Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 03 september 2000
gepubliceerd op 28 september 2000

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 april 1968 tot erkenning van de Interprofessionele Effectendeposito- en Girokas en tot goedkeuring van haar statuten

bron
ministerie van financien
numac
2000003576
pub.
28/09/2000
prom.
03/09/2000
ELI
eli/besluit/2000/09/03/2000003576/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

3 SEPTEMBER 2000. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 april 1968 tot erkenning van de Interprofessionele Effectendeposito- en Girokas en tot goedkeuring van haar statuten


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op het koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967 ter bevordering van de omloop van de effecten, inzonderheid op artikel 1, § 2, eerste lid;

Gelet op het koninklijk besluit van 1 april 1968 tot erkenning van de Interprofessionele Effectendeposito- en Girokas en tot goedkeuring van haar statuten, inzonderheid op artikel 38;

Gelet op de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de Interprofessionele Effectendeposito- en Girokas die op 13 juli 2000 de aanpassing van haar statuten alsook de nieuwe gecoördineerde versie ervan goedkeurde;

Op de voordracht van Onze Minister van Financiën, Besluit :

Artikel 1.De op 15 februari 1996 gecoördineerde versie van de statuten van de Interprofessionele Effectendeposito- en Girokas gevoegd bij het koninklijk besluit van 1 april 1968, wordt opgeheven en vervangen door de aan dit besluit gevoegde op 13 juli 2000 gecoördineerde versie, die wordt goedgekeurd.

Art. 2.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 3.Onze Minister van Financiën wordt met de uitvoering van dit besluit belast.

Gegeven te Brussel, 3 september 2000.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Financiën, D. REYNDERS

Bijlage Interprofessionele Effectendeposito- en Girokas, afgekort : « C.I.K. » , naamloze vennootschap van publiek recht, te 1000 Brussel, Beurspaleis - Beursplein, H.R. Brussel 345070 - BTW 403.206.432 Gecoördineerde statuten van 13 juli 2000 1. VORMING - BENAMING - ZETEL - DOEL - DUUR Artikel 1 Hierbij wordt, onder de vorm van een naamloze vennootschap van publiek recht, een interprofessioneel organisme opgericht, genaamd : "Interprofessionele Effectendeposito- en Girokas", in het Frans : "Caisse Inter-professionelle de Dépôts et de Virements de Titres", in het kort : (CIK), ter bevordering van de omloop van de roerende waarden, overeenkomstig de beschikkingen van het koninklijk besluit nr.62 van 10 november 1967; draagt eveneens de commerciële naam van « Brussels Exchanges CIK » afgekort : « BXS-CIK » Dit organisme wordt hierna genoemd "de Kas".

Artikel 2 De maatschappelijke zetel van de Kas is gevestigd te 1000 Brussel, Beurspaleis, Beursplein.

Hij kan, bij beslissing van de raad van bestuur die alle machten heeft teneinde de wijziging der statuten die er uit voortvloeit authentiek te laten vaststellen, overgebracht worden naar gelijk welke ander plaats in het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad.

Artikel 3 De Kas heeft tot doel : 1. door overschrijving tussen de rekening-courant op naam van haar aangeslotenen geopend, de omloop te verzekeren van de Belgische of fungibele buitenlandse financiële instrumenten, door de aangeslotenen gestort, onder financiële instrumenten wordt verstaan, de effecten omschreven in artikel 1, van de wet van 6 april 1995 op de financiële markten, welke op vervangbare basis kunnen circuleren, ongeacht of zij gematerialiseerd of gedematerialiseerd, aan toonder, aan order of op naam zijn en ongeacht de vorm onder dewelke zij werden uitgegeven volgens het recht dat hen beheerst.De bepalingen van dit besluit zijn echter niet van toepassing op de gedematerialiseerde effecten bedoeld in de wetten op de handelsvennootschappen gecoördineerd op 30 november 1935, in de wet van 2 januari 1991 betreffende de markt van de effecten van de overheidsschuld en het monetair beleidsinstrumentarium of in de wet van 22 juli 1991 betreffende de thesauriebewijzen en de depositobewijzen (1); 2. andere diensten te verzekeren ten behoeve van de aangeslotenen en andere personen of instellingen, andere diensten, namelijk de bewaring en de overdracht van financiële instrumenten. De Kas kan alle operaties doen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doel of die van die aard zijn de verwezenlijking ervan te bevorderen.

Onder deze operaties verstaat men elke activiteit verbonden aan de verwerking van coupons, de creatie en de vernietiging van effecten, de tussenkomst om de effectenlening te vergemakkelijken, het houden van rekeningen en de conversie tussen de verschillende vormen : op naam, aan toonder of gedematerialiseerd, die de financiële instrumenten kunnen aannemen, opgenomen in de back-office van de fungible financiële instrumenten, gedefinieerd in § 1 hierboven, uitgevoerd in onderaanneming voor rekening van de aangeslotenen en beslist door de raad die de procedures en de middelen ervan bepaalt.

Artikel 4 De Kas mag geen andere onroerende goederen bezitten dan deze die nodig zijn voor haar werking.

Zij mag geen enkele deelneming in nijverheids-, financiële, commerciële of landbouwondernemingen of obligaties van dergelijke ondernemingen bezitten. Er wordt nochtans uitzondering gemaakt voor de deelnemingen in Belgische organismen wanneer deze deelnemingen noodzakelijk blijken voor het volbrengen van het maatschappelijk doel van de Kas.

Artikel 5 De Kas is opgericht voor een onbepaalde duur. 2. MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL/AANDELEN Artikel 6 Het maatschappelijk kapitaal is vastgesteld op 6.200.527,40 Euro.

Het is vertegenwoordigd door vijfenvijftigduizend driehonderd achtentwintig (55.328) aandelen zonder vermelding van nominale waarde.

Alle aandelen zijn op naam en zijn volledig volstort.

Artikel 6bis Opgeheven Artikel 7 Opgeheven Artikel 8 Iedere afstand of overdracht onder levenden van aandelen, ten bezwarenden of kostenloze titel, vereist de voorafgaande goedkeuring van de raad van bestuur. Zij dient per aangetekend schrijven aan deze laatste te worden betekend.

De raad van bestuur beschikt over een vrije termijn van dertig dagen om zijn beslissing aan de belanghebbenden op dezelfde wijze mede te delen. Deze beslissing hoeft niet gemotiveerd te worden.

Indien de raad van bestuur zijn goedkeuring weigert, moet hij, binnen een vrije termijn van zestig dagen, beginnend daags na de weigering, één of meerdere kopers voor deze aandelen aanwijzen tegen de prijs welke jaarlijks door de gewone algemene vergadering vastgesteld wordt.

Bij gebreke aan betekening van zijn beslissing door de raad van bestuur of de aanduiding van één of meerdere kopers, binnen de hierboven vermelde termijn, mag de voorgenomen verrichting doorgaan.

In geval van overdracht van aandelen bij overlijden, is het behoud van de aandelen door de erfgenamen of legatarissen onderworpen aan de goedkeuring van de raad van bestuur.

Alinea's 3 en 4 zijn van toepassing ingeval geen overnemer binnen de hierboven bepaalde termijn van zestig dagen werd aangeduid. De uitoefening van de maatschappelijke rechten, verbonden aan de aandelen, is geschorst tot de cessie.

De erfgenamen en legatarissen, zelfs indien zij minderjarig of onbekwaam zijn, zullen nooit het leggen der zegels of de inventaris van de maatschappelijke goederen kunnen vorderen.

Artikel 9 Indien een aandeel aan meerdere personen toebehoort of indien het bezwaard is met een vruchtgebruik, heeft de Kas de bevoegdheid de uitoefening van de eraan verbonden rechten te schorsen totdat één enkel persoon te zijnen opzichte als titularis van het aandeel werd aangeduid.

De aandelen van de Kas mogen niet in pand worden gegeven.

Artikel 10 De Kas mag geen obligaties, kasbons of andere leningen uitgeven. 3. SECTIE I.- RAAD VAN BESTUUR Artikel 11 De Kas wordt bestuurd door een raad van minstens drie bestuurders, aangesteld door de algemene vergadering.

Artikel 12 De bestuurders worden benoemd voor hoogstens zes jaar.

De raad wordt voor één derde vernieuwd om de twee jaar, in de volgorde door het lot bepaald. De bestuurders zijn herkiesbaar.

Artikel 13 In geval van vacature van één of meer mandaten van bestuurders als gevolg van overlijden, ontslag of op andere wijze, mogen de overblijvende bestuurders er voorlopig in voorzien. De volgende algemene vergadering gaat dan over tot de definitieve verkiezing.

De bestuurder in bovenvermelde voorwaarden aangeduid, voleindigt het mandaat van de bestuurder die hij vervangt.

Artikel 14 Het mandaat van de bestuurders is kosteloos.

Artikel 15 De raad van bestuur kiest tussen zijn leden een voorzitter, en indien hiertoe een reden bestaat, één of meerdere ondervoorzitters of afgevaardigde-bestuurders evenals titularissen van andere functies; zij zijn herkiesbaar.

Artikel 16 De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping en onder voorzitterschap van de voorzitter, of, in geval van belet van deze laatste, van één der ondervoorzitters of, bij hun ontstentenis, van een bestuurder door zijn collega's aangeduid om hem te vervangen.

De raad vergadert telkens het maatschappelijk belang dit vereist. Hij moet samengeroepen worden indien minstens twee leden of de regeringscommissaris dit vragen.

De vergaderingen worden gehouden op dag, uur en plaats aangeduid in de bijeenroepingen.

Artikel 17 Behalve in het geval van overmacht wegens oorlog, onlusten of andere publieke rampen, kan de raad van bestuur slechts geldig beraadslagen en beslissen wanneer minstens de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Ieder lid dat belet is kan per brief, telegram, telex of elke andere reproductievorm van een geschrift aan één zijner collega's volmacht geven om hem in de vergadering van de raad te vertegenwoordigen en in zijn plaats te stemmen. In dit geval wordt de volmachtdrager, voor wat de stemming betreft, aanwezig geacht. Nochtans kan geen enkele volmachtdrager meer dan één zijner collega's vertegenwoordigen.

Ieder lid kan eveneens, maar enkel wanneer minstens de helft der leden persoonlijk aanwezig is, zijn mening en stem per brief, telegram, telex of elke andere reproductievorm van een geschrift kenbaar maken.

Alle beslissingen van de raad van bestuur worden bij eenvoudige meerderheid van stemmen genomen. In geval van staking van stemmen is de stem van degene die de vergadering voorzit beslissend.

De bestuurder die, in een verrichting aan de goedkeuring van de raad onderworpen, een belang heeft, strijdig met dat van de Kas, is verplicht de raad hiervan te verwittigen en zijn verklaring in het proces-verbaal van de vergadering te doen vermelden. Hij mag aan deze beraadslaging niet deelnemen.

Er wordt speciaal op de eerstvolgende algemene vergadering en dit vóór iedere stemming over andere beslissingen, verslag uitgebracht over de verrichtingen in dewelke een bestuurder een belang heeft gehad, strijdig met dat van de Kas.

Wanneer, in een vergadering van de raad van bestuur, in getal om geldig te beraadslagen, één of meerdere bestuurders zich onthouden krachtens voorgaande alinea's, worden de beslissingen geldig genomen bij de meerderheid van de andere aanwezige leden van de raad.

Artikel 18 De raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de Kas, behoudens die waarvoor volgens de wet alleen de algemene vergadering bevoegd is.

De raad van bestuur stelt, mits goedkeuring van de Minister van Financiën, het algemeen reglement der activiteiten der Kas op; dit regelt namelijk de rechten en plichten der aangeslotenen, de modaliteiten der door hen te betalen vergoedingen en de werking der rekeningen-courant.

Artikel 19 De raad van bestuur kan het dagelijkse bestuur van de Kas opdragen aan het directiecomité, samengesteld uit bestuurders en/of ambtenaren. Hij bepaalt de bevoegdheden en hun machten. Hij kan hun vaste vergoedingen ten laste van de algemene kosten toekennen.

Het directiecomité en de afgevaardigde-bestuurders zijn, volgens hun respectieve bevoegdheden, belast met de uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur.

Het directiecomité kiest tussen zijn leden een voorzitter.

Artikel 20 De Kas is vertegenwoordigd in alle akten, daar inbegrepen deze waarin een openbaar ambt of ministerieel ambtenaar tussenkomt en in rechte : - hetzij door twee bestuurders samen handelend; - hetzij, binnen de perken van het dagelijkse bestuur, door een afgevaardigde tot dit bestuur.

Zij is tevens geldig verbonden door bijzondere mandatarissen binnen de perken van hun mandaten.

Artikel 21 De beslissingen van de raad van bestuur blijken uit de processen-verbaal, ondertekend door de eenvoudige meerderheid der leden die deelgenomen hebben aan de beraadslagingen en de stemmingen; de gevolmachtigden tekenen bovendien voor de afwezige of belet zijnde leden die zij vertegenwoordigen.

Deze processen-verbaal worden opgesteld op losse bladen die op het einde van ieder jaar ingebonden worden. De volmachten, evenals de meningen en stemmen, per brief, telegram, telex of elke andere reproductievorm van een geschrift uitgebracht, worden eraan gehecht.

Afschriften of uittreksels van de processen-verbaal in rechte of elders over te leggen, worden ondertekend, hetzij door de voorzitter van de raad van bestuur, hetzij door twee leden van de raad.

SECTIE II. - CONTROLE Artikel 22 De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen, weer te geven in de jaarrekening vanuit het oogpunt van de wet en van de statuten, wordt toevertrouwd aan één of meer commissarissen, bankrevisoren, leden van het Instituut van bedrijfsrevisoren, benoemd door de algemene vergadering voor een termijn van drie jaar, die hernieuwbaar is.

Wanneer alle commissarissen zich in de onmogelijkheid bevinden hun functies uit te oefenen, moet de raad van bestuur onmiddellijk de algemene vergadering bijeenroepen om in de vervanging van de ontbrekende commissarissen te voorzien.

Artikel 23 De bezoldiging van de commissarissen bestaat in een vast bedrag, vastgesteld bij de aanvang en voor de duur van hun opdracht door de algemene vergadering, overeenkomstig artikel 64ter van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen.

Zij kan mits instemming der partijen worden gewijzigd.

Buiten de bezoldigingen mogen de commissarissen geen voordeel, in welke vorm dan ook, van de vennootschap ontvangen.

De vennootschap mag geen leningen of voorschotten toestaan noch te hunnen behoeve waarborgen stellen.

Artikel 24 De commissarissen hebben onbeperkt recht van toezicht en van controle op al de verrichtingen van de vennootschap conform de bepalingen van de artikelen 64sexies en 65 van de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen.

SECTIE III. - REGERINGSCOMMISSARIS Artikel 25 Een regeringscommissaris, benoemd en afzetbaar door de Koning, controleert de verrichtingen van de Kas, overeenkomstig de beschikkingen van paragraaf 3 van het eerste artikel van het koninklijk besluit nr. 62 van 10 november 1967. Zijn bezoldiging wordt door de Minister van Financiën vastgesteld en door de Kas gedragen. 4. AANSLUITING BIJ HET REGIME DER REKENINGEN COURANT VAN ROERENDE WAARDEN Artikel 26 De aansluiting bij de Kas staat open : a) voor de kredietinstellingen, voor de beleggingsondernemingen en voor andere natuurlijke personen of rechtspersonen die beroep doen op de diensten van de markt van de financiële instrumenten of die gemachtigd zijn om al dan niet genoteerde financiële instrumenten in deponering te ontvangen;b) voor volgende organismen : het Rentenfonds, Interventiefonds (FIF), de toegelaten markten, BXS-Clearing evenals elk ander organisme dat diensten waarneemt van compensatie, van vereffering of van bewaring van al dan niet genoteerde financiële instrumenten. De raad van bestuur beslist over de aanvragen tot aansluiting en mag andere categorieën van aangeslotenen aanvaarden dan deze vermeld hierboven.

Artikel 27 De aangeslotene die de beslissingen van de algemene vergadering of van de raad van bestuur niet eerbiedigt en namelijk de beslissingen van het algemeen reglement van de Kas, kan, na ontboden te zijn per aangetekend schrijven of na gehoord te zijn, uitgesloten worden door de raad van bestuur. De uitsluitingsbeslissing moet per aangetekend schrijven aan de aangeslotene betekend worden minstens vijftien dagen vooraleer zij van kracht wordt.

Vanaf de betekening van de uitsluiting mogen op rekening van de betrokken aangeslotene geen andere verrichtingen meer geboekt worden dan deze bestemd voor haar vereffening.

Iedere aangeslotene kan verzaken aan zijn aansluiting mits een voorbericht van één maand, gegeven per aangetekend schrijven. 5. ALGEMENE VERGADERING Artikel 28 De gewone algemene vergadering wordt ten laatste op 30 juni van elk jaar gehouden, te Brussel of in het bestuurlijk arrondissement Brussel-Hoofdstad, op de plaats, de datum en het uur in het oproepingsbericht aangeduid. Een buitengewone algemene vergadering kan samengeroepen worden zo dikwijls het maatschappelijk belang dit vereist. Zij moet dit worden op verzoek van aandeelhouders die één vijfde van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen of op verzoek van de regeringscommissaris.

De buitengewone algemene vergaderingen worden eveneens gehouden te Brussel of in het bestuurlijk arrondissement Brussel-Hoofdstad, op de plaats aangeduid in de oproepingsberichten.

Artikel 29 De algemene vergadering is samengesteld uit aandeelhouders. De voorzitter en de leden van de raad van bestuur, de commissarissen-revisoren en de regeringscommissaris wonen ze bij.

Om toegelaten te worden tot de algemene vergadering moeten de aandeelhouders hun identiteit staven en aan de raad van bestuur vijf vrije dagen vóór de vergadering hun voornemen aan de vergadering deel te nemen kenbaar maken.

Overdrachten van aandelen worden opgeschort vijftien dagen vóór de datum van de algemene vergadering.

Artikel 30 Iedere aandeelhouder mag zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een bijzondere mandataris, op voorwaarde dat deze zelf aandeelhouder is en het recht heeft de vergadering bij te wonen.

De rechtspersonen worden geldig vertegenwoordigd door hun mandatarissen, zelfs indien deze geen aandeelhouder zijn.

De vorm der volmachten en de termijn voor hun overlegging worden door de raad van bestuur vastgesteld.

Artikel 31 Iedere algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, in geval van belet van deze laatste, door een der ondervoorzitters of, bij hun ontstentenis, door een bestuurder door zijn collega's aangeduid.

De andere aanwezige leden van de raad van bestuur vullen het bureau aan.

De voorzitter benoemt de secretaris en duidt tussen de aandeelhouders of hun mandatarissen twee stemopnemers aan.

Artikel 32 In de algemene vergaderingen geeft ieder aandeel recht op één stem.

De stemmen worden uitgebracht bij handopheffing of bij naamafroeping, tenzij de algemene vergadering bij meerderheid van stemmen er anders over beslist.

Wanneer het erom gaat een mandaat toe te kennen en geen enkele kandidaat de eenvoudige meerderheid behaalt, wordt er tot de herstemming overgegaan tussen de kandidaten die de meeste stemmen bekomen hebben. In geval van gelijke stemmen bij deze stemming is de oudste der kandidaten verkozen.

De algemene vergadering is regelmatig samengesteld, welk ook het aantal vertegenwoordigde aandelen weze.

Artikel 33 De beslissingen van de algemene vergadering blijken uit de processen-verbaal, ondertekend door de voorzitter, door de andere leden van het bureau en door de aandeelhouders die erom vragen.

De afschriften of uittreksels van de processen-verbaal, in rechte of elders over te leggen, worden ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of twee leden van de raad. 6. JAARREKENING - VERDELING Artikel 34 Het maatschappelijk boekjaar begint op één januari en eindigt op eenendertig december van hetzelfde jaar. Op eenendertig december van elk jaar, worden de geschriften van de vennootschap afgesloten en maakt de raad van bestuur een inventaris op, alsmede de jaarrekening overeenkomstig de wet.

Artikel 35 De nettowinst, overblijvend na de voorafnemingen nodig om de algemene uitbatingkosten, de niet-bedrijfskosten, de aflossingen en provisies te dekken, wordt verdeeld zoals volgt : 1° de totaliteit aan de wettelijke reserves totdat deze één tiende van het maatschappelijk kapitaal zal bereikt hebben;2° na samenstelling van de reserve waarvan sprake sub 1°, wordt de winst bestemd naar rato van : a) vijftig procent tot de samenstelling van een statutaire reserve, en dit, totdat deze reserve vijftig procent van het maatschappelijk kapitaal zal bereikt hebben;b) vijftig procent tot de betaling van een nettodividend van minimum zes procent op het volstort bedrag van de aandelen, zonder dat het tekort van een bepaald dienstjaar aanleiding zou kunnen geven tot enig inhalen op een ander dienstjaar, onverminderd het recht van de algemene vergadering deze som geheel of gedeeltelijk aan te wenden voor het aanleggen van reserves of voor overdracht naar het volgend dienstjaar. In geval van kapitaalverhoging, wordt de samenstelling van de bestaande wettelijke reserve bij voorrang opgenomen.

Artikel 36 De algemene vergadering mag de reserves niet onder de aandeelhouders verdelen of aanwenden ter aanzuivering van de op het kapitaal te volstorten bedragen. 7. VEREFFENING Artikel 37 De ontbinding van de Kas wordt uitgesproken door de algemene vergadering die de aanwending bepaalt van het saldo der vereffening, na betaling van de schuldeisers en terugbetaling van het volstorte kapitaal.Deze beslissingen worden onderworpen aan de goedkeuring van de Minister van Financiën.

De algemene vergadering duidt één of meer vereffenaars aan. Zij beslist over hun volmachten en hun bezoldigingen en bepaalt de wijze van vereffening.

De regeringscommissaris blijft in functie en behoudt zijn bevoegdheid zolang de vereffening duurt en, indien er meerdere vereffenaars zijn, neemt hij aan al hun beraadslagingen deel met raadgevende stem. 8. WIJZIGINGEN AAN DE STATUTEN Artikel 38 Wijzigingen aan de huidige statuten moeten door de Koning goedgekeurd worden.9. WOONSTKEUZE TER BEPALING VAN HET RECHTSGEBIED Artikel 39 Iedere aandeelhouder, in het buitenland gedomicilieerd, moet woonstkeuze doen in België, op de zetel van de Kas, zodanig dat men zeker is dat hem alle mededelingen, aanmaningen, dagvaardigingen of betekeningen, geldig op dit adres, kunnen worden verstuurd. Gezien om te worden bijgevoegd bij Ons besluit van 3 september 2000.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Financiën, D. REYNDERS _______ Nota (1) Wet van 7 april 1995, wet tot wijziging van de wetten op de handelsvennootschappen, gecoördineerd op 30 november 1935 en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.62 van 10 november 1967 ter bevordering van de omloop van de roerende waarden.

^