gepubliceerd op 14 juli 2010
Deelname aan het voorbereidend programma voor PROBA-V in het kader van de uitbouw van de Belgische operationele capaciteit voor de verwerking van satellietbeelden I. Inleiding Op 6 februari 2009 keurde de Ministerraad de uitbouw van een « Bel Dit omhelst het uitvoeren van uitvoeren van voorbereidende studies voor het gebruik van de gegevens(...)
PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID
Deelname aan het voorbereidend programma voor PROBA-V in het kader van de uitbouw van de Belgische operationele capaciteit voor de verwerking van satellietbeelden I. Inleiding Op 6 februari 2009 keurde de Ministerraad de uitbouw van een « Belgische operationele capaciteit voor de verwerking van satellietbeelden » goed.
Dit omhelst het uitvoeren van uitvoeren van voorbereidende studies voor het gebruik van de gegevens die het PROBA-V systeem zal leveren, die moeten toelaten de geschikte producten en diensten kan aanleveren aan de gebruiker.
De optische VEGETATION instrumenten aan boord van de satellieten SPOT 4 en 5 registreren dagelijks beelden van de gehele aardoppervlak in 4 spectrale banden en met een ruimtelijke resolutie van 1 km.
Sinds 1998 leverden de instrumenten hoogwaardige producten aan voor de monitoring van de status van de vegetatie op aarde aan meer dan 10.000 gebruikers.
De operationele levensduur van de VEGETATION instrumenten in orbit zal ten einde lopen tegen eind 2012. De PROBA-V missie wordt momenteel door het Europese Ruimtevaartagentschap ESA voorbereid om wetenschappelijke en operationele gebruikers een continuïteit in het aanbod van satellietgegevens van het type VEGETATION aan te bieden.
PROBA-V zal gegevens met een gelijkaardige temporele, ruimtelijke en spectrale resolutie als VEGETATION aanbieden. De gegevens zullen behalve aan een resolutie van 1 km ook aan een resolutie van 1/3 km aangeboden worden. Tevens zullen de nieuwe technologieën die voor de PROBA-V missie gebruikt zullen worden, er onvermijdelijk voor zorgen dat er toch verschillen zijn waarop de internationale gebruikergemeenschap moet voorbereid worden.
II. Voorwerp van deze oproep Het voorbereidend Programma voor PROBA-V zal zich bezighouden met de ontwikkeling van algoritmes en producten en de aanpassing van de bestaande VGT producten en algoritmes alsook met methodologische studies over het gebruik van PROBA-V data.
De basisdoelstellingen zijn : : - Toekomstige gebruikers vertrouwd maken met de PROBA-V data sets - De volledige exploitatie van de PROBA-V datasets mogelijk te maken.
Het onderzoek zal zich toespitsen op volgende domeinen : : - Evaluatie van de PROBA-V missie als voortzetting van VEGETATION 1 & 2 : : vergelijking van de eigenschappen en gebruik van gecombineerde datasets voor studies met tijdsreeksen. - Impact van de verbetering van de PROBA-V gegevens ten opzichte van die van VEGETATION op het gebruik van de data. De voorstellen moeten prioritair gaan over vegetatie en landbedekkingsstudies, extractie van biofysische oppervlakteparameters,... Ook projecten over de verbeteringen te danken aan de verhoogde ruimtelijke resolutie van 1/3 km verdienen bijzondere aandacht. - Belang van de PROBA-V datasets voor toepassingen die niet mogelijk waren met VEGETATION. III. Uitvoering De oproep staat open voor universitaire instellingen, openbare wetenschappelijke instellingen en onderzoeksinstellingen zonder winstoogmerk, en dit zowel uit België als uit het buitenland.
Privé-ondernemingen kunnen deelnemen als onderdeel van een consortium dat geleid worden door een organisatie van het hogervermelde type.
De evaluatie zal gebeuren door het Bureau van het PROBA-V International Users's Committee dat hiervoor indien nodig beroep kan doen op externe experten.
IV. Wijze van beantwoording op deze oproep voor voorstellen Wie geïnteresseerd is in deze oproep kan de benodigde informatie verkrijgen via Internet waar het dossier kan verkregen worden op de volgende adressen : http://www.belspo.be/belspo/home/calls/PROBA-V_nl.stm of http://ProbaV-IUC.org.
Alle nodige informatie voor de indieners van voorstellen is opgenomen in de Informatie- en indieningsdossiers ten behoeve van de geïnteresseerden.
De indieners worden verzocht de in de informatie- en indieningsdossiers gegeven richtlijnen strikt te volgen.
V. Afsluitingsdatum De interesseverklaring moet uiterlijk op 30 juli 2010, om 17 uur, worden ingediend.
De voorstellen moeten uiterlijk worden ingediend op 30 september 2010, om 22 uur.
De indieners dienen ervoor te zorgen dat hun voorstel tijdig ontvangen wordt.
Na de afsluitingsdatum neemt de POD Wetenschapsbeleid geen voorstellen meer in aanmerking.