gepubliceerd op 02 mei 2006
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 augustus 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen, betreffende de werfbezoeken
5 MAART 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 augustus 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen, betreffende de werfbezoeken (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de schoonmaak en ontsmettingsondernemingen;
Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 9 augustus 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen, betreffende de werfbezoeken.
Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 5 maart 2006.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 augustus 2005 Werfbezoeken (Overeenkomst geregistreerd op 16 september 2005 onder het nummer 76436/CO/121) Inleiding Deze overeenkomst heeft tot doel de omstandigheden te bepalen waarin de syndicale afgevaardigden deelnemen aan werfbezoeken of syndicale opdrachten in uitvoering van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2003 betreffende het statuut van de syndicale afgevaardigden.
De werkgevers erkennen de mogelijkheid voor de syndicale afgevaardigden om werven te bezoeken in het kader van hun syndicale opdracht. De partijen zullen in deze omstandigheden blijk geven van zin voor billijkheid en verzoening die de goede sociale relaties binnen de onderneming bepaalt.
Toepassingsgebied
Art. 2.In algemene regel, moeten werfbezoeken vooraf worden gepland.
Men spreekt dan van structurele werfbezoeken. Nochtans moeten, bij uitzondering op de regel en als de omstandigheden het vereisen, niet geplande werfbezoeken mogelijk blijven. In dit geval zal de werkgever onmiddellijk worden verwittigd.
Deelname aan structurele werfbezoeken
Art. 3.Onder "structureel werfbezoek" verstaat men : de persoonlijke verplaatsing van een delegatie samengesteld uit maximum 2 afgevaardigden per syndicale organisatie, om zich de visu rekenschap te geven van arbeidsvoorwaarden op de bezochte werf. Het is echter niet vereist dat alle syndicale organisaties vertegenwoordigd zijn tijdens het bezoek.
Art. 4.Teneinde, omwille van vanzelfsprekend commerciële redenen, te vermijden dat sommige werven te veelvuldig worden bezocht in een korte tijdspanne en dat de arbeidsorganisatie wordt ontregeld, moeten de werfbezoeken ten minste acht kalenderdagen vooraf worden gepland, in samenspraak met het CPBW en de directie; de 2 organen, SD en CPBW behouden evenwel hun autonomie.
Art. 5.In afwijking op artikel 3 en om het hoofd te bieden aan een spoedvereisende uitzonderlijke situatie, kan elke werf zonder termijn worden bezocht, maar ook in dit geval is onmiddellijke informatie aan de directie noodzakelijk.
Procedure
Art. 6.1. De werkgever overhandigt trimestrieel een bijgewerkte lijst van de lopende permanente werven aan de bevoegde syndicale delegatie. 2. De lijst preciseert voor elke werf de naam en het adres van de werf, het aantal tewerkgestelde werknemers, de uurregeling voor de werfbezoeken alsook de eventuele bijzondere procedure die dient gevolgd te worden om toegang te krijgen tot de werf.Gezien het strategische karakter van deze informaties, verbinden de syndicale afgevaardigden zich ertoe de vertrouwelijkheid te respecteren. 3. De syndicale afvaardiging informeert de werkgever over de lijst van de te bezoeken werven, de datum en de uurregeling van het bezoek, evenals de identiteit van de afgevaardigden die het bezoek zullen verrichten.Deze informatie zal geschieden binnen de voorziene termijn aan de hand van een daartoe opgesteld formulier. Een model van dit document is gevoegd in bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst. 4. De werkgever informeert de werfverantwoordelijke van de te bezoeken werf evenals de klant omtrent de identiteit van de syndicale afgevaardigden die de werf zullen bezoeken.5. Binnen de zeven kalenderdagen volgend op het bezoek, overhandigt de syndicale delegatie een formulier werfbezoek dat het al dan niet bestaan van problemen op de werf vermeld, aan de werkgever.Dit formulier wordt getekend door alle syndicale afgevaardigden bezoekers die bovendien het aanvangsuur en het einduur alsook hun eventuele verplaatsingskosten opgeven. Een model van dit formulier is gevoegd in bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst. 6. De vergoeding van de afgevaardigden zal geschieden op basis van dit formulier;de bezoekuren worden vergoed als gewone prestatie uren en de verplaatsingskosten worden terugbetaald als beroepskosten eigen aan de werkgever.
Art. 7.De opvolging van de werfbezoeken zal automatisch deel uitmaken van de dagorde van de vergadering van de syndicale afvaardiging.
Art. 8.De aan het werfbezoek bestede tijd zal in zijn totaliteit voor elke afgevaardigde die heeft deelgenomen aangerekend worden op zijn trimestrieel urenkrediet voorzien bij artikel 19 van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2003 betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging.
Art. 9.De bestaande voorwaarden in ondernemingen, op basis van een overeenkomst blijven verworven en kunnen maar gewijzigd worden door middel van een collectieve arbeidsovereenkomst die wordt afgesloten op bedrijfsniveau en ondertekend door de gewestelijke vakbondssecretarissen.
De bestaande voorwaarden in ondernemingen, op basis van gebruik blijven van toepassing op voorwaarde dat alle partijen akkoord blijven. Zo niet, wordt onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst van kracht.
Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2005 en is aangegaan voor onbepaalde duur. Zij wordt eventueel opgezegd door een der partijen, mits inachtneming van een opzeggingstermijn van 3 maanden, die niet eerder mag ingaan dan op 1 februari 2006. Opzegging geschiedt bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 5 maart 2006.
De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN
Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 augustus 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de schoonmaak- en ontsmettingsondernemingen, betreffende de werfbezoeken Rapport van het werfbezoek Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 5 maart 2006.
De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN