op de hoogte te brengen in geval van arbeidsongeschiktheid. Een geneeskundig getuigschrift dient voor elke arbeidsongeschiktheid, ongeacht de duurtijd ervan, binnen de 48 uren vanaf het begin van de arbeidsongeschiktheid aan de werkgever afgeleverd of toegezonden te worden.
Dezelfde verplichtingen rusten op de arbeider in geval van verlenging van de arbeidsongeschiktheid.
Art. 6.
Voor alles wat niet voorzien is in deze overeenkomst wordt er verwezen naar de gecoördineerde wetten op de arbeidsovereenkomsten, de nationale en locale collectieve arbeidsovereenkomsten voor aanvullende en logistieke dienstverlening, de regels van inwendige orde en het arbeidsreglement waarvan een afschrift hierbij wordt gevoegd.
Art. 7.
Deze overeenkomst werd opgemaakt in drievoud. De drie exemplaren worden na ondertekening door de partijen als volgt bestemd : 1 exemplaar voor de werkgever, 1 exemplaar voor de arbeider, 1 exemplaar voor CEWEZ. Aldus opgemaakt te . . . . . , op . . . . .
Handtekening van de arbeider, Handtekening van de werkgever, Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 februari 2002.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX