gepubliceerd op 24 augustus 2000
Koninklijk besluit tot vaststelling van het model van het volmachtformulier voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen
12 AUGUSTUS 2000. - Koninklijk besluit tot vaststelling van het model van het volmachtformulier voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op artikel 147bis van het Kieswetboek gewijzigd bij de wetten van 6 juli 1982, 6 en 28 juli 1987 en 5 april 1995;
Gelet op de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de provincieraadsverkiezingen, inzonderheid op artikel 9ter, ingevoegd door de gewone wet van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur, gewijzigd door de wet van 5 april 1995;
Gelet op de gemeentekieswet, gecoördineerd op 4 augustus 1932, inzonderheid op artikel 42bis, gewijzigd bij de wet van 5 juli 1976;
Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, eerste lid, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid;
Overwegende dat, aangezien de kiezerslijst voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen op 1 augustus 2000 wordt afgesloten, het belangrijk is dat de kiezers zo vlug mogelijk vanaf deze datum over het formulier beschikken om een gemachtigde te kunnen aanwijzen die in hun naam stemt;
Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Het volmachtformulier dat moet worden gebruikt bij de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen stemt overeen met het model dat voorkomt in bijlage 1.
De tekst van artikel 147bis van het Kieswetboek wordt op de keerzijde van het volmachtformulier gedrukt.
In het geval voorzien in artikel 147bis, § 1, 7°, van het Kieswetboek en artikel 9ter, § 1, 7°, van de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de provincieraadsverkiezingen, stemt het getuigschrift, uitgereikt door de burgemeester, overeen met het model dat voorkomt in bijlage 2.
Art. 2.§ 1. Bij afzonderlijke gemeenteraadsverkiezingen worden de verwijzingen naar provincieraadsverkiezingen in voornoemde modellen geschrapt.
Bij afzonderlijke provincieraadsverkiezingen worden de verwijzingen naar gemeenteraadsverkiezingen in voornoemde modellen geschrapt.
In dit laatste geval wordt in de tekst, die wordt gedrukt op de keerzijde van het volmachtformulier verwezen naar artikel 9ter van de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de provincieraadsverkiezingen. § 2. In de gemeenten bedoeld bij artikel 7 van de wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken, gecoördineerd op 18 juli 1966, en in de gemeenten Komen-Waasten en Voeren, waar naast de gelijktijdige verkiezingen van de provincieraden en de gemeenteraden eveneens de rechtstreekse verkiezing van de raden voor maatschappelijk welzijn plaats vindt, worden na de woorden « provincie- en gemeenteraadsverkiezingen » de woorden « en de verkiezing van de raad voor maatschappelijk welzijn » toegevoegd.
In de gemeenten bedoeld bij artikel 331, § 1, van de nieuwe gemeentewet, die het initiatief nemen tot de oprichting van binnengemeentelijke territoriale organen, waar naast de gelijktijdige verkiezingen van de provincieraden en de gemeenteraden eveneens de rechtstreekse verkiezing van de districtsraden geschiedt, worden na de woorden « provincie- en gemeenteraadsverkiezingen » de woorden « en de verkiezing van de districtsraden » toegevoegd.
Art. 3.Als meerdere verkiezingen gelijktijdig worden georganiseerd, geldt dezelfde volmacht voor het geheel van deze verkiezingen en mag er niet meer dan één gemachtigde worden aangewezen.
Art. 4.Het koninklijk besluit van 5 september 1994 tot vaststelling van het volmachtformulier voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen, wordt opgeheven.
Art. 5.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Art. 6.Onze Minister van Binnenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Nice, 12 augustus 2000.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE
Bijlage 1 PROVINCIE- EN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN....................
VOLMACHT OM TE STEMMEN Bijlage(n) : - een getuigschrift - eventueel : akte van bekendheid (2) Ik, ondergetekende . . . . . (naam en voornaam), geboren op . . . . . , wonende te . . . . . straat, nr........... busnummer.........., als kiezer ingeschreven in de gemeente . . . . . , machtig . . . . . (naam en voornaam), geboren op . . . . . , wonende te . . . . . straat, nr........... busnummer.........., om bij de Provincie- en Gemeenteraadsverkiezingen van.................... mijn naam te stemmen om de volgende reden : Gedaan te..... . . ..........................,.... . . ............
De volmachtgever, De gemachtigde, (handtekening) (handtekening) (1) Ik, ondergetekende, burgemeester van de gemeente .. . . . , bevestig hierbij dat de bovengenoemde volmachtgever en gemachtigde beiden aldaar in het bevolkingsregister zijn ingeschreven en dat.................................................. (naam van de gemachtigde) de..... . . ................ (graad van bloed- of aanverwantschap opgeven; cfr. N.B. onderaan blad) is van................................................ . . . . . . . . .... (naam van de volmachtgever).
Gemeentestempel (handtekening van de burgemeester) (2) Ik, ondergetekende, burgemeester van de gemeente...................... . . . . . . ...., bevestig hierbij dat...................... . . . . . . (naam van de gemachtigde) aldaar in het bevolkingsregister is ingeschreven en dat volgens de akte van bekendheid die mij werd voorgelegd, voornoemde de............ . . . . .. (graad van bloed- of aanverwantschap opgeven; cfr. N.B. onderaan blad) is van..................................................................... (naam van de volmachtgever).
Gemeentestempel (handtekening van de burgemeester) (1) Deze rubriek dient ingevuld te worden door de burgemeester van de gemeente waar de volmachtgever en de gemachtigde in het bevolkingsregister beiden ingeschreven zijn.(2) Deze rubriek dient ingevuld te worden door de burgemeester van de gemeente waar de gemachtigde in het bevolkingsregister ingeschreven is, wanneer de volmachtgever zijn hoofdverblijfplaats in een andere gemeente heeft. Opmerking : De rubrieken (1) of (2) moeten niet ingevuld worden wanneer de volmachtgever wegens zijn godsdienstige overtuiging in de onmogelijkheid verkeert zich op het stembureau aan te melden en daartoe een attest van de religieuze overheid waaronder hij ressorteert kan overleggen.
Gezien om gevoegd te worden bij Ons besluit van 12 augustus 2000.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE
UITTREKSEL UIT HET KIESWETBOEK
Art. 147bis.§ 1. De volgende kiezers kunnen een andere kiezer machtigen om in hun naam te stemmen : 1° de kiezer die wegens ziekte of gebrekkigheid niet in staat is om zich naar het stembureau te begeven of er naartoe gevoerd te worden. Deze onbekwaamheid moet blijken uit een medisch attest. Geneesheren, die als kandidaat voor de verkiezing zijn voorgedragen, mogen een dergelijk attest niet afgeven. 2° de kiezer die om beroeps- of dienstredenen : a) in het buitenland is opgehouden, alsook de kiezers leden van zijn gezin of van zijn gevolg die met hem aldaar verblijven;b) zich de dag van de stemming in het Rijk bevindt, maar in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau te melden. Van de onder a) en b) bedoelde onmogelijkheid moet blijken door een attest van de militaire of burgerlijke overheid of van de werkgever onder wie de betrokkene ressorteert. 3° de kiezer die het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger uitoefent en de leden van zijn gezin die met hem samenwonen. Van de uitoefening van het beroep moet blijken door een attest van de burgemeester van de gemeente waar de betrokkene in het bevolkingsregister is ingeschreven. 4° de kiezer die de dag van de stemming ten gevolge van een rechterlijke maatregel in een toestand van vrijheidsbeneming verkeert. Deze toestand wordt bevestigd door de directie van de inrichting waar de betrokkene zich bevindt. 5° de kiezer die om redenen in verband met zijn geloofsovertuiging in de onmogelijkheid verkeert zich op het stembureau te melden. Deze onmogelijkheid moet blijken uit een attest dat is afgeven door de religieuze overheid. 6° de student die zich, om studieredenen, in de onmogelijkheid bevindt zich in het stembureau te melden, op voorwaarde dat hij een attest voorlegt van de directie van de instelling waar hij zijn studies doet.7° de kiezer die, om andere dan de hiervoor genoemde redenen, de dag van de stemming van zijn woonplaats afwezig is wegens een tijdelijk verblijf in het buitenland, en zich bijgevolg in de onmogelijkheid bevindt zich in het stembureau te melden, voor zover de onmogelijkheid door de burgemeester van zijn woonplaats vastgesteld geweest is, na voorleggen van de nodige bewijsstukken;de Koning bepaalt het model van het attest dat door de burgemeester moet worden afgegeven. De aanvraag moet bij de burgemeester van de woonplaats uiterlijk de vijftiende dag vóór die van de verkiezing worden ingediend. § 2. Als gemachtigde kan slechts worden aangewezen hetzij de echtgenoot, hetzij een bloed- of aanverwant tot de derde graad, op voorwaarde dat hij zelf kiezer is.
Indien de volmachtgever en de gemachtigde in dezelfde gemeente in het bevolkingsregister zijn ingeschreven, bevestigt de burgemeester van die gemeente op het volmachtformulier het familieverband.
Indien beiden niet in dezelfde gemeente zijn ingeschreven wordt door de burgemeester van de gemeente waar de gemachtigde is ingeschreven, op voorlegging van een akte van bekendheid, het familieverband bevestigd. De akte van bekendheid wordt bij het volmachtformulier gevoegd.
In afwijking van de vorige leden zal de gemachtigde door de volmachtgever vrij worden aangewezen voor de kiezer die om redenen in verband met zijn geloofsovertuiging, in de onmogelijkheid verkeert zich op het stembureau te melden.
Ieder gemachtigde mag slechts één volmacht hebben. § 3. De volmacht wordt gesteld op een formulier waarvan het model door de Koning wordt bepaald; het wordt kosteloos afgegeven op de gemeentesecretarie.
De volmacht vermeldt de verkiezingen waarvoor ze geldig is, de naam, de voornamen, de geboortedatum en het adres van de volmachtgever en van de gemachtigde.
Het volmachtformulier wordt door de volmachtgever en de gemachtigde ondertekend. § 4. Ten einde tot de stemming te worden toegelaten, overhandigt de gemachtigde aan de voorzitter van het stembureau waar de volmachtgever had moeten stemmen, de volmacht en een van de in § 1 vermelde attesten en vertoont hij hem zijn identiteitskaart en zijn oproepingsbrief waarop de voorzitter vermeldt : "heeft bij volmacht gestemd". § 5. De volmachten worden bij de in artikel 146, eerste lid, bedoelde staat gevoegd en, met die staat, aan de vrederechter van het kanton gezonden.
Bijlage 2 Gemeente..........................
PROVINCIE- EN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN....................
Volmachtgeving bij verblijf in het buitenland om andere dan beroepsreden (1) Ik, ondergetekende,. . . . . . ............................................, burgemeester van de gemeente........................................., bevestig hierbij, na kennisneming van de mij voorgelegde bewijsstukken, dat M.................................... (naam en voornamen) (2), verblijvende te.....................................................straat, nr.........., bus........... als kiezer ingeschreven onder nummer........., in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau te melden wegens tijdelijk verblijf in het buitenland, zijnde.............................................. (3) niet gemotiveerd door beroeps- of dienstredenen. Betrokkene, die zijn/haar aanvraag vóór . . . .................... (4) heeft ingediend, vervult derhalve de voorwaarden gesteld bij artikel 147bis van het Kieswetboek, om een andere kiezer volmacht te geven om in zijn/haar naam te stemmen (4).
Afgegeven te . . . . ................................. op . . . . . . ...........
Burgemeester Gemeentestempel (handtekening) (1) Attest door de burgemeester van de woonplaats van de volmachtgever af te geven aan de kiezers bedoeld in artikel 147bis, § 1, 7°, van het Kieswetboek. De aanvraag om dit attest te bekomen moet uiterlijk de vijftiende dag vóór de verkiezing geschieden. (2) De naam en voornamen worden voorafgegeaan door de vermelding : Mevrouw (Mw.) of Mijnheer (M.) (3) De naam van het land vermelden. De datum van de vijftiende dag vóór de verkiezing vermelden.
Gezien om gevoegd te worden bij Ons besluit van 12 augustus 2000.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE