Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 08 januari 2024
gepubliceerd op 30 januari 2024

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2023, gesloten in het Paritair Subcomité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende het individueel opleidingsrecht

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2023206619
pub.
30/01/2024
prom.
08/01/2024
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

8 JANUARI 2024. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2023, gesloten in het Paritair Subcomité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende het individueel opleidingsrecht (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2023, gesloten in het Paritair Subcomité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende het individueel opleidingsrecht.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 8 januari 2024.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2023 Individueel opleidingsrecht (Overeenkomst geregistreerd op 6 oktober 2023 onder het nummer 182879/CO/225.01) Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en op de bedienden zonder onderscheid naar gender, hierna werknemers genoemd, van de hierboven vernoemde inrichtingen.

Voorwerp

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten in toepassing van "Hoofdstuk 12. Investeren in opleiding", en meer bepaald de artikelen 53 en 54, § 2 van de wet van 3 oktober 2022Relevante gevonden documenten type wet prom. 03/10/2022 pub. 10/11/2022 numac 2022206360 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Wet houdende diverse arbeidsbepalingen sluiten houdende diverse arbeidsbepalingen (Belgisch Staatsblad van 10 november 2022), hierna genoemd "wet op de arbeidsdeal".

Individueel opleidingsrecht en groeipad

Art. 3.§ 1. De werknemer heeft recht op 2 individuele opleidingsdagen per jaar, ongeacht het aantal tewerkgestelde werknemers.

Vanaf 2024 geldt voor de werknemers volgend groeipad : - 2,5 individuele opleidingsdagen per jaar voor een voltijdse werknemer vanaf 1 januari 2024; - 3 individuele opleidingsdagen per jaar voor een voltijdse werknemer vanaf 1 januari 2025; - 3,5 individuele opleidingsdagen per jaar voor een voltijdse werknemer vanaf 1 januari 2026; - 4 individuele opleidingsdagen per jaar voor een voltijdse werknemer vanaf 1 januari 2027; - 4,5 individuele opleidingsdagen per jaar voor een voltijdse werknemer vanaf 1 januari 2028; - 5 individuele opleidingsdagen per jaar voor een voltijdse werknemer vanaf 1 januari 2029. § 2. Voor werknemers die niet voltijds worden tewerkgesteld en/of die niet door een arbeidsovereenkomst zijn verbonden gedurende het ganse kalenderjaar, wordt het opleidingsrecht vastgesteld overeenkomstig artikel 50, § 3 van de wet op de arbeidsdeal.

Art. 4.Voor de invulling van het individueel opleidingsrecht worden de begrippen "formele opleiding" en "informele opleiding" gedefinieerd overeenkomstig artikel 50, § 1, a en b van de wet op de arbeidsdeal.

Art. 5.De opleiding kan door de werknemer worden gevolgd, hetzij binnen zijn gewone werktijden, hetzij buiten zijn gewone werktijden.

Wanneer de opleiding buiten de gewone werktijden wordt gevolgd, geven de uren die daarmee overeenkomen recht op de betaling van het normale loon; deze uren worden beschouwd als arbeidstijd, zonder evenwel aanleiding te geven tot de betaling van een eventueel overloon.

De verplaatsingskosten voor de werknemer die betrekking hebben op de opleidingsdagen komen voor rekening van de werkgever.

Art. 6.De modaliteiten van de opleidingsdagen moeten in onderling overleg worden vastgesteld tussen werkgever en werknemer, rekening houdend met de arbeidsorganisatie.

Art. 7.De werkgever bezorgt jaarlijks aan het LOC, de ondernemingsraad of, in afwezigheid van deze overlegorganen, aan de syndicale delegatie een rapportering in verband met. de aangeboden opleidingsdagen.

De werkgever bezorgt deze rapportering ook jaarlijks, zelfs wanneer er geen syndicale delegatie is, voor 31 mei aan de vzw "Sociale Fondsen - Vrij Onderwijs Vlaanderen (SF-VOV)", om het Vlaams Sociaal Waarborgfonds in staat te stellen een evaluatie te maken van de opleidingsnoden en een aangepast vormingsaanbod binnen de sector aan te bieden.

Jaarlijkse evaluatie

Art. 8.Binnen het Paritair Subcomité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zal jaarlijks, bij de neerlegging voor goedkeuring van de jaarrekening van het Vlaams Sociaal Waarborgfonds, een evaluatie gemaakt worden, onder meer met het oog op het vastgelegde groeipad, in functie van de beschikbare middelen van het fonds.

Vlaams Sociaal Waarborgfonds In de sector van het vrij gesubsidieerd onderwijs hechten de sociale partners veel belang aan professionele vorming.

Art. 9.De werkgever kan voor het aanbieden van opleidingen aan de werknemer beroep doen op het ruim vormingsaanbod dat binnen de sector wordt ingericht door het Vlaams Sociaal Waarborgfonds voor bedienden binnen paritair subcomité 225.01 en het Vlaams Sociaal Waarborgfonds voor arbeiders binnen het paritair subcomité 152.01.

Dit vormingsaanbod en de modaliteiten zijn terug te vinden op de website van de vzw "Sociale Fondsen - Vrij Onderwijs Vlaanderen (SF-VOV)" (Opleidingen (sf-vov.be)).

Art. 10.Een opleiding uit het vormingsaanbod dat binnen de sector wordt ingericht, is gratis voor de werkgever en werknemer. De werkgever neemt zelf contact op met de opleidingsverstrekker om de opleiding in te plannen.

Enkel voor een opleiding uit het vormingsaanbod ingericht door de sector, kan de werkgever de loonkost van de werknemer terugvorderen van het Vlaams Sociaal Waarborgfonds. Wanneer de opleiding heeft plaatsgevonden, bezorgt de opleidingsverstrekker het Vlaams Sociaal Waarborgfonds de nodige info om de terugbetaling van het gederfd loon aan de werkgever uit te voeren.

Art. 11.Een werkgever kan minimaal 2 maanden vóór het begin van een opleiding aan het Vlaams Sociaal Waarborgfonds vragen om een opleiding die niet binnen het vormingsaanbod van de sector wordt ingericht, ad hoc te erkennen en/of in aanmerking te nemen voor de terugbetaling van de loonkost van de werknemer.

In haar beoordeling zal het fonds rekening houden met de relevantie van de opleiding binnen de sector en de kost in functie van de beschikbare middelen.

Slotbepalingen

Art. 12.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor een onbepaalde duur en treedt in werking op datum van ondertekening.

Zij kan door elk van de partijen opgezegd worden mits een opzegging van zes maanden, te betekenen bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Art. 13.Overeenkomstig artikel 14 van de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités worden, voor wat betreft de ondertekening van deze collectieve overeenkomst, de handtekeningen van de personen die deze aangaan namens de werknemersorganisaties enerzijds en namens de werkgeversorganisaties anderzijds, vervangen door de notulen van de vergadering die door de voorzitter en de secretaris zijn ondertekend en door de leden goedgekeurd.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 8 januari 2024.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE

^