Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 13 mei 2016
gepubliceerd op 16 juni 2016

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2015, gesloten in het Paritair Subcomité voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in de luchtvaartsector, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2016012063
pub.
16/06/2016
prom.
13/05/2016
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

13 MEI 2016. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2015, gesloten in het Paritair Subcomité voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in de luchtvaartsector, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in de luchtvaartsector;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2015, gesloten in het Paritair Subcomité voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in de luchtvaartsector, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 13 mei 2016.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, K. PEETERS _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in de luchtvaartsector Collectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2015 Statuut van de syndicale afvaardiging (Overeenkomst geregistreerd op 8 december 2015 onder het nummer 130426/CO/315.01) Doel

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst regelt het statuut en de werking van de syndicale afvaardiging. Ze wordt gesloten in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 5 afgesloten in de Nationale Arbeidsraad op 24 mei 1971 betreffende het statuut van de syndicale afvaardigingen van het personeel van de ondernemingen.

Toepassingsgebied

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in de luchtvaartsector (PSC 315.01).

Onder "werknemers" wordt voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werknemers, met uitsluiting van het leidinggevend personeel en het kaderpersoneel zoals gedefinieerd en bepaald in de wetgeving en binnen de procedure van de sociale verkiezingen.

Bevoegdheid van de syndicale afvaardiging

Art. 3.Zonder afbreuk te doen aan de artikelen 11 en 14 van de collectieve overeenkomst nr. 5 van 24 mei 1971, heeft de bevoegdheid van de syndicale afvaardiging onder meer betrekking op : - de naleving van de algemene beginselen bepaald in de artikelen 2 tot 5 van de collectieve overeenkomst van 24 mei 1971; - de arbeidsverhoudingen; - de toepassing in de onderneming van de sociale wetgeving van de collectieve arbeidsovereenkomsten, van het arbeidsreglement en van de individuele arbeidsovereenkomsten; - de onderhandelingen met het oog op het sluiten van collectieve overeenkomsten of akkoorden in de schoot van de onderneming, zonder dat daarbij afbreuk wordt gedaan aan de collectieve overeenkomsten of akkoorden die op andere vlakken zijn gesloten.

Oprichting van de syndicale afvaardiging

Art. 4.Op verzoek van één of meer representatieve vakorganisaties die deze collectieve arbeidsovereenkomst hebben ondertekend, wordt een syndicale afvaardiging opgericht in die ondernemingen die meer dan 20 werknemers tewerkstellen.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt met "onderneming" bedoeld : de technische bedrijfseenheid in de zin van de wet van 20 september 1948Relevante gevonden documenten type wet prom. 20/09/1948 pub. 06/07/2010 numac 2010000388 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet houdende organisatie van het bedrijfsleven. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten houdende organisatie van het bedrijfsleven (artikel 14, § 1, 1° ).

In de ondernemingen die meer dan 40 werknemers tewerkstellen, zal een vakbondsafvaardiging worden opgericht. In de ondernemingen waar tussen 21 en 40 werknemers zijn tewerkgesteld, zal een vakbondsafvaardiging worden opgericht, zo de meerderheid der werknemers daarom vraagt.

In de schriftelijke aanvraag tot oprichting moeten de representatieve vakorganisaties verwijzen naar de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging.

De aanvragende representatieve vakorganisatie of -organisaties verwittigen voorafgaandelijk de overige in het paritair subcomité vertegenwoordigde organisaties.

De representatieve vakorganisaties zullen het vervolgens onderling eens worden over de verdeling van het aantal (zie verdere regels) syndicale afgevaardigden die iedere organisatie toekomt, door zich te beroepen op hun aantal leden zoals vastgesteld bij de laatste uitbetaling van de syndicale premie.

Pas na gezamenlijk akkoord omtrent de verdeling van de afgevaardigden, schriftelijk bevestigd door alle betrokken partijen aan de werkgever, kunnen de respectievelijke representatieve vakorganisaties overgaan tot aanduiding van de effectieve en in voorkomend geval de plaatsvervangende afgevaardigden.

Duur van het mandaat - vroegtijdige beëindiging en vervanging

Art. 5.De leden van de syndicale afvaardiging verkrijgen in principe een mandaat voor een vaste periode van 4 jaar. Deze periode vangt aan op 1 juli van het jaar waarin er verkiezingen voor de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk georganiseerd worden. Het mandaat neemt automatisch een einde na afloop van de vaste periode van 4 jaar.

Buiten deze normale vervaldag neemt het mandaat van syndicale afgevaardigde een einde : 1) wanneer de betrokkene de voorwaarden in artikel 7 niet meer vervult;2) op vraag van de syndicale afvaardiging of van de representatieve vakorganisatie die hem of haar heeft voorgedragen;3) bij uitdiensttreding van de betrokkene. Indien het mandaat van een syndicale afgevaardigde om gelijk welke reden een einde neemt tijdens zijn ambtstermijn, mag de representatieve vakorganisatie waartoe de afgevaardigde behoort, tussen de andere werknemers van de onderneming een werknemer aanduiden, voor zover deze de voorwaarden vervult bepaald in artikel 7, die het mandaat zal beëindigen.

Samenstelling van de syndicale afvaardiging

Art. 6.De syndicale afvaardiging is samengesteld uit effectieve en plaatsvervangende afgevaardigden.

De plaatsvervangende afgevaardigden wonen de vergadering van de syndicale afvaardiging slechts bij ingeval van en in verhouding tot de afwezigheid of het gerechtvaardigd belet van de effectieve afgevaardigde en mits het ondernemingshoofd of zijn vertegenwoordiger daarvan voorafgaandelijk op de hoogte wordt gebracht.

Het aantal effectieve en plaatsvervangende afgevaardigden wordt bepaald op basis van het aantal werknemers in dienst van de onderneming op de dag waarop de verkiezingsdatum wordt aangekondigd conform de procedure inzake sociale verkiezingen voor de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk (zogenaamde "dag X").

Voor de ondernemingen die geen sociale verkiezingen moeten organiseren, wordt het aantal werknemers vastgesteld op basis van het aantal werknemers in dienst op de eerst mogelijke theoretische dag "X" in de procedure sociale verkiezingen.

Het leidinggevend personeel en het kaderpersoneel zoals bepaald in de wetgeving op de sociale verkiezingen en de uitzendkrachten worden niet meegeteld voor het vaststellen van het aantal werknemers bij het bepalen van het aantal effectieve en plaatsvervangende afgevaardigden.

Rekening houdend met het voorgaande wordt het aantal afgevaardigden als volgt vastgesteld :

Aantal werknemers/ Nombre de travailleurs

Maximum aantal/ Nombre maximum

Maximum aantal/ Nombre maximum

In dienst op dag X/ En service au jour X

Effectieve afgevaardigden/ De délégués effectifs

Plaatsvervangende afgevaardigden/ De délégués suppléants

21-40

2

0

41-100

3

3

101-150

4

4

151-250

5

5

251-400

6

6

401-650

7

7

651-800

8

8

> 801

9

9


Voorwaarden tot aanduiding als syndicale afgevaardigde

Art. 7.Om de functie van effectief of plaatsvervangend afgevaardigde te mogen vervullen, moet de kandidaat aan volgende voorwaarden voldoen : 1) minstens 18 jaar oud zijn en de pensioengerechtigde leeftijd niet bereikt hebben;2) tenminste één jaar effectief in de onderneming hebben gewerkt;3) lid zijn van één van de betrokken ondertekenende representatieve vakorganisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst en door deze zijn aangeduid. De vakbondsafgevaardigden worden aangewezen uit hoofde van het gezag dat van hen moet uitgaan bij de uitoefening van hun kiese taak en wegens hun bekwaamheid, wat veronderstelt dat ze behoorlijk vertrouwd zijn met de onderneming en met de bedrijfstak.

De effectieve en plaatsvervangende syndicale afgevaardigden worden bij voorkeur aangeduid binnen de populatie van werknemers die reeds een mandaat uitoefenen in de ondernemingsraad of binnen het comité voor preventie en bescherming op het werk. De aanduiding van de effectieve en plaatsvervangende afgevaardigden dient te gebeuren door middel van een aangetekend schrijven.

Het ondernemingshoofd kan zich om ernstige redenen tegen de aanwijzing of het behoud van een afgevaardigde verzetten. Het ondernemingshoofd deelt daartoe de betrokken representatieve vakorganisatie schriftelijk de redenen van zijn verzet mee, waarna de voordragende representatieve vakorganisatie over de mogelijkheid beschikt om de voordracht of het mandaat in te trekken dan wel schriftelijk te bevestigen. In geval van voortdurende onenigheid kunnen de partijen een dringend beroep doen op het verzoeningsbureau van het paritair subcomité.

Beschikbare tijd voor de uitoefening van het syndicaal mandaat

Art. 8.De effectieve syndicale afgevaardigde zal voor de vervulling van zijn opdracht en volgens de noodwendigheden en in overleg met de werkgever, over de nodige tijd beschikken, met een maximum van 13 uur per maand. De nodige tijd van de plaatsvervangende syndicale afgevaardigde die de effectieve afgevaardigde vervangt, wordt aangerekend op de hiervoor vermelde 13 uur per maand.

De werkgever dient voorafgaandelijk ingelicht te worden over de effectieve aanwending van die tijd en in gemeen akkoord zal men ervoor zorgen dat hierbij het goede verloop van de werkzaamheden in de onderneming niet verstoord wordt. Daarnaast zullen de syndicale afgevaardigden beschikken over de nodige bezoldigde tijd voor de vergaderingen met de directie.

Mededelingen aan het personeel

Art. 9.De syndicale afvaardiging zal, zonder dat zulks de organisatie van het werk mag verstoren, kunnen overgaan tot elke mondelinge of schriftelijke nuttige mededeling aan het personeel. Deze mededelingen moeten van professionele of syndicale aard zijn.

Voorlichtingsvergaderingen voor het personeel van de onderneming zullen door de syndicale afvaardiging ingericht kunnen worden op de plaats van het werk en tijdens de werkuren, mits voorafgaandelijke instemming van de werkgever. Deze laatste zal haar instemming niet willekeurig kunnen weigeren. De vergaderingen zullen de duur van één uur niet mogen overschrijden.

De dagen, uren en plaats zullen in overleg met de directie worden vastgesteld. De externe vertegenwoordigers van de representatieve vakorganisaties kunnen aan deze vergaderingen deelnemen.

Werkingsmiddelen van de syndicale afvaardiging

Art. 10.Rekening houdend met de mogelijkheden terzake van de werkgever en in overleg met deze, worden de nodige middelen ter beschikking gesteld aan de syndicale afvaardiging, teneinde haar opdracht passend te kunnen vervullen.

Vertegenwoordigers van werknemers- of werkgeversorganisaties

Art. 11.Indien de afgevaardigden van een syndicale afvaardiging of de werkgever het nodig achten, kan er beroep gedaan worden op de externe vertegenwoordigers van hun respectievelijke organisaties.

In geval van voortdurende onenigheid kunnen de partijen een dringend beroep doen op het verzoeningsbureau van het paritair subcomité.

Regeling van een geschil

Art. 12.Wanneer in de onderneming een geschil ontstaat met de directie, wendt de syndicale afvaardiging alle mogelijke middelen aan om dat geschil door middel van dialoog en onderhandelingen te regelen.

Wanneer na tussenkomst van een syndicale afvaardiging geen akkoord is bereikt voor de regeling van een geschil, kunnen de afgevaardigden de hulp inroepen van de gewestelijke secretarissen om het onderzoek van deze aangelegenheid voort te zetten. In voorkomend geval kan de directie zich doen bijstaan door vertegenwoordigers van zijn werkgeversorganisatie.

Na uitputting van de onderhandelingsmogelijkheden kan de meest gerede partij via een lid van het paritair subcomité een beroep doen op het verzoeningsbureau van het paritair subcomité.

Een eventuele stakingsaanzegging kan enkel aangetekend worden betekend. De periode van stakingsaanzegging moet ten minste zeven dagen duren en gaat in de dag na de betekening.

Statuut van de leden van de syndicale afvaardiging

Art. 13.Het statuut en de bescherming van de syndicale afgevaardigden wordt geregeld bij de artikelen 16 tot en met 20 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 5 van 24 mei 1971 betreffende het statuut van de syndicale afvaardigingen van het personeel der ondernemingen.

Plaatsvervangende syndicale afgevaardigden hebben recht op eenzelfde bescherming.

Slotbepalingen

Art. 14.Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en treedt in werking op datum van 1 januari 2016.

Deze overeenkomst vervangt integraal en heft op de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 februari 1974 gesloten binnen het Paritair Comité nr. 315 voor de handelsluchtvaart en artikel 15 van de collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten op datum van 7 juli 2005 binnen het Paritair Subcomité voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in de luchtvaartsector (registratienummer 80947/CO/315.01).

Elk der ondertekenende partijen kan deze overeenkomst beëindigen mits een opzegging van 6 maanden via een aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het paritair subcomité.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 13 mei 2016.

De Minister van Werk, K. PEETERS

^