Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 10 maart 2008
gepubliceerd op 16 april 2008

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2008012322
pub.
16/04/2008
prom.
10/03/2008
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

10 MAART 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 10 maart 2008.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, J. PIETTE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de voedingsnijverheid Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 Beroepsclassificatie en minimumlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen (Overeenkomst geregistreerd op 14 augustus 2007 onder het nummer 84320/CO/118) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij. § 2. Met "arbeiders" worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld. § 3. Met "werknemers" worden arbeiders en bedienden bedoeld, in hoofden uitgedrukt. § 4. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie. HOOFDSTUK II. - Beroepsclassificatie

Art. 2.Benaming van de functies 1. Technische functies Categorie 1 : - beginnend arbeider zonder scholing; - handlanger; - broodsnijder en/of inpakker.

Categorie 2 : - derde arbeider.

Categorie 3 : - tweede arbeider.

Categorie 4 : - geschoold arbeider.

Categorie 5 : - ploegbaas.

Categorie 6 : - chef-bakker en/of banketbakker. 2. Diverse functies Categorie 7 : - arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal. Categorie 8 : - arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten.

Categorie 9 : - gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte.

Categorie 10 : - vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet, met andere dan manuele bediening.

Categorie 11 : - magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder.

Categorie 12 : - chauffeur-besteller met rijbewijs "B".

Categorie 13 : - chauffeur-besteller met rijbewijs "C" en/of chauffeur voor thuisbestelling die het geld int. 3. Onderhouds- en herstellingsfuncties Categorie 14 : - beginnend mecanicien of elektricien. Categorie 15 : - geschoold mecanicien of elektricien.

Categorie 16 : - elektromecanicien.

Art. 3.Beschrijving en voorwaarden van de functies.

Categorie 1 : - beginnend arbeider zonder scholing : arbeider zonder enige kennis van de stiel, die kleine werkjes uitvoert en inspanningen levert om zich de bakkers- en/of banketbakkersstiel eigen te maken. - handlanger : arbeider zonder enige kennis van de stiel en zonder enige specifieke kennis die geen functie uitoefent in het raam van het productieproces. - broodsnijder en/of inpakker : arbeider belast met het snijden en/of het inpakken van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten.

Categorie 2 : derde arbeider : arbeider die vervuld heeft en/of in het bezit is van : - hetzij twee jaar ervaring als beginnend arbeider zonder scholing categorie 1; - hetzij de volledige middenstandsopleiding en/of het beroepsonderwijs doch zonder certificaat tengevolge van één of meer mislukkingen in algemene vakken; - hetzij het certificaat van drie jaar succesvolle middenstandsopleiding; - hetzij het certificaat van vier jaar succesvolle beroepsopleiding van lager secundair onderwijs.

Categorie 3 : tweede arbeider : - hetzij de derde arbeider met twee jaar ervaring in de bakkers- en/of banketbakkersstiel categorie 2; - hetzij de bankwerker in de bakkerij.

Categorie 4 : geschoold arbeider : - hetzij de arbeider met twee jaar ervaring in de stiel als tweede arbeider en bekwaam om de verschillende functies van banketbakker uit te oefenen; - hetzij de kneder en/of ovenman in de bakkerij.

Categorie 5 : ploegbaas : geschoold arbeider die verantwoordelijk is voor minstens twee arbeiders en/of productielijnen. Deze functie behelst het eventueel opnemen van bestellingen en de opstelling van de productielijsten.

Categorie 6 : chef-bakker en/of -banketbakker : geschoold arbeider met minstens vijf jaar ervaring als ploegbaas en/of met minstens twee ploegbazen en/of verantwoordelijken van productielijnen onder zijn gezag en/of bekwaam om het geheel van functies in een bakkers- en/of banketbakkersproductieruimte te leiden.

Categorie 7 : arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal : arbeider belast met het net houden van de lokalen en van het klein materiaal.

Categorie 8 : arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten : zelfde functie als categorie 7; de arbeider heeft de bijkomende opdracht de productiemachines en de gebouwen in het algemeen proper te houden.

Categorie 9 : gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte : arbeider die minder dan 50 pct. van de taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het verkooppersoneel en die meer dan 50 pct. van de taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het personeel van de productieruimte.

Categorie 10 : vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet met andere dan manuele bediening : arbeider belast met de besturing van een vorkheftruck en/of van een transpallet met andere dan manuele bediening.

Categorie 11 : magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder : arbeider belast met het stockeren en/of het voorbereiden van de bestellingen en/of het opvolgen van de grondstoffen nodig bij het vervaardigen van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, rauw, half-afgewerkt en/of afgewerkt.

Categorie 12 : chauffeur-besteller met rijbewijs "B" : arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het leveren van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten. Bij gelegenheid mag hij geld innen.

Categorie 13 : chauffeur-besteller met rijbewijs "C" en/of chauffeur voor thuisbestellingen : arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het leveren van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, belast met de ronden voor thuisbestellingen en die het geld int bij de leveringen.

Categorie 14 : beginnend mecanicien of elektricien : - hetzij technische opleiding niveau A3; - hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A3.

Categorie 15 : geschoold mecanicien of elektricien : - hetzij technische opleiding niveau A2; - hetzij categorie 14 met één jaar ervaring in de bakkerij- en/of banketbakkerijsector; - hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A2.

Categorie 16 : elektromecanicien.

Art. 4.Commentaar § 1. De functie van categorie 9 doet geen afbreuk aan de functie van het verkooppersoneel in de kleinhandel van het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel. § 2. Het is wel te verstaan dat de classificatie van de chauffeurs in categorie 12 en 13 gebonden is aan het type camion dat de chauffeur bestuurt en dat ofwel het bezit van een rijbewijs B, ofwel het bezit van een rijbewijs C vereist. HOOFDSTUK III. - Barema's in de ondernemingen die 10 werknemers of meer tewerkstellen

Art. 5.Minimumuurlonen in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen § 1. Onder "kleine bakkerijen en banketbakkerijen" wordt verstaan : de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij die niet gelijktijdig aan de drie volgende voorwaarden voldoen : - aantal tewerkgestelde personen (voltijdsen en deeltijdsen, in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 op het ogenblik van de indiensttreding; - zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200 EUR; - gebruik van tunneloven. § 2. Op 1 juli 2007 gelden volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de kleine bakkerijen en banketbakkerijen die 10 werknemers of meer tewerkstellen.

De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld § 3. De minimumuurlonen vermeld in § 2 van dit artikel worden op 1 januari 2008 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 betreffende de sociale programmatie 2007-2008 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen.

Art. 6.Minimumuurlonen in de grote bakkerijen en banketbakkerijen § 1. Onder "grote bakkerijen en banketbakkerijen wordt verstaan : de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij die gelijktijdig aan de drie volgende voorwaarden voldoen : - aantal tewerkgestelde personen (voltijdsen en deeltijdsen, in hoofden uitgedrukt) hoger dan 20 op het ogenblik van de indiensttreding; - zakencijfer tijdens het voorgaande boekjaar hoger dan 1.859.200 EUR; - gebruik van tunneloven. § 2. Op 1 juli 2007 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die geen 6 maanden anciënniteit in de onderneming tellen : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven. § 3. Op 1 juli 2007 gelden volgende minimumlonen voor de arbeiders in de grote bakkerijen en banketbakkerijen die 6 maanden anciënniteit in de onderneming tellen : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven. § 4. De minimumuurlonen vermeld in § 3 van dit artikel worden op 1 januari 2008 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 betreffende de sociale programmatie 2007-2008 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen. § 5. De voorwaarde van de periode van zes maanden is ingevuld op de dag dat de som van alle tewerkstellingsperiodes, al dan niet onderbroken, bij een zelfde werkgever in de loop van de laatste twee jaar, minstens zes maanden bedraagt.

Onder "tewerkstellingsperiodes" dient men te verstaan de periodes gedekt door : - alle arbeidsovereenkomsten, van welke aard ook, zelfs al wordt de uitvoering ervan geschorst; - en/of door een interimovereenkomst. HOOFDSTUK IV. - Barema's in de ondernemingen met minder dan 10 werknemers

Art. 7.§ 1. Onder "bakkerijen met minder dan 10 werknemers" wordt verstaan : de ondernemingen die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen en waar op 31 december 2002 de 39-urenweek van toepassing was. § 2. Op 1 juli 2007 gelden de volgende minimumuurlonen voor de arbeiders : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld De in de onderneming werkelijk betaalde lonen die hoger zouden zijn dan deze minimumlonen blijven verworven. § 3. De minimumuurlonen vermeld in § 2 van dit artikel worden op 1 januari 2008 verhoogd met een percentage bepaald overeenkomstig artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2007 betreffende de sociale programmatie 2007-2008 voor de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

Het resultaat van deze loonsverhogingen wordt afgerond op twee decimalen. HOOFDSTUK V. - Instaplonen

Art. 8.In de "kleine bakkerijen en banketbakkerijen", zoals gedefinieerd in artikel 5 § 1, geldt gedurende de eerste zes maanden van tewerkstelling in de onderneming, te rekenen vanaf de eerste dag van de eerste indiensttreding, een instaploon ten bedrage van 90 pct. van het werkelijk betaalde loon van de functie in de onderneming.

De periodes van tewerkstelling in de onderneming vóór 1 juli 2007 worden in mindering gebracht op deze zes maanden. De periode van zes maanden kan slechts één maal per arbeider worden toegepast maar kan evenwel gespreid worden over meerdere tewerkstellingsperiodes.

Eens deze periode van zes maanden overschreden is, heeft de betrokken arbeider recht op een premie ten bedrage van 10 pct. van het product bestaande uit 26 maal het normaal uurloon, vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsregeling van de betrokken arbeider in de onderneming.

De instaplonen kunnen niet gecumuleerd worden met andere degressieve loonregelingen zoals deze voor stagiairs, industriële leerlingen en studenten. HOOFDSTUK VI. - Bijzondere bepalingen

Art. 9.Plaatsvervangende arbeiders Elke arbeider die geroepen wordt om een collega uit een hogere categorie tijdelijk te vervangen, heeft onmiddellijk recht op het loon dat overeenstemt met de nieuwe functie.

Van zodra de titelhouder terug is of vervangen is, herneemt hij zijn gewone functie met het hiermee overeenstemmend loon.

Art. 10."Extra" arbeiders Arbeider aangeworven bij feestelijkheden en/of weekends, tengevolge van een productiestijging tijdens deze dagen in kleine en middelgrote ondernemingen. De arbeider als "extra" werkkracht genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20 pct. van dit uurloon.

Art. 11.Uurlonen van de studenten Voor de arbeiders tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst voor studenten zoals bepaald in titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (Belgisch Staatsblad van 22 augustus 1978), gelden volgende minimumlonen, uitgedrukt als percentage van de in artikel 5 vermelde minimumlonen : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld HOOFDSTUK VII. - Koppeling van de lonen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen

Art. 12.De bij deze collectieve arbeidsovereenkomst vastgestelde minimumuurlonen, alsook de werkelijk betaalde lonen in de onderneming worden gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst van van 4 juli 2007 betreffende de koppeling van de lonen van de arbeiders uit de voedingsnijverheid aan het indexcijfer, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid (overeenkomst geregistreerd onder het nummer 84319/CO/118). HOOFDSTUK VIII. - Geldigheidsduur

Art. 13.De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 6 juli 2005 betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen in de bakkerijen en banketbakkerijen (koninklijk besluit van 27 september 2006, Belgisch Staatsblad van 21 december 2006).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 juli 2007 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2008. Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.

Commentaar bij artikel 6, § 5 De partijen komen overeen dat deze periode van zes maanden opgebouwd kan worden door al dan niet onderbroken tewerkstellingsperiodes bij dezelfde werkgever in een referentieperiode van twee jaar. Eens deze voorwaarde van zes maanden is gerealiseerd, is die verworven voor alle latere periodes van tewerkstelling bij deze werkgever.

Commentaar bij artikel 5 Voor het bepalen van het aantal werknemers dient men het gemiddelde aantal werknemers van de voorbije 4 trimesters in acht te nemen.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 maart 2008.

De Minister van Werk, J. PIETTE

^