gepubliceerd op 09 december 2003
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 december 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, tot invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in de Horeca sector
11 SEPTEMBER 2003. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 december 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, tot invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in de Horeca sector (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997, tot invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in de Horeca sector, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 22 maart 1999;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf;
Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 12 december 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, tot invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in de Horeca sector.
Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Athene, 11 september 2003.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Koninklijk besluit van 22 maart 1999, Belgisch Staatsblad van 30 september 1999.
Bijlage Paritair Comité voor het hotelbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 december 2001 Wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr 1 van 25 juni 1997, tot invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in de Horeca sector (Overeenkomst geregistreerd op 28 februari 2002 onder het nummer 61320/CO/302)
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "werknemers" verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werknemers die bezoldigd worden op basis van een vast uur- of maandloon.
Art. 2.Voor de toepassing van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder "collectieve arbeidsovereenkomst" : de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, tot invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in de Horeca sector.
Art. 3.De in bijlage 1 gevoegde exhaustieve lijst van referentiefuncties zoals bepaald in artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst, wordt aangevuld met de referentiefunctie steward(ess) / "train attendant" met referentienummer 243.
Art. 4.De in artikel 5 vermelde bijlage 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst wordt aangevuld met de functieomschrijving van de referentiefunctie steward(ess) / "train attendant" zoals opgenomen in bijlage van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 5.In artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst wordt volgende referentiefunctie en haar weging ingevoegd : in functiecategorie VI : steward(ess) / "train attendant" met 101 wegingspunten.
Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van1 juli 1997.
Zij is gesloten voor een onbepaalde tijd. Ze kan worden opgezegd door elk van de partijen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 11 september 2003.
De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE
Functieomschrijving USB Afdeling : Zaal / bediening - Spoorwegen
Code : HRC.REF. 243 Functie : Steward(ess) « Train attendant" Organisatie : staat in de onderneming onder het gezag van een (Duty) On Board Sercices Manager en rapporteert aan boord van de trein aan de verantwoordelijke steward indien hij aanwezig is.
Doel : onthaal, begeleiden van reizigers - ten dienste staan de reizigers - verkopen van snacks en dranken.
Hoofdtaken : - Controleert boordvoorzieningen, de lading en voorraden. - Onthaalt de reizigers, begeleidt de reizigers naar de juiste zitplaats (1ste klasse); biedt hen verschillende diensten aan; vertoont bijzondere aandacht voor oudere mensen, gehandicapten, kinderen en andere passagiers die meer hulpbehoevend zijn. - Verricht de mise-en-place van de rolwagen. - Maakt het eten en de drankjes klaar en bedient de maaltijden en gewenste dranken aan de zitplaats van de passagiers (1ste klasse). - Ruimt de tafels af. - Verricht de mise-en-place van de bar. - Verkoopt snacks en dranken (2de klasse) in het barrijtuig. Houdt de kassa bij, rekent af en rapporteert de verkoop. - Zorgt ervoor dat de omschreven ruimten gedurende de hele rit proper en hygiënisch gehouden worden. - Zorgt voor de algemene dienstverlening door regelmatig door het rijtuig te lopen. - Kondigt de barservice aan in tenminste 3 talen. - Op de Kanaaltreinen handhaaft in noodgevallen de orde en ziet er op toe dat de passagiers kalm blijven; helpt bij de evacuatie indien daartoe de instructie wordt gegeven.
Criteria 1. Verantwoordelijkheid Is verantwoordelijk : - voor de controle van de boordvoorzieningen, voorraad en lading; - voor het onthaal en het begeleiden van reizigers; - in het algemeen voor de dienst aan de klant; - voor het bedienen van maaltijden en dranken; - voor de verkoop van snacks en dranken; - voor het correcte kassabeheer conform de procedures; - voor een vlotte, toegewijde en klantvriendelijke dienstverlening; - voor de netheid en de hygiëne van de ruimtes; - op de Kanaaltreinen voor de veiligheid van de reizigers. 2. Kennis en kunde - interne opleiding; - kennis van de richtlijnen en hygiënenormen; - kennis van verschillende producten en prijzen; - berekenen van verschillende valuta's; - bedienen van handterminal; - op de Kanaaltreinen kennis van veiligheidsregels en richtlijnen bij nood; - moet een reisverslag kunnen opmaken. 3. Probleemoplossing - lost problemen zelf op; - moet allerlei soorten vragen en verzoeken van passagiers kunnen beantwoorden; - vergissing kassa. 4. Communicatie en overleg - correct en gastvrij;dienstverlenend; - contacten met klanten, bevoorradingsmedewerkers, de train managers; - talenkennis : mondeling : doorgeven van informatie. 5. Vaardigheden - bewegingsvaardigheid. 6. Inconveniënten 6.1. zwaarte : heffen van drankcontainers, duwen en tillen van rolwagen. 6.2. houding : bukken, lopend, staand. 6.3. werksfeer : - instabiliteit van rijdend voertuig; - drukte aan de bar. 6.4. persoonlijk risico : geringe kans op kneuzingen, brandwonden.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 11 september 2003.
De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE