gepubliceerd op 15 mei 1998
Koninklijk besluit betreffende de opslag van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare, ontvlambare en brandbare vloeistoffen
13 MAART 1998. - Koninklijk besluit betreffende de opslag van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare, ontvlambare en brandbare vloeistoffen (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, inzonderheid op de artikelen 4 en 80;
Gelet op het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming, goedgekeurd bij de besluiten van de Regent van 11 februari 1946 en 27 september 1947, inzonderheid op titel III, hoofdstuk II, afdeling IX, § 2, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 17 april 1963, 29 juli 1963, 5 maart 1964, 19 september 1980 en 17 september 1987;
Gelet op het advies van de Hoge Raad voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen gegeven op 24 juni 1994;
Gelet op het advies van de Hoge Raad voor Beveiliging tegen brand en ontploffing gegeven op 26 september 1996;
Gelet op de notificatie 95/009B om te voldoen aan de formaliteiten voorgeschreven door de richtlijn 83/189/EEG van de Raad van 28 maart 1983 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften;
Gelet op het advies van de Raad van State;
Op de voordracht van Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij : Onderafdeling 1. - Algemene bepalingen
Artikel 1.De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing op de werkgevers en werknemers, zoals bepaald bij artikel 28 van het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming, goedgekeurd bij de besluiten van de Regent van 11 februari 1946 en 27 september 1947.
Art. 2.Dit besluit is van toepassing op de opslagplaatsen van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare, ontvlambare en brandbare vloeistoffen.
Dit besluit is niet van toepassing : 1° op transportvoertuigen;2° op fabricagetoestellen waarin de produkten een bewerking moeten ondergaan en de pompen en buffervaten, gekoppeld aan de productie;3° op hoeveelheden kleiner dan : a) 50 liter zeer licht ontvlambare en licht ontvlambare vloeistoffen;b) 500 liter ontvlambare vloeistoffen;c) 3 000 liter brandbare vloeistoffen;4° op voedingshouders van voertuigen en motoren met inwendige verbranding;5° op vloeibaar gemaakte ontvlambare gassen;6° op verdeeltoestellen, zoals benzine- en dieselpompen voor autobrandstof.
Art. 3.§ 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° Opslag : het bewaren van vloeistoffen in recipiënten in een hoeveelheid die het dagverbruik (24 uur) overschrijdt.2° Opslagplaatsen : de ruimten of plaatsen in gebouwen of in open lucht bestemd om de in dit besluit bedoelde vloeistoffen in vaste of verplaatsbare recipiënten op te slaan.3° Zeer licht ontvlambare vloeistoffen : vloeibare stoffen en preparaten waarvan het vlampunt lager is dan 0 °C en het kookpunt gelijk aan of lager dan 35 °C.4° Licht ontvlambare vloeistoffen : vloeibare stoffen en preparaten waarvan het vlampunt lager is dan 21 °C.5° Ontvlambare vloeistoffen : vloeibare stoffen en preparaten waarvan het vlampunt lager is dan of gelijk is aan 55 °C, maar minstens 21 °C.6° Brandbare vloeistoffen : vloeibare stoffen en preparaten waarvan het vlampunt lager is dan of gelijk is aan 100 °C en hoger is dan 55 °C. 7° Verplaatsbare recipiënten : alle niet vast opgestelde recipiënten (bussen, flessen, jerrycans, vaten, laadketel,.....) die geen integraal deel uitmaken van het productieprocédé. 8° Deskundige : hetzij een al dan niet tot de onderneming behorende natuurlijke persoon, hetzij, een rechtspersoon, die beschikt over de vereiste kennis en de nodige ervaring omtrent de bouw, de beveiliging, het onderhoud en de controle van reservoirs, tanks, leidingen en toebehoren.9° Gesloten opslagplaats : ruimte die voor meer dan drie vierden van de omtrek gesloten is en voorzien van een dak.10° Open opslagplaats : ruimte in open lucht, die voor maximum drie vierden van de omtrek is gesloten, eventueel voorzien van een dak.11° Veiligheidskast : kast in onbrandbaar materiaal bestemd voor de opslag van vloeistoffen bedoeld in 3° tot 6°.12° Ondergrondse inkuiping : ondergrondse constructie die geen deel uitmaakt van een gebouw en die begrensd is door een vloer, wanden en eventueel een dakplaat in metselwerk of beton, waarin reservoirs zijn geplaatst.13° Vergunde reservoirs en vergunde tanks : reservoirs en tanks die op de datum van inwerkingtreding van dit besluit vergund zijn in toepassing van de bepalingen betreffende de politie van de gevaarlijke, ongezonde en hinderlijke inrichtingen, bedoeld in artikel 6, §1, II, 3° van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen.14° Tanks : Vast opgestelde bovengrondse reservoirs. § 2. De vlampunten bedoeld in § 1, 3° tot 6°, worden bepaald volgens de normen NBN T52-900, NBN T52-110 en NBN T52-075.
Art. 4.De kortstondige opslag samenhangend met het vervoer over de weg, per spoor, over binnenwateren of zeewateren of door de lucht, met inbegrip van laden en lossen en de overbrenging naar of van een andere tak van vervoer in havens, op kaden of in spoorwegemplacementen is niet onderworpen aan de voorschriften van dit besluit.
Wanneer de in dit besluit bedoelde vloeistoffen echter worden opgeslagen in opslagplaatsen die gelegen zijn in havens, langs kaden of spoorwegemplacementen en die bestemd zijn om regelmatig dergelijke vloeistoffen kortstondig op te slaan, dan zijn deze opslagplaatsen onderworpen aan de voorschriften van dit besluit.
Art. 5.De kennis en ervaring van de in artikel 3, § 1, 8° bedoelde deskundige moeten ten allen tijde aan de met het toezicht belaste ambtenaar kunnen aangetoond worden.
Art. 6.Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid kan in uitzonderlijke omstandigheden, gewettigd door de aard van de opslag, technische noodzaak, of in geval van onvoorziene omstandigheden of ten gevolge van de evolutie van de techniek afwijkingen verlenen van de technische voorschriften van dit besluit.
Deze afwijkingen die het voorwerp uitmaken van een gemotiveerd besluit, worden verleend op verslag van de Administratie van de arbeidsveiligheid.
Het ministerieel besluit vermeldt de voorwaarden waaronder de afwijking wordt verleend.
Onderafdeling 2. - Opslag in verplaatsbare recipiënten
Art. 7.Het opslaan van zeer licht ontvlambare, van licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen in verplaatsbare recipiënten mag enkel geschieden op plaatsen daartoe bestemd, te weten : 1° in open opslagplaatsen;2° in gesloten opslagplaatsen;3° in veiligheidskasten. Het is verboden deze opslagplaatsen aan te leggen in kelderverdiepingen.
Art. 8.Een veiligheidskast is uitgerust met een opvangbak voor eventuele lekvloeistof en deuren die ingeval van brand zelfsluitend zijn.
De opvangkuip moet bovendien beantwoorden aan de bepalingen van bijlage I, punt 1.1., bij dit besluit.
Art. 9.§ 1. De lokalen bestemd voor de opslag van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare of ontvlambare vloeistoffen moeten beantwoorden aan de bepalingen van artikel 52 van het ARAB en aan de voorschriften bedoeld in § 2. § 2. De deuren van de opslagplaatsen gaan naar buiten open.
Indien dit om bedrijfstechnische redenen vereist is mogen de deuren in afwijking van artikel 52 van het ARAB tijdelijk geopend blijven.
In geval van brand moeten de deuren automatisch sluiten.
Art. 10.De vloer van de open en gesloten opslagplaatsen en de bodem van de veiligheidskasten moeten kuipvormig uitgevoerd worden en geconstrueerd uit onbrandbare materialen.
De inkuiping moet ondoordringbaar zijn en bestand tegen de erin opgeslagen vloeistoffen.
De inkuiping moet conform zijn aan de bepalingen van bijlage I punt 1 van dit besluit.
Art. 11.In de opslagplaatsen mogen alleen elektrische verlichtingsmiddelen gebruikt worden.
De elektrische installaties beantwoorden aan de voorschriften van het ARAB of van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties, hierna AREI genoemd, en inzonderheid aan deze die handelen over explosieve atmosferen.
Art. 12.Alle opslagplaatsen moeten op afdoende wijze, hetzij natuurlijk, hetzij kunstmatig geventileerd worden.
Art. 13.De zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen moeten in gesloten recipiënten bewaard worden.
Zij moeten bovendien tegen de nadelige gevolgen van de inwerking van zonnestralen of van de straling van gelijk welke warmtebron beschermd worden.
Art. 14.De recipiënten moeten met de nodige voorzichtigheid behandeld worden.
Art. 15.De opslag van verplaatsbare recipiënten van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen moet eveneens voldoen aan de bepalingen van bijlage I van dit besluit.
Onderafdeling 3. - Vast opgestelde reservoirs - Algemene bepalingen voor alle vast opgestelde reservoirs
Art. 16.De reservoirs worden gebouwd, getest en geplaatst volgens een norm, een code van goede praktijk of bij ontstentenis daarvan volgens de regels van goed vakmanschap, aanvaard door een deskundige, zodanig dat ze alle waarborgen bieden inzake, sterkte, stabiliteit en dichtheid.
De deskundige vergewist zich van de correcte keuze en de volledige toepassing van de normen, codes en regels van goed vakmanschap.
Art. 17.De reservoirs moeten uitgerust zijn met een doeltreffend beveiligingssysteem tegen over- en onderdruk.
Art. 18.Het ventilatiesysteem voor reservoirs van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen moet afgesloten worden met een toestel dat vlamdoorgang belet.
Het eventueel opvangen van de uittredende gassen geschiedt via een procédé dat de veiligheid waarborgt.
Art. 19.De ontluchtingspijpen van de reservoirs moeten uitmonden in de vrije lucht op een voldoende hoogte en derwijze dat het uittredend gas de naburige lokalen niet kan binnendringen. De bepalingen van bijlage II punt 2 en bijlage III punt 2 van dit besluit zijn eveneens van toepassing.
Art. 20.De reservoirs worden beschermd tegen corrosie, hetzij door ze te vervaardigen uit corrosiebestendig materiaal, hetzij door het aanbrengen van een corrosiebestendige bekleding, hetzij door een kathodische bescherming.
De keuze van de bescherming houdt rekening met de opstelling van de houder en desgevallend met de aard van de bodem.
Art. 21.De reservoirs en bijhorende buizen en toebehoren moeten op equipotentiaal gebracht worden. Metalen reservoirs moeten geaard worden.
Wanneer een houder voorzien is van een kathodische bescherming, is hij elektrisch geïsoleerd van het bovengrondse deel van de installatie. De bovengrondse vulleidingen worden in dat geval stroomopwaarts van deze isolatie geaard.
Art. 22.Tijdens het vullen en ledigen moeten maatregelen genomen worden om gevaarlijke elektrostatische ladingen te voorkomen.
Art. 23.De reservoirs worden getest volgens de code gekozen voor het ontwerp.
Ze ondergaan periodiek een dichtheidsproef volgens de voorschriften van de gebruikte code.
De deskundige vergewist zich van de correcte en volledige toepassing van de regels van de gebruikte testmethode.
Art. 24.De aansluitingen om de reservoirs te vullen moeten gemakkelijk bereikbaar zijn.
Art. 25.Bij de vulopening of op een andere voor de informatieverstrekking evenwaardige plaats moet een plaat aangebracht worden die volgende aanduidingen draagt : 1° het nummer van het reservoir;2° de naam van de opgeslagen vloeistof;3° de gevarensymbolen;4° het inhoudsvermogen van het reservoir.
Art. 26.Het is verboden een bepaald reservoir met andere vloeistoffen te vullen, dan deze waarvoor hij werd ontworpen, tenzij na onderzoek bewezen is dat deze hiervoor geschikt is.
Dit onderzoek dient te gebeuren door een deskundige.
Art. 27.Indien de noodzaak bestaat voertuigen te laten rijden over een plaats waar zich bedolven reservoirs bevinden of over een plaats waar zich een ondergrondse inkuiping bevindt, moet deze plaats afgesloten worden met een stevige en onontbrandbare vloer die genoeg mechanische weerstand biedt om te vermijden dat de reservoirs door de voertuigen beschadigd worden.
Onderafdeling 4. - Rechtstreeks in de grond bedolven reservoirs
Art. 28.De rechtstreekse plaatsing in de grond is enkel toegelaten voor dubbelwandige metalen reservoirs en reservoirs in gewapende thermohardende kunststof of in roestvrij staal.
Art. 29.De reservoirs dienen stevig door beugels te worden bevestigd aan een onvervormbare fundering waarvan het gewicht zwaar genoeg is om te beletten dat de ledige reservoirs bij overstroming zouden opgelicht worden.
Art. 30.De reservoirs worden geplaatst in zand, aarde of een ander aangepast materiaal dat inert is tegenover het reservoir, zijn bekleding en inhoud en dat ook de bekleding niet mechanisch mag beschadigen.
De reservoirs worden bedekt met een voldoende dikke laag zand, aarde of een ander aangepast materiaal.
Art. 31.De bepalingen van bijlage II bij dit besluit zijn eveneens van toepassing.
Onderafdeling 5. - Reservoirs geplaatst in ondergrondse inkuiping
Art. 32.De ondergrondse inkuiping wordt gebouwd in onbrandbare materialen.
Ze moet stevig zijn en waterdicht.
De wanden van de inkuiping mogen niet raken aan gemeenschapsmuren.
Art. 33.De reservoirs mogen in geen geval ontluchten in de ondergrondse inkuiping.
Art. 34.Indien de ondergrondse inkuiping wordt opgevuld met zand, aarde of een ander materiaal moet dit inert zijn tegenover het reservoir, zijn bekleding, de ingehouden vloeistof en het materiaal van de ondergrondse inkuiping.
Art. 35.Vanuit het laagste punt van de inkuiping moeten de nodige voorzieningen aangebracht worden om de eventuele lekken op te sporen en eventuele lekvloeistof en het hemelwater te verwijderen.
Art. 36.Het is verboden aan de ondergrondse inkuiping een andere bestemming te geven dan die voor opslagruimte van het reservoir.
Art. 37.Enkel de leidingen vereist voor de exploitatie van de erin geplaatste reservoirs mogen doorheen de wanden van de ondergrondse inkuiping gevoerd worden.
Art. 38.Wanneer de reservoirs een inhoud hebben die groter is dan 2.000 liter, dan dient tussen de wanden van de reservoirs alsook tussen de reservoirs onderling en die van de ondergrondse inkuiping een vrije ruimte te bestaan om het onderzoek van de reservoirs mogelijk te maken.
Art. 39.De bepalingen van bijlage III van dit besluit zijn eveneens van toepassing.
Onderafdeling 6. - Opslag in tanks
Art. 40.De tanks moeten op een fundering rusten met een voldoende stabiliteit, om te beletten dat de belasting ongelijke inzakkingen mocht veroorzaken waardoor een gevaar voor omvallen of breuk zou kunnen ontstaan.
Art. 41.Rondom de tanks wordt een vloeistofdichte dam in beton, metselwerk, aarde of een ander onbrandbaar materiaal aangelegd. De aldus bekomen inkuiping heeft een inhoudsvermogen overeenkomstig de bepalingen van bijlage IV van dit besluit.
In afwijking van het eerste lid is geen inkuiping vereist voor dubbelmanteltanks, geplaatst op een vloeistofdichte bodem onder de voorwaarden bepaald in bijlage IV.
Art. 42.Het doorvoeren van buizen door de inkuiping is slechts toegelaten indien de dichtheid van de inkuiping verzekerd blijft.
Art. 43.De inkuipingen moeten voorzien zijn van reddingsladders of onbrandbare trappen, zo geplaatst dat een persoon die vlucht, snel een reddingsladder of een trap kan bereiken.
Art. 44.Tussen de tanks onderling of de tank en de dam moet een vrije ruimte bestaan om het onderzoek van de tank mogelijk te maken.
Art. 45.De bepalingen van bijlage IV bij dit besluit zijn eveneens van toepassing.
Onderafdeling 7. - Beproevingen
Art. 46.De verplichte beproevingen en dichtheidsonderzoeken bedoeld in dit besluit en zijn bijlagen worden uitgevoerd door een deskundige.
De werkgever houdt de verslagen van deze beproevingen en onderzoeken ter beschikking van de met het toezicht belaste ambtenaren.
Onderafdeling 8. - Brandbeveiliging
Art. 47.De bepalingen van de artikelen 50 tot 57 zijn van toepassing onverminderd de bepalingen van artikel 52 van het ARAB.
Art. 48.In de opslagplaatsen is het verboden vuur te maken, eender welke vlam binnen te brengen of te roken.
Dit verbod wordt aangeduid door het pictogram overeenkomstig de reglementaire bepalingen betreffende de veiligheids- en de gezondheidssignalering.
Het verbod moet worden aangebracht bij de ingang van de betrokken opslagplaats of bij de ingang van de zone indien in deze zone een totaal rook- en vuurverbod geldt.
Art. 49.Het werken met vuur of open vlam in de opslagplaatsen is onderworpen aan een voorafgaandelijke geschreven machtiging die wordt verleend door de werkgever of zijn aangestelde.
Art. 50.De toestellen die inzonderheid bestemd zijn voor het behandelen, peilen, overtappen moeten bestand zijn tegen de vloeistoffen waarmee ze in contact komen. Ze dienen beveiligd te zijn tegen elektrostatische opladingen die tot gevaarlijke ontladingen kunnen aanleiding geven.
Art. 51.In de installaties voor de opslag van bedoelde vloeistoffen in niet verplaatsbare reservoirs moet een voorziening aangebracht worden om bij brand de aanvoer te onderbreken. Indien dit manueel moet gebeuren, moet dit geschieden van op een veilige plaats.
Art. 52.De keuze en de opstellingsplaats van de elektrische apparaten dient te beantwoorden aan de voorschriften van het ARAB of het AREI, inzonderheid aan deze die handelen over explosieve atmosferen.
Art. 53.Het vullen en ledigen van vaste reservoirs mag enkel geschieden met behulp van aangepaste verbindingen die op stevige wijze aan het reservoir bevestigd zijn
Art. 54.De werknemers mogen geen schoeisel dragen dat vonkvorming kan veroorzaken.
Art. 55.In de gesloten opslagplaatsen worden enkel verwarmingstoestellen aangewend, die geen gevaar opleveren voor de ontsteking van de opgeslagen vloeistoffen.
Onderafdeling 9. - Behandeling van de vloeistoffen
Art. 56.De vloeistoffen bedoeld in artikel 2 worden behandeld op een wijze om alle risico's op incidenten en ongevallen te voorkomen.
Hiertoe worden inzonderheid de maatregelen bedoeld in de artikelen 59 en 60 genomen.
Art. 57.Bij reservoirs gevuld met zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen : 1° mogen alleen pompen gebruikt worden of inerte gassen als drukkingsmiddel;2° dienen de nodige maatregelen getroffen te worden opdat de maximaal toelaatbare druk niet zou overschreden worden.
Art. 58.Bij het behandelen van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare, ontvlambare en brandbare vloeistoffen zullen alle maatregelen genomen worden om morsen te voorkomen.
De nodige middelen moeten aanwezig zijn om toevallige lekvloeistof onmiddellijk en efficiënt op te ruimen.
Onderafdeling 10. - Betreden van ondergrondse reservoirs en tanks voor het uitvoeren van onderzoeken, werken en herstellingen
Art. 59.Vooraleer een ondergronds reservoir of een tank te betreden dient een geschreven machtiging van de werkgever of van zijn aangestelde verkregen te worden.
Hiertoe worden inzonderheid de volgende maatregelen getroffen : 1° alle ontvlambare dampen moeten verwijderd worden, evenals de bezinkingen die na het ledigen overblijven;2° onverminderd de bepalingen van artikel 53 van het ARAB is het betreden van een reservoir of tank zonder ademhalingstoestel enkel toegelaten indien uit metingen blijkt dat er voldoende zuurstof aanwezig is;3° de grenswaarden voor blootstelling bedoeld in de bijlagen van artikel 103 sexies van het ARAB mogen niet overschreden worden;4° gedurende het ganse verblijf in het reservoir of in de tank moeten deze metingen op regelmatige tijdstippen herhaald worden; 5° indien het noodzakelijk is de reservoirs of tanks te betreden vooraleer de dampen van de opgeslagen vloeistoffen en de bezinkingen die aanleiding kunnen geven tot die dampen volkomen verwijderd werden, moeten de werknemers een ademhalingstoestel dragen dat aangepast is aan de omstandigheden en beantwoordt aan de voorschriften van het koninklijk besluit van 31 december 1992 tot uitvoering van de Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 21 december 1989 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen, hierna koninklijk besluit betreffende de P.B.M. genoemd; 6° Personen die een reservoir of tank betreden zullen een gordel met schouderbanden dragen, die verbonden is met een veiligheidskoord, die tot buiten leidt en vastgehouden wordt door personen die speciaal belast zijn met het toezicht en met de eventuele reddingswerken of dragen een uitrusting die equivalente veiligheidswaarborgen biedt en beantwoordt aan de voorschriften van het koninklijk besluit betreffende de P.B.M.; 7° de personen die belast zijn met de eventuele reddingswerken moeten in hun nabijheid het daartoe benodigde materieel hebben, inzonderheid ladders en touwen, alsmede ademhalingstoestellen die in de gegeven omstandigheden geschikt zijn en van het type "met toevoer van vrije lucht", van het type "met toevoer van perslucht" of van het "onafhankelijk" type zijn, zoals bepaald in het koninklijk besluit betreffende de P.B.M.
Art. 60.Onverminderd de voorschriften van artikel 61; is het uitvoeren van werken of herstellingen aan ondergrondse reservoirs of aan tanks inzonderheid aan de volgende maatregelen onderworpen : 1° vooraleer aan een tank of een reservoir werken of herstellingen worden uitgevoerd, worden ze gereinigd volgens een reinigingsmethode die op gebied van brand- en explosiebeveiliging voldoende waarborgen biedt.2° de werken of herstellingen dienen in een procedure te worden vastgelegd welke geviseerd moet worden door het hoofd van de dienst voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen of één van zijn adjuncten.3° tijdens de werken of herstellingen zal in het reservoir of de tank een permanente verluchting verzekerd worden. Onderafdeling 11. - Herstelling van verplaatsbare recipiënten
Art. 61.De herstellingswerkplaats voor verplaatsbare recipiënten is afgescheiden van de opslagplaats hetzij door middel van wanden uit onbrandbare materialen, metselwerk of beton hetzij door een veiligheidsafstand om een eventuele brandoverslag te vermijden.
De herstellingswerkplaats moet voldoen aan de voorschriften van het ARAB of het AREI, in het bijzonder de artikelen die handelen over explosieve atmosferen.
In deze werkplaats mogen geen zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare of ontvlambare vloeistoffen worden opgeslagen.
Art. 62.Vooraleer de herstelling aan te vatten, moeten de resten van de bedoelde vloeistoffen en dampen verwijderd worden.
Te dien einde dienen de recipiënten gereinigd te worden volgens een methode die de nodige waarborgen biedt opdat alle zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare, ontvlambare of brandbare vloeistoffen en dampen verwijderd zijn.
De recipiënten moeten tijdens gans de duur van de herstellingen open blijven.
Onderafdeling 12. - Signalisatie en toezicht
Art. 63.Een signalisatie die het gebruik van vuur of open vlam en roken verbiedt overeenkomstig de reglementaire bepalingen betreffende de veiligheids- en de gezondheidssignalering op het werk, wordt op de deuren van de lokalen en op de reservoirs aangebracht waarin de bedoelde vloeistoffen aanwezig zijn. Deze bepaling is niet van toepassing indien er voor het geheel van de installaties een vuur- en/of rookverbod aan de ingang van de zone is aangebracht.
Art. 64.De installaties moeten goed onderhouden worden. Aan ieder tekort dat een risico betekent of dat de veiligheid van het personeel nadelig kan beïnvloeden, moet onverwijld verholpen worden.
Art. 65.Maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat onbevoegden de opslagplaatsen zouden betreden.
Onderafdeling 13. - Voorlichting van de werknemers
Art. 66.Onverminderd de bepalingen van artikel 28ter van het ARAB neemt de werkgever de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de werknemers een adequate specifieke vorming krijgen en alle inlichtingen ontvangen voor de eigen veiligheid, deze van medewerknemers en deze van derden, overeenkomstig de bepalingen van dit besluit.
De resultaten van de in dit besluit voorgeschreven controles moeten ter kennis gebracht worden van het comité voor preventie en bescherming op het werk of bij, ontstentenis ervan, aan de syndicale afvaardiging.
Onderafdeling 14. - Toezicht
Art. 67.Zijn belast met het toezicht op de naleving van de bepalingen van dit besluit : 1° de ingenieurs, de industrieel ingenieurs, de technisch ingenieurs en de technisch controleurs van de Technische Inspectie van de Administratie van de arbeidsveiligheid;2° de geneesheren-arbeidsinspecteurs en de adjunct-inspecteurs arbeidshygiëne van de Medische Inspectie van de Administratie van de arbeidshygiëne en -geneeskunde. Onderafdeling 15. - Overgangs- en slotbepalingen
Art. 68.§ 1. De bestaande enkelwandige, rechtstreeks in de grond bedolven reservoirs mogen slechts verder in gebruik gehouden worden, indien het gaat om vergunde reservoirs.
De bestaande reservoirs die niet voldoen aan de bepalingen van artikel 17, mogen slechts verder in gebruik gehouden worden, indien het gaat om vergunde reservoirs. § 2. Indien het bestaande reservoir niet volledig overeenstemt met de bepalingen van artikel 16, moet het reservoir aan een dichtheidsproef onderworpen worden onder het toezicht van een deskundige.
De periodiciteit van de dichtheidsproef wordt bepaald door de deskundige in functie van de vloeistof in kwestie, maar mag een termijn van vijf jaar niet overschrijden.
Art. 69.De bestaande tanks die niet volledig voldoen aan alle bepalingen van de artikelen 40 tot 45 mogen slechts verder in gebruik gehouden worden, indien het gaat om vergunde tanks.
Art. 70.Titel III, hoofdstuk II, afdeling IX, §2-Opslaan van ontvlambare vloeistoffen, van het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming, goedgekeurd bij de besluiten van de Regent van 11 februari 1946 en 27 september 1947, houdende de artikelen 575 tot 634, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 17 april 1963, 29 juli 1963, 5 maart 1964, 19 september 1980 en 17 september 1987, wordt opgeheven.
Art. 71.De artikelen 1 tot 68 van dit besluit en zijn bijlagen vormen titel III, hoofdstuk IV, afdeling 9 van de Codex over het Welzijn op het werk met de volgende opschriften : 1° "Titel III : Arbeidsplaatsen".2° "Hoofdstuk IV : Bijzondere arbeidsplaatsen".3° "Afdeling 9 : Opslagplaatsen voor ontvlambare vloeistoffen".
Art. 72.Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 13 maart 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET
(1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 30 juli 1979, Belgisch Staatsblad van 20 september 1979. Wet van 4 augustus 1996, Belgisch Staatsblad van 18 september 1996.
Besluit van de Regent van 11 februari 1946, Belgisch Staatsblad van 3 en 4 april 1946.
Besluit van de Regent van 27 september 1947, Belgisch Staatsblad van 3 en 4 oktober 1947.
Koninklijk besluit van 17 april 1963, Belgisch Staatsblad van 30 april 1963.
Koninklijk besluit van 29 juli 1963, Belgisch Staatsblad van 9 augustus 1963.
Koninklijk besluit van 5 maart 1964, Belgisch Staatsblad van 23 april 1964.
Koninklijk besluit van 19 september 1980, Belgisch Staatsblad van 9 oktober 1980.
Koninklijk besluit van 17 september 1987, Belgisch Staatsblad van 2 oktober 1987.
Bijlage I Opslag in verplaatsbare recipiënten 1. Inhoud van de opvangkuipen. 1.1. Veiligheidskast : de minimuminhoud van de opvangkuip van een veiligheidskast is gelijk aan of groter dan de inhoud van het grootste erin geplaatste recipiënt en is tenminste gelijk aan één vierde van de inhoud van alle erin geplaatste recipiënten. 1.2. De minimuminhoud van de opvangkuip voor opslag van recipiënten in open en gesloten opslagplaatsen van de verplaatsbare recipiënten van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen is gelijk aan of groter dan de inhoud van het grootste erin geplaatste recipiënt en tenminste gelijk aan één vierde van de inhoud van alle er in geplaatste recipiënten. De inhoud mag tot één tiende teruggebracht worden indien er een aangepaste brandbestrijdingsinstallatie is aangebracht. 2. Brandweerstand. De brandweerstand van de opslagplaats moet voldoen aan de volgende eisen : 2.1. Opslag in een gebouw: de opslagplaats moet geconstrueerd zijn op de wijze zoals voorgeschreven voor deze lokalen in artikel 52 van het ARAB. 2.2. Opslagplaatsen buiten gebouwen.
Gesloten opslagplaatsen die speciaal werden gebouwd voor de opslag van deze vloeistoffen en die niet beantwoorden aan de bepalingen van artikel 52 van het ARAB moeten voldoen aan de volgende voorwaarden : - zij worden opgetrokken uit onbrandbare materialen, metselwerk of beton; - zij moeten zich op een voldoende afstand bevinden van elk naburig gebouw om een eventuele brandoverslag te vermijden. 3. Opslag van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen samen met andere stoffen. De opslag van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare vloeistoffen samen met andere stoffen is toegelaten mits deze laatste stoffen : - het risico op ongevallen en de gevolgen ervan niet verhogen; - bij een eventueel lek de houders van zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare of ontvlambare stoffen niet kunnen aantasten doordat daartoe de nodige maatregelen zijn getroffen; - geen gevaarlijke reacties aangaan met de zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare of ontvlambare vloeistoffen.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 13 maart 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET
Bijlage II Rechtstreeks in de grond bedolven reservoirs 1. Rechtstreeks in de grond bedolven reservoirs moeten minstens vijftig centimeter verwijderd blijven van de gemeenschapsmuren.2. De ontluchtingspijpen van ondergrondse reservoirs moeten uitmonden op een hoogte van ten minste drie meter boven de belendende constructies. Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 13 maart 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET
Bijlage III Reservoirs geplaatst in een ondergrondse inkuiping 1. De ruimte bedoeld in artikel 38 moet ten minste vijftig centimeter breed zijn.2. De ontluchtingspijpen van het in de ondergrondse inkuiping geplaatste reservoir monden uit op ten minste drie meter boven de begane grond. Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 13 maart 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET
Bijlage IV Bouw van de opvangkuip van tanks 1. De inkuiping zal een inhoudsvermogen hebben dat gelijk is aan of groter dan : 1° Voor zeer licht ontvlambare, licht ontvlambare en ontvlambare stoffen, de grootste waarde van : a) het inhoudsvermogen van de grootste tank, vermeerderd met 25 % van het totale inhoudsvermogen van de andere in de inkuiping geplaatste tanks;b) de helft van het totale inhoudsvermogen uitgedrukt in liters water van de erin geplaatste tanks.2° Voor de brandbare vloeistoffen met uitzondering van de extra zware stookolie : het waterinhoudsvermogen van de grootste tank. Bij gemengde opstelling van enkelvoudige en dubbelmanteltanks, dienen deze laatste niet inrekening gebracht voor de bepaling van de capaciteit van de inkuiping. 2. De inkuiping zal derwijze berekend worden dat zij kan weerstaan aan de vloeistofmassa die bij breuk, uit de grootste in de kuip geplaatste tank zou kunnen ontsnappen. Daarenboven zal een afstand, minstens gelijk aan de helft van de hoogte der tanks, tussen deze en de binnenste onderkant van de inkuipdam worden gelaten.
Deze afstand mag worden verminderd tot 30 centimeter indien de tank door een ringmantel is omgeven, welke belet dat ingeval van breuk, de vloeistof over de rand van de inkuiping zou terecht komen.
De inkuiping kan eveneens gerealiseerd worden door een dubbelmanteltank indien de tussenruimte bewaakt wordt door een toestel dat automatisch alarmeert bij lekken.
Indien de inkuiping breder is dan 30 meter dienen de reddingsladders of -trappen zo geplaatst te worden dat een persoon die vlucht geen grotere afstand moet afleggen dan de halve breedte van de inkuiping plus 15 meter om een reddingsladder of -trap te bereiken.
De ruimte voor inspectie tussen de tanks onderling en tussen de tanks en de inkuiping moet tenminste 50 centimeter breed zijn.
Alle andere doorgangen voor bediening moeten minstens één meter breed zijn.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 13 maart 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET