gepubliceerd op 26 januari 2017
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 november 2015, gesloten in het Paritair Subcomité voor de grondafhandeling op luchthavens, betreffende de overgang van personeel in de subsector van de afhandeling op luchthavens
12 DECEMBER 2016. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 november 2015, gesloten in het Paritair Subcomité voor de grondafhandeling op luchthavens, betreffende de overgang van personeel in de subsector van de afhandeling op luchthavens (1)
FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de grondafhandeling op luchthavens;
Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 12 november 2015, gesloten in het Paritair Subcomité voor de grondafhandeling op luchthavens, betreffende de overgang van personeel in de subsector van de afhandeling op luchthavens.
Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 12 december 2016.
FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, K. PEETERS _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de grondafhandeling op luchthavens Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 november 2015 Overgang van personeel in de subsector van de afhandeling op luchthavens (Overeenkomst geregistreerd op 10 februari 2016 onder het nummer 131325/CO/140.04) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied
Artikel 1.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en hun werknemers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor grondafhandeling op luchthavens. § 2. Onder "grondafhandeling" wordt begrepen : platform-, passagiers-, bagage-, grondtransport- en vracht- en postafhandeling en bijstand aan bemanning.
Onder "luchthavens" wordt begrepen : elk bepaald grond- of wateroppervlak (met gebouwen, installaties en materiaal) in hoofdzaak bestemd om, geheel of gedeeltelijk, door derden te worden gebruikt voor de aankomst, het vertrek en de bewegingen van vliegtuigen op het oppervlak.
Het Paritair Subcomité voor grondafhandeling op luchthavens is niet bevoegd voor ondernemingen voor grondafhandeling op luchthavens die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de petroleumnijverheid en -handel, het Paritair Comité voor de schoonmaak, het Paritair Comité voor de handel in brandstoffen, het Paritair Comité voor het hotelbedrijf of het Paritair Comité voor de handelsluchtvaart, uitgezonderd de ondernemingen die luchthavens beheren. § 3. Onder "werknemers" wordt begrepen : de arbeiders en arbeidsters van werkgevers bedoeld in § 1 aangegeven in de RSZ-categorie 283 met werknemerskengetal 015 of 027.
Deze collectieve arbeidsovereenkomst is evenwel niet van toepassing op : a) de leerlingen aangegeven in de RSZ-categorie 283 met werknemerskengetal 035;b) de leerlingen die vanaf 1 januari van het jaar waarin ze 19 jaar worden, aangegeven worden met werknemerskengetal 015, maar werken onder leercontract zoals aangegeven aan de RSZ met vermelding type leerling in de zone "type leercontract". HOOFDSTUK II. - Definities
Art. 2.In het kader van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt begrepen onder : - "luchthavenbeheerder" : de instantie die, eventueel in combinatie met andere activiteiten, aan de nationale wet- of regelgeving de taak ontleent om de luchthaveninfrastructuur te beheren en de activiteiten van de verschillende op de luchthaven of in het desbetreffende luchthavensysteem aanwezige ondernemingen te coördineren en te controleren; - "grondafhandelingsdiensten" : de diensten die op een luchthaven aan een gebruiker worden verleend, zoals uiteengezet in het koninklijk besluit betreffende de toegang tot de grondafhandelingsmarkt op de luchthaven Brussel-Nationaal van 6 november 2010; - "licentie" : exploitatietoelating van de luchthavenbeheerder om een activiteit en/of activiteiten uit te oefenen op en rond de betrokken luchthaven; - "commercieel contract" : een commercieel contract is in het kader van deze collectieve arbeidsovereenkomst gedefinieerd als een contract tussen de onderneming die grondafhandelingsdiensten levert zoals omschreven in artikel 1, § 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst en een onderneming die diensten vraagt zoals bepaald in artikel 1, § 2. In het kader van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verder steeds gesproken over "contract"; - "vervreemder" : de onderneming die ingevolge een verlies van licentie/contract de bijhorende activiteiten niet langer meer mag uitvoeren vanaf een bepaald moment op de betrokken luchthaven; - "verkrijger" : de onderneming die ingevolge het verkrijgen van een licentie/contract de bijhorende activiteiten dient uit te voeren vanaf een bepaald moment op de betrokken luchthaven. HOOFDSTUK III. - Algemene principes en uitgangspunten
Art. 3.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing wanneer ondernemingen elkaar opvolgen in geval van verandering van een commercieel contract en/of licentie(s) van grondafhandelingsdiensten op een luchthaven.
Art. 4.Op het ogenblik van kennisname zal er uiterlijk binnen de 10 werkdagen een overleg plaatsvinden tussen de betrokken ondernemingen en de vakorganisaties om de verdere praktische overgang te regelen en/of de procedure zoals bepaald in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst op te volgen.
Art. 5.§ 1. De overgang van personeel zoals beschreven in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst, gebeurt volgens de procedure beschreven in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst en van rechtswege. § 2. De verkrijger en vervreemder wisselen de nodige informatie en dossiers uit teneinde de overgang zonder problemen te laten verlopen.
Problemen bij werknemers naar aanleiding van slechte informatiedoorstroming bij de werkgevers zullen integraal verhaald worden bij de betrokken werkgevers die ieder aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Art. 6.Aangezien de werknemers van rechtswege in dienst treden bij de verkrijger, geeft de vervreemder geen opzeg aan de betrokken werknemers.
Art. 7.De werkgever die zijn betrokken ingevolge onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst worden door onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst niet ontslagen van de verplichtingen en informatie die zij dienen te bezorgen aan hun respectievelijke overlegorganen (ondernemingsraad/CPBW en/of syndicale afvaardiging) zoals wettelijk voorzien.
Art. 8.§ 1. De verkrijger neemt voor de werknemers die vallen onder het toepassingsgebied van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst de individuele loon-, arbeidsvoorwaarden en anciënniteit integraal over zoals bij de vervreemder. Dit met inbegrip van het statuut. § 2. De overgenomen werknemers behouden de verworven anciënniteit en zijn niet onderworpen aan een proefperiode noch aan het aanvangsloon bij de verkrijger. § 3. De werknemers in tijdskrediet of ander thematisch verlof behouden hun rechten bij de verkrijger onder voorbehoud van aanvaarding door de bekwame organen (RVA,...). De verkrijger is verplicht de nodige administratieve stappen te ondernemen. § 4. Bij de overgang worden alle tellers op nul gezet, dit houdt in : - dat de positieve uren moeten worden uitbetaald door de vervreemder; - dat de negatieve uren verloren zijn voor de vervreemder; - dat alle overuren moeten worden uitbetaald door de vervreemder. § 5. Bij overgang wordt de hospitalisatieverzekering van de vervreemder gestopt en opgestart bij de verkrijger. Er mag geen wachtperiode of periode van niet dekking zijn voor de werknemer. § 6. De verkrijger die de verplichting tot overname van de werknemers volgens de modaliteiten voorzien in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst niet naleeft, moet de opzeg en/of de verbrekingsvergoeding van de betrokken werknemers voor zich nemen.
Art. 9.§ 1. Indien, door bepaalde geargumenteerde en buitengewone omstandigheden, het behoud van de overgenomen werknemers naar aanleiding van het verschuiven van een contract of het verlies van een licentie niet mogelijk is, dan worden de modaliteiten van reaffectatie van de overgenomen werknemers onderhandeld met de ondertekenende vakorganisaties. § 2. Deze onderhandelingen vinden plaats vóór de overgang van het contract en/of de licentie.
Art. 10.De betrokken ondernemingen zijn verplicht om de syndicale delegatie te informeren over de overgang, alsook - in geval van wettelijke verplichting - de ondernemingsraad, mits naleving van de specifieke bepalingen met betrekking tot dit orgaan.
Art. 11.Bij het bepalen van het contingent werknemers die dienen overgeheveld van vervreemder naar verkrijger, dient met de werknemers volgens de contractvorm rekening gehouden in prioritaire volgorde : 1) werknemers met een tijdelijk contract;2) werknemers met een contract van bepaalde duur;3) werknemers met een contract van onbepaalde duur. HOOFDSTUK IV. - Verlies licentie
Art. 12.De verkrijger neemt alle ondernemings-collectieve arbeidsovereenkomsten en afspraken over die geldend zijn voor de betrokken werknemers bij de vervreemder rekening houdend met de aard van de licentie.
Art. 13.In geval van verlies van licentie, dient de procedure gevolgd zoals beschreven in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. De vervreemder dient hierbij de informatie waarvan sprake in artikel 18, 10) niet te verstrekken. HOOFDSTUK V. - Verlies contract
Art. 14.In geval van verlies van een contract, dient de procedure gevolgd zoals beschreven in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. HOOFDSTUK VI. - Procedure
Art. 15.De procedure wordt opgestart van zodra de vervreemder zekerheid heeft betreffende het verlies van het contract/licentie en dient afgerond te zijn op de dag dat de verkrijger de activiteiten opstart.
Art. 16.§ 1. De vervreemder en verkrijger dienen elk binnen de drie werkdagen te laten weten aan elkaar en de in de sector vertegenwoordigde vakorganisaties : - of zij ingevolge een onderling akkoord de procedure stoppen of - hoeveel werknemers in voltijdse equivalenten per baremacategorie volgens hen zijn gekoppeld aan het desbetreffende contract/aan de desbetreffende licentie. § 2. De sociale balans waarvan sprake in artikel 22 wordt tegelijk overgemaakt volgens de modaliteiten bepaald in datzelfde artikel 22 tenzij de procedure niet wordt opgestart. § 3. Indien - ingevolge een onderling akkoord tussen de vervreemder en verkrijger - de procedure stopt, wil dit zeggen dat er geen overgang van personeel is van vervreemder en dat het verlies van het contract en/of de licentie in de eigen onderneming wordt opgevangen. Hier blijft het artikel 32 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst onverkort van toepassing en hebben betrokken werknemers recht op alle wettelijke voorziene (opzeg)vergoedingen.
Art. 17.In een eerste ronde wordt een oproep gedaan naar vrijwilligers van de vervreemder naar de verkrijger onder de (minimale) voorwaarden zoals bepaald in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. Vervreemder en verkrijger informeren daartoe de syndicale delegaties en zorgen voor een degelijke oproep en informatie naar de betrokken werknemers bij de vervreemder. Na 10 werkdagen wordt hiervan een stand van zaken opgemaakt door de vervreemder die wordt overgemaakt aan de in de sector vertegenwoordigde vakorganisaties en de verkrijger.
Art. 18.De verkrijger moet aan de vervreemder voor elke betrokken werknemer de volgende informatie vragen : 1) naam;2) adres;3) telefoonnummer;4) type arbeidsovereenkomst (tewerkstellingspercentage);5) statuut;6) baremacategorie + salaris;7) extra loonelementen;8) anciënniteit en datum in dienst bij de vervreemder;9) de lijst met beschermde werknemers in het kader van de wetgeving betreffende ondernemingsraad, comité preventie, bescherming en welzijn en de syndicale delegatie;10) de relevante ondernemings-collectieve arbeidsovereenkomsten indien artikel 13 van toepassing is. De vervreemder dient deze informatie uiterlijk binnen de 3 werkdagen te verstrekken of de meest gerede partij kan gebruik maken van artikel 20.
Art. 19.§ 1. De lijst van betrokken en mogelijk over te dragen werknemers zoals bepaald in artikel 16, § 1 wordt tegelijkertijd overgemaakt aan de vakbondsafvaardigingen bij de vervreemder als verkrijger zodat deze een toetsing kunnen doen op het over te dragen contingent van werknemers. § 2. Indien er discussie is over het aantal betrokken werknemers gekoppeld aan het contract/licentie zal uiterlijk 20 werkdagen na de start van de procedure de voorzitter van het paritair (sub)comité of zijn vervanger zich hierover buigen om een oplossing te vinden en een beslissing te nemen. Hij kan hierbij beroep doen op informatie aangereikt door de vakorganisaties, vervreemder, verkrijger, de luchthavenbeheerder en eventueel andere experten ter zake. § 3. De procedure vervolgt zoals beschreven in artikel 17 indien er een besluit is aangaande de vereiste aantallen werknemers die van vervreemder aan verkrijger dienen overgeheveld.
Art. 20.§ 1. De verkrijger die vaststelt dat de informatie, zoals overgemaakt door de vervreemder, niet volledig of niet correct is, beschikt over een termijn van maximum vijf werkdagen om aan de vervreemder bijkomende informatie te vragen. § 2. De vervreemder beschikt over een termijn van drie werkdagen om te antwoorden op de vraag om bijkomende informatie. § 3. Indien de vervreemder niet de volledige en correcte informatie overmaakt binnen de voorgeschreven termijn, vergadert het verzoeningsbureau van de subsector volgens de modaliteiten in de collectieve arbeidsovereenkomst met betrekking tot vaststelling van het statuut van de vakbondsafvaardiging binnen de drie werkdagen.
Art. 21.§ 1. Het "Sociaal Fonds van de afhandeling op luchthavens" en de in de sector vertegenwoordigde vakorganisaties krijgen op dezelfde datum dezelfde informatie als diegene die aan de vakbondsafvaardiging van de vervreemder werd gegeven (zie artikel 18), zij het dan dat zij deze data verkrijgen op een wijze die de private levenssfeer van de werknemers niet zal schenden. De data zullen anoniem worden overgemaakt. Hiertoe worden de namen van de betrokken personeelsleden weggelaten, evenals de effectieve startdatum van hun arbeidsovereenkomst (er zal wat dit laatste betreft enkel melding worden gemaakt van het effectieve aantal jaren dienst). § 2. De overdracht van de informatie waarvan sprake in artikel 21, § 1 kan eventueel ook aan een andere organisatie/instantie toegewezen worden dan het "Sociaal Fonds van de afhandeling op luchthavens" indien er hierover een akkoord is tussen de betrokken sociale partners. § 3. Het beheer van de aanwervingslijst waarvan sprake in artikel 26 kan eventueel ook aan een andere organisatie/instantie toegewezen worden dan het "Sociaal Fonds van de afhandeling op luchthavens" indien er hierover een akkoord is tussen de betrokken sociale partners.
Art. 22.De in de sector vertegenwoordigde vakorganisaties ontvangen voor de totaliteit van de vervreemder een overzicht van het personeelsbestand in de vorm van de sociale balans waarbij er een duidelijk beeld kan gevormd worden van het personeelsbestand.
Art. 23.§ 1. Indien na de eerste ronde zoals beschreven in artikel 17 blijkt dat er te weinig geïnteresseerden zijn om aan het aanbod van de verkrijger te voldoen, wordt er door de vervreemder een lijst opgemaakt zoals bepaald in artikel 18 van alle in aanmerking komende werknemers per barema en binnen de barema's per anciënniteit bij de vervreemder. § 2. Voor de niet ingevulde plaatsen, rekening houdend met de vastgelegde quota die zijn besloten per barema, worden deze vervolledigd op basis van anciënniteit waarbij de werknemers met de minste anciënniteit de resterende plaatsen invullen rekening houdend met de prioriteiten bepaald in artikel 11. § 3. Werknemers die op de lijst voor overgang terechtkomen volgens artikel 23, § 2, maken van rechtswege deel uit van het personeel van verkrijger op datum dat de verkrijger het commercieel contract opstart. HOOFDSTUK VII. - Beschermde werknemers in het kader van een effectief of plaatsvervangend syndicaal mandaat
Art. 24.De beschermde werknemer gaat eveneens automatisch en van rechtswege over, behalve in het geval dat de vervreemder hem een arbeidsplaats aanbiedt en hij deze aanvaardt.
Art. 25.§ 1. Indien bij de verkrijger een ondernemingsraad en/of een CPBW en/of een SD is opgericht, dan behoudt de beschermde werknemer zijn mandaat binnen de ondernemingsraad en/of CPBW en/of SD dat hij uitoefende in de vervreemder alsook de bescherming die eraan verbonden is en dit tot aan de volgende sociale verkiezingen. § 2. Indien er bij de verkrijger geen ondernemingsraad of CPBW aanwezig is, dan krijgt de beschermde werknemer bij de verkrijger een bescherming die identiek is aan diegene die hij genoot bij de vervreemder. § 3. Als er geen syndicale delegatie is bij de verkrijger, krijgt de beschermde werknemer een bescherming gelijk aan deze die hij genoot bij de vervreemder. § 4. De extra mandaten bij de verkrijger blijven bestaan tot aan de volgende sociale verkiezingen; er zal geen vervanging zijn van een bijkomend mandaat indien dit mandaat bij de verkrijger door omstandigheden zou wegvallen. § 5. Bij de vervreemder zullen de mandaten die overgaan niet worden vervangen behalve indien het resterende aantal mandaten daalt onder de grenzen van de collectieve arbeidsovereenkomst met betrekking tot vaststelling van het statuut van de vakbondsafvaardiging in de sector. HOOFDSTUK VIII. - Aanwervingslijst
Art. 26.§ 1. De werknemers die naar aanleiding van het verlies van een contract hun ontslag krijgen, komen na afloop van de opzegperiode, wanneer zij dit zelf willen, op een lijst (beheerd door het "Sociaal Fonds van de afhandeling op luchthavens") terecht behoudens de gevallen bepaald in artikel 26, § 5. § 2. Hiertoe dienen betrokken werknemers deze wens formeel te betekenen bij de onderneming bij het ontvangen van hun opzeg. § 3. De onderneming dient de gegevens van betrokken werknemer volgens artikel 18, punten 1) tot 8) meedelen aan het sociaal fonds. § 4. Het sociaal fonds organiseert zich zodanig dat de nodige formaliteiten zijn vervuld en de informatie die nodig is, kan worden voldaan. § 5. De werknemers die - volgens artikel 23, § 3 - afstand nemen van het recht tot overgang, zijn uitgesloten van de aanwervingslijst en de bijhorende voordelen zoals bepaald in artikel 27, 28, 29, 30, 31 en 32 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 27.§ 1. Ondernemingen uit de sector zoals bepaald in artikel 1 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst putten bij aanwerving bij voorkeur werknemers uit deze lijst. § 2. Er kan tevens contact zijn met de tewerkstellingsdiensten om informatie uit te wisselen inzake de aanwervingslijst en de beschikbaarheid en competenties van de betrokken werknemers op de aanwervingslijst. § 3. De sociale partners en/of het sociaal fonds kunnen vorming(en) en opleiding aanbieden aan betrokken werknemers op de lijst om hun competenties te vergroten binnen de sector. Hiertoe kunnen ook de nodige afspraken met de tewerkstellingsdiensten en/of betrokken overheden.
Art. 28.De werknemer op deze lijst zal tijdelijk een bijpassing ontvangen van het "Sociaal Fonds van de afhandeling op luchthavens", van zodra en tot zo lang hij uitkeringsgerechtigd werkloos is binnen de termijnen zoals bepaald in artikel 30.
Art. 29.De werknemer dient ter beschikking te blijven van de arbeidsmarkt conform de betrokken regelgeving tenzij een andersluidende overeenkomst werd bereikt conform artikel 27 en de vigerende wetgeving.
Art. 30.Deze bijpassing wordt vastgelegd op 5 EUR bruto per dag (vijfdagenweek) en is gekoppeld aan het indexsysteem dat gevolgd wordt in de sector. De vervreemder zorgt voor de betaling en opvolging van de bijpassing.
Art. 31.Deze bijpassing is beperkt in de tijd en afhankelijk van het aantal dienstjaren en het statuut van betrokkene als volledig uitkeringsgerechtigde werkloze : - 10 jaar of minder anciënniteit bij de onderneming : bijpassing voor 12 maanden binnen de 12 maanden volgend op de laatste werkdag bij de onderneming; - 10 tot 20 jaar anciënniteit in de onderneming : bijpassing voor 18 maanden binnen de 18 maanden volgend op de laatste werkdag bij de onderneming; - meer dan 20 jaar anciënniteit in de onderneming : bijpassing voor 24 maanden binnen de 24 maanden volgend op de laatste werkdag bij de onderneming. HOOFDSTUK IX. - Ontslag om economische redenen
Art. 32.Indien in een termijn van 12 maanden volgend op de overgang van een contract/licentie bij de verkrijger werknemers worden ontslagen wegens economische reden, hebben deze het recht om aanspraak te maken op een plaats op de aanwervingslijst volgens artikel 26, § 3 en § 4, volgens artikel 27, artikel 28, artikel 29, artikel 30 en artikel 31 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. HOOFDSTUK X. - Evaluatie
Art. 33.De toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst zal worden geëvalueerd door de partijen onmiddellijk na de eerste keer dat deze collectieve arbeidsovereenkomst werd toegepast. De toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst zal vervolgens in januari 2017 voor een tweede keer worden geëvalueerd. HOOFDSTUK XI. - Opschortende voorwaarde
Art. 34.Partijen gaan akkoord om de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst op te schorten voor een periode van 3 maanden, conform het addendum op het protocolakkoord van 29 oktober 2015. HOOFDSTUK XII. - Duurtijd en opzegging
Art. 35.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 december 2015 en geldt voor een onbepaalde duur.
Zij kan door elk der partijen worden opgezegd middels een opzeggingstermijn van 12 maanden. De opzegging dient per aangetekend schrijven te gebeuren, gericht aan de tegenpartij en aan de voorzitter van de subsector van de afhandeling op luchthavens.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 december 2016.
De Minister van Werk, K. PEETERS