gepubliceerd op 08 januari 2025
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 oktober 2024, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, waarbij bepaalde modaliteiten worden vastgelegd bij tewerkstelling in een risicozone
17 DECEMBER 2024. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 oktober 2024, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, waarbij bepaalde modaliteiten worden vastgelegd bij tewerkstelling in een risicozone (1)
FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de koopvaardij;
Op de voordracht van de Minister van Werk,
Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 10 oktober 2024, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, waarbij bepaalde modaliteiten worden vastgelegd bij tewerkstelling in een risicozone.
Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 17 december 2024.
FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.
Bijlage Paritair Comité voor de koopvaardij Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 oktober 2024 Vastlegging van bepaalde modaliteiten bij tewerkstelling in een risicozone (Overeenkomst geregistreerd op 30 oktober 2024 onder het nummer 190331/CO/316)
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt : - de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 april 2015 betreffende de vastlegging van bepaalde modaliteiten bij tewerkstelling in een piraterij zone (overeenkomst geregistreerd op 19 mei 2015 onder het nummer 126913/CO/316 en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 26 oktober 2015 (Belgisch Staatsblad van 23 november 2015)); - de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 april 2015 betreffende de vastlegging van bepaalde modaliteiten bij tewerkstelling in oorlogszone (overeenkomst geregistreerd op 19 mei 2015 onder het nummer 126914/CO/316 en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 23 augustus 2015 (Belgisch Staatsblad van 7 oktober 2015)).
Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op : a) de werkgevers van de ondernemingen waarvan de activiteit tot de bevoegdheid behoort van het Paritair Comité voor de koopvaardij;b) de zeevarenden tewerkgesteld door bovenvermelde werkgevers.
Art. 2.Onder "risicozone" wordt verstaan : een geografisch afgebakende zone met een veiligheidsrisico veroorzaakt door derden, hierna "veiligheidsrisico" genoemd, ten aanzien van het schip en de bemanning, hierna "risicozone" genoemd.
Deze risicozones kunnen worden onderverdeeld in : - oorlogsgebied; - hoogrisicogebied; - zone met verhoogd risico.
Art. 3.Wanneer ergens ter wereld een veiligheidsrisico wordt vastgesteld bepalen de sociale partners van het Paritair Comité voor de koopvaardij, in overleg en aan de hand van internationale normen, het gebied dat tot risicozone wordt uitgeroepen. De sociale partners behouden zich het recht voor een onderscheid te maken tussen oorlogsgebied, hoogrisicogebied en zone met verhoogd risico.
Deze zones en de datum waarop de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing wordt, worden bij beslissing goedgekeurd door het Paritair Comité voor de koopvaardij. Het Paritair Comité voor de koopvaardij stelt bij beslissing de einddatum vast.
Beide beslissingen worden neergelegd ter Griffie van de Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Art. 4.Onderstaande bepalingen zijn van toepassing op de door de sociale partners van het Paritair Comité voor de koopvaardij ingestelde zones : Alle risicozones : - De werkgever waarvan een schip de risicozone aandoet verbindt zich ertoe de door de internationale industrie opgemaakte "Best Management Practices" of andere gelijkaardige richtlijnen ter bescherming tegen risico's na te leven; - Indien de zeevarende aan boord van een schip dat zich in een risicozone bevindt ingevolge een veiligheidsrisico overlijdt, ontvangt de rechthebbende erfgenaam een éénmalige bijkomende premie ten laste van de werkgever ten bedrage van 240 000,00 EUR; - Indien de zeevarende aan boord van een schip dat zich in een risicozone bevindt ingevolge dit risico wordt verwond met een blijvende medische ongeschiktheid waardoor hij definitief ongeschikt wordt bevonden om een functie aan boord van een schip uit te oefenen, zal de werkgever een éénmalige premie betalen aan de zeevarende ten bedrage van 240 000,00 EUR; - De zeevarende heeft recht op een premie van 50 pct. van het basisloon voor de dagen waarop het schip daadwerkelijk wordt aangevallen. De premie wordt toegekend op dagbasis.
Enkel in hoogrisicogebied : - Behoudens in gevallen van overmacht (bijvoorbeeld door wijzigingen in de planning), mogen zeevarenden tewerkgesteld aan boord van schepen die deze zone aandoen op kosten van de werkgever, afmonsteren in de laatste aanleghaven vóór het schip de zone betreedt. Indien de afmonstering de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met zich meebrengt, zal de zeevarende mogelijk recht hebben op een beëindigingsvergoeding gelijk aan twee maanden basisloon; - De zeevarende heeft recht op een premie van 50 pct. van het basisloon voor de dagen dat het schip zich in het hoogrisicogebied bevindt. De premie wordt toegekend op dagbasis.
Enkel in oorlogsgebied : - Behoudens in gevallen van overmacht (bijvoorbeeld door wijzigingen in de planning), mogen zeevarenden tewerkgesteld aan boord van schepen die deze zone aandoen op kosten van de werkgever, afmonsteren in de laatste aanleghaven vóór het schip de zone betreedt. Indien de afmonstering de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met zich meebrengt, zal de zeevarende recht hebben op een beëindigingsvergoeding gelijk aan twee maanden basisloon; - De zeevarende heeft recht op een premie van 50 pct. van het basisloon gedurende minstens 5 dagen van zodra het schip het oorlogsgebied betreedt, verlengd per dag dat het schip zich langer in de zone bevindt.
Regelingen op ondernemingsvlak De bovenstaande procentuele premies kunnen in een ondernemings-collectieve arbeidsovereenkomst worden omgezet naar forfaitaire bedragen die minstens gelijkwaardig dienen te zijn. In voorkomend geval zijn de te betalen bedragen niet cumulatief met de vergoedingen bepaald in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 5.Wanneer zeevarenden gevangen genomen worden of niet verder kunnen varen omdat hun schip aangevallen of gekaapt werd, blijven hun dienstverband en hun rechten in het kader van de arbeidsovereenkomst wegens scheepsdienst ongewijzigd tot hun vrijlating en hun veilige repatriëring naar hun woonplaats, of tot het uitdoven van alle contractuele verplichtingen in hoofde van de werkgever. Dit behoud van rechten betekent specifiek de betaling van hun loon en andere contractuele voordelen. Bovendien zal de werkgever alles in het werk stellen om de gevangen genomen zeevarenden te voorzien van de nodige extra bescherming, voedsel, verzorging alsook medische en andere hulp.
Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd, en treedt in werking op 10 oktober 2024. Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd met een opzeggingstermijn van zes maanden, betekend bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de koopvaardij en aan elk van de ondertekenende partijen.
De termijn van zes maanden begint te lopen vanaf de datum waarop de aangetekende brief aan de voorzitter is gestuurd.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 december 2024.
De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE