Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 05 augustus 2006
gepubliceerd op 02 oktober 2006

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor musici

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2006202504
pub.
02/10/2006
prom.
05/08/2006
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

5 AUGUSTUS 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor musici (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor musici.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 5 augustus 2006.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005 Loon- en arbeidsvoorwaarden voor musici (Overeenkomst geregistreerd op 29 maart 2005 onder het nummer 74349/CO/304)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die musici en/of zangers rechtstreeks of via een tussenpersoon in dienst nemen en op hun werknemers, die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf.

Voor de ondernemingen waarvan de hoofdactiviteit valt onder de werkingssfeer van een ander paritair comité en die rechtstreeks of via een tussenpersoon musici en/of zangers in dienst nemen, gelden enkel de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst die betrekking hebben op podiumartiesten.

Ze is niet van toepassing op ondernemingen die vallen onder het toepassingsgebied van de collectieve arbeidsovereenkomst podiumkunsten afgesloten op 8 oktober 2002 en geregistreerd bij het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid onder het nummer 65992/CO, zoals verlengd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 1 juli 2004.1 Zij is bovendien niet van toepassing op ondernemingen die gesubsidieerd worden door de Franse Gemeenschap in de sector van de dramatische kunst, noch op de Koninklijke Opera van Wallonië.

Onder "werknemers" wordt verstaan : de mannelijke en vrouwelijke arbeiders en bedienden.

Art. 2.De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst stellen de algemene regelen vast die van toepassing zijn op al de werknemers en beogen slechts minimumvoorwaarden te bepalen, terwijl aan de partijen de vrijheid wordt gelaten gunstiger voorwaarden overeen te komen.

Zij mogen geen afbreuk doen aan de bepalingen welke voor de werknemers gunstiger zijn, daar waar dergelijke toestand bestaat.

Art. 3.In principe worden twee soorten aanwervingscontracten toegepast : de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur en de arbeidsovereenkomst voor van bepaalde duur. De arbeidsovereenkomst voor een bepaald werk zal slechts gebruikt worden voor werken van artistieke auteurs (scenografie, compositie, ...).

Art. 4.De betaling van het loon zal ten laatste gebeuren op de zevende kalenderdag of de vierde werkdag volgend op de laatste werkdag van elke maand waarin prestaties werden geleverd.

Voor de arbeidsovereenkomsten van minder dan een maand, gebeurt de betaling uiterlijk de eerste betaaldag, vastgesteld overeenkomstig het eerste lid van dit artikel, die volgt op de datum waarop de dienstbetrekking eindigt.

Art. 5.Wanneer een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur overeenstemt met de duur van een seizoen, dan wordt uiterlijk op 1 april van het lopende seizoen aan de werknemer meegedeeld over de overeenkomst al dan niet vernieuwd wordt. Wordt dit niet meegedeeld, dan loopt de arbeidsovereenkomst automatisch af na de overeengekomen termijn.

Art. 6.Om problemen te vermijden bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst is het aangewezen dat de werknemer, voor de ondertekening van de arbeidsovereenkomst, de werkgever op de hoogte stelt en alle verbintenissen met derden op het gebied van tewerkstelling, die een correcte uitvoering van de arbeidsovereenkomst kan verhinderen.

Er kunnen enkel andere prestaties worden opgedragen dan deze vermeld in de arbeidsovereenkomst, indien zij verenigbaar zijn met de beroepsbekwaamheden van de werknemer en voor zover deze wijziging hem geen materieel of moreel nadeel betrokkene.

Een werknemer die al met een arbeidsovereenkomst in dienst is, moet schriftelijk toestemming krijgen van de werkgever voor alle eventuele verbintenissen die hij met derden wil aangaan op het gebied van tewerkstelling die overenigbaar zijn met de overeengekomen arbeidstijden.

Art. 7.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst legt de minimum weddenschalen vast voor de werknemers die per dienst worden aangeworven en voor de werknemers die worden aangeworven met een maandloon.

Arbeidsprestaties kunnen enkel vergoed worden middels een dienstvergoeding of middels een maandloon, zoals bepaald in deze collectieve arbeidsovereenkomst3.

Werknemers die in een periode van drie maand minder dan 54 dagen arbeidsprestaties leveren, kunnen worden aangeworven per dienst, voorzover er in deze periode niet meer dan 4 opeenvolgende weken gepresteerd worden. Wanneer binnen een periode van 3 maanden meer dan 54 dagen gepresteerd worden of wanneer minstens 4 opeenvolgende weken prestaties geleverd worden, worden zij automatisch aangeworven met een maandloon. Het spreekt voor zich dan de contractanten vrij zijn van hogere barema's te voorzien. § 2. Voor de werknemers die per dienst worden aangeworven, gelden de barema's die voorzien zijn in bijlage 1. De barema's betreffende het loon voor één dienst. Een dienst is een aangesloten periode van 3 uur en 30 minuten voor een repetitie of een uitvoering, met inbegrip van een verplichte pauze van 30 minuten. Bij de betaling van het loon wordt ervan uitgegaan dat elke eerste begonnen dienst telt voor minstens één dienst.

Wanneer twee repetities op één dag plaatsvinden, wort de tweede dienst als een volledige dienst vergoed van zodra hij twee uur bedraagt.

Wanneer een tweede dienst geen twee uur bedraagt, wordt hij proportioneel berekend a rato van 14,58 EUR per uur voor musici, zangers en andere podiumartiesten en van 13,12 EUR per uur voor koorzangers (bedragen à 100 pct. op 1 juli 1999)5. § 3. Voor de werknemers die, overeenkomstig paragraaf 1 van dit artikel, worden aangeworven met een maandloon, gelden de barema's van bijlage 2. Het spreekt voor zich dat de contractanten vrij zijn hogere barema's te voorzien. 1. Loongroep A Musici, zangers en andere podiumartiesten, met uitzondering van de zangers vermeld bij loongroep C+. Ontwerpers. 2. Loongroep B 1.Technisch verantwoordelijke : is verantwoordelijk voor het praktische verloop van de muziekuitvoering op technisch gebied; 2. Administratief personeel voor coördinatie van administratieve opdrachten met eindverantwoordelijkheid.3. Loongroep C+ 1.De werknemers genoemd in loongroep C met een specifieke opleiding. 2. De werknemers genoemd in loongroep C met minimum 4 jaar anciënniteit, die omwille van hun bekwaamheid kunnen gelijkgesteld worden met deze in punt 1 van loongroep C+.3. Koorzangers, dit wil zeggen zangers die in muziekuitvoering een ondersteunende of collectieve functie hebben.4. Loongroep C Administratief personeel met uitvoerende taak. Technici. 5. Loongroep D Onderhoudspersoneel Portiers Zaalpersoneel Voor een onvolledige maand werk door werknemers die zijn aangeworven met een maandloon, wordt iedere werkdag voor 1/21ste van het maandloon bezoldigd. § 4. Inschaling in de barema's Voor de inschaling in de barema's zoals voorzien voor de arbeidersovereenkomsten van onbepaalde en bepaalde duur wordt anciënniteit verworven in organisaties uit de sector van de professionele muziek of in vergelijkbare organisaties en opgebouwd op basis van arbeidsovereenkomsten van onbepaalde en bepaalde duur. De arbeidsprestaties geleverd in eenzelfde beroepskwalificatie buiten de sector van de professionele muziek, in welkdanig statuut ook, komen eveneens in aanmerking voor de anciënniteitsbepaling.

Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, gesloten binnen het tijdsbestek van 1 seizoen, die samengesteld de duur van 3 maanden niet overschrijden, gelden voor hun effectieve duur voor de bepaling van de anciënniteit.

Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, afgesloten binnen het tijdsbestek van 1 seizoen, die samengesteld minimaal 3 maanden en maximaal 6 maanden bedragen, worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst van 6 maanden voor de bepaling van de anciënniteit.

Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, afgesloten binnen het tijdsbestek van 1 seizoen, die samengesteld minimaal 6 maanden en maximaal 12 maanden bedragen, worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst van 1 jaar voor de bepaling van de anciënniteit.

Voor het technisch en administratief personeel wordt de bewezen nuttige beroepservaring, verworven in loondienst of in een zelfstandig statuut, in aanmerking genomen voor het bepalen van de anciënniteit. § 5. De weddeschaal C geldt als minimale schaal voor de werknemers van de categorie A van organisaties die gesubsidieerd worden door één van de drie gemeenschappen in België en waarvan de totaliteit van de subsidies en overheidsinkomsten niet meer bedraagt dan 260 000 EUR (bedrag à 100 pct. op 1 juli 1999) op jaarbasis. De weddeschaal D geldt als minimale schaal voor alle andere werknemers van deze organisaties.

Dit bedrag wordt gekoppeld aan de evolutie van het indexcijfer zoals bepaald in artikel 10.

Art. 8.§ 1. De werknemer die voor het gezelschap op reis gaat in België zal hiervoor een forfaitaire onkostenvergoeding ontvangen. Deze vergoeding betreft kosten eigen aan de werkgever.

De vergoeding bedraagt 11,77 EUR per maaltijd. De vergoeding is slechts verschuldigd wanneer de reisvoorstelling volledig de normale etenstijd bevat.

Onder normale etenstijd wordt verstaan : Lunch : tussen 12 en 14 uur.

Diner : tussen 18 en 20 uur.

De vergoeding is uitkoopbaar met een evenwaardige maaltijd.

Deze bedragen worden gekoppeld aan de evolutie van het indexcijfer zoals in artikel 10 bepaald is. § 2. Verplaatsingen naar de tewerkstellingsstandplaats zijn voor rekening van de werknemer, met inachtneming van de wettelijke tussenkomst van de werkgever dienaangaande. Voor de werknemers die per dienst worden aangeworven, betaalt de werkgever de wettelijke tussenkomst ongeacht de duur van de arbeidsovereenkomst en de vervoerwijze. Wanneer ingevolge de beperkte duur van de arbeidsovereenkomst geen treinkaart of abonnement kan worden aangekocht voor de verplaatsing naar de tewerkstellingstandplaats, wordt de tussenkomst van de werkgever vastgelegd op 60 pct. van de prijs voor een ticket in tweede klas van het openbaar vervoer7.

Uitgezonderd schriftelijke toestemming van de werkgever, dient voor de verplaatsingen van de tewerkstellingsstandplaats naar de werkplaats het vervoermiddel van de werkgever te worden gebruikt.

Voor een rondreis in het buitenland, mag reizen per vliegtuig of per schip niet worden geweigerd. § 3. Het vervoer van zware of grote instrumenten zal het voorwerp uitmaken van een regeling binnen de onderneming of van een arbeidsovereenkomst. § 4. Overnachtingsmodaliteiten bij reisvoorstellingen in het buitenland : Er wordt door de werkgever een hotel voorzien dat voldoende comfortabel is, ontbijt inbegrepen. Er kunnen afwijkingen worden toegestaan op dit principe op vraag van de werknemer. § 5. Verblijven (séjours), overnachtingen en arbeidsomstandigheden buiten België, zullen telkens het voorwerp uitmaken van een specifiek overlof tussen werkgever en werknemer. Hierbij kunnen de tarieven die gelden voor dienstreizen in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als referentie dienen.

Art. 9.Indien een verblijf (séjour) wordt uitbetaald of indien voor een overeenkomstige maaltijd wordt gezorgd, wordt automatisch een rustpauze van telkens één uur voorzien. Deze rusttijd wordt niet als werktijd beschouwd en als dusdanig niet in rekening gebracht bij de berekening van de totale arbeidsduur van die dag.

Art. 10.Alle lonen, wedden, barema's en vergoedingen vermeld in deze collectieve arbeidsovereenkomst worden gekoppeld aan de schommelingen van de index overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de koppeling van de lonen aan het indexcijfer der consumptieprijzen van 9 december 1999, geregistreerd bij de Dienst Collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid onder het nummer 54498.

De uurlonen worden telkens berekend door de geïndexeerde maandbedragen te delen door de coëfficiënt 164,667 (basis 38 uren per week).

Art. 11.§ 1. Arbeidsduur. - De normale werkweek telt 38 uren. - De normale werkdag telt 8 uren, de tijd om te eten niet meegerekend. § 2. Wekelijkse rustdag. - De wekelijkse rustdag kan worden uitgesteld tot op een te bepalen andere dag van de volgende week. - Valt een wettelijke feestdag op een rustdag, dan zal de wettelijke feestdag op een andere dag worden toegekend. - Indien de werknemers tijdens buitenlandse tournees een vrije dag hebben, dan wordt die vrije dag als rustdag erkend. § 3. Publicaties van de uurregelingen Voor het werk met variabele uurregeling, worde de uurregeling een week op voorhand meegedeeld. Een aanpassing van de meegedeelde uurregeling is slechts mogelijk in de uitzonderlijke gevallen zoals vastgelegd en volgens de modaliteiten bepaald in een arbeidsreglement.

Art. 12.De jaarlijkse vakantieperiode(s) voor het personeel wordt (worden) uiterlijk op 15 december bepaald tussen de werkgever en de werknemers. In overeenkomst met de werknemers kan een afwijking worden toegestaan.

Behalve in het geval van een andersluidend verzoek van de betrokkene heeft elke werknemer jaarlijks recht op een ononderbroken betaald verlof van minstens 2 weken betaald verlof, in de mate dat de arbeidsovereenkomst de normale vakantieperiode zoals bepaald in § 1, omvat9.

Art. 13.Met uitzondering van een korte opname van minder dan drie minuten bestemd voor de publiciteit van een spektakel, zal een regeling aangaande de vergoeding voor iedere opname het voorwerp uitmaken van een specifieke en gedetailleerde collectieve arbeidsovereenkomst, volgens de wet op de nevenrechten.

Art. 14.De werkgever waakt erover dat de persoonlijke bezittingen zoals kleding, geldbeugel enz. tegen diefstal beschermd worden.

De werknemer is verplicht zorg te dragen voor de kleding en het materiaal dat hem wordt toevertrouwd. De werkgever levert en onderhoudt de werkkledij die door de wet op het welzijn op het werk is opgelegd. De verplichte werkkledij moet effectief gedragen worden.

Voor werknemers in de variété die opgelegde themakledij moeten dragen tijdens een voorstelling, stelt de werkgever deze kledij ter beschikking.

Art. 15.De werknemers hebben het recht op de werkzetel een syndicale vergadering te houden, in zover dat dit het normale verloop van het werk niet schaadt.

Art. 16.Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 mei 1968, gesloten in het nationaal paritair comité voor de vaste vermaakgelegenheden, tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden van de musici tewerkgesteld in ondernemingen die onder dit comité ressorteren, algemeen verbindend verklaard bij kb van 12 september 1968 (Belgisch Staatsblad van 23 oktober 1968).

Art. 17.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 28 januari 2005 en geldt voor onbepaalde duur en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 1 juli 1999, zoals gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2000 (registratienummer 58945) en de collectieve arbeidsovereenkomst van 1 juli 2004 (registratienummer 72731). Zij kan worden opgezegd door elk van de ondertekende partijen, middels een aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf met een opzegtermijn van 6 maanden.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 5 augustus 2006.

De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN

Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, betreffende de loon en arbeidsvoorwaarden voor musici Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 5 agustus 2006.

De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota 1Wijziging goedgekeurd tijdens de vergadering van het paritair comité van 1 juli 2004. 3Wijziging goedgekeurd tijdens de vergadering van het paritair comité van 1 juli 2004. 5Wijziging goedgekeurd tijdens de vergaderingen van het paritair comité van 14 december 2000 en 29 juli 2001. 7Wijziging goedgekeurd tijdens de vergadering van het paritair comité van 1 juli 2004. 9Wijziging goedgekeurd tijdens de vergaderingen van het paritair comité van 14 december 2000 en 29 juni 2001..

Bijlage 2 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, betreffende de loon en arbeidsvoorwaarden voor musici - Annexe 2 à la convention collective de travail du 28 janvier, conclue au sein de la Commission paritaire du spectacle, concernant les conditions de travail et de rémunération pour musiciens - Weddeschalen artikel 7, § 3 - spilindexcijfer 103,14 (basis 1996) vereffening tegen 108,24 pct.

Barèmes article 7, § 3 - indice pivot 103,14 (base 1996) - liquidation à 108,24 p.c. - Toepassing vanaf 1 november 2004 Application à partir du 1er novembre 2004 Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^