gepubliceerd op 02 maart 2001
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, betreffende de arbeid op zon- en feestdagen
12 JANUARI 2001. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, betreffende de arbeid op zon- en feestdagen (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen;
Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, betreffende de arbeid op zon- en feestdagen.
Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 12 januari 2001.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 1999 Arbeid op zon- en feestdagen (Overeenkomst geregistreerd op 30 juli 1999 onder het nummer 51847/CO/321) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen. HOOFDSTUK II. - Doel
Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel de organisatie van de arbeid op zon- en feestdagen, die noodzakelijk is om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd aan de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen door het koninklijk besluit van 6 juni 1960 (Belgisch Staatsblad van 22 juni 1960) betreffende de fabricage, de distributie in het groot en de terhandstelling van geneesmiddelen en de latere wijzigingen (artikel 22bis). HOOFDSTUK III. - Organisatie van de arbeid op zon- en feestdagen
Art. 3.De arbeid op zon- en feestdagen mag enkel tot doel hebben apothekers te beleveren die open zijn binnen de regeling van de wachtdienst van apothekers en erom verzoeken, en ziekenhuisofficina's te voorzien van geneesmiddelen in de gevallen die zulks vereisen.
Art. 4.De arbeid op zon- en feestdagen wordt bij voorrang verricht door werknemers verbonden aan de werkgever in het kader van een arbeidsovereenkomst, met uitsluiting van studenten in het kader van een studentencontract behalve in de periode van 1 juli tot 30 september van elk jaar.
Art. 5.Arbeid op zon- en feestdagen gebeurt op vrijwillige basis.
Indien er niet genoeg vrijwillige werknemers gevonden worden, kan op ondernemingsvlak van dit principe afgeweken worden om in een rotatie-systeem te voorzien in overleg met de syndicale afvaardiging, of bij ontstentenis van syndicale afvaardiging via het arbeidsreglement.
Art. 6.Voor alle werkelijk gepresteerde uren op zon- en feestdagen geldt een toeslag van 100 pct. Indien de werkelijk gepresteerde uren minder dan 3 uur bedragen, wordt een minimum van 3 uur uitbetaald.
Deze bepalingen gelden niet cumulatief, zoals in het volgende schema bij wijze van voorbeeld verduidelijkt wordt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld
Art. 7.De betaling van de toeslag geschiedt onder vorm van recuperatie. Op het niveau van de onderneming kan van dit principe afgeweken worden, via een akkoord met de syndicale afvaardiging, of bij ontstentenis van syndicale afvaardiging via het arbeidsreglement.
Art. 8.De terugbetaling van de verplaatsingskosten van en naar het werk, in het kader van de tewerkstelling op zon- en feestdagen gebeurt op basis van de geldende barema's voor het personeel in overheidsdienst (vermeld in het koninklijk besluit van 18 januari 1965 en gewijzigd bij ministerieel besluit van 12 december 1984).
Van dit principe kan in een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak afgeweken worden.
Gunstigere regelingen die bestaan op het vlak van de ondernemingen bij de ondertekening van deze collectieve arbeidsovereenkomst blijven bestaan.
Art. 9.De uurroosters die betrekking hebben op de prestaties op zon- en feestdagen worden in het arbeidsreglement opgenomen, via de normale procedures tot aanpassing van het arbeidsreglement. HOOFDSTUK IV. - Slotbepalingen
Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 1999. Ze wordt gesloten voor onbepaalde tijd, ondertekenende partijen mogen desgewenst ook een evaluatie vragen.
Art. 11.Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan door elke ondertekenende partij worden opgezegd ten vroegste één jaar na de inwerkingtreding ervan, mits een opzegging van drie maanden, bij middel van een aangetekende brief betekend aan alle ondertekenende partijen en aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 januari 2001.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX