gepubliceerd op 02 april 2008
Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt en van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen
12 MAART 2008. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt en van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, inzonderheid op artikel 4, § 1;
Gelet op het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 18 december 1997, 24 september 2004 en 8 december 2004;
Gelet op het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 8 februari 1999, 19 februari 2002, 4 februari 2004, 21 september 2004, 8 december 2004 en 22 april 2005;
Overwegende richtlijn 2006/52/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 juli 2006 tot wijziging van richtlijn 95/2/EG betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, en richtlijn 94/35/EG inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt;
Gelet op het advies nr. 43.836/3 van de Raad van State, gegeven op 27 december 2007, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;
Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid en Onze Minister van Landbouw, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.In de bijlage bij het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 18 december 1997, 24 september 2004 en 8 december 2004, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in de eerste kolom van rij E 420 tot en met E 967 wordt « E 968 » toegevoegd na « E967 »;2° in de tweede kolom van rij E 420 tot en met E 967 wordt het woord « erythritol » vervangen door « erytritol ».
Art. 2.§ 1. In artikel 1 van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, gewijzigd door het koninklijk besluit van 21 september 2004, worden volgende wijzigingen aangebracht : 1° punt 3° wordt vervangen als volgt : « 3° draagstoffen, hieronder begrepen de oplosmiddelen die als draagstoffen fungeren : stoffen die gebruikt worden om een toevoegsel of een aroma op te lossen, te verdunnen, te dispergeren of op een andere wijze fysisch te wijzigen zonder de functie daarvan te veranderen (en zonder zelf enig technologisch effect uit te oefenen), teneinde de verwerking, de toepassing of het gebruik van het toevoegsel te vergemakkelijken;». 2° er wordt een punt 27° ingevoegd, luidende : « 27° voedingssupplementen : als aanvulling op de normale voeding bedoelde voorgedoseerde voedingsmiddelen bevattende één of meer nutriënten, planten, plantenbereidingen of andere stoffen die een nutritioneel of fysiologisch effect bezitten.» § 2. In artikel 5, § 2, van hetzelfde besluit, worden de woorden « en babyvoeding » vervangen door de woorden « , bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding ».
Art. 3.De bijlage bij het voornoemd koninklijk besluit van 1 maart 1998, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 8 februari 1999, 19 februari 2002, 4 februari 2004, 21 september 2004, 8 december 2004 en 22 april 2005, wordt gewijzigd zoals bepaald in de bijlage bij dit besluit.
Art. 4.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 15 februari 2008.
De producten die niet voldoen aan het huidig besluit maar wel voldoen aan het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 18 december 1997, 24 september 2004 en 8 december 2004 en het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 8 februari 1999, 19 februari 2002, 4 februari 2004, 21 september 2004, 8 december 2004 en 22 april 2005, mogen tot uiterlijk op 15 augustus 2008 in de handel gebracht en gebruikt worden.
Producten die niet voldoen aan het huidige besluit, maar legaal in de handel zijn gebracht vóór 15 augustus 2008, mogen nog verkocht worden zolang de voorraad strekt.
Art. 5.Onze Minister bevoegd voor Volksgezondheid en Onze Minister bevoegd voor Landbouwijn, ieder wat haar betreft belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 12 maart 2008.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Economie, Zelfstandigen en Landbouw, Mevr. S. LARUELLE
Bijlage 1) Hoofdstuk I wordt als volgt gewijzigd : a) aan de voorafgaande noten wordt de volgende noot toegevoegd : « 5.De onder de nummers E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418 en E 440 genoemde stoffen mogen niet worden gebruikt in geleiproducten in minicups waaronder voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan : geleiproducten met een vaste consistentie in halfstijve minicups of minicapsules, die bedoeld zijn om in één hap te worden gegeten door in de minicup of minicapsule te knijpen waardoor het product in de mond komt. »; b) in de tabel wordt de volgende rij ingevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 2) Hoofdstuk II wordt als volgt gewijzigd : a) de rij « Gerijpte kaas » wordt vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld b) in de rij « Pain courant français » worden na « Pain courant français » de volgende woorden toegevoegd : « Friss buzakenyér, fehér és félbarna kenyerek »;c) in de rij « Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras » worden na « Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras » de volgende woorden toegevoegd : « Libamàj, libamàj egészben, libamàj tömbben ». 3) Hoofdstuk III wordt als volgt gewijzigd : a) deel III.A wordt als volgt gewijzigd : (i) in de tabel « Sorbaten, benzoaten en p-hydroxybenzoaten » worden de rijen « E 216 Propyl-p-hydroxybenzoaat » en « E 217 Propyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout » geschrapt; (ii) de tabel voor voedingsmiddelen wordt als volgt gewijzigd : - de volgende rijen worden geschrapt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld - de volgende rijen worden toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld - de woorden « Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen » worden vervangen door « Dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik zoals omschreven in de bijlage bij het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen voor bijzondere voeding »; b) in deel III.B wordt de tabel voor voedingsmiddelen als volgt gewijzigd : - de rij « schaaldieren en cepalopoden » wordt vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld (1) in eetbare delen.»; - de vermelding « Zetmeel (uitgezonderd zetmeel voor babyvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en volledige zuigelingenvoeding) » worden vervangen door « Zetmeel (uitgezonderd zetmeel voor volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding, bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen, en babyvoeding) »; - de volgende rijen worden toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld c) in deel III.C wordt de tabel E 249, E 250, E 251 en E 252 vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld x Nitriet met de vermelding « voor gebruik in voeding » mag alleen vermengd met zout of met een zoutvervanger verkocht worden. y Een Fo-waarde 3 staat gelijk met verhitting gedurende 3 minuten bij 121 C (vermindering van de bacteriële verontreiniging van een miljard sporen per 1 000 blikken tot één spore per 1 000 blikken). z In sommige warmtebehandelde vleesproducten kunnen nitraten aanwezig zijn die voortkomen uit de natuurlijke omzetting van nitrieten in nitraten in een zuurarme omgeving. (1) De vleesproducten worden in een pekeloplossing van nitrieten en/of nitraten, zout en andere bestanddelen gedompeld.Deze vleesproducten kunnen verdere behandelingen ondergaan, bijvoorbeeld worden gerookt. (1.1) Het vlees wordt ingespoten met een pekeloplossing en vervolgens gedurende 3-10 dagen in een pekelbad gezouten. De bij onderdompeling gebruikte pekeloplossing omvat microbiologische startculturen. (1.2) Zouten in een pekelbad gedurende 3-5 dagen. Product heeft geen hittebehandeling ondergaan en heeft een hoge wateractiviteit (aW). (1.3) In een pekelbad gezouten gedurende ten minste 4 dagen en voorgekookt. (1.4) Het vlees wordt ingespoten met een pekeloplossing, gevolgd door zouten in een pekelbad. De pekeltijd bedraagt 14 à 21 dagen, daarna rijping (koudroken) gedurende 4 à 5 weken. (1.5) Het vlees wordt in een pekelbad gezouten gedurende 4-5 dagen bij 5-7 °C, waarna het rijpt gedurende normaliter 24-40 uur bij 22 °C, eventueel wordt het gerookt gedurende 24 uur bij 20-25 °C en wordt bewaard gedurende 3-6 weken bij 12-14 °C. (1.6) De pekeltijd is, afhankelijk van de vorm en het gewicht van de vleesstukken, ongeveer 2 dagen/kg, gevolgd door stabilisatie/rijping. (2) Bij droogzouten wordt de buitenkant van het vlees droog ingewreven met een pekelmengsel dat nitrieten en/of nitraten, zout en andere bestanddelen bevat, gevolgd door stabilisatie/rijping.Deze vleesproducten kunnen verdere behandelingen ondergaan, bijvoorbeeld worden gerookt. (2.1) Droogzouten gevolgd door rijping gedurende ten minste 4 dagen. (2.2) Droogzouten met een stabilisatieperiode van ten minste 10 dagen en een rijpingsperiode van ten minste 45 dagen. (2.3) Droogzouten gedurende 10-15 dagen, gevolgd door een stabilisatieperiode van 30-45 dagen en een rijpingsperiode van ten minste 2 maanden. (2.4) Droogzouten gedurende 3 dagen + 1 dag/kg, gevolgd door een week bewaring na het zouten en een verouderings-/rijpingsperiode van 45 dagen tot 18 maanden. (2.5) De pekeltijd, afhankelijk van de vorm en het gewicht van de vleesstukken, is ongeveer 10 tot 14 dagen/kg gevolgd door stabilisatie/rijping. (3) Combinatie van zouten in een pekelbad en droogzouten, of waarbij nitrieten en/of nitraten bestanddeel zijn van een samengesteld product of waarbij de pekeloplossing in het product wordt ingespoten voordat het wordt gekookt.Deze producten kunnen verdere behandelingen ondergaan, bijvoorbeeld worden gerookt. (3.1) Combinatie van droogzouten en zouten in een pekelbad (zonder inspuiten van pekeloplossing). De rooktijd afhankelijk van de vorm en het gewicht van de vleesstukken, is ongeveer 14 tot 35 dagen/kg gevolgd door stabilisatie/rijping. (3.2) Het vlees wordt ingespoten met een pekeloplossing en vervolgens, na ten minste 2 dagen, gekookt in kokend water gedurende ten hoogste 3 uur. (3.3) Het product is gedurende ten minste 4 weken gerijpt met een water/proteïne-verhouding van minder dan 1,7. (3.4) Rijping gedurende ten minste 30 dagen. (3.5) Het gedroogde product wordt gekookt bij 70 °C, waarna het gedurende 8-12 dagen wordt gedroogd en gerookt. Gefermenteerd product, onderworpen aan een fermentatieproces van 14-30 dagen in drie fasen, waarna het wordt gerookt. (3.6) Gedroogde gefermenteerde rauwe worst zonder toevoeging van nitrieten. Het product wordt gefermenteerd bij een temperatuur van 18-22 °C of lager (10-12 °C) en ondergaat vervolgens gedurende ten minste 3 weken een verouderings-/rijpingsproces. Het product heeft een water-proteïneverhouding van minder dan 1,7 »; d) deel III.D wordt als volgt gewijzigd : i) de noot 1.wordt vervangen door : « Het teken * in de tabel wijst op de evenredigheidsregel : als combinaties van gallaten, TBHQ, BHA en BHT worden gebruikt, moeten de afzonderlijke gehaltes evenredig verminderd worden. »; ii) rijen E 310- E 321 en E 310-E 320 worden vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld (iii) de volgende rij wordt toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 4) Hoofdstuki IV wordt als volgt gewijzigd : a) de rij E 385 wordt vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld b) de rij van erythritol wordt vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld c) de volgende rij wordt toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld d) in rij E 468 worden de woorden « Vaste voedingssupplementen » vervangen door « Voedingssupplementen in vaste vorm »;e) in de rijen E 1201 en E 1202 worden de woorden « Voedingssupplementen voor dieetvoeding in tablet- of drageevorm » vervangen door de woorden « Voedingssupplementen in tablet- of drageevorm »;f) in de rijen E 405, E 432 tot en met E 436, rijen E 473 en E 474, E 475, E 477, E 481 en E 482, en E 491 tot en met E 495, worden de woorden « dieetvoeding voor speciale medische toepassingen » vervangen door « Dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik »;g) de rijen E 1505 - E 1520 wordt vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld h) de volgende rij wordt toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld i) de rij voor pullulan wordt vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld j) de rij voor cysteïne en zijn hydrochlorure wordt geschrapt.5) Hoofdstuk V wordt als volgt gewijzigd : a) de rij van erythritol wordt vervangen door : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld b) tussen rij E 461 en rij E 463 wordt de volgende rij ingevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld c) aan de derde kolom van rij E 551 en E 552 wordt de volgende zin toegevoegd : « Voor E 551 in E 171 Titaandioxide en E 172 IJzeroxiden en -hydroxiden (maximaal 90 % in verhouding tot het pigment).» 6) Hoofdstuk VI wordt als volgt gewijzigd : a) in de eerste, tweede en derde alinea van de noot 1 worden de woorden « bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel » vervangen door « bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding »;b) in deel C, in de titel, en in de rijen E 170 tot en met E 526, E 500, E 501 en E 503, E 338, E 410 tot en met E 440, E 1404 tot en met E 1450 en E 1451 worden de woorden « bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel » vervangen door « bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding »;c) in deel D wordt na rij E 472c het volgende toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7) Hoofdstuk VII wordt geschrapt. Gezien om te worden gevoegd bij Ons Besluit van 12 maart 2008 tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt en van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Economie, Zelfstandigen en Landbouw, Mevr. S. LARUELLE