gepubliceerd op 04 oktober 2002
Koninklijk besluit waarbij de instelling van openbaar nut Kind en Gezin gemachtigd wordt het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen te gebruiken
7 JULI 2002. - Koninklijk besluit waarbij de instelling van openbaar nut Kind en Gezin gemachtigd wordt het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen te gebruiken
VERSLAG AAN DE KONING Sire, Bij koninklijk besluit van 30 mei 1994 tot regeling van de toegang tot de informatiegegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen in hoofde van de instelling van openbaar nut Kind en Gezin (1), werd aan Kind en Gezin toegang tot de informatiegegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen verleend voor de taken die deze instelling verricht in uitvoering van het decreet van de Vlaamse Raad van 29 mei 1984 houdende oprichting van de instelling Kind en Gezin (2).
Met toepassing van artikel 3, § 1, eerste lid, van dit decreet heeft Kind en Gezin tot taak de levenskansen, het welzijn en de gezondheid van het kind te behartigen en de ouders of de personen die in rechte of in feite de taak van de ouders vervullen te ondersteunen met betrekking tot de zorg voor het kind.
Het ontwerp van koninklijk besluit dat wij de eer hebben aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen strekt ertoe de instelling Kind en Gezin te machtigen tot het gebruik van het identificatienummer voor de organisatie van de Vaccinatiedatabank van Kind en Gezin en de databank Ikaros.
In de Vaccinatiedatabank van Kind en Gezin worden uitsluitend de vaccinatiegegevens van de kinderen van 0 tot 3 jaar in Vlaanderen opgenomen.
De databank Ikaros (geïntegreerd Kind Activiteiten Regio Ondersteuningssysteem), ondersteunt de regioteamleden van Kind en Gezin in hun dagelijkse werking en bij het vervullen van hun preventieve zorgopdracht.
De beide databanken werden aangegeven bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en worden voor de juridisch-deontologische aspecten nauwlettend gevolgd door een multidisciplinaire werkgroep binnen Kind en Gezin.
Het gebruik van het identificatienummer van het Rijksregister is van essentieel belang in het kader van de taken die aan Kind en Gezin bij het voornoemde decreet van 29 mei 1984 werden opgedragen.
De rechtsgrond van het besluit wordt gevormd door artikel 8, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.
I. Doelstellingen van de Vaccinatiedatabank en de databank Ikaros.
A. Van de Vaccinatiedatabank van Kind en Gezin.
In de Vaccinatiedatabank van Kind en Gezin worden alle door Kind en Gezin gekende vaccinatiegegevens van de kinderen van 0 tot 3 jaar in Vlaanderen geregistreerd, dit wil zeggen naam, geboortedatum en plaats, woonplaats, de toegediende vaccinaties met datum en de eventuele nevenwerkingen.
Op basis van de gegevens van deze databank krijgt de overheid een beeld van de vaccinatiegraad van de jonge kinderen in Vlaanderen en kan zij haar beleid en specifieke acties hieraan aanpassen.
De Vaccinatiedatabank streeft de volgende doelstellingen na : 1° de uitbouw van een adequaat en continu registratie- en monitoringsysteem ten einde de doelstelling van de WHO (World Health Organisation) te realiseren die via het vaccinatiebeleid wordt nagestreefd, namelijk het verhogen van de vaccinatiegraad ter uitroeiing of beheersing van infectieziekten;2° het vormen van een krachtig instrument bij de realisatie van het vijfde Vlaamse gezondheidsobjectief, namelijk het verhogen van de vaccinatiegraad bij de Vlaamse bevolking;3° de koppeling aan een bestelsysteem van vaccins ten behoeve van de gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap; 4° het genereren van relevante statistische rapporten en dit zowel voor intern gebruik als voor de Vlaamse overheid, het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, universitaire diensten of de W.H.O. B. Van de databank Ikaros. 1° Werkplanning van de regioteamleden en cliëntenbegeleiding op maat. Ikaros is het informaticasysteem dat de regioteamleden (regioverpleegkundigen, interculturele medewerkers en ervaringsdeskundigen) ondersteunt in hun dagelijkse taken. De teamleden beschikken binnen één bepaalde regio over dezelfde informatie. Ikaros bestaat uit twee belangrijke delen : de agenda en het kinddossier. - In de agenda kan het teamlid haar planning van huisbezoeken, consultaties, bezoeken in de kraamkliniek en algotesten (gehoortesten) terugvinden. Voor elk kind worden afzonderlijk de acties gekoppeld die tijdens de consultatie moeten uitgevoerd worden (bv. het geven van een bepaalde vaccinatie, het volgen van bepaalde leeftijdsgebonden aspecten van de ontwikkeling van het kind, enz...). - Het kinddossier bevat administratieve, medische, sociale en verpleegkundige gegevens van de kinderen. Een goede registratie en opvolging van deze gegevens maakt het mogelijk een zorgverlening op maat aan de gezinnen aan te bieden en hen adequaat te begeleiden. 2° Beleidsvoorbereiding en evaluatie. Naast de operationele ondersteuning biedt Ikaros ook tactische en strategische ondersteuning voor het provinciaal en centraal management bij de opvolging en ondersteuning van de preventieve zorgverlening. 3° Statistisch onderzoek. Ten behoeve van Kind en Gezin zelf en naar de Vlaamse overheid toe worden statistische gegevens over het jonge kind vanuit Ikaros gegenereerd. Dit is van zeer groot belang in het geheel van het preventieve zorgbeleid en dus ook voor de gezondheid van alle Vlaamse kinderen. Bij het genereren en doorgeven van de statistische gegevens wordt toegezien op het feit dat noch via contextuele factoren noch via enige vorm van decodering, de volledige anonimisering van de gegevens kan worden opgeheven.
II. Noodzakelijkheid van het gebruik van het identificatienummer.
A. Voor de Vaccinatiedatabank.
Voor een goed beheer van de Vaccinatiedatabank is het gebruik van het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen om de volgende redenen onontbeerlijk : 1° het vormt een essentieel instrument voor de correctheid en de volledigheid van deze databank;2° het vergemakkelijkt het vaccinatiegebeuren in Vlaanderen (vlottere coördinatie tussen de verschillende vaccinatoren, vlottere organisatie van de gratis vaccinleveringen enzovoort);3° het verhoogt in enorme mate de bescherming van de privacy bij de werking van de databank.Voor het opzoeken van een vaccinatiedossier in de Vaccinatiedatabank, kan bij machtiging tot gebruik van het identificatienummer via het SIS-nummer (en dus het Rijksregisternummer) worden gewerkt.
B. Voor de databank Ikaros. 1° De volledigheid en juistheid van de databank. De reeds toegekende toegang tot de gegevens van het Rijksregister, stelt Kind en Gezin in staat erop toe te zien dat geen kinderen worden gemist. Toch moet Kind en Gezin zich in eerste instantie beroepen op andere informatiebronnen en dit voor bepaalde onderdelen van het preventieve zorgprogramma die reeds moeten gebeuren tijdens de eerste weken na de geboorte en dus vooraleer de gegevens in het Rijksregister beschikbaar zijn. Er moet daarom bij iedere up-date met de gegevens uit het Rijksregister, rigoureus toegezien worden op de juistheid van de reeds eerder geregistreerde gegevens en de overeenkomst met de gegevens uit het Rijksregister.
De correctheid van de databank kan op dit ogenblik niet volledig verzekerd worden omwille van de volgende redenen : * een aantal kinderen staat dubbel geregistreerd (omwille van verkeerde spelling van de naam, verhuis, enz.) waardoor de voor het beleid en de organisatie uiterst belangrijke statistieken niet correct kunnen zijn; * een aantal kinderen staat verkeerd geregistreerd (bv. verouderde gegevens bij verhuizingen, echtscheiding, enz.) zodat zij niet de nodige opvolging kunnen krijgen.
Dit zijn knelpunten waarvoor enkel de koppeling van de kindgegevens aan het Rijksregisternummer een oplossing kan bieden.
Het Rijksregisternummer, gebruikt als uniek identificatienummer van de kinddossiers, zal Kind en Gezin in staat stellen om over een correcte en volledige database te beschikken. Indien, na de controle van de gegevens met die uit het Rijksregister, het Rijksregisternummer onlosmakelijk aan het dossier wordt verbonden, kunnen verdere registratiefouten (dubbel, verkeerd of verouderd) vermeden worden.
Belangrijk hierbij is dat het Rijksregisternummer voor Ikaros zal gebruikt worden als "onzichtbaar" identificatienummer. Dit wil zeggen dat het gelinkt is aan een kinddossier maar niet zichtbaar is voor diegene die dagelijks in de databank werkt.
Belangrijk is ook dat het Rijksregisternummer nooit aan externen kan worden doorgegeven en dus uitsluitend intern zal gebruikt worden. 2° Een optimaal preventief zorgaanbod. Indien Kind en Gezin beschikt over een correcte en volledige databank met betrekking tot de jonge kinderen in Vlaanderen, kan zij haar preventieve zorgaanbod optimaliseren en beter beantwoorden aan de vragen die door externe instanties en overheidsdiensten worden gesteld in het licht van het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen, België en Europa. Dankzij een dergelijke databank, zal Kind en Gezin kunnen garanderen dat alle kinderen bereikt worden met een preventief aanbod, waardoor een optimaal doelbereik wordt gerealiseerd; de kinderen zullen tot de leeftijd van 3 jaar (of 6 jaar voor niet schoolgaande kinderen) kunnen opgevolgd worden.
III. Modaliteiten van de machtiging.
Alle maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer waarop het identificatienummer van het Rijksregister betrekking heeft, werden getroffen, namelijk : - de personeelsleden die gemachtigd worden het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken, ondertekenen een verklaring volgens welke zij zich ertoe verbinden de veiligheid en de vertrouwelijkheid van het uit het Rijksregister verkregen identificatienummer te eerbiedigen; - het identificatienummer kan niet overgemaakt worden aan derden, noch vermeld worden op documenten die ter kennis van derden kunnen gebracht worden; - de lijst van de personen die gemachtigd zijn het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken, zal jaarlijks opgesteld worden en volgens dezelfde periodiciteit bezorgd worden aan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer verleende advies op 10 september 2001. Het ontwerp van besluit houdt rekening met de door Commissie gemaakte opmerkingen.
De Raad van State verleende advies op 30 april 2002. Dit Hoge Rechtscollege heeft geen opmerkingen gemaakt.
Wij hebben de eer te zijn, Sire van Uwe Majesteit, de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaars, De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE De Minister van Justitie, M. VERWILGHEN _______ Nota's (1) Belgisch Staatsblad van 15 juni 1994.(2) Belgisch Staatsblad van 22 augustus 1984. Advies 32.863/3 van de afdeling wetgeving van de Raad van State De Raad van State, afdeling wetgeving, derde kamer, op 14 januari 2002 door de Minister van Binnenlandse Zaken verzocht hem van advies te dienen over een ontwerp van koninklijk besluit « waarbij de instelling van openbaar nut Kind en Gezin gemachtigd wordt het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen te gebruiken », heeft op 30 april 2002 het volgende advies gegeven : Bij het ontwerp zijn geen opmerkingen te maken.
De kamer was samengesteld uit : de heren W. Deroover, eerste voorzitter;
D. Albrecht en P. Lemmens, staatsraden H. Cousy en A. Spruyt, assessoren van de afdeling wetgeving.
Mevr. A.-M. Goossens, toegeveogd griffier.
Het verslag werd uitgebracht door de H. W. Pas, auditeur. De nota van het coördinatiebureau werd opgesteld en toegelicht door de H.J. Drijkoningen, eerste referendaris.
De griffier, A.-M. Goossens, De eerste voorzitter, W. Deroover,
ADVIES Nr. 31/2001 VAN 10 SEPTEMBER 2001 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER Ontwerp van koninklijk besluit waarbij de instelling van openbaar nut Kind en Gezin gemachtigd wordt het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen te gebruiken.
De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
Gelet op de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, inzonderheid artikel 29;
Gelet op de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, inzonderheid artikel 8, eerste lid;
Gelet op de adviesaanvraag van de Minister van Binnenlandse Zaken van 30 juli 2001;
Gelet op het verslag van de heer F. Robben;
Brengt op 10 september 2001 volgend advies uit : I. Voorwerp van de adviesaanvraag : Het ontwerp van koninklijk besluit dat door de Minister van Binnenlandse Zaken aan de Commissie voor advies wordt voorgelegd, heeft tot doel de instelling van openbaar nut Kind en Gezin, opgericht bij decreet van de Vlaamse Raad van 29 mei 1984, te machtigen om het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken voor de uitvoering van haar taken met betrekking tot het beheer van haar databank IKAROS en haar Vaccinatiedatabank.
II. Toepasselijke wetgeving : Krachtens artikel 8, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen kan de Koning, na advies van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en bij in Ministerraad overlegd besluit, de openbare overheden en de instellingen bedoeld bij artikel 5 van de wet machtigen om het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken, binnen de grenzen en voor de doeleinden door hem bepaald.
III. Onderzoek van de adviesaanvraag : Krachtens artikel 3, § 1, eerste lid, van het decreet van de Vlaamse Raad van 29 mei 1984 houdende oprichting van de instelling Kind en Gezin heeft Kind en Gezin tot taak de levenskansen, het welzijn en de gezondheid van het kind te behartigen en de ouders of de personen die in rechte of in feite de taak van ouders vervullen te ondersteunen met betrekking tot de zorg voor het kind.
In het kader van voormelde taak beheert Kind en Gezin twee specifieke gegevensbanken, met name de databank IKAROS en de Vaccinatiedatabank.
Beide gegevensbanken dragen bij tot een efficiënt preventief gezondheidsbeleid bij jonge kinderen.
IKAROS, het geïntegreerd Kind Activiteiten Regio Ondersteuningssysteem, is de informaticastructuur die de regioteamleden van Kind en Gezin ondersteunt in hun dagelijkse taken en die onder meer het dossier van de kinderen uit de regio bevat (administratieve, medische, sociale en verpleegkundige gegevens).
In de Vaccinatiedatabank worden alle door Kind en Gezin gekende vaccinatiegegevens (naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, toegediende vaccinaties met datum en eventuele nevenwerkingen) van de kinderen van 0 tot 3 jaar in Vlaanderen geregistreerd. Op basis van deze gegevens, die onder meer afkomstig zijn uit de hogervermelde IKAROS-databank, krijgt de overheid een beeld op de vaccinatiegraad van de jonge kinderen in Vlaanderen en kan zij haar beleid en specifieke acties met het oog op het uitroeien of beheersen van infectieziekten aanpassen.
Het gebruik van het rijksregisternummer wordt met name gevraagd met het oog op het verzekeren van de volledigheid en juistheid van beide gegevensbanken - Kind en Gezin wenst verkeerde of dubbele registraties te vermijden. Meer algemeneen zou het gebruik van het rijksregisternummer de opvolging van elk in deze gegevensbanken opgenomen kind kunnen garanderen.
Kind en Gezin werd bij koninklijk besluit van 30 mei 1994 gemachtigd om de informatiegegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen te raadplegen voor het vervullen van de taken opgelegd door het decreet van 29 mei 1984. Het gebruik van het rijksregisternummer lijkt een logisch gevolg van deze machtiging tot toegang.
De machtiging tot gebruik van het rijksregisternummer wordt uitdrukkelijk beperkt tot de leidend ambtenaar van Kind en Gezin en de door hem schriftelijk en bij naam aangewezen personeelsleden en geldt enkel voor de uitvoering van de taken die voortvloeien uit de organisatie van de IKAROS- en de Vaccinatiegegevensbank.
Artikel 2 van het aan de Commissie ter advies voorgelegde ontwerp van koninklijk besluit bepaalt dat het rijksregisternummer voor doeleinden van intern beheer uitsluitend mag worden gebruikt als identificatiemiddel in de dossiers, bestanden en repertoria die door Kind en Gezin worden bijgehouden voor het vervullen van de in vorige alinea bedoelde taken. Bij extern gebruik mag het rijksregisternummer uitsluitend worden gebruikt in de voor het vervullen van deze taken noodzakelijke betrekkingen met, enerzijds, de houder van het rijksregisternummer of zijn wettelijke vertegenwoordiger of, anderzijds, de openbare overheden en instellingen die zelf reeds werden gemachtigd om het rijksregisternummer te gebruiken en handelen binnen de uitoefening van hun wettelijke en reglementaire bevoegdheden.
De door het ontwerp van koninklijk besluit verleende machtiging tot het gebruik van het rijksregisternummer is goed gemotiveerd en in overeenstemming met de rechtspraak van de Commissie.
De huidige tekst van artikel 4 van het ontwerp voorziet dat jaarlijks een lijst van de personeelsleden van Kind en Gezin die het rijksregisternummer mogen gebruiken aan de Commissie wordt bezorgd. De Commissie verkiest evenwel dat deze lijst van gemachtigden ter beschikking wordt gehouden, wat toelaat dat zij permanent geactualiseerd blijft.
De Commissie heeft geen verdere opmerkingen bij dit ontwerp.
Om deze redenen brengt de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, onder voorbehoud van de hogervermelde opmerkingen, een gunstig advies uit.
De secretaris, (get.) B. HAVELANGE De voorzitter, (get.) P. THOMAS
7 JULI 2002. - Koninklijk besluit waarbij de instelling van openbaar nut Kind en Gezin gemachtigd wordt het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen te gebruiken ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, inzonderheid op artikel 8, eerste lid, gewijzigd bij de wet van 15 januari 1990;
Gelet op het decreet van de Vlaamse Raad van 29 mei 1984 houdende oprichting van de instelling Kind en Gezin, gewijzigd bij de decreten van 3 mei 1989, 23 februari 1994, 24 juni 1997, 7 juli 1998 en 9 maart 2001, inzonderheid op het artikel 3;
Overwegende dat de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, gewijzigd door de wet van 11 december 1998, inzonderheid het artikel 7, d), van toepassing is;
Gezien het koninklijk besluit van 30 mei 1994 tot regeling van de toegang tot de informatiegegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen in hoofde van de instelling van openbaar nut Kind en Gezin;
Gezien het koninklijk besluit van 13 februari 2001 ter uitvoering van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, inzonderheid het artikel 70;
Gelet op het advies nr. 31/2001 van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, uitgebracht op 10 september 2001;
Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 24 oktober 2001;
Gelet op het advies van de Raad van State;
Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Onze Minister van Justitie en op het advies van Onze in Raad vergaderde Ministers, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.De instelling van openbaar nut Kind en Gezin wordt gemachtigd het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen te gebruiken.
De machtiging tot gebruik van het identificatienummer is beperkt tot de uitvoering van de taken die voortvloeien uit : 1° de organisatie van de Vaccinatiedatabank van Kind en Gezin;2° de organisatie van de databank Ikaros (geïntegreerd Kind Activiteiten Regio Ondersteuningssysteem). Het gebruik van het identificatienummer is toegestaan : 1° aan de leidend ambtenaar van Kind en Gezin;2° aan de personeelsleden die door de onder 1° vermelde ambtenaar binnen zijn diensten, wegens hun functies en binnen de perken van hun respectieve bevoegdheden, schriftelijk en bij naam worden aangewezen.
Art. 2.Het identificatienummer van het Rijksregister mag voor doeleinden van intern beheer uitsluitend gebruikt worden als identificatiemiddel in de dossiers, bestanden en repertoria die bijgehouden worden door de instelling van openbaar nut Kind en Gezin voor het vervullen van de taken die opgesomd worden in artikel 1, tweede lid, van dit besluit.
Bij extern gebruik mag het identificatienummer uitsluitend gebruikt worden in de betrekkingen die nodig zijn voor het vervullen van de taken bedoeld in artikel 1, tweede lid, van dit besluit, met : 1° de houder van het identificatienummer of zijn wettelijke vertegenwoordiger;2° de openbare overheden en instellingen die, krachtens artikel 8 van de voormelde wet van 8 augustus 1983, zelf de machtiging gekregen hebben om het identificatienummer te gebruiken en die handelen binnen de uitoefening van hun wettelijke en reglementaire bevoegdheden.
Art. 3.De personeelsleden bedoeld in artikel 1, derde lid, ondertekenen een verklaring waarin zij zich ertoe verbinden bij het gebruik van het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen de veiligheid en de vertrouwelijkheid van de informatiegegevens van het Rijksregister te eerbiedigen.
Art. 4.De lijst van de overeenkomstig artikel 1, derde lid, aangewezen personen, met vermelding van hun graad en hun functie, en onder beding van de noodzakelijke bijwerkingen, wordt jaarlijks opgemaakt en met dezelfde regelmaat toegezonden aan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Art. 5.Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Onze Minister van Justitie zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 7 juli 2002.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE De Minister van Justitie, M. VERWILGHEN