Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 30 december 2003

Onderzoeksprogramma ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs. - Oproep tot voorstellen I. Inleiding Op 5 juli 2001 heeft de Ministerraad het voorstel tot verdeling van de bij beslissing van de Raad van 19 januari 2001 gereserveerde In dit kader lanceerden de toenmalige DWTC, een onderzoeksprogramma ter ondersteuning van de federa(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2003021239
pub.
30/12/2003
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Onderzoeksprogramma ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs. - Oproep tot voorstellen I. Inleiding Op 5 juli 2001 heeft de Ministerraad het voorstel tot verdeling van de bij beslissing van de Raad van 19 januari 2001 gereserveerde provisie van 500 miljoen BEF (12.394.676 EUR) voor de federale beleidsnota « Drugs » goedgekeurd.

In dit kader lanceerden de toenmalige DWTC, een onderzoeksprogramma ter ondersteuning van de federale beleidsnota Drugs.

De Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid doet thans een derde oproep tot Belgische universitaire instellingen en onderzoek- en studiecentra uit de non-profitsector voor een reeks van onderzoeken die in dit programma zullen worden uitgevoerd. De eerste oproep heeft in 2001 plaatsgehad.

II. Beschrijving van het onderzoek Het onderzoeksprogramma omvat twee delen, te weten: DEEL I EVALUATIEONDERZOEK Project 1. Effecten van verschillende justitiële afhandelingen voor druggebruikers.

Project 2. Doeltreffendheid en doelmatigheid van substitutiemedicatie.

Project 3. Evaluatie van behandelingsprogramma's van druggebruikers in intra en in extramurale settings.

DEEL II BELEIDSONDERSTEUNEND ONDERZOEK Project 4. Behandelingsprotocols voor patiënten die opgenomen zijn in residentiële settings en drugs gebruiken.

Project 5. Longitudinaal onderzoek naar de effecten van cannabisgebruik.

Project 6. Vertaling van onderzoeksresultaten omtrent rijden onder invloed naar het handhavingsbeleid.

Project 7. Implementatie van de kennis aangaande drugs bij politie en magistratuur.

Project 8. Opnamepolitiek, behandeling en populatie in « klassieke » residentiële settings en in instellingen voor verslavingszorg.

Project 9. Methodologie voor de evaluatie van de preventiecampagnes met betrekking tot benzodiazepines.

Deel I - Evaluatieonderzoek De Federale Beleidsnota Drugs wijst erop dat de verslavingszorg, en dan vooral de residentiële verslavingzorg, erg duur is. Mede daarom is het belangrijk dat de druggebruik(ster)s steeds de meest effectieve (met verwijzing naar de resultaten van de zorg/opvang/behandeling) en efficiënte (verwijzing naar de kostprijs van de drughulpverlening) krijgen. Op heden is weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar effecten (doelmatigheid en doeltreffendheid) van de hulpverlening aan druggebruikers. Het blijkt aangewezen dat een dergelijke evaluatie gerealiseerd wordt via longitudinaal onderzoek.

Deel II - Beleidsondersteunend onderzoek In de Federale Beleidsnota Drugs wordt het belang onderstreept van een geïntegreerd lokaal drugbeleid dat alle sectoren (sociale sector, hulpverlening, politie, justitie, bestuurlijke overheid) verenigt. In deze kunnen meerdere vragen gesteld worden. Wat is de huidige rol van deze instanties? In welke mate wordt samengewerkt ? Het is duidelijk dat het formuleren van een antwoord op deze vragen een multidisciplinaire aanpak van het onderzoek vereist.

De hier voorgestelde studies moeten op basis van empirisch onderzoek komen tot beleidsgerichte aanbevelingen.

III. Beknopte beschrijving van de uitvoering Voorliggend programma is een programma van beleidsrelevant onderzoek i.v.m. de bevoegdheden van de federale regering. Dat heeft een aantal consequenties.

De onderzoeken moeten leiden tot resultaten die bruikbaar zijn voor het beleidsvoorbereidend werk op federaal vlak. Dit betekent dat de te gebruiken data in de regel zullen slaan op het hele grondgebied van België. Voorstellen die slaan op onderzoek aangaande de bevoegdheden van Gemeenschappen en Gewesten, zullen niet in aanmerking worden genomen.

Bovendien moet de ploeg zodanig zijn samengesteld dat de studie in de verschillende delen van het land kan worden uitgevoerd en dat daarbij de taal van de respondenten wordt gebruikt. Ten slotte moet duidelijk worden aangegeven wie verantwoordelijk zal zijn voor de coördinatie van het onderzoek in de verschillende delen van het land en zal instaan voor de eindrapportering.

Bij een netwerk zal de coördinator van het onderzoek tegenover het Federaal wetenschapsbeleid verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de verschillende onderdelen van het onderzoek, ook voor de gedeelten die gebeurlijk door ploegen uit andere onderzoekcentra zouden worden uitgevoerd.

Onderzoekers kunnen een beroep doen op in het buitenland beschikbare expertise. Ten hoogste twintig percent van het budget van een voorstel mag aangewend worden voor samenwerking met niet-Belgische onderzoeksploegen.

Het is van belang dat de onderzoeken gekaderd worden in een internationale context. De onderzoeken dienen reeds beschikbare studies in aanmerking te nemen (voorbereidende studies gefinancierd door de toenmalige DWTC, studies in het kader van het EMCDDA, UNDCP/WHO... ). De onderzoekers dienen waar mogelijk, gebruik te maken van bestaande dataverzameling(en).

Er wordt voor elk onderzoek een begeleidingscomité opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van geïnteresseerde overheidsinstellingen, onderzoekers en mensen uit het veld.

De onderzoekers dienen oog te hebben voor de bruikbaarheid van de resultaten. Elke onderzoeksploeg zal een werkwijze dienen te ontwikkelen die het mogelijk maakt in de loop van het onderzoek feedback te geven naar de betrokken instellingen en tevens naar alle betrokken federale besturen.

IV. Hoe antwoorden op deze oproep tot voorstellen Wie interesse heeft om in te gaan op deze oproep, wordt verzocht een e-mail te sturen, te schrijven, of te faxen of naar : POD Wetenschapsbeleid, Onderzoeksprogramma ter ondersteuning van de federale beleidsnota Drugs, Wetenschapsstraat 8, 1000 Brussel; telefax : 02-230 59 12; e-mail : vdae@belspo.be V. Sluitingsdatum Alle voorstellen moeten toekomen uiterlijk 13 februari 2004, om 15 uur.

Voorstellen moeten worden ingediend in een elektronische (e-mail of diskette) versie, compatibel met Word, EN in een papieren versie. Alle onderdelen van het voorstel (oorspronkelijke tekst en vertaling, elektronische en papieren versie) moeten vóór de sluitingstijd van de oproep worden ingediend.

Het is aan de indieners erover te waken dat hun voorstel binnen de gestelde termijn wordt ingediend. Het Federaal wetenschapsbeleid zal geen rekening houden met voorstellen die na de sluitingsdatum worden ingediend.

Vl. Documenten Documenten in Word (Windows) : informatiedossier, indieningsformulier in het Nederlands/Frans en in het Engels.

Contactpersoon : Lieve Van Daele (tel. 02-238 34 87, vdae@belspo.be)

^