Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 13 juni 2013
gepubliceerd op 12 augustus 2013

Koninklijk besluit tot bepaling van de uitgiftevoorschriften van de loterij met biljetten, genaamd « In the Pocket », een door de Nationale Loterij georganiseerde openbare loterij

bron
federale overheidsdienst financien
numac
2013003160
pub.
12/08/2013
prom.
13/06/2013
ELI
eli/besluit/2013/06/13/2013003160/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

13 JUNI 2013. - Koninklijk besluit tot bepaling van de uitgiftevoorschriften van de loterij met biljetten, genaamd « In the Pocket », een door de Nationale Loterij georganiseerde openbare loterij


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 19 april 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 19/04/2002 pub. 04/05/2002 numac 2002014105 bron ministerie van verkeer en infrastructuur Wet tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij sluiten tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij, artikel 3, § 1, eerste lid, en artikel 6, § 1, 1°, gewijzigd bij de Programmawet I van 24 december 2002;

Gelet op het advies 53.214/2 van de Raad van State, gegeven op 13 mei 2013, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Financiën, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Dit reglement is van toepassing op de door de Nationale Loterij uitgegeven loterij met biljetten, genaamd « In the Pocket ». « In the Pocket » is een loterij met biljetten waarvan de loten uitsluitend zonder enige trekking worden toegewezen door de vermelding op het biljet zelf, volgens een door het toeval bepaalde verdeling, dat een lot al of niet wordt gewonnen. De vermelding in kwestie zit verborgen onder een af te krassen ondoorzichtige deklaag.

Art. 2.Het aantal biljetten van elke uitgifte wordt door de Nationale Loterij vastgesteld, in functie van de noden van de verkoop, hetzij op 1.000.000, hetzij op veelvouden van 1.000.000.

De verkoopprijs van een biljet is vastgelegd op 5 euro.

Het aantal uitgiften wordt vastgelegd door de Nationale Loterij.

Art. 3.Voor iedere hoeveelheid van 1.000.000 uitgegeven biljetten wordt het aantal loten vastgesteld op 286.600, die worden verdeeld volgens onderstaande tabel :

Nombre de lots Aantal loten

Montant des lots (euro) Bedrag van de loten (euro)

Montant total des lots (euro) Totale bedrag van de loten (euro)

1 chance de gain sur 1 winstkans op

100

5.000

500.000

10.000

1.000

100

100.000

1.000

4.000

50

200.000

250

8.000

25

200.000

125

20.000

20

400.000

50

30.000

15

450.000

33,33

58.500

10

585.000

17,09

165.000

5

825.000

6,06

Total Totaal 286.600

Total Totaal 3.260.000

Total Totaal 3,49


Art. 4.Op de voorkant van de biljetten komen twee duidelijk afgebakende speelzones voor die bedekt zijn met een door de deelnemer af te krassen ondoorzichtige deklaag, die voorzien kan zijn van een grafisch element, een tekening of een beeld met een louter illustratief karakter.

De eerste speelzone wordt « UW SYMBOLEN - VOS SYMBOLES - IHRE SYMBOLE » genoemd. Die vermelding staat op zichtbare wijze in de buurt van de betrokken speelzone en eventueel op of onder de ondoorzichtige deklaag waarmee die speelzone wordt bedekt.

De tweede speelzone wordt « WINNENDE SYMBOLEN - SYMBOLES GAGNANTS - GEWINNSYMBOLE » genoemd. Die vermelding staat op zichtbare wijze in de buurt van de betrokken speelzone en eventueel op of onder de ondoorzichtige deklaag waarmee die speelzone wordt bedekt.

Na het afkrassen van de ondoorzichtige deklaag die de speelzone bedoeld in het tweede lid bedekt, verschijnen er vier verschillende spelsymbolen die werden gekozen uit een reeks van door de Nationale Loterij bepaalde spelsymbolen.

Na het afkrassen van de ondoorzichtige deklaag die de speelzone bedoeld in het derde lid bedekt, verschijnen er twaalf verschillende en duidelijk afgebakende spelsymbolen die werden gekozen uit een reeks van door de Nationale Loterij bepaalde spelsymbolen. Onder elk spelsymbool staat er een wisselend, in Arabische cijfers uitgedrukt lotenbedrag dat werd gekozen uit de in artikel 3 bedoelde loten.

Art. 5.Het biljet waarvan één van de twaalf spelsymbolen die voorkomen in de speelzone « WINNENDE SYMBOLEN - SYMBOLES GAGNANTS - GEWINNSYMBOLE » eveneens voorkomt bij de vier spelsymbolen die afgedrukt staan in de speelzone « UW SYMBOLEN - VOS SYMBOLES - IHRE SYMBOLE » geeft recht op een lot.

In voorkomend geval wordt het bedrag van het toegekende lot vermeld, in Arabische cijfers, onder het spelsymbool, vermeld in de speelzone « WINNENDE SYMBOLEN - SYMBOLES GAGNANTS - GEWINNSYMBOLE », waarop de overeenstemming betrekking heeft.

Een winnend biljet kent altijd slechts één lot toe. Elk biljet dat de in het eerste lid bedoelde overeenstemming niet te zien geeft, is altijd niet-winnend.

Art. 6.Op de voor- en/of op de achterkant van de biljetten kunnen de volgende vermeldingen staan, uitsluitend voor de controle en het administratief beheer ervan : 1° een reeks zichtbare cijfers;2° een reeks cijfers, bedekt met een ondoorzichtige deklaag;3° één of meer zichtbare of met een ondoorzichtige deklaag bedekte streepjescodes. Op de voor- en/of de achterkant van de biljeten worden er cijfers en/of letters vermeld ter identificatie van de uitgifte waartoe zij behoren.

Art. 7.Onder de ondoorzichtige deklaag van alle speelzones en onder de ondoorzichtige deklagen bedoeld in artikel 6, eerste lid, 2° en 3°, kunnen controlevermeldingen staan waarvan de aard en de grafische vorm vastgelegd worden door de Nationale Loterij. Wanneer hiervoor gebruik wordt gemaakt van cijfers, zullen deze in een kleiner formaat afgedrukt staan dan de cijfers die betrekking hebben op het bedrag van het eventueel toegekende lot. Deze vermeldingen kennen geen enkel lot toe.

Alleen de Nationale Loterij heeft het recht om, ter controle, de in het eerste lid, bedoelde ondoorzichtige deklagen van de overkochte biljetten af te krassen.

Art. 8.Teneinde te waarborgen dat de toewijzing van de loten zonder trekking uitsluitend wordt bepaald door het toeval, wordt elke vorm van stelselmatigheidvermeden bij het drukken van de vermeldingen die op deze loten betrekking hebben, en mogen de biljetten uiterlijk geen enkel verschil vertonen waarmee om het even welk element kan worden onthuld.

In afwijking van de bepalingen van het eerste lid kan er echter een procédé worden bepaald om te geranderen dat de biljetten waarmee kleine lotenbedragen worden toegewezen, evenwichtig worden verdeeld over alle gedrukte biljetten. Met kleine lotenbedragen worden loten bedoeld waarvan het bedrag per lot niet hoger mag zijn dan 25 euro. De som van de kleine lotenbedragen die toegekend worden aan de biljetten die tot eenzelfde in cellofaan verpakt pakje behoren, stemt overeen met een door de Nationale Loterij vastgesteld bedrag, dat niet minder kan bedragen dan 35 euro.

Art. 9.Vanaf de aankoop van de biljetten zijn de loten betaalbaar aan de houder tegen afgifte van de winnende biljetten, tot en met de laatste dag van een termijn van twaalf maanden, te rekenen vanaf de afsluitingsdatum van de verkoop van de uitgifte waartoe de biljetten behoren, onder de volgende voorwaarden : 1° onder voorbehoud van de bepalingen van het tweede lid zijn de loten betaalbaar in de fysieke verkooppunten waarmee de Nationale Loterij een overeekomst heeft gesloten waarin zij worden erkend als officiële verkopers van de spelen van de Nationale Loterij, en dit gedurende een termijn van twee maanden, te rekenen vanaf de afsluitingsdatum van de verkoop van de uitgifte waartoe de biljetten behoren;2° de loten zijn betaalbaar gedurende een termijn van tien extra maanden bovenop de in 1° bedoelde termijn, uitsluitend ten zetel van de Nationale Loterij of in haar regionale kantoren.De gegevens van die Regionale Kantoren staan op de website van de Nationale Loterij of kunnen bij haar worden verkregen.

De loten van 5.000 euro zijn uitsluitend betaalbaar ten zetel van de Nationale Loterij of, indien zij dit opportuun acht, in haar regionale kantoren.

Art. 10.Voor elke biljettenuitgifte worden de afsluitingsdatum van de verkoop en de daarmee samenhangende afsluitingsdatum van de uitbetaling van de loten door de Nationale Loterij bekendgemaakt met alle door haar nuttig geachte middelen.

Art. 11.De loten die niet binnen de in artikel 9, eerste lid, vastgelegde termijn van twaalf maanden worden opgeëist, verblijven aan de Nationale Loterij.

Art. 12.Onder voorbehoud van rechterlijk beroep moeten klachten over de loten, op straffe van verval, binnen de in artikel 9, eerste lid, bedoelde termijn van twaalf maanden worden ingediend. Ze dienen via één aangetekende postzending aan de Nationale Loterij te worden gericht of in ruil voor een ontvangstbewijs bij de Nationale Loterij te worden afgegeven.

Elke klacht moet vergezeld gaan van het betrokken biljet. Op de keerzijde van dat biljet moet de deelnemer zijn naam, voornaam en adres vermelden. Wanneer een biljet, dat het voorwerp uitmaakt van een klacht, door de klager zelf wordt afgegeven ten zetel van de Nationale Loterij of bij een van haar Regionale Kantoren, ontvangt de klager een bewijs van afgifte.

Art. 13.Het is minderjarigen verboden deel te nemen.

Art. 14.De Nationale Loterij erkent slechts één eigenaar van een winnend biljet, namelijk de houder ervan. De staving van de identiteit wordt evenwel geëist : 1° als er twijfel bestaat over de geldigheid van het biljet, als het besmeurd, gescheurd, onvolledig of herplakt is.In dat geval wordt het biljet door de Nationale Loterij ingehouden totdat ze een beslissing heeft genomen, en ontvangt de houder van het biljet een bewijs van afgifte; 2° als het vermoeden bestaat dat de houder van het biljet minderjarig is;3° als het vermoeden bestaat dat de houder het biljet op onrechtmatige wijze heeft verworven;4° als om het even welke wettelijke bepaling daarin voorziet.

Art. 15.Onder voorbehoud van rechterlijk beroep wordt geen enkel bezwaar aanvaard bij diefstal, verlies of vernietiging van een biljet of van een ten gunste van de houder opgesteld bewijs van afgifte.

Elk bedrog dat wordt gepleegd om een lot uitgekeerd te krijgen, in het bijzonder elke valsheid in geschrifte of elk gebruik ervan, geeft aanleiding tot een klacht bij het parket.

Art. 16.De Nationale Loterij en de tussenpersonen van haar distributienet respecteren de anonimiteit van de deelnemers, behalve wanneer laatstgenoemden daaraan verzaken.

Art. 17.De biljetten kunnen nog de volgende vermeldingen bevatten : 1° uitleg, voorschriften en informatie bestemd voor de deelnemers;2° reclame ten gunste van de Nationale Loterij en, in ruil voor een financiële af andere compensatie, ten gunste van derden met wie de Nationale Loterij het commercieel opportuun acht om samen te werken teneinde haar activiteiten te promoten.

Art. 18.Dit besluit treedt in werking op 19 augustus 2013.

Art. 19.De minister bevoegd voor de Nationale Loterij is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 13 juni 2013.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Financiën, K. GEENS

^