gepubliceerd op 14 februari 2007
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, tot instelling van een procedure tot regeling van sociale conflicten
12 JANUARI 2007. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, tot instelling van een procedure tot regeling van sociale conflicten (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen;
Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, tot instelling van een procedure tot regeling van sociale conflicten.
Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 12 januari 2007.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota's (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het verzekeringswezen Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2005 Instelling van een procedure tot regeling van sociale conflicten (Overeenkomst geregistreerd op 2 februari 2006 onder het nummer 78440/CO/306)
Artikel 1.In overeenstemming met het sectorakkoord 2005-2006, gesloten op 20 december 2005, verbinden de sociale partners in de verzekeringssector er zich toe om in geval van collectieve geschillende de volgende procedure na te leven.
Art. 2.In geval van conflict in een onderneming of in de sector trachten partijen tot een oplossing te komen via onderling overleg op het niveau waarop het conflict zich voordoet (onderneming of paritair comité).
Als dat niet lukt, kan de meest gerede partij een aanvraag indienen tot bijeenroeping van het verzoeningsbureau van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen.
Art. 3.De aanvraag voor de bijeenroeping van het verzoeningsbureau verduidelijkt de aard en het voorwerp van het conflict, en dient per brief via de federale instanties van de vakorganisaties of via Assuralia te worden gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen met kopie aan alle betrokken partijen (Assuralia, betrokken onderneming en vakorganisaties).
Art. 4.In normale omstandigheden roept de voorzitter of de vice-voorzitter van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen het verzoeningsbureau samen binnen vijftien kalenderdagen volgend op de aanvraag op de door de voorzitter te bepalen datum en uur.
Indien echter hoogdringendheid wordt ingeroepen dient het verzoeningsbureau binnen zeven kalenderdagen na de aanvraag samen te komen op datum en uur, bepaald door de voorzitter van het paritair comité.
Art. 5.Het verzoeningsbureau bestaat uit vijf leden (of hun plaatsvervangers) van werkgeverszijde, aangewezen door Assuralia en vijf leden (of hun plaatsvervangers) van werknemerszijde (aan te wijzen door BBTK-SETCa (2), LBC-NVK (1), CNE (1) en ACLVB (1)). In geen geval kan een vast of plaatsvervangend lid zetelen dat rechtstreeks betrokken partij is in het conflict.
Het bureau vergadert geldig indien minimum drie leden van iedere zijde vertegenwoordigd zijn.
Art. 6.Het verzoeningsbureau hoort de bij het conflict betrokken partijen en beraadt zich aansluitend om tot een voorstel van aanbeveling te komen. In voorkomend geval wordt dat meteen ter aanvaarding of verwerping aan de betrokken partijen voorgelegd. Deze spreken er zich staande de vergadering over uit.
Art. 7.Als de verzoeningsvergadering om redenen die te wijten zijn aan de betrokken werkgever niet kan plaatsvinden op de door de voorzitter vastgestelde datum, of als de verzoeningsvergadering geen oplossing oplevert, kan een stakingsaanzegging van minimum zeven kalenderdagen worden ingediend.
Art. 8.Een stakingsaanzegging wordt schriftelijk door de permanente secretarissen van de vakorganisaties bezorgd aan de betrokken partij met afschrift aan Assuralia (als het gaat om een conflict in een onderneming), de voorzitter van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen en alle vakbonden.
De aanzeggingstermijn gaat in op de derde dag na verzending van de aanzegging.
Art. 9.Zowel bij stakingen als bij andere acties leven de partijen de afspraken na die in het protocol inzake het regelen van collectieve geschillen van 15 februari 2002 werden gemaakt tussen de federale werkgeversvertegenwoordigers en werknemersvertegenwoordigers.
Art. 10.De procedure tot regeling van collectieve conflicten kan gewijzigd worden door een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen.
Dit laatste kan er slechts geldig over beraadslagen indien de voorgenomen wijziging op de agenda werd geplaatst.
Art. 11.De procedure tot regeling van collectieve conflicten evenals latere wijzigingen worden neergelegd ter Griffie van de Algemene directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Art. 12.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het verzekeringswezen ressorteren.
Ze wordt gesloten voor onbepaalde duur en kan door een van de partijen worden opgezegd met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden.
Deze opzegging wordt bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 januari 2007.
De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN